19 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Gazze tam bir hapishane

Tel Aviv Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Anat Biletzki, UNESCO tarafından düzenlenen ‘’Filistin Günü’’nde yaptığı, ‘’Goldstone Raporu’ndan Sonra İsrail’de İnsan Hakları’’ ve ‘’Gazze: Unutulmuş Bir Hapishane’’ başlıklı konuşmada, Gazze’nin uzun zaman insanlığın unuttuğu bir yer olduğunu belirterek, ‘’Gazze tam bir hapishane, giriş de yok, çıkış da yok’’ dedi.

GAZZE TAM BİR HAPİSHANE

Bİletzkİ, Gazze’nin, İsrail’in işgal ettiği bir yer olduğunu, Ağustos 2005’te İsrail’in bir şekilde güya Gazze’den çekildiğini hatırlattı. Gazze’nin uzun zaman insanlığın unuttuğu bir yer olduğunu belirten Biletzki, ‘’Gazze tam bir hapishane, giriş de yok, çıkış da yok’’ dedi. Biletzki, İsrail’in Gazze’ye gireni de çıkanı da kontrol ettiğini ifade ederek, Mısır’ın da Refah kapısında benzer bir uygulamayı yaptığını vurguladı. Mısır’ın, Mavi Marmara gemisi olayından sonra Refah kapısını açtığını hatırlatan Biletzki, Mısır’ın da kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini söyledi. Gazzelilerin cep telefonlarının da İsrail’in kontrolü altında olduğunu dile getiren Biletzki, İsrail’in son 5 yıldır Gazze’nin karasularını kontrol altında tuttuğunu, hatta Gazze’deki balıkçıların avlanmalarını bile engellediğini belirtti. Biletzki, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu, ‘’bütün dünyanın Gazze’deki 1.5 milyon insana sırtını dönmesi’’ olarak nitelendirerek, bu ambargonun Gazze’nin ekonomisini yerle bir ettiğini söyledi. Yardım konvoyu Gazze’yi hatırlattı İsraİllİ felsefeci, insan hakları savunucusu, Tel Aviv Üniversitesi öğretim üyesi ve ABD’deki Quinnipiac Üniversitesi misafir öğretim üyesi Prof. Dr. Anat Biletzki, ‘’Mavi Marmara, Gazze’nin hatırlanmasına yardım etti. Son iki buçuk haftada bütün dünyanın uyandığını, ablukanın durdurulması için harekete geçtiğini görüyoruz’’ dedi. Biletzki, Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi ve UNESCO Felsefe Kürsüsünce düzenlenen ‘’Filistin Günü’’nde yaptığı, ‘’Goldstone Raporu’ndan Sonra İsrail’de İnsan Hakları’’ ve ‘’Gazze: Unutulmuş Bir Hapishane’’ başlıklı konuşmada, insan hakları konusunu ele aldı. ‘’İsrail ve Filistin bir çatışmanın içindeler’’ diyen Biletzki, insan hakları savunucuları olarak, bireylerin devlet tarafından ihlâl edilen haklarının savunuculuğunu yaptıklarını söyledi. İsrailli birtakım örgütlerin de işgal altındaki topraklardaki Filistinlileri İsrail’e karşı savunduklarını anlatan Biletzki, çok sayıda İsrailli örgütün, Filistinlilerin insan haklarının ihlâlleri üzerinde çalıştığını belirtti. Çatışma dönemlerinde Filistinlilerin haklarını savunan İsrailli örgütlerin zor durumda kaldığını, hatta onların ‘’düşman tarafında’’ olarak algılandığını ifade eden Biletzki, ‘’Çatışma dönemlerinde İsrailli insan hakları savunucuları vatan haini değil belki, ama İsrail’e ihanet ediyorlar diye algılanıyor’’ dedi.

19.06.2010


 

AF ÖRGÜTÜ: ABLUKA TAMAMEN KALKSIN

UluslararasI Af Örgütü, Gazze ablukasının tamamen kaldırılması gerektiğini açıkladı. Ablukanın, ‘gecikmeden bir an önce kaldırılması’ çağrısında bulunan Af Örgütü, bunun uluslar arası hukuka aykırı olduğunu yineledi.

