20 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İsrail ablukaya makyaj yapıyor

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukasını hafifleteceği ve bazı maddelerin geçişine izin vereceği yönündeki açıklamalarıyla ilgili olarak, İsrail’in yaptığının ablukaya “makyaj yapma” gayreti olduğunu söyledi.

İsrail'in yaptığı, ablukaya makyaj

FİLİSTİN'İN Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukasını hafifleteceği ve bazı maddelerin geçişine izin vereceği yönündeki açıklamalarıyla ilgili olarak, İsrail’in yaptığının ablukaya “makyaj yapma” gayreti olduğunu söyledi. Nebil Maruf, son dönemde Orta Doğu’da meydana gelen gelişmeler, Türkiye-İsrail ilişkileri, Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşma çabaları gibi çeşitli konularda soruları yanıtladı.

İsrail’in ablukayı hafifletme girişiminin kesinlikle yeterli olmadığını kaydeden Maruf, “Mavi Marmara” saldırısının ardından başta ABD ve AB olmak üzere bütün uluslar arası kamuoyunun İsrail’e ablukayı kaldırması yönünde baskı uygulamaya başladığını belirtti.

“İsrail’in yaptığı ablukaya makyajdır” diyen Maruf, İsrail’in uluslararası baskılardan böylece kaçmaya çalıştığını ifade ederek, “Biz uluslar arası toplumdan, İsrail’in üzerindeki baskıyı korumasını ve ablukanın tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu. ABD ve AB’nin İsrail’in kararını “bir adım ileri” olarak değerlendirdiklerini hatırlatan Nebil Maruf, “Bizim için bu kabul edilemez bir durum. Gazze’ye yönelik abluka tamamen kaldırılmalı” ifadesini kullandı. Maruf, Orta Doğu’da uzun dönemdir konuşulan “iki devletli çözümün” hayata geçirilmesine ilişkin bir soru üzerine, 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasının ardından bugüne kadar aşamalı olarak tarihi Filistin topraklarının yüzde 78’inin İsrail tarafından işgal altında tutulduğuna, Batı Şeria ve Gazze’de dahil olmak üzere toprakların yüzde 22’sinin Filistinlilerin kontrolünde bulunduğuna işaret etti. İsrail ile uzun süredir barış müzakereleri yürütüldüğünü anlatan Maruf, “Şu ana kadar bu barış müzakerelerinden hiçbir şey alamadık. Çünkü İsrail tarafında barışa ulaşma yönünde niyet yok” dedi. İki devletli çözümünün 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilen toprakların da dahil olduğu bir Filistin devleti ile İsrail arasında yapılacak anlaşmayla mümkün olacağının altını çizen Maruf, “Filistin devleti, bütün Batı Şeria dahil Doğu Kudüs ve Gazze’yi kapsayacak şekilde olmalı” dedi.

HAMAS-EL FETİH UZLAŞMASI

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Maruf, bir soru üzerine, Hamas ile El Fetih arasında birlik sağlamakta zorluklarla karşılaştıklarını belirtti. Maruf, “El Fetih ile Hamas arasında farklılıklar var ve bu farklılıkları kullanan Hamas, zorla Gazze’de kontrolü sağladı. Şu anda bölünmüşlük, ‘de facto’ bir durum var Filistin’de. Ama yasal olan, tanınan Filistin yönetimi” diye konuştu. “Bu ayrılık bize acı veriyor, bütün Filistinlilere acı veriyor, çünkü geleceğimizi etkileyecek” diyen Maruf, bu bölünmüşlüğün üstesinden geleceklerini belirtti.

ABD ÖZEL TEMSİLCİSİ

MİTCHELL’İN TEMASLARI

Maruf, ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in bölgedeki temaslarından şu ana kadar hiçbir şey çıkmadığını kaydederek, Barack Obama’nın ABD başkanlığına seçilmesinin ardından ABD’nin bölgeye yönelik yeni bir bakış açısı geliştirdiğini söyledi ve “Bunu görmemezlikten gelemeyiz. Bunu denemeliyiz” dedi.

ABD’nin az da olsa İsrail üzerinde baskı oluşturmaya başladığını ve İsrail’in bölgede ve uluslar arası kamuoyunda eskisinden çok daha fazla yalnızlaştığını ifade eden Maruf, şu anda İsrail ile sınırlar ve güvenlik konularını görüştüklerini, 4 ay sürecek dolaylı barış görüşmelerinde ya nihaî anlaşmaya varacaklarını ya da hiçbir sonuca ulaşamayacaklarını söyledi.

İSRAİL’İN YARDIM GEMİLERİNE SALDIRISI

Nebil Maruf, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını çok güçlü bir şekilde kınadıklarını belirterek, “bunun İsrail ordusu tarafından yapılmış barbarca bir saldırı olduğunu ve devlet terörü işlendiğini” vurguladı. Saldırının uluslar arası sularda yapıldığına dikkati çeken Maruf, İsrail ordusunun uluslar arası hukuku da tanımadığını kaydetti. “Bu saldırı İsrail ordusu tarafından hazırlanmış vahşi, barbarca, Nazist bir saldırıdır. Saldırı, İsrail devleti tarafından sivillere karşı organize edilmiş bir devlet terörüdür” diyen Maruf, saldırıda vefat edenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerini yineledi.

20.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail ablukaya makyaj yapıyor

  Libya borcunu ödeyecek

  Özbekler de Kırgızlar da suçlu değil

  BM’den acı itiraf

  İsrail, yardım gemisini durdurmak için BM’ye başvurdu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.