20 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

LİNK TURU

Artık bizim de bir sanal sözlüğümüz var. risalesozluk.sozlukspot.com adresine katkıda bulunmanızı rica ediyoruz.

Mehmet Kutlular ağabeyin Asya Nur Kültür Merkezi’nde verdiği ‘Risale-i Nur Mesleğinin Temel Esasları’ konulu semineri www.asyanur.info sitesinden izleyebilirsiniz... Kur’ân okuma, araştırma, makale, soru-cevap, Kur’ân eğitimi gibi bölümleri ile hizmet vermeye başlayan www.kuran-ikerim.org sitesi hizmete açıldı.http://www.sorularlarisale.com Mobil Cihazlar için tasarlanmış sorularla Risale-i Nur sitesi hizmete girdi. Bu aralar link kısaltma siteleri popüler. Geçtiğimiz haftalarda kisaurl.com adli bir site tanıtmıştık. http://tiny.cc/ adresi de link kısaltabileceğiniz sitelerden birisi. 23 tane ücretsiz CD/DVD yazdırma programını görmek ister misiniz? MuhabbetFedaileri.com sitesi 23 tane CD\DVD yazdırma aracını sizler için toparladı. Nero 9 Lite, AVS Disc Creator, Burn4Free… Tamamını görmek için http://kisaurl.com/?B52 (Muhabbet Fedaileri.com sitesine üye girişi yapmanız gerekiyor.)

20.07.2010


Hiçbir tarayıcı amcamızın oğlu değil!

İNTERNETTEKİ bilgi kaynaklarına ulaşma araçlarımız olan tarayıcılar (browser) günden güne kendilerini yeniliyorlar ve birbirinden ilginç özellikleri ile internet kullanıcılarının karşısına çıkıyorlar.

Internet Explorer (kısaca IE) uzun süre vazgeçemediğimiz tarayıcı oldu. Bu durumun oluşmasına en büyük sebep bu tarayıcının Windows işletim sistemlerine tümleşik olarak gelmesi olmuştur. IE’dan önce Netscape tarayıcısı meşhurdu. IE’un tahtı bir nebze olsun Netscape’in külleri üzerinden doğan Firefox ile sarsıldı. Orijinal özellikleri ile Opera tarayıcısı da kendi adını en çok kullanılan tarayıcılar arasına yazdırdı. Apple firmasının Safari tarayıcı görselliğe ve şıklığı ile birlikte hıza önem veren kullanıcıların seçimi oldu. Google ekibinin Chrome tarayıcısı da piyasaya çıkınca tarayıcı savaşları iyice kızıştı. Yukarıda saydığımız 5 tarayıcı dünyada en çok kullanılan web tarayıcıları konumundadır. Birbirleri ile daima rekabet halinde olmaları da biz kullanıcıların işine geliyor ama aynı zaman da kafamızın karışmasına sebep oluyor: Hangi tarayıcıyı kullanmalıyız?

Bir ara nette gezerken Opera tarayıcısı için şiir yazmış birini görmüştüm. Çevremizde belli bir tarayıcıya “duygusal bağlarla bağlanan” bu yüzden o tarayıcıya aşırı muhabbet eden bilgisayar kullanıcıları görürüz. Bu kullanıcılar, kendi tarayıcıları hariç hiçbir tarayıcının güzelliklerini görmezler. Daima kendi tarayıcılarını över ve savunurlar. Yeni sürümlerin çıkması onları araştırmaya bile itmez. Bu durumu forum sitelerinde ve bazı fikir platformlarında açıkça görebiliriz.

Oysa amiyane bir tabirle “Hiçbir tarayıcı amcamızın oğlu değildir” Ve bilgisayar kullanıcıları olarak bir yazılıma duygusal bağlarla bağlanmak yerine işimizi görmelerine önem vermek daha doğru bir davranıştır, diye düşünüyorum. Muhabbetin gözü kördür denir ya, yazılımlara duyduğumuz sevgi onların eksikliklerini görmememize engel olmaktadır.

Konu ile ilgili tarayıcının hızları ile alakalı yaptığım 2 ayrı teste değinmek istiyorum. Yaklaşık 9 ay önce Futuremark şirketinin sunduğu Peacekeeper tarayıcı test servisi ile 5 tarayıcıyı hız konusunda değerlendirmeye tabi tutmuştum. Bu tarayıcı testinde 2831 puan ile Safari birinciliği, 2284 puan ile Chrome ikinciliği, 1799 puanla Firefox üçüncülüğü 1129 puan ile Opera dördüncülüğü almıştı. Güvenlik endişelerinden dolayı dibe vuran IE ise diğer tarayıcıların epey gerisinde kalmış ve 403 puan alarak sonuncu olmuştu.

