16 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Ormancılar sınır tanımıyor

ORMAN Genel Müdürü Osman Kahveci, ormanların dünyanın ortak değeri olduğunu belirterek, özellikle Akdeniz ülkelerinde çıkabilecek orman yangınlarına karşı, talep gelmesi durumunda müdahale edecek özel timler oluşturduklarını söyledi.

Kahveci, Türk ormancılığının hızlı bir gelişim ve değişim süreci gerçekleştirdiğini, bu özelliği ile de diğer ülkelerin hayranlığını kazandığını bildirdi. Türkiye’nin özellikle Akdeniz ülkeleri içerisinde, orman yangınları ile mücadelede örnek alınacak ülke durumuna geldiğini anlatan Kahveci, ‘’Türkiye, Avrupa Yangın Yönetim Sistemine bağlı. Buraya bağlı ülkeler, ormancılıkla ilgili bilgilerini buraya aktarıyor. Her ülke, diğerinde neler olduğunu görüyor. Ülkeler, orman alanlarının büyüklüğü, çıkan yangın sayısını görüyorlar, yanan alanları karşılaştırdıklarında ise ellerindeki rakam şu, ‘Türkiye bu kadar orman yangını olmasına rağmen, yangınlarda zarar gören alan az’ bu da bizi ilgi odağı yapıyor’’ dedi.

Sık sık, Türk ormancılığı hakkında bilgi almak isteyen farklı ülkelerden heyetleri konuk ettiklerini belirten Kahveci, son konuklarının ise Portekiz’den aralarında ormancılık müsteşarı, genel müdürü ve bölge müdürlerinin olduğu 5 kişilik heyeti misafir ettiklerini söyledi. Gelen heyetlerin, yangın öncesi ve sonrası yapılan çalışmalar, teknik donanımlar, ağaç türleri gibi konularda sorgulamalar yaptıklarını belirten Kahveci, şöyle konuştu: ‘’Türkiye Akdeniz ülkeleri içerisinde orman yangınları ile mücadelede örnek alınacak ülke durumuna geldi. Biz artık onlara şunu söylüyoruz, Akdeniz ülkelerinde bir yangın çıktığında bize talep gelmesi durumunda, biz artık bu ülkelerdeki yangınlara havadan veya karadan gidebilecek şekilde, belirli yerlere ekiplerimizi ve timlerimizi hazırladık. Yani sınır tanımayan ormancı timlerini oluşturduk. Bizim artık belirli bölgelerde, Antalya’da, Muğla’da İzmir’de ve İstanbul’da artık ihtiyaç olduğunda ve tabiî hükümetimizden alacağımız talimat çerçevesinde bu ülkelere ekipler göndereceğiz.’’ Kahveci, Suriye ve bu çevredeki ülkelerde çıkabilecek yangınlara karşı da Kahramanmaraş’ta da bir ekip bulunduğunu kaydetti.

Kahveci, Suriye’nin yangın yönetim sistemini kurduklarını belirterek, ‘’Şu anda ekiplerimiz Suriye’de çalışıyorlar, bunun yanı sıra, Bosna Hersek, Bulgaristan, Makedonya ve Türk Cumhuriyetleri ile görüşmelerimiz var’’ diye konuştu.

Yunanistan’dan bir heyetin Türkiye’ye geleceğini ve talep olursa ekiplerin buraya girebileceği konusunda anlaşma yapabileceklerini bildiren Kahveci, Lübnan’dan da işbirliği konusunda talep geldiğini ve yakın zamanda bu ülkeden ormancıların Türkiye’ye geleceğini kaydetti.

‘’ERKEN UYARI SİSTEMİ

DÜNYA PAZARINDA’’

Kahveci, yazılımı Türkiye’ye ait olan Yangın Erken Uyarı Sistemi’nin başarı ile kullanıldığını ve çoğu ülkelerden talep aldıklarını söyledi. Bu sistemin şu an Kaliforniya’da kullanıldığını hatırlatan Kahveci, şunları kaydetti: ‘’ABD’den bir şirketin de ‘bu sistemi orman yangını problemi olan ülkelere pazarlayalım’ şeklinde talebi var. Bu talebi değerlendiriyoruz. Ormanlar artık dünyanın ortak değerleridir, sadece ülkemiz ormanlarını değil, dünya ormanlarının korunmasında da üzerimize görev düşerse bu görevi memnuniyetle yaparız. Türk ormancılığı artık kendi içerisinde değil, çoğu bölgede var.’’

16.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ormancılar sınır tanımıyor

  Caminin yanmasını otomobil paspası ile önledi

  TIR ÜST GEÇİDİ YIKTI

  YHT, dolulukta Almanya ve Fransa’yı yakaladı

  Gençlerin muhasebeciliğe ilgisi artıyor

  Ekolojik gül yağı Almanya’ya ihraç ediliyor

  Havadan su elde etti

  İnşaatta ‘kompozit maddeler’ dönemi

  İstanbul’da su kesintisi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.