16 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Kırgızlar da kaçıyor

Eski Maliye Bakanı Marat Sultanov, Oş ve Celalabad eyaletlerinden Kırgızların dağlara, Özbeklerin sınıra kaçtıklarını söyledi. Celalabad güvenlik sorumlusu Kubatbek Baybolov ise, cinayetlerin keskin nişancılar tarafından işlendiğini kaydederek, “Siyah ciplerle geliyorlar, Kırgızlara ateş açıyorlar. Sonra gidiyorlar, Özbeklere ateş ediyorlar. Olay yerine gelen Kırgız güvenlik güçlerine ise kızgın halk saldırıyor. Ortada açıkça kışkırtma ve provokasyon var” dedi.

Özbekler de, Kırgızlar da kaçıyor

KIrgIzİstan’dakİ geçici hükümetin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, ülkenin güneyindeki şiddetten devrik lider Kurmanbek Bakiyev’in oğlu Maksim Bakiyev ile devrik liderin kardeşi Canıbek Bakiyev’i sorumlu tuttu. Atambayev Bişkek’te düzenlediği basın toplantıda, güneydeki olayların önceden ve çok iyi planlanmış olduğunu belirterek, bunun, geçici hükümeti devirmek için atılan bir adım olduğunu söyledi. Atambayev, Oş ve Celalabad’da yabancı kiralık keskin nişancıların bulunduğunu ifade ederek, olayların ülkenin kuzeyine sıçramasından endişe ettiklerini, Ortak Güvenlik İşbirliği Örgütü’nden teknik yardım istediklerini kaydetti. Geçici hükümetin sadece Rusya’dan destek istediğini hatırlatan Atambayev, “Biz Rusya’dan Kırgızistan’a asker göndermesini dedi. Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Rusya’dan askerî destek istemiş, Rusya yönetimi bu talebini geri çevirmişti.

ÇETELERİN İŞİ

KIrgIzİstan’In Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ramazan Dırıldayev, Kırgızistan’da son günlerdeki çatışmaların, ülkede yaşayan Özbeklerle Kırgızlar arasındaki bir etnik çatışma değil çetelerin kışkırtması olduğunu söyledi. Kırgızistan’ın güneyinde 11 Haziran gecesi patlak veren çatışmaları değerlendiren Dırıldayev, çatışmaların kesin bilânçosunu şu an için vermenin mümkün olmadığını, ancak resmi rakamlara göre 171 kişinin vefat ettiğini söyledi. Gayrıresmî rakamlara göre can kaybı sayısının çok daha fazla olabileceğini belirten Dırıldayev, Özbek ve Kırgız geleneğine göre ölenler hemen defnedildiği için kesin rakamlara ulaşmanın zor olabileceğinin altını çizdi. “Yaşanan olaylar üzüntü verici” diyen Dırıldayev, olaylara dışarıdan bakıldığında her ne kadar etnik kökenli gibi görülse bile bunların etnik çatışma olmadığını, “daha önceki iktidarı destekleyen bir takım çetelerin” kışkırtmasıyla olayların başladığını belirtti.

KESKİN NİŞANCILAR VAR

Celalabad güvenlik sorumlusu Kubatbek Baybolov devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, güneydeki olayların etnik değil siyasî sebepleri olduğunu belirtti. Cinayetlerin keskin nişancılar tarafından işlendiğini kaydeden Baybolov, “Siyah ciplerle geliyorlar, Kırgızlara ateş açıyorlar. Sonra gidiyorlar Özbeklere ateş ediyorlar. Olay yerine gelen Kırgız güvenlik güçlerine ise kızgın halk saldırıyor. Ortada açıkça kışkırtma ve provokasyon var” dedi.

DAĞA SIĞINDILAR

Eskİ Maliye Bakanı Marat Sultanov, Bişkek’te düzenlediği basın toplantıda, Oş ve Celalabad eyaletlerinden Kırgızların dağlara, Özbeklerin sınıra kaçtıklarını söyledi. Kendisinin güneyden döndüğünü belirten Sultanov, Kırgızistan-Özbekistan sınırında yığılma olduğunu, gıda sıkıntısı çekildiğini kaydetti.

16.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kırgızlar da kaçıyor

  GUŞ ŞALOM: KOMİSYONUN YETKİSİ YOK

  Sırp katiller hâlâ dışarıda

  Fransa’ya ayrımcılık uyarısı

  NETANYAHU KANDIRIYOR

  ABD YİNE MEMNUN

  BM: TEKLİFİMİZ HÂLÂ MASADA

  DIŞİŞLERİ: İSRAİL’İN BUNA YETKİSİ YOK

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.