15 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Davutoğlu: Komisyonda ısrarlıyız

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in saldırısını araştırmak üzere uluslararası bir komisyon kurulması konusunda ısrarlı olduklarını, İsrail’in kuracağı bir komisyona uluslararası katılımın olması bu komisyonu uluslararası nitelikte kılmayacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Senegal Dışişleri Bakanı Madicke Niang ile konutunda yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında,İsrail’in yardım gemisine saldırısı sebebiyle kurulması istenen uluslararası bağımsız araştırma komisyonu hakkındaki soruya karşılık, Türkiye’nin konuya ilişkin tavrının ilkesel olarak net olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Suç uluslararası sularda işlenmiştir ve suçun işlendiği yer İsrail karasuları ya da İsrail sınırı değildir. Uluslararası sularda yapılan bir saldırıyı araştıracak komisyonun da uluslararası nitelikte olması lazım. İsrail’in kuracağı bir komisyona uluslararası katılımın olması bu komisyonu uluslararası nitelikte kılmaz. Biz BM Genel Sekreterinin formülü çerçevesinde BM’nin doğrudan denetimi altında ve tarafsız bir başkanlıkta, Türkiye ve İsrail’in da katılımıyla BM çerçevesinde uluslararası bir komisyon talep ediyoruz. Bu konuda da ısrarlı olacağız. Kim ne derse desin vatandaşlarını kaybeden ülke Türkiye’dir.”

“İsrail’in böyle bir uluslararası hukuk ihlali ile sivil bir konvoya uluslararası sularda saldırı yapan bir ülke olarak tarafsız bir araştırma yapacağına dair hiçbir inancımız yoktur” diyen Davutoğlu, bu çerçevede komisyonun mutlak olarak nitelikte olmasına ve BM denetimi altında kurulmasına önem verdiklerini kaydetti. Davutoğlu, daha sonra şunları söyledi: “İsrail tarafından tek taraflı yapılacak hiçbir araştırma bizim bir değer ifade etmemektedir. Bu komisyon mutlaka uluslararası bir komisyon olmalıdır. Bir davalının aynı zamanda savcı ve hakim olması hiçbir hukuk ilkesiyle bağdaşmaz.” Davutoğlu, aynı konuya ilişkin bir başka soru üzerine de, uluslararası komisyon konusundaki ısrarlarını sürdüreceklerini söyleyerek, şöyle konuştu: “Eğer uluslararası komisyon kurulmazsa ve Türkiye’nin çok haklı talepleri göz ardı edilmeye devam edilirse tabii ki Türkiye’nin tek taraflı olarak İsrail ile ilişkilerini gözden geçirme hakkı vardır ve diğer bazı müeyyideleri uygulama hakkı da vardır. Uluslararası toplumun objektif şekilde harekete geçmesini bekliyoruz, sabırla bekliyoruz.”

DIŞİŞLERİ’NDE KRİZ MASASI

DIŞİŞLERİ Bakanı Davutoğlu, Kırgızistan’daki gerginliğin hatırlatılması ve Türk vatandaşlarının durumunun sorulması üzerine, dost ve kardeş Kırgızistan’da arzu edilmeyen gelişmeler olduğuna işaret ederek, bu sebeple cumartesi günü değişik kurumların katılımıyla bir toplantı yaptıklarını ve bir eylem planı ortaya çıkardıklarını kaydetti. Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığındaki kriz masasını tekrar kurduklarını söyleyen Davutoğlu, Celalabad ve Oş’taki Türk vatandaşlarının güvenliği konusunda bazı tedbirler alınmakta olduğunu bildirdi. Türk Büyükelçiliğinin tahliyesinin gündemde olup olmadığının sorulmasına karşılık Davutoğlu, “Büyükelçiliğin tahliyesi gibi bir şey söz konusu değil. Çok zor şartlarda dahi Türkiye dost ve kardeş ükelerdeki elçiliklerini tahliyeyi hiçbir zaman düşünmemiştir. Büyükelçiliğimiz orada 24 saat çalışmaya devam edecek, Türk bayrağı Kırgızistan’da her zaman büyükelçilik nezdinde dalgalanacak, bu konuda herhangi bir adım atma düşüncemiz yoktur” dedi.

15.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  7 aylık asker şehit

  Baykan’da mayın patladı: 2 yaralı

  Teröristler bir evi yağmaladı

  MASAK’tan 15 milyar yalanlaması

  ‘’Suça itilen çocuklar’ yarın komisyonda

  Redd-i hâkim talebine ret

  DSHP kapatılıyor

  “Sınırsız bayramlaşma” için hazırlıklar başladı

  Korsana 16 tutuklama

  Havalimanında yangın

  Minibüs ile TIR çarpıştı: 1 ölü 18 yaralı

  İsrail’e bir suç duyurusu da Adana’dan

  Davutoğlu: Komisyonda ısrarlıyız

  AKP milletvekilleri ABD’ye gitti

  Doğal afette mevzuat eksikliği var

  Sungur Ağabey’in sağlık durumu iyiye gidiyor

  CHP’de Tekin’in yerine Şimşek atandı

  Cami dersleri yaygınlaşıyor

  Barış için dünyayı geziyor

  Malatya’da zorunlu eğitim 5 yaşında başlayacak

  Sınavda “hızlı okuyan” kazanıyor

  Mazlumların avukatı Bekir Berk

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.