21 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İslâma karşı âdil olalım

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya’da göçmenler için yeni bir “hoşgeldin kültürünün” oluşturulması gerektiğini ve İslâmiyetle ilgili tartışmaların “gerçek ve âdil bir şekilde” yapılması gerektiğini söyledi. Bakan Maiziere, Almanya’nın Hıristiyan bir ülke olduğunu, ancak ülkede yaşayan yaklaşık 4 milyon Müslümandan dolayı İslâmiyetin de toplumun bir parçası haline geldiğini belirterek, “İslâmiyetle ilgili tartışmalar önyargılı ya da gözboyayıcı bir şekilde değil, gerçekçi ve âdil bir şekilde yapılmalı” ifadelerini kullandı.

İslâma karşı ADİL OLALIM

ALMANYA İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya’da göçmenler için yeni bir “hoşgeldin kültürünün” oluşturulması gerektiğini ve İslâmiyet ile ilgili tartışmaların “gerçek ve adil bir şekilde” yapılması gerektiğini söyledi. Bakan Maiziere, “Neue Osnabrücker Zeitung” gazetesi için yazdığı bir makalede, Almanya’nın Hristiyan bir ülke olduğunu ancak ülkede yaşayan yaklaşık 4 milyon Müslüman’dan dolayı İslâmiyet’in de toplumun bir parçası haline geldiğini belirterek, “İslâmiyet ile ilgili tartışmalar önyargılı ya da gözboyayıcı bir şekilde değil, gerçekçi ve adil bir şekilde yapılmalı” ifadesine yer verdi.

HER KESİM ÇABA HARCAMALI

Almanya’ya gelen göçmenler için yeni bir “hoşgeldin kültürünün” oluşturulması gerektiğini savunan Maiziere, göçmenlerin Alman toplumuna uyumunun sadece devlet tarafından sağlanamayacağını, bunun için komşuların, derneklerin, işverenlerin, velilerin, öğretmenlerin, kiliselerin, partilerin, ev sahiplerinin, kiracıların, sanatçıların ve basının da çaba harcaması gerektiğini ifade etti. Göçmenlerden de Almanya’yı yeni bir yurt olarak görmelerini ve kabul etmelerini isteyen Maiziere, siyasî alanda göçmenlerin uyumu konusunda pekçok şeyin yapıldığını ancak halen yapılacak çok iş bulunduğunu, uyumun uzun zaman gerektirdiğini kaydetti.

21.09.2010


 

Ayin, artan hoşgörünün işareti

ngiliz Financial Times gazetesi, Akdamar kilisesinde Ortodoks ayini düzenlenmesinin, “Türkiye’de artan hoşgörünün işareti olduğu” yorumunu yaptı. Van çıkışlı yayınlanan haberde, “Akdamar kilisesinde neredeyse yüzyıl sonra ilk kez çan seslerinin yankılanmasının, Türkiye’nin etnik ve dinî azınlıklarıyla sorunlu tarihinin üstesinden gelme çabalarını simgelediği” ifadesi kullanıldı.

Akdamar, hoşgörünün işareti

İNGİLİZ Financial Times gazetesi, Akdamar kilisesinde Ortodoks ayini düzenlenmesinin, “Türkiye’de artan hoşgörünün işareti olduğu” yorumunu yaptı. Ankara muhabiri Delphine Strauss imzasıyla Van çıkışlı yayımlanan haberde, “Akdamar kilisesinde neredeyse yüzyıl sonra ilk kere çan seslerinin yankılanmasının, Türkiye’nin etnik ve dini azınlıklarıyla sorunlu tarihinin üstesinden gelme çabalarını simgelediği” ifadesi kullanıldı. Türkiye’nin Akdamar’da her yıl bir gün ayine izin verme kararının, “Ankara ile Erivan arasındaki diplomatik ilişkileri normalleştirme süreci durduğu sırada yaptığı bir iyi niyet jesti” olduğunu yazan gazete, bunun aynı zamanda AK Parti hükümetinin etnik ve dinî ayrılıkları giderme çabası olduğunu da kaydetti. Strauss, “Siyasetçiler, milliyetçilerin tepkilerinden hala çekinmesine karşın, Türkiye’de son yıllarda yeni kitaplar, filmler ve seminerlerle, tutumlar radikal olarak değişti. Ayrıca çok sayıda Türk, kökeninin nüfus cüzdanlarında yazandan çok daha karışık olduğunun farkına varmaya başladı” dedi.

21.09.2010


 

Askerî konvoya saldırıdan sonra Orta Asya alarmda

TACİKİSTAN'DA önceki gün gerçekleşen kanlı terör saldırısı sonrasında, bu ülkeye komşu Kırgızistan ve Özbekistan alarma geçti.

Tacikistan ise teröristlerin yakalanması için kapsamlı operasyon sürdürüyor. Toplam 40 askerin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında, Kırgızistan, Tacikistan’la olan bütün giriş ve çıkışları durdurdu. Bişkek teröristlerin sızma girişimlerini engellemek için, geçiş noktalarına ek asker takviyesinde bulundu. Bu arada Özbekistan ise sınırdaki askerî birliklerini alarma geçirdi. Özbekistan, Tacikistan’la olan sınırlarındaki güvenlik tedbirlerini artırdı. Önceki gün Duşanbe’nin 180 kilometre doğusundaki Raşt Vadisi’nin Kamarov mevkiinde operasyona giden savunma bakanlığına bağlı askeri konvoya, yapılan saldırıda 40 asker hayatını kaybetmişti. Bu arada saldırıya ilişkin yeni rakamlar gelmeye devam ediyor. Son resmî verilere göre saldırıda 40 asker öldü. 10 asker ise ağır yaralandı. 25 askerin ise kayıp olduğu belirtiliyor. Kayıp askerlerin de öldürülmüş olmasından endişe ediliyor.

