21 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

BURSA VE BALIKESİR BEDİÜZZAMAN’A KUCAK AÇTI

GAZETEMİZİN, Bediüzzaman Said Nursî’nin vefatının 50. yılı dolayısıyla hayata geçirdiği Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tır’ı Balıkesirlilerle buluştu.

Bursa ve Balıkesir coştu

Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tır’ı Edirne’den başladığı tanıtım turunda Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale illenini ziyaret ettikten sonra Balıkesir’in merkezindeki büyük meydanda halkla buluştu.

Balıkesirlilerin ilgi ve merakla takip ettiği tır programında Balıkesir Temsilciliğimiz tarafından ziyaretçilere gazetemiz hediye edildi. Kavurucu sıcağa rağmen programı sonuna kadar takip eden Balıkesirliler temsilciliğimizin organize ettiği lokma hayrına da yoğun ilgi gösterdi.

Programda konuşan Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı, Türkiye’nin yeni bir eğitim öğretim yılına girdiğine dikkat çekerek, eğitimle ilgilenenlerin Bediüzzaman’ın eğitim modeliyle mutlaka tanışması gerektiğini anlattı. Türkiye’nin, Cumhuriyetin başından bu yana takip ettiği eğitim tarzıyla ülkenin meselelerine halkın istediği düzeyde çözümler üretemediğine dikkat çeken Taşcı, Bediüzzaman’ın ülkenin meselelerine çözüm üretmek için yüz sene önce ortaya koyduğu fikirlerin geçerliliği bugün de koruduğunu söyledi. Taşçı, Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tır’ının Bediüzzaman Hazretlerinin fikirlerini halka anlatmak için bir ay boyunca meydanlarda olacağını sözlerine ekledi.

Ömer Ataç da Balıkesirliler hitaben yaptığı konuşmada, Bediüzzaman Hazretlerinin fikirlerini halka mal edebilmek için vatanı, milleti ve din için bütün dünyevî menfaatlerden vazgeçtiğini, bu uğurda esaret, sürgün ve hapis hayatı yaşamaktan çekinmedini anlattı.

Ömer Ataç, Bediüzzaman Hazretlerinin “Bizim düşmanımız cehalet, zaruret, ihtilaftır. Bu üç düşmana karşı sanat, marifet, ittifak silâhıyla cihad edeceğiz” dediğini hatırlatarak şunları söyledi:”bu üç savunma silâhını bize sağlayacak olan yegâne araç ise iman ve İslâmiyet terbiyesi ile disipline edilmiş olan fen ilimleri ile din ilimlerini birlikte anlatan eğitim sistemidir. Zira Bediüzzaman’a göre, insanoğlu bu zamanda ilim ve fenlere dayanacak, bütün kuvvetini ve gücünü fenlerden alacaktır. Yaşadığımız bu zamanda bütün güç ve hakimiyet ilmin elinde olacaktır.”

Programın kapanış konuşmasını yapan Balıkesir Yeni Asya Temsilcisi Ali Kurnaz, ise Balıkesir’in Bediüzzaman Tır’ını ağırlayarak müstesna bir gün yaşadığını belirterek, programı takip eden Balıkesirlere teşekkür etti.

HİZMET TIR’I

PADİŞAHLAR ŞEHRİNDE

Görenlere büyük bir coşku yaşatan Hizmet Tır'ının dünkü durağı ise padişahlar şehri Bursa idi. Pek çok padişah kabrini bağrında barındıran ve Osmanlının ikinci payitahtı olan Bursa dün müstesna günlerinden birini yaşadı. Şehreküstü Meydanında Bediüzzaman tır'ına kucak açan Bursalılar programa yoğun bir ilgi gösterdiler. Programın açış konuşmasının ardından söz alan yazar İslâm Yaşar ile karikatüristimiz İbrahim Özdabak yaptıkları konuşmalarla dinleyicilere duygulu anlar yaşattılar. İslâm Yaşar program sonrası kitaplarını imzaladı.