Açıklamada Gazze’de yaşayan her beş kişiden dördünün uluslar arası yardımlar sayesinde ayakta kaldığı, İsrail hükümetinin yaptığı ablukayı yumuşatma açıklamasının Gazze’ye uygulanan kolektif cezayı kaldırmayacağı anlamına geldiğini ve bu yumuşatmanın yeterli olmayacağı belirtildi. Af Örgütü’nün Orta Doğu uzmanı Malcom Smart, İsrail hükümetinin uluslar arası hukuka uyması gerektiğinin altını çizdi.

19.06.2010


 

Özbekistan, mültecileri kabul ediyor

Özbekİstan’In etnik çalışmalar yüzünden ülkesini terk eden çoğu yaralı ve hasta Özbek mültecileri kabul etmeye devam ettiği bildirildi.

Yetkililer, Özbekistan’a sığınan mülteciler arasında Rusya, Kazakistan, Türkmenistan vatandaşlarının da bulunduğunu belirtti. Andican’daki Yarkışlak mülteci kampına yerleşen mülteciler arasında, olaylar öncesinde Oş’taki akrabalarını ziyarete gelen Kazakistan vatandaşı Ahıska Türkü Eliza Suliyeva ile küçük çocuğu da var. Kazakistan Dışişleri Bakanlığının, Suliyeva ve çocuğu ile yakından ilgilendiği öğrenildi.

1 MİLYON KİŞİ ETKİLENDİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Kırgızistan’daki etnik çatışmalardan “300 bini mülteci, 1 milyon kişinin doğrudan veya dolaylı olarak et-kilendiğine ilişkin bir senaryo üzerinde çalıştığı” bildirildi. DSÖ’nün acil yardım programı koordinatörü Giuseppe Annunziata, bu rakamların “en kötü senaryoya göre” açıklandığını söyledi. Annunziata, 300 bin kişinin çatışmalardan kaçmak için sınırı geçmeyi başarmış olabileceğini, 700 bin kişininse ülke içinde göç etmiş olabileceğini belirtti.

19.06.2010


 

2 bin kişi ölmüş olabilir

KIrgızİstan’dakİ geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, ülkenin güneyinde çıkan etnik çatışmalarda ölenlerin sayısının 2 bine yaklaşmış olabileceğini söyledi.

Rusya’nın saygın gazetelerinden Kommersant’a konuşan Otunbayeva, Oş ve Celalabad şehirlerinde Özbeklerle Kırgızlar arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısının, resmi olarak açıklananın 10 katı olabileceğini kaydetti. Kırgızistan Sağlık Bakanlığının son verilerine göre çatışmalarda 191 kişi ölmüştü. Bölgedeki gözlemciler, çatışmalarda ölenler hemen aynı gün gömüldüğü için hükümetin açıkladığı rakamların çok düşük olduğunu ileri sürüyordu.

19.06.2010


 

Olaylar aniden gelişti

KIrgızİstan’dakİ geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, 11 Haziranda Oş kentinde başlayan, 5 gün süren şiddet olaylarının birdenbire patlak verdiğini ve yıldırım hızıyla geliştiğini söyledi.

Kırgızlar ile Özbekler arasında etnik çatışmalara sahne olan Oş’a giden Otunbayeva, valilik binası önünde halka seslendi. Oş kentinin yeniden inşa edileceğini ve modern hale getirileceğini ifade eden Otunbayeva, bölgeye yatırım çağrısı yapacaklarını kaydetti.

19.06.2010


 

Pakistan halkı ülkenin şartlarından memnun değil

Merkezİ Washington’da bulunan Pew Araştırma Merkezi tarafından Pakistan’da yapılan anket, Pakistan halkının büyük çoğunluğunun ülkenin şartlarından memnun olmadığını ortaya koydu.

Pakistan’ın Geo News televizyonunun internet sitesinde yayımlanan anket sonuçlarına göre, halkın yüzde 90’ı son on yılda ülke şartlarının olumlu yönde gelişme gösterdiğine inanmadığını ifade etti. Ankete katılanların yüzde 22’si Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari’yi yeterli bulduğunu belirtirken, eski başbakanlardan ve ana muhalefet partisi lideri Navaz Şerif’i beğenenlerin oranı ise yüzde 79 olarak gösteriliyor. Halkın yüzde 89’u kendini ifade ederken etnik grubun bir üyesi olarak görüyor.

19.06.2010


 

Sincan olaylarının 1. yılında tedbirler alınıyor

Çİn’İn Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde geçen yıl Temmuzda çıkan kanlı olayların yıl dönümü yaklaşırken polisin başşehir Urumçi’de güvenlik tedbirlerini arttıracağı bildirildi.

Sincan bölgesel hükümetinin web sitesi Tianshannet’te yapılan açıklamada, geçen yıl 5 Temmuzda olayların patlak verdiği Urumçi şehri makamlarının belli başlı yerler, hayatî öneme sahip bölgeler ve kamu alanlarında polis sayısını arttıracakları belirtildi. Güvenlik güçlerinin ayrıca ulaştırma ve tehlikeli patlayıcı madde kullanımı kontrollerini arttıracağı ve buna uymayanları ağır şekilde cezalandıracakları kaydedilen açıklamada, tedbirlerin 20 Temmuza kadar devam edeceği bildirildi.

19.06.2010


 

Finlandiya başbakanı istifa etti

Fİnlandİya Başbakanı Matti Vanhanen’in istifasını Devlet Başkanı Tarja Halonen’e sunduğu bildirildi. Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, Halonen’in, hükümetin istifasını kabul ettiği ve yeni hükümet kurulana ve bakanlar belirlenene kadar görevini sürdürmesini istediği belirtildi.

Vanhanen’in istifasının, Finlandiya’da iktidardaki Merkez Parti’nin başkanlığına seçilen 41 yaşındaki Mari Kiviniemi’nin ülkenin ikinci kadın başbakanı olmasını sağlaması bekleniyor. Daha önce Merkez Parti’nin Genel Başkanlığına seçilen Mari Kiviniemi’nin Nisan 2011’de yapılacak genel seçimlere kadar Başbakanlık koltuğunda oturması öngörülüyor.

19.06.2010


 

Komşuda yeni grev dalgası

Yunanİstan’da kamu ve özel sektör çalışanları “hükümetin bütçe açığının daraltılması çalışmaları çerçevesinde uygulamaya koyduğu ekonomik tedbirlerle sosyal güvenlik yasa tasarısını” protesto etmek amacıyla 23 ve 29 Haziranda 24’er saatlik genel grev kararı aldı.

İşçi Sendikaları Federasyonundan (GSEE) yapılan açıklamada, “işçilerin, hükümetin işçilere karşı uygulamalarıyla ve işverenlerin toplu iş sözleşmesi konusundaki uzlaşmaz tutumuyla mücadeleyi genişlettiği” belirtilerek, 29 haziran için 24 saatlik grev çağrısı yapıldı. Atina’da Omonia meydanında hükümetin ekonomi politikasına karşı protesto gösterisi düzenleyen Yunanistan İşçi Cephesi Örgütü (PAME) de 23 Haziranda 24 saat iş bırakma kararı aldığını açıkladı.

19.06.2010


 

İngiltere’de terör kamerası tartışması

İngİltere’nİn Birmingham şehrinde özellikle Müslümanların çoğunlukta olduğu mahallere konulan 200’den fazla güvenlik kamerasının (CCTV) gelen tepkilerin ardından, plastik torbalarla kapatılacağı duyuruldu.

İngiliz basınında konuya ilişkin yer alan haberlere göre, “bölgede terör eylemlerini önlemek” amaçlı konulan güvenlik kameralarının fazlalığı özellikle Müslüman toplumun, “sürekli gözetlendikleri” ve “kameraların nerelere yerleştirildiğini bilmedikleri” gerekçeleriyle şikâyetlerine sebep oldu. Bölgedeki milletvekilleri, konuya ilişkin görüşmeler yapılmadan kameraların kullanıma açılmayacağını söylerken, kameraların kullanımıyla ilgili yerel halkın itirazlarının İngiliz parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarasının gündemine taşınacağı kaydedildi. Kameraların malî desteğinin “terörle mücadele fonu” kapsamında desteklendiği, ancak sadece terörle değil, bütün suçlarla mücadele için bu kameraların konulduğu savunuldu.

19.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.