21.09.2010


 

Fransa, güvenlik tedbirlerini arttırdı

FRANSA İçişleri Bakanı Brice Hortefeux, muhtemel bir terör saldırısına karşı alınan önlemleri artırdıklarını açıkladı.

RTL radyo kanalına konuşan Hortefeux, ‘’terör tehdidine karşı önlemleri artırdık’’ dedi. Fransız bakan, önlemlerin ayrıntıları konusunda bilgi vermedi. Le Monde gazetesi, yetkililerin, toplu taşıma araçlarına yönelik muhtemel bir terör saldırısı için güvenlik önlemlerini son günlerde artırdığını yazdı. Gazete, polisin özellikle, başkent Paris’te bombalı saldırı girişiminde bulunmasından şüphe edilen bir kadını aradıklarını bildirdi. Basın, terörle mücadelede alınan önlemler çerçevesinde, radikal grupların hedefi olabileceği gerekçesiyle, Paris Camisi Müftüsü Halil Ebubekir’e üç silâhlı koruma verildiğini yazdı. Fransa’nın iç istihbarat servisi şefi Bernard Squarcini, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, ‘’Fransa topraklarını tehdit eden terörün, bugün her zamankinden daha fazla olduğunu’’söylemişti.

21.09.2010


 

Pakistan için acele edilmeli

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, sel felaketi sebebiyle yardıma muhtaç Pakistan için uluslararası toplumdan ‘’acil yanıt’’ beklediğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dahil 25 ülkenin bakanlarının katıldığı Pakistan’a yardım için düzenlenen uluslararası toplantının açılışında konuşan Ban, ‘’Acil yanıt bekliyorum’’ ifadesini kullandı. Ban, bunun bir küresel felâket, küresel tehdit olduğunu da belirterek aynı zamanda ‘’küresel bir dayanışma sınavı’’ olduğunu belirtti ve ‘’BU felâket, istikrarın bütün dünyanın çıkarına olduğu bir bölgede meydana geldi. Onlara yardım için birlikte çalışalım’’ diye konuştu.

21.09.2010


 

Taliban’ın kalesi ABD’lilere devredildi

AFGANİSTAN'DAKİ İngiliz kuvvetleri, güneydeki Helmand vilayetinde bulunan ve Taliban militanlarının kalesi kabul edilen Sangin’in kontrolünü Amerikalılara bıraktı.

İngiliz Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Temmuz ayında alınan karar uyarınca İngiliz kuvvetlerinin, kontrolü Amerikalılara devrettiği belirtildi ve ‘’İngiliz kuvvetleri son 4 senedir Sangin’de hizmet vermiştir ve Afganistan’ın en zorlu bölgelerinden birinde görevi tamamlamaktan gurur duymaktadır’’ ifadesi kullanıldı. BBC’ye göre Sangin’de 106 İngiliz askeri hayatını kaybetti, bu da 2001’den beri Afganistan’da ölen İngiliz askerlerinin üçte biri anlamına geliyor.

21.09.2010


 

Olmert neden başarısız oldu?

İSRAİL'İN eski Başbakanı Ehud Olmert, 2008’de kesilen Orta Doğu barış müzakereleri sırasında ABD’nin 100 bin Filistinli mülteciyi almayı kabul ettiğini açıkladı.

Eski Başbakan Olmert, Tel Aviv’de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, barış görüşmeleri çerçevesinde İsrail en az 20 bin mülteciyi alırken, ABD’nin de 100 bin civarında Filistinli mülteciye Amerikan vatandaşlığı vermeyi kabul ettiğini söyledi. Olmert, “Eğer bir anlaşmaya varabilseydik, bu dünyanın ve bütün Orta Doğu’nun yüzünü değiştirecekti” dedi. Eski Başbakan Olmert, Filistinliler ile Kasım 2007’de başlayan ve bir yıl sonra İsrail’in Gazze’ye giriştiği büyük askeri operasyona kadar süren barış görüşmelerine katıldı. Filistin tarafı o dönem Olmert’in önerilerini yetersiz bulmuştu.

21.09.2010


 

Yaptırımlar İran’ı etkilemez

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesine yönelik uluslararası yaptırımların hiçbir etkisi olmadığını söyledi.

Ahmedinejad, Amerikan ABD televizyon kanalının Pazar günleri yayınlanan “This Week” programında yaptığı açıklamada, “Yaptırımları ciddiye alıyoruz, ama bunların etkili olduğunu düşünmek çok farklı bir şey” dedi. Aynı programda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Haziran ayında BM Güvenlik Konseyi’nde birçok ülkenin katılımıyla ağırlaştırılan İran’a uluslararası müeyyideleri överek, yaptırımların çok etkili olduğunu belirtti. Clinton, “Elde ettiğimiz bilgilere göre, İran rejimi yaptırımların bankacılık sistemleri ve ekonomik büyümelerinin üzerindeki etkileri karşısında çok endişeli” diye konuştu. Washington’ı ziyaret eden Fransa Savunma Bakanı Herve Morin de Tahran’a karşı yaptırımların meyvelerini vermeye başladığını kaydetti. Öte yandan, Ahmedinejad, BM Genel Kurul toplantıları için geldiği ABD’deki ilk gününde, Amerikan AP ajansına yapıtğı açıklamada, ülkesinin istikbal vaat ettiğini söyleyerek, ABD’nin İran’ın dünyada sahip olduğu büyük rolü kabul etmesini istedi.

21.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.