Bu testi yine uyguladım. Birinciliğe Chrome oturdu. Google ekibinin sade tasarımının izlerini taşıyan bu tarayıcı eksikliklerini hızla kapattı ve 5. sürümü listenin en başında yerini aldı. (Hatırlatalım bu hız öncelikleri her platforma göre değişebilir.) Opera ise 10. sürümüyle hem içerik yönünden kullanıcılarını memnun etti, hem de kendi testimde 2075 puan alarak Chrome ile hız yarışında ortak olduğunu ispatladı.

Safari 3. sıraya yerleşti 2056 puanla. Safarinin önceki sürümü (4. sürüm) daha hızlı idi. 5. sürümünün diğerine göre yavaşladığını görüyoruz. İlk testimizde 1799 puanla 3. olan Firefox bu defa 1366 aldı ve en hızlı dördüncü tarayıcı oldu. Firefox’un hız konusunda yavaşladığını söylemek mümkün bu göstergelerden. Yalnızca bu testleri yaparken Firefox’un 4. sürümü beta olarak yayınlandı. Bu yeni sürümü teste tabi tuttuğumuzda 1512 puan aldığını gördük. Yeni sürümü ile hız sorununu aşmaya çalışıyor Firefox.

Ve en yavaş tarayıcı IE! Tarayıcı savaşlarından ve rekabetinden uzak, heyecansız bir görüntü veriyor bu haliyle. IE 7 sürümü ciddî güvenlik açıkları dolayısıyla bilişim dünyasında sıkı bir eleştiriye hedef  olmuştu. Hem yavaştı, hem de güvensiz. Bu duruma “hem haksız, hem sesi daha gür çıkıyor” demek mümkün. En çok kullanılan 5 tarayıcı içerisinde % 60’lık bir oranla en yüksek kullanıma sahip olan bu tarayıcının 8. sürümünün yani IE 8’in hızı içler acısı. 217 puan.

Internet Explorer, yıllarca en çok kullanılmanın avantajını kötüye kullandı. Kendini geliştirmedi. Belki diğer tarayıcılar yeni sürümlerini çıkarmasalar o da hiç yeni sürüm lütfetmeyecekti. Bu testlere bakarak, hız konusunda en kötü olan IE tarayıcısının niye en çok kullanıldığını sormak zorundayız.

Bu duruma sebep olan birinci etmen alışkanlıklarımızdan kolayca vazgeçemememizdir. İnternet deyince IE anlaşılması da bilinçsiz kullanıcılar olduğumuzu gösteriyor. Oysa kendini geliştirmeyenlere, en çok bilinmenin avantajını tembelliğe devşirenlere ilgi göstermememiz en doğrusu olacaktır. (Şu an IE9’un betası mevcut. Yorumlar Microsoft’un uzun zamandır ihmal ettiği tarayıcı cephesini güçlendireceği yönünde. Windows7 gibi üst tüste facia sürümlerden sonra, ufkumuza doğan güneş gibi olacak mı? Bekleyip görelim.)

Sonuç olarak, hiçbir tarayıcı amcamın oğlu değil  ve şu an kendi eksikliklerini hızla kapatmış ve hız konusunda zirveye adıma atmış Chrome tarayıcısını kullanıyorum. Tavsiyem, alternatiflerden korkmayın! Hangisi hızlı ise onu kullanın!

ZÜBEYİR ERGENEKON

20.07.2010


çocukları koruyacak

İNTERNETTEKİ popüler sosyal iletişim ağı Facebook, genç ve çocuk kullanıcıları korumak için İngiltere’de yeni bir uygulama başlattı.

Yeni uygulamayla 13-18 yaşlarındaki kullanıcılar, “uygunsuz ya da şüphe uyandıran davranışları” şikâyet edebilecek. İngiltere’deki Çocuk İstismarı ve Online Koruma Merkezine (CEOP) otomatik olarak bağlı olacak uygulamayı, önce yüklemek gerekiyor. Bu bağlantının yüklenmesi için, 13-18 yaş arasındaki bütün kullanıcıların ana sayfalarında “Click CEOP” linki yer alacak.

20.07.2010


70 bin telefon toplatılacak

Türkiye’de satılan telekomünikasyon cihazlarını, Avrupa standartlarında test edebilen Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bağlı Piyasa Gözetim Laboratuvarı Başkanı Ejder Oruç, piyasada 70 bin sağlıksız cep telefonu bulunduğu uyarısı yaptı.

Bunlara dikkat! Cep telefonlarının en çok radyasyon yaydığı zamanlar, telefon çaldığı ve çevirdiğiniz numaranın bağlandığı anlardır. Bu sırada telefonu baş bölgesinden uzakta tutmak

Kulaklıkla kullanmak sağlığa vereceği zararı 10’da 1’e, bluetooth ile 6’da 1’e düşürür.