“Bediüzzaman büyük bir yazar”

HİZMET Tırı yolculuğu boyunca uğradığı her durakta duâlarla karşılanıp, duâlarla uğrulanıyor. Yol boyunca tır'ı gören vatandaşlar dikkatle incelerken Bediüzzaman Hazretlerini ve Risâle-i Nurları bilenler takdir duygularını ifade ediyor. Bediüzzaman Hazretlerini ve Risâle-i Nurları tanımayanlar da görevlilerden bilgi alıyor. Bilgi almayanlar da kendilerince bir kanaat ediniyor. İşte size bir örnek. Balıkesir’de tır'ın bulunduğu alandan geçen iki genç kız arasında geçen kulak misafiri olduğumuz bir konuşma. Belli ki Bediüzzaman adını daha önce hiç duymayan kızlardan birisi tır'a bakarak, “Kim bu Bediüzzaman?” diyor. Öbürü “Bediüzzaman büyük bir yazar” diye arkadaşına cevap veriyor. Tır'ı ziyaret eden vatandaşlara “Bediüzzaman Kimdir?, Aydınlar Konuşuyor, Bediüzzaman’ın Eğitim Modeli ve 5. Ulusal Risâle-i Nur Kongresi Sonuç Deklarasyonlarını içeren broşürler dağıtılıyor. Dağıtılan materyalleri alan vatandaşlar büyük bir merakla inceliyor. Tır, uğradığı mekânlarda Nur Talebelerinin bir araya gelip hasret gidermesine de vesile oluyor. Bu yönüyle tır, aynı zamanda Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerine tavsiye ettiği “müfrithane irtibat”a da katkıda bulunuyor.

"BİZZAT BEDİÜZZAMAN GELMİŞ GİBİ

KARŞILANIYORUZ"

Yeni Asya Gazetesi Genel Müdürü Recep Taşcı, kamuoyunda eksik tanınan Bediüzzaman Said Nursi'nin, doğru olarak halka tanıtılmasını amaçladıklarını söyledi. Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı'nın şehirleri gezdiğini ve her yerde çok büyük heyecanla karşılandıklarını dile getiren Taşcı, "Bir tır değil de, bizzat Bediüzzaman Hazretleri gelmiş gibi insanların bizi karşılaması ve heyecan duyması çok mutluluk verici. Çünkü biz onun fikirlerini anlatıyoruz, eserlerini tanıtıyoruz" diye konuştu.

BEDİÜZZAMAN TIR'I NE GÜN, NEREDE?

21 Eylül 2010 Salı (bugün) Kocaeli

22 Eylül 2010 Çarşamba Düzce

23 Eylül 2010 Perşembe Bolu

23 Eylül 2010 Perşembe Karabük

24 Eylül 2010 Cuma Kastamonu

25 Eylül 2010 Cumartesi Ankara

21.09.2010


 

ASKERİN MORALİNİ YÜKSEK TUTMAK İÇİN

Rus ordusunda askerlerin morallerini en yüksek seviyede tutmak için din adamları resmen göreve başlıyor. Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill çalışmaların son aşamaya geldiğini, önümüzdeki günlerde kara ve deniz kuvvetlerinde asker din adamlarının görülmeye başlanacağını söyledi.

MEDVEDEV'İN ONAYLADIĞI KARARLA

Devlet Başkanı Medvedev, orduda din adamlarının resmî olarak subay kadrosunda görev yapması kararını onaylamıştı. Şu an 400 civarında din adamı askerî birliklerinde görev yapıyor. Gezici kilise ve mescitler de dinî ihtiyaçların karşılanması için organize edilmeye başlandı.

Kızıl Orduya din subaylığı geliyor

RUS ordusunda reform sürecinde askerlerin morallerini en yüksek seviyede tutmak için din adamları resmen göreve başlıyor. Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill çalışmaların son aşamaya geldiğini, önümüzdeki günlerde kara ve deniz kuvvetlerinde asker din adamlarının görülmeye başlayacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in kararı ile asker din adamı kurumunun oluşturulduğunu kaydeden Patrik Kirill, “Şimdi biz ilk adımı atıyoruz… Ancak resmi yapılanmanın tamamlanmasının ardından etkin bir şekilde çalışmalar başlayacak” dedi.

Patrik Kirill Rusya’nın Uzakdoğusu Kamçatka bölgesinde bulunan Pasifik Deniz Filosu personeli ile bir araya geldi. Savaş gemisini ziyaret eden Ortodoks din adamı, askerlerin manevi açıdan desteklenmeye ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Kirill askeri serviste görev yapanların üstlendikleri risklerin her zaman maddi olarak karşılığının olmayacağına da dikkat çekti.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre orduda görev yapanların üçte ikisi kendini inançlı olarak tanımlıyor. Yüzde 83 kendisini Ortodoks Hrıstiyan olarak tanımlarken, yüzde 8 Müslüman ve yüzde 9 da diğer dinlere inandığını ifade ediyor.

Temmuz 2009’da Medvedev, Sovyet döneminde olduğu gibi orduda din adamlarının resmi olarak subay kadrosunda görev yapmaları yönünde kararı onaylamıştı. Şu an subay kadrosunda olmasa da 400 civarında din adamı Rus askeri birliklerinde görev yapıyor. Rus ordusunda gezici kilise ve mescitler de dini ihtiyaçların karşılanması için organize edilmeye başladı.

21.09.2010


 

Kol ve bacaksız Manş’ı geçti

KOLLARI ve bacakları olmayan Fransız, protezli uzuvlarıyla yüzerek Manş Denizi’ni geçmeyi başardı.

İngiltere’nin Folkestone kasabası sahilinden kulaç atmaya başlayan 42 yaşındaki Philip Croizon’un, öngördüğünden çok daha önce Fransız sahiline ulaştığı belirtildi. Fransız sahiline 21.15 sularında ulaşan Croizon, Manş’ı 24 saatte geçmeyi planlıyordu. Croizon, ucunda paletler bulunan özel tasarlanmış protez bacak kullanıyor.1994’te televizyon antenini düzeltirken akıma kapılarak kol ve bacaklarını kaybeden yüzücü, 2007’de de uçaktan paraşütle atlamıştı.Croizon, deneyimlerini anlattığı “J’ai decide de vivre” (yaşamaya karar verdim) adlı bir kitap yazmıştı.

21.09.2010


 

Çardak için referandum

ÇANAKKALE’NİN merkeze bağlı Kepez beldesinde boş bir alana yapılması planlanan çardak için halk oylaması yapılacak.

Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, beldede yapılması planlanan ve tek bir kişinin karar vermemesi gereken konularda vatandaşlara danıştıklarını, bu sebeple sık sık halk oylamasına başvurduklarını söyledi. Belde meydanındaki boş bir alana yapılması planlanan çardak için vatandaşın söz sahibi olduğunu düşünüp, bunu halk oylamasına sunduklarını ifade eden Mutan, ‘’Türkiye’de referandum bitti ama Kepez’de devam ediyor’’ dedi. Mutan, beldede değişik konularda daha önce de halk oylaması yaptıklarına işaret ederek, ‘’Belirli bölgelerde bir iş yaparken, bunu o bölgenin insanıyla bire bir paylaşıyoruz. Bu şekilde yaptığımız 3 ya da 4’üncü referandumumuz’’ diye konuştu. ‘’Sandık, 1 hafta duracak ve başında da bir zabıta arkadaşımız imza karşılığında oyları toplayacak. Bize göre renk ayrımı yok sadece ‘evet’ ve ‘hayır’ var’’ diyen Mutan, sürenin sonunda sandığın açılacağını, ‘’evet’’ ve ‘’hayır’’ oylarının sayılacağını belirterek, sonuca göre işlem yapılacağını kaydetti.

21.09.2010


 

Akıllı otomobiller kaza anında hastaneye haber verecek

GELECEĞİN otomobilleri, kazaya karıştıkları anda hastaneyle irtibata geçebilen bir sistemle donatılacak.

İngiltere’de düzenlenen ve geleceğin teknolojilerinin tanıtıldığı bir sempozyumda, otomobillere yerleştirilecek küçük akıllı sensörlerin, kaza anında hastane ve ilk yardım görevlilerine, çarpışmanın ciddiyeti ve kazaya kaç kişinin karıştığına dair verileri anında gönderebilecekleri belirtildi. Şu an kullanılmakta olan otomobillerde ortalama 25-30 elektronik kontrol ünitesi bulunduğunu, lüks araçlarda bu sayının 80’e kadar çıkabildiğini belirten uzmanlar, bunların sürücülerin sürüş yeteneklerini arttırdığını ve çarpışma tespit sistemleri ile radar gibi teknolojilerin de bunlara ekleneceğini kaydettiler.

21.09.2010


 

100 yaşındaki hava durumcu

BELÇİKA’DA , yağmurun sesi, miktarı, kirlilik oranı ve gündüz ışığını ölçen araçlarla donatılan 100 yaşındaki gürgen ağacı, bu bilgileri internet sitesinde cümlelere dönüştürüyor.

Belçika basınında yer alan haberlere göre, güneş paneli, meteoroloji istasyonu, webcam, nem ve ışık detektörleriyle çevrili ağaç, edindiği bilgileri internet sitesinde herkesin anlayabileceği cümlelere dönüştürüyor, bu bilgiler internetteki sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter’a gönderilebiliyor. İlk olma özelliği taşıyan deneyin amacının bir yıl boyunca “ağacı konuşturmak” olduğu belirtiliyor. Böylece , Facebook ve Twitter’dan bilimsel bilgiler eğlenceli şekilde iletilebiliyor. Brüksel’in güneyindeki Cambre ormanında bulunan ağacın tam olarak nerede olduğu güvenlik sebebiyle gizli tutuluyor.

21.09.2010


 

Emekli müftünün orman sevgisi

ARTVİN’İN Borçka ilçesine bağlı Tütüncüler köyünde yaşayan 65 yaşındaki emekli müftü Kâzım Erkılıç, ormanlarla kaplı köyündeki ağaçları korumak için köyün çeşitli yerlerine 20 tabela astı.

Erkılıç, Türkiye’nin çeşitli illerinde uzun yıllar müftülük yaptığını, 15 yıl önce emekli olarak köyüne döndüğünü belirtti. Tütüncüler köyünün ormanlarla kaplı olduğunu ifade eden Erkılıç, ‘’Bu köyde doğup, bu köyde büyüdüm. Köyümü çok sevdiğim için buraya yerleştim. Köyüm adeta ormanlarla donatılmış şekilde, havasıyla, suyuyla, doğasıyla, insanıyla fevkalade güzel bir görünüm arz etmektedir’’ dedi. Erkılıç, tabelalara ‘’doğa cenneti olan köyümüze hoşgeldiniz’’, ‘’beni koru’’, ‘’bak bizim köy ormanların arasında ne güzel’’, ‘’cennet yeşildir’’, ‘’yeşili koru’’, ‘’çöl, vatan değildir’’, ‘’ormanı koru ki o da seni korusun’’ şeklinde yazılar yazdığını, tabelaları gören herkesin kendisini örnek davranışından dolayı kutladığını söyledi.

21.09.2010


 

Klasik ‘Anadol’ otomobiller görücüye çıktı

SAKARYA’NIN Erenler ilçesindeki bir alışveriş merkezinde 1967 ile 1984 yılları arasında Türkiye’de seri olarak üretilen 9 Anadol marka klasik otomobil, sergilenmeye başlandı.

‘Bir Başkadır Anadol Sevdası’ temasıyla Ankara’da düzenlenen ilk serginin ardından, ikinci sergi Ada Alışveriş Merkezi’nde açıldı. 100’ü aşkın klasik otomobil tutkunu üyesi bulunan Anadol Otomobil Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen sergide, birbirinden farklı 9 orijinal model bulunuyor.

21.09.2010


 

Şahinkaya da araştırılsın

DSP, 12 Eylül askerî darbesinin Hava Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkındaki yolsuzluk iddialarının Meclis tarafından araştırılmasını istedi.

DSP, 12 Eylül askeri darbesinin Hava Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkındaki yolsuzluk iddialarının Meclis tarafından araştırılmasını istedi.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların, 12 Eylül referandum sürecinde, verdikleri vaatlerin bir çoğunun gerçekleşme imkânı bulunmadığını bilmelerine rağmen halkı yanıltan bir kampanya yürüttüğünü savundu. Macit, başta AKP olmak üzere bütün siyasî partilere, 12 Eylül 1980 darbe dönemini araştırma çağrısında bulundu. SHP milletvekillerince 1986’da hazırlanan, 12 Eylül darbesinin Hava Kuvvetleri Komutanı Şahinkaya’nın yaptığı iddia edilen yolsuzluklarla ilgili araştırma önergesinin, dönemin ANAP milletvekillerince red edildiğini hatırlatan Macit, referandumla Geçici 15. Madde yürürlükten kaldırıldığı için bu araştırma önergesinin gündeme alınmasını istedi. Macit, daha sonra kendisinin ve DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi’nin de imzası bulunan Meclis Araştırma önergesinin gerekçesini okudu. Macit, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in, 20 imzayı beklemeden bu araştırma önergesini işleme almasını umduğunu söyledi.

İDDİALAR, HİÇBİR GEREKÇEYLE ÖRTBAS

EDİLEMEZ

ARAŞTIRMA önergesinin gerekçesine, 12 Eylül 1980’den sonra uzun bir süre parlamento denetiminden uzak bir dönem yaşandığı, bu dönemde gemicilikten havacılığa kadar birçok alanda usulsüzlük, yolsuzluk iddialarının ortaya atıldığı, ancak pek çoğu resmiyete ulaştırılmadığı için inceleme, araştırma dışı kaldığı belirtildi. Bu iddiaların en çok yoğunlaştığı kişilerden birinin emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya olduğunun ifade edildiği gerekçede, ‘’Şahinkaya ile ilgili iddialar; F-16 uçaklarının alımında yolsuzluk yapmak, Hava Kuvvetleri Komutanıyken bu kuvvetin ihale ve alımlarının belli şirketlere verilmesi için nüfuz kullanıp çıkar sağlamaktan, haksız iktisap yoluyla çok sayıda taşınır ve taşınmaz mal edinilmiş olmaktan, yurt dışında ve sırdaş hesaplarda parası olmaya kadar uzanmaktadır’’ denildi. Şahinkaya ve yakınlarının, bazı holdinglerle ilişkisi olduğu iddialarına da işaret edilen gerekçede, iddiaların ortada bırakılmasının, Silâhlı Kuvvetlerin sağlam gelenekleriyle bağdaşmayacağı, yolsuzluk iddialarının, hiçbir gerekçeyle örtbas edilemeyeceği vurgulandı. Gerekçede, Şahinkaya’nın mal varlığıyla ilgili açıklamalarının da tatmin edici olmadığı savunuldu. Araştırma önergesinin TBMM Başkanlığına sunulabilmesi için en az 20 milletvekilinin imzası olması gerekiyor.

21.09.2010


 

Siyasî Partiler Kanunu antidemokratik

Siyasî Partiler Yasasının demokrasiye müsait olmadığını belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Siyasî Partiler Yasasını 12 Eylülcüler çıkardı. Bu yasa değiştirilmedi. 12 Eylül Anayasasında ne değişti? Bir geçici 15. madde kaldırıldı, o kadar. Aradan geçmiş 30 yıl, o da zamanaşımına uğramış zaten. Kimi yargılayacaksın? Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu, daha önce de bulunulmuştu. Bakalım ne olacak” dedi.

Siyasî Partiler Kanunu antidemokratik

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Siyasi Partiler Kanunu’nun demokrasiye müsait olmadığını belirterek, “Siyasi Partiler Yasası’nı 12 Eylülcüler çıkardı. Bu yasa değiştirilmedi” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, üç günlük Almanya ziyareti çerçevesinde Avrupa Türk Toplumu’nun akşam yemeğine katıldı. Kılıçdaroğlu, yemeğin ardından katılımcıların sorularını cevapladı. Siyasi Partiler Kanunu’nun demokrasiye müsait olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Siyasi Partiler Yasası’nı 12 Eylülcüler çıkardı. Bu yasa değiştirilmedi. 12 Eylül anayasasında ne değişti? Bir geçici 15. Madde kaldırıldı, o kadar. Aradan geçmiş 30 yıl, o da zaman aşımına uğramış zaten. Kimi yargılayacaksın? Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu, e daha önce da bulunulmuştu. Bakalım ne olacak” dedi. Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbakan referandum sonrasında yaptığı konuşmasını yerini getirirse, biz daha çağdaş evrensel değerleri kapsayan bir Anayasa yapmaya katkı vereceğiz” diye konuştu. Yeşiller Partisi Berlin eyalet milletvekili Özcan Mutlu’nun, “CHP, hakkındaki Avrupa’nın statükocu algısını değiştirmek için neler yapacak?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Bu önyargıları kıracağız, kırmaya kararlıyız. Aslında biz statükocu değiliz. Ama bu önyargı belli bir çevreler tarafından yaratıldı. Bunu kırmak için Brüksel’e de gittik, buraya geldik. Biz AKP’nin ağzına alamayacağı şeyleri rahatlıkla söylüyoruz. Hiç çekinmiyoruz. Türban sorununu biz çözeriz dedik. Ve biz çözeriz, çok samimiyiz. Onlar olayı siyasallaştırdılar, biz insan olarak bakıyoruz. Hak ve özgürlükler açısından bakıyoruz” cevabını verdi.

Kılıçdaroğlu ve CHP heyeti, bu sabah AP Sosyalist Grubu Başkanı Martin Schulz ile kahvaltıda buluştuktan sonra Koordinasyon Kurulu ile bir araya geldi.

21.09.2010


 

Ücretsiz ulaşıma yoğun ilgi

2010-2011 Eğitim ve Öğretim yılının açılması sebebiyle İstanbul’da toplu taşıma araçlarından ücret alınmaması, tramvay, metrobüs ve otobüs duraklarında aşırı yoğunluğa sebep oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin okulların açılması sebebiyle dün trafikte yoğunluk yaşanmaması amacıyla toplu taşıma araçlarından ücret almaması, tramvay, metrobüs ve otobüs duraklarında aşırı yoğunluğa neden oldu. Ücretsiz hizmet veren Avcılar-Sögütlüçeşme Metrobüs Hattı’nın Çağlayan ile Zincirlikuyu arasındaki bölümünde yaklaşık 50 metrobüsün kuyruk oluşturduğu görüldü. Yeni eğitim ve öğretim yılında 3 bin 500 okulda yaklaşık 3 milyon öğrencinin eğitim ve öğretime başladığı İstanbul’da, dün vatandaşlar 06.00-13.00 saatleri arasında İETT, İDO, şehir hatları, tramvay ve metrodan ücretsiz faydalandı. Bu arada köprü girişleri ile E-5 Karayolu ve TEM Otoyolu’nun bazı bölümlerinde trafik sıkışıklığı yaşandı.

21.09.2010


 

İslâm-demokrasi uyumunun en iyi örneği, Türkiye

AVRUPA siyasî hayatının en önemli isimlerinden biri olan Danimarkalı politikacı Uffe Elleman-Jensen, Türkiye’nin İslâm-demokrasi uyumunun en iyi örneği olduğunu yazdı.

Bugüne kadar başta Avrupa Parlamentosundaki Liberal Demokrat ve Reform Partisi Başkanlığı (1995-2000) olmak üzere Danimarka Dışişleri Bakanlığı,(1982-1993) Baltık Geliştirme Forumu Başkanlığı gibi birçok önemli görevde bulunan deneyimli politikacı, Türkiye ile ilgili son derece olumlu yorumlarda bulundu. Uffe Eleman-Jensen, Danimarka’nın önde gelen gazetelerinden Berlingske Tidende’de yayınlanan makalesinde referandum sonrası Türkiye’yi değerlendirdi. Türkiye’nin bölgesindeki gücünün hızla arttığını belirten deneyimli siyasetçi, batının bu bölgedeki sorunlarla yüzleşirken Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu savundu. Türkiye’nin bölgedeki tansiyonu düşürmeye çalışan en büyük aktör olduğunun altını çizen Elleman-Jensen, Türkiye’nin İslâm-demokrasi uyumunun en iyi örneği olduğunu ifade etti. Elleman-Jensen, 12 Eylüldeki referandum ile birlikte Türkiye’deki askerî vesayetin de zayıfladığını savundu.

Yazısında muhalefetin 12 Eylüldeki tavrına da değinen Elleman, “Muhalefet, Erdoğan hükümetinin referandum sonucunu Türkiye’yi İslâmî bir sisteme doğru götürmek için bir fırsat olarak kullanacağından endişe ediyor. Bu endişeleri tamamen reddetmek mümkün değil. Ancak Türkiye’nin daha demokratik bir ülke olmasını garanti altına almanın en sağlam yolu AB görüşmelerinden geçiyor.” dedi. Jensen, Türkiye’nin referandumla AB yolunda önemli bir adım attığını AB’nin de Türkiye ile görüşmeleri hızlandırmak için efor sarf etmesi gerektiğini ifade etti.

21.09.2010


 

Zeynep bebek uyandı ve “anne” dedi

HAKKARİ'NİN Geçitli köyü yakınlarında bir minibüsün geçişi sırasında meydana gelen patlamada annesini kaybeden ve iki bacağından yaralanan 15 aylık Zeynep Kurt’un kendine gelir gelmez ‘’anne’’ dediği öğrenildi.

Malatya Sosyal Hizmetler Müdürü Murat Konan, sosyal hizmet uzmanı ve psikolog eşliğinde Zeynep bebeği kaldığı hastanede ziyaret etti. Konan, yaptığı açıklamada, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın tedavi gören Zeynep’le ilgili olarak sürekli bilgi aldığını, hastaneye geldiği günden beri Zeynep bebekle iletişim içerisinde olduklarını söyledi. Doktorların Zeynep bebeğin durumunun iyiye gittiğini söylediğini ifade eden Konan, ortopedi, pediatri ve psikolojik tedavilerinin sürdürüldüğünü kaydetti. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde çalışan psikolog Nebahat Gümüş ise yengesinin kendilerine Zeynep’in kendine gelir gelmez ‘’anne’’ dediğini söylediğini belirtti. Nebahat Gümüş, ‘’Zeynep eline telefonu aldığında annesiyle görüşmek istiyor. Anne sütüyle beslenen bir bebek. Yengesi emmek için ağzıyla annesini aradığını söyledi. Yeni yeni konuşan bir bebek olmasına rağmen sürekli ‘anne’ diyor’’ diye konuştu. Zeynep’in en kısa zamanda babayla görüştürülmesini, anne özlemini bir nebze de olsa babasıyla gidermesini istediğini ifade eden Gümüş, patlamanın ardından Zeynep’in içine kapandığını öğrendiğini kaydetti.

21.09.2010


 

Yeni anayasa 2011 sonrasına bırakılmasın

BÜYÜK Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu, yeni anayasayı 2011 sonrasına ertelemenin tutarlı bir davranış olmadığını belirtti.

BBP lideri Topçu, yaptığı açıklamada, Hakkari’de meydana gelen terör provokasyonlarının gerçek amacının bölge halkını sivil itaatsizliğe zorlama olduğunu belirtti. Bu gibi tehlikeli gelişmelere yol açabileceği için yeni anayasayı 2011 sonrasına ertelemenin tutarlı bir davranış olmayacağını dile getiren Topçu, “Anayasa değişiklik paketi için muhalefetin seçim sonrasını işaret etmesi o zaman nasıl yanlış idiyse bugün Başbakan Erdoğan’ın da yeni anayasa için 2011 tarihini vermesi de büyük bir yanlıştır” diyerek siyasetin tutarlı olmayı gerektirdiğini belirtti.

21.09.2010


 

İstanbul serinleyecek

İSTANBUL Meteoroloji Bölge Müdürü Yıldırım, sıcaklıkların, bugünden itibaren kuvvetli poyrazla hissedilir derecede azalacağını belirtti, "İstanbul'da yarın (bugün) yağış bekliyoruz ve hava oldukça serinleyecek" dedi. Mustafa Yıldırım, yaptığı açıklamada, yapılan son meteorolojik değerlendirmeye göre, Türkiye'nin bugün Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceğini söyledi.

İstanbul'da, hava sıcaklığının 4-6 derece arasında azalmasını beklediklerini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: "Bahar havasındaki sıcaklıklar, yarından (bugünden) itibaren kuvvetli poyrazla birlikte hissedilir derecede azalacak. Artık Sonbahar hissedilmeye başlanacak. İstanbul'da, yarın (bugün) yağış bekliyoruz ve hava oldukça serinleyecek. Cuma gününe kadar sıcaklıkların mevsim normalleri civarında ve altında olması bekleniyor. Mevsim normallerinin üzerinde olan sıcaklıklar, kuvvetli poyrazla birlikte azalarak mevsim normalleri ve altına inmiş olacak. Cuma gününe kadar kuvvetli poyraz İstanbul genelinde etkisini sürdürecek. Deniz ulaşımında da zaman zaman aksamalara neden olabilir."

21.09.2010


 

PKK ateşkesi uzattı

Terör örgütü PKK, tek taraflı ilân ettiği ateşkesi sürdüreceğini duyurdu. Örgüte yakın bir internet sitesinin haberine göre, terör örgütünün şehir yapılanması KCK’dan yapılan açıklamada 13 Ağustos’ta ilân edilen ve 20 Eylül’e kadar süreceği belirtilen ‘eylemsizlik,’ önümüzdeki hafta içinde yapılacak açıklamaya kadar uzatıldı.

PKK ateşkesi uzattı

Terör örgütü PKK, tek taraflı ilan ettiği ateşkesi sürdüreceğini duyurdu. Örgüte yakın bir internet sitesinin haberine göre, terör örgütünün şehir yapılanması KCK’dan yapılan açıklamada 13 Ağustos’ta ilan edilen 20 Eylül’e kadar süreceği belirtilen “eylemsizlik”, önümüzdeki hafta içinde yapılacak açıklamaya kadar uzatıldı. Açıklamada, “13 Ağustos’ta ilan ettiğimiz süreli eylemsizlik sürecinin, bugün son günüdür. Bu süreç, şiddetin eksik olmadığı ve oldukça gerilimli bir süreç olarak yaşanmıştır. Buna rağmen önemini korumaktadır. Bu çerçevede yaşanan bazı gelişmeleri ve yeni durumları değerlendirmek üzere önümüzdeki hafta içinde konu hakkında kararımızın açıklanması tarafımızdan uygun görülmüştür. Açıklama yapılana kadar eylemsizlik süreci geçerli olacaktır” ifadelerine yer verildi. Örgüt, geçtiğimiz hafta Hakkari’de bir yolcu minibüsünü hedef alan mayınlı saldırıyla ilgileri olmadığını da savundu.

21.09.2010


 

Boykot çağrısı tutmadı

Kürt Dili ve Eğitimi Hareketi’nin (TZP Kurdî) öncülük ettiği ve Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) destek verdiği okul boykotu tutmadı.

Yeni eğitim dönemine, 726 okulda 212 bin 540 öğrenci ile başlayan Mardin’de boykot çağrısına il genelinde ilgi gösterilmedi. Sabahın erken saatlerinden itibaren okula giden öğrenciler, 3 aylık tatilin ardından arkadaşları ile hasret giderdi. BDP’lilerin ağırlıkta olduğu bazı mahallelerde bulunan Anafartalar, Abdulhamit İncioğlu, Kocatepe İlköğretim okullarına giden öğrenciler de boykota aldırış etmedi. Mardin Milli Eğitim Müdürü Muhammed Öztürk, il genelinde sorunsuz bir şekilde eğitime başladıklarını söyledi. Ailelerin boykot çağrısına kulak asmadan çocuklarını okula getirdiğini ifade eden Öztürk, “Çocuklarımızın eğitimini engellemenin bir anlamı yoktur. Siyaseti ve eğitimi bir birine karıştırmamak lazım. Polis ekipleri, çocukların güven içinde eğitim alabilmeleri için okullarda görevlendirdi” dedi.

DİYARBAKIR'DA ÖĞRENCİLER DERS BAŞI YAPTI

BDP’nin eğitimi boykot çağrısının Diyarbakır’da da etkili olmadığı görüldü. Yaklaşık 450 bin öğrencinin eğitim gördüğü Diyarbakır’ın Kayapınar, Bağlar, Yenişehir ve Sur ilçelerinde on binlerce öğrenci yeni yılın heyecanıyla okula başladı. Diyarbakır’ın modern yüzünü temsil eden Kayapınar’da öğrencilerin neredeyse tamamı okula geldi. Bağlar ilçesinde ise birkaç lisenin dışında bütün ilköğretim okulları eğitime başladı. Yenişehir ilçesindeki bazı liselerde kıyafet alışverişi sebebiyle bazı öğrencilerin sabah ders başı yapmadığı öğrenildi.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, okulların açıldığı ilk haftalarda her yıl ortalama yüzde 25 devamsızlık olduğunu açıkladı. Bunun sebebi olarak tarım işçilerini gösteren yetkililer, ailelerin Diyarbakır’a dönmeye başlamasıyla birlikte yaklaşık 15 günlük gecikmeyle çocukların da ders başı yaptığını kaydetti.

VATANDAŞ SAĞDUYULU DAVRANDI

Sıırt Valisi Musa Çolak, vatandaşların boykot çağrısına uymayarak, çocuklarını okula gönderdiğini söyledi. Vali Çolak, Sancaklar İlköğretim Okulunda düzenlenen İlköğret3im Haftası etkinliğinde yaptığı konuşmada, okullarda eğitim ve öğrenimin normal şekilde başladığını belirtti. Çolak, şöyle dedi:

‘’Vatandaşlarımız sağ duyulu davranarak, boykot çağrısına uymadı ve çocuklarını okula gönderdi. KPPS’de Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilmesi sebebiyle öğretmen sıkıntısı oldu, ancak hiçbir sınıfta derslerin boş geçmemesi için gerekli önlemler alındı. Son yıllarda ülkemizde eğitime büyük bir bütçe ayrılmaktadır. İlimizde de eğitim alanında önemli atılımlar içerisindeyiz. Okullaşma oranında yüzde 96’ ya ulaşmış durumdayız. Bu yıl ilköğretimde 2 bin 182 sınıfta 70 bin öğrencimiz eğitim görecek.’

EĞİTİM YUVALARI SİYASETE ALET EDİLMEMELİ

Hakkarı Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut, ‘’Okullarımızı, eğitim yuvalarımızı, siyasete alet etmemeliyiz’’ dedi.Bulut, 2010-2011 eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla makamında düzenlediği basın toplantısında, yeni eğitim öğretim yılının ülkeye hayırlı olması dileğinde bulundu.Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, bütün personellerle, öğretmenlerle, hizmetlilerle ve memurlarla yeni eğitim ve öğretime hazır olduklarını belirten Bulut, ‘’Bütün okullarımız, şu anda eğitim öğretime açık ve herkes görevinin başındadır. Herhangi bir görev aksaması söz konusu değil. Bir öğrenci dahi olsa biz derslerimize devam edeceğiz’’ dedi.Eğitim öğretim hakkının, kutsal ve en temel insan hakkı olduğunu dolayısıyla farklı amaçlar için kullanılmaması gerektiğini ifade eden Bulut, şöyle konuştu:‘’Geleceğimizin, yarınımızın teminatı olan gençlerimizi başka şekilde değerlendirmememiