25 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Fatih Külliyesi üç ciltlik dev bir eser oldu

İSTANBUL’UN fethinden sonra yapılmış ilk sultan camii olan Fatih Camii, tarihî, mimarisi ve haziresi ile üç ciltlik dev esere konu oldu.

İstanbul’un yedi tepesinden birini mekân tutan, Fatih devrinde birçok bakımdan “ilk”lerin yaşandığı yer Fatih Camii ve Külliyesi hakkında bilinmesi gereken her şey, “Türk Kültür ve Medeniyet Tarihinde Fatih Külliyesi I-II-III” üç cilt halinde yayımlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin fethin 557. yılına armağanı olan eserin hazırlığına 2007 yılında başlandı. Görsel zenginliği ile dikkat çeken eserin, Fatih Külliyesi’nin anlatıldığı birinci cildini Doç. Dr. Fevzi Günüç, hazirenin ele alındığı ikinci ve üçüncü cildini Yard. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan hazırladı. Editörlüğünü ise hattat Hüseyin Kutlu üstlendi. Kitap, İngilizce tercümesi ile birlikte sunuluyor. Herkesin anlayacağı sade bir dille kaleme alınan ve kadîm bir medeniyetin güzelliklerini gözler önüne seren eser, bu sahada bir referans kitabı olma özelliğine sahip.

İLKLERİN MEKÂNI

Fatih Külliyesi, Fatih devrinde pek çok açıdan ilklerin yaşandığı bir mekân. Fatih’in ölü bir şehir olarak devraldığı İstanbul’u cihanşümul imparatorluğa lâyık bir şehir haline getirebilmek için, gösterdiği gayretin elle tutulur bir örneği. İnşa edildiği yıllarda ‘Cami-i Cedîd’ (Yeni Cami) ismiyle anılan, daha sonraları ise yaptıran padişahın ismiyle şöhret bulan Fatih Camii ile sekiz adet medrese, tabhane, dârüşşifâ, kütüphane, dârütta’lim, muvakkıthâne ve kenvansaraydan oluşan müştemilatı, yer seçimi itibarıyla da dikkat çekiyor. Bina, İstanbul’un geniş ve imara en uygun düzlükteki tepelerinden birine ‘adeta bir şehir tacı’ gibi yerleştirilmiş. Külliyedeki mimarî tezyinat, tarz ve üslûptaki incelik yanında, caminin kubbeleri, revaklı avlusundaki çinilerin renk ve motifleri, görenleri hayran bırakıyor. Fevzi Günüç’ün ifadesi ile bu külliye ‘İstanbul’un fethinin gerçek bir sembolü.’ Bu eşsiz güzellikteki yapıyı kaleme almak için hakkında yayımlanan bütün belge ve bilgileri gözden geçiren Günüç, kitapta, Fatih-i İstanbul Sultan Mehmed Han’ın hayatından başlayarak, Fatih Camii, medreseler, türbeler, kütüphane, dârü’l-kurrâ ve tabhâne gibi bölümleri tarihî seyir içerisinde tek tek anlatıyor.

Fatih Camii’nin haziresi de (mezarlığı), İstanbul’daki selâtin cami hazirelerinin en önemlilerinden biri. Ancak bugüne kadar hakkında pek fazla araştırma yapılmamış. A. Rıza Özcan hummalı bir çalışmanın sonunda bu konuda göz dolduran bir eser ortaya koymuş. Hazirede yer alan 425 mezar taşı kitabesini fotoğraflamış, okunuşlarını bir bir yazmış. Mezar taşlarının, kitabelerin mimarî ve san'atsal özelliklerini incelemiş. Fatih Camii avlusunda yer alan mezar taşları, yazılarıyla, işlemeleriyle ve taşıdıkları sembollerle birer kültür hazinesi. Hazirede medfun olan isimler ilmiye, tarikat, kalemiye ve san'atkârlar olarak dört kısma ayrılıyor. Osmanlı kültür ve medeniyetinde kadim yerleri olan Ahmed Mithat Efendi’den Ali Emîrî Efendi’ye, hattat Sâmi Efendi’den Filibeli Ahmed Hilmi Bey’e pek çok âşina ismin burada medfun oluşu dikkat çekiyor. Ali Rıza Özcan, kitabın sonuna haziredeki bütün mezarları tek tek gösteren bir harita ile şimdilerde çoğu kimsenin diline düşmeyen meslekleri ve unvanları beyan eden bir de sözlük eklemiş. Hazire’deki isimlerden bazıları AHMED Mithat Efendi, Ahmed Cevdet Paşa, Ali Emîrî Efendi, Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi Bey, Fatih’in hanımı Gülbahar Hatun, Gazi Osman Paşa, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Ahmed Amîş Efendi, Hattat Sâmi Efendi, Mehmed Es’ad Yesâri, Yesârizâde Mustafa İzzet, Ebül’ûlâ Mardin’in babası Yusuf Sıdkı Mardinî, Abdurrahman Nurettin Paşa, Abidin Dino’nun dedesi Mesnevî şârihi Abidin Paşa, Halide Edip Adıvar’ın kocası Salih Zeki Bey.

RECEP BOZDAĞ

25.06.2010


 

Avrupalı ve Türk fotoğrafçılar beraber sergi açtı

GOETHE Enstitüsü’nün, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde gerçekleştirdiği “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de–Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” adlı geniş kapsamlı kültür projesinin son durağı olan Brüksel faaliyetlerindeki; proje ile çeşitli şehirleri ziyaret eden; Belçika, Macaristan ve Türkiye’den sekiz fotoğrafçının çalışmalarının yer aldığı “Human Landscapes” sergisinin açılışı; Brüksel Çağdaş Fotoğraf San'at Merkezi Contretype’de gerçekleşti!

Açılışa katılan san'atseverlerin, fotoğrafçıların yorumları eşliğinde gezdiği sergi yoğun ilgi gördü. Belçika, Macaristan ve Türkiye’den sekiz fotoğraf san'atçısının çalışmalarından bir seçki sunan “Human Landscapes” sergisi, Brüksel’in ardından, Macaristan ve İstanbul’da sergilenecek.

25.06.2010


 

Dünyaca ünlü haber fotoğrafçısı Ron Haviv Türkiye’de

PHOTOWORLD Fotoğraf Merkezi, VII Ajansı’nın kurucu üyelerinden, dünyaca ünlü Amerikalı haber fotoğrafçısı Ron Haviv’in karma sergisine ev sahipliği yapıyor.

Ron Haviv’in farklı kurum ve kuruluşlar için dünyanın farklı yerlerinde çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan karma sergisi bugün Bahariye Caddesi Kuzu Kestane Sok. No: 16 Kadıköy / İSTANBUL adresinde düzenlenecek bir kokteylle açılacak. Sergi, 25 Temmuz tarihine kadar gezilebilecek. Merkezin internet adresi ise www.photoworldfotografmerkezi.com şeklinde...

25.06.2010


 

Bir program

DURSUN Gürlek’in sunduğu, Şehir ve Medeniyet programı her hafta tarihte büyük medeniyetler kurmuş uygarlıklara ışık tutan konu ve konukları ekranlarına getiriyor…

Programda bu hafta İstanbul’daki yüzlerce yıllık anıt çınar ağaçları ve tarihçeleri anlatılıyor. Şehir ve Medeniyet 27 Haziran Pazar 21:05’te TRT Haber’de…

25.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.