Konuşulurken mikrofon kısmı ağza yapıştırılmamalı, kulak ve ağız arasında 90 derece açı olmalı.

Telefon satın alırken düşük SAR değerli olanları (0,1 W/kg ve daha düşük olanları tercih etmek) tercih edin. http://www.gnrk.gazi.edu.tr/sar.htm adresinden telefonların SAR değerlerini inceleyebilirsiniz.

20.07.2010


Abdest alırken israfa son!

MALEZYA'DA AACE Technologies isimli şirket, abdest almayı kolaylaştıran bir cihaz geliştirdi. 1.5 m. boyundaki cihaz, abdest alan kişiyi sözlü komutla yönlendiriyor.

Özel püskürtme sistemi sayesinde 1.5 litre suyla abdest almak mümkün. Şirket yetkilileri “Hac sırasında günde 50 milyon lt su tüketiliyor. Bu cihazla 10 milyon litreye düşebilir” dedi. Ayrıntılı bilgi için şirketin resmi sitesi olan http://aace.com.my adresini ziyaret edebilirsiniz.

20.07.2010


Cep’te bu sesi duymayacaksınız!

BUGÜN'DEN Bilal Çetin’in haberine göre GSM şirketleri arasındaki rekabet, cep telefonu kullanıcısının mağduriyetine sebep olunca Meclis olaya el koydu.

Şikâyetlere duyarsız kalmayan DiIekçe Komisyonu, GSM şirketlerinin görüşmeden önce vatandaşı, ücret konusunda anonsIa uyarmasını kararlaştırdı.

Komisyon, GSM şirketlerini özellikle “numara taşıma” konusunda tüketicinin aleyhine olacak sözleşme yapmamaları konusunda uyarılmasına karar verdi. GSM şirketleri, telefon görüşmesinden önce vatandaşı “Bu konuşmanın dakikası... Kuruştur” şeklinde bilgilendirme anonsu yapacak. Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman başkanlığında yapılan toplantıda alınan kararda, “Her türlü sabit hat ve GSM operatörü aracılığıyla telefon görüşmesine başlamadan önce tüketicinin bilgilendirilmesi adına hizmeti sağlayan işletme tarafından ‘yapılacak görüşmenin dakikası... Kuruştur’ şeklinde anons yapılacak” denildi.

20.07.2010


Sonunda görünmez fare de yapıldı

BİLGİSAYAR fareleri yeni bir döneme giriyor. Geliştirilen yeni bir sistem sayesinde kullanıcılar fare kullanmadan sadece el ve parmaklarıyla bilgisayarlarını kullanabilecek.

Hürriyet’in haberine göre, bilgisayar kullanımını yeni bir boyuta taşıyan ve kullanıcıların işini bir hayli kolaylaştıran fareler, her ne kadar farklı sürümlere de sahip olsa, temelde aynı işlevi yerine getiriyor. Ancak MIT Medya Laboratuvar’ının geliştirdiği yeni bir teknoloji ile fareler artık görünmez olacak ve kullanıcılar sadece ellerini masaya koyarak bilgisayarlarını kullanabilecek. Mouseless ismi verilen yeni sistem, kızılötesi (IR) lazer ve yine kızılötesi kamera ile çalışıyor. Kızılötesi lazerin oluşturduğu yüzey üzerindeki hareketler, kızılötesi kamera tarafından algılandıktan sonra gerçekleştirilen bu hareketler sayısal veriye dönüştürülerek bilgisayara iletiliyor. Bu yöntemin kullanılmasıyla birlikte de kullanıcılar elini hareket ettirip parmaklarını kullanarak fare kullanmadan da farenin işlevini yerine getirebiliyor.

20.07.2010


Msn’in çook daha ötesi Digsby

Digsby sayesinde, aynı anda tüm e-posta, sosyal ağ, anlık mesajlaşma hesaplarınızı tek bir yerden kullanabilirsiniz.

Mail adreslerinizi (gmail, yahoo, hotmail) ekleyebilir ve facebook, twitter gibi sosyal ağ hesaplarınızdan chat yapıp, bilgilendirme alabilir ve anında mesajlaşma hesaplarınıza (msn, googletalk, yahoo, icq aim..) aynı anda bağlanabilirsiniz. İşte Digsby tüm bu hizmetleri tek bir çatı altında birleştiriyor. Örneğin durumunuzu meşgule aldığınızda bütün msn, facebook gibi chat hesaplarınız meşgul olmuş oluyor. Bunun gibi birçok özelliğiyle Digsby MSN'in çok daha ötesinde. Bu ücretsiz yazılımı http://tiny.cc/2ezy2 adresinden indirebilirsiniz.

20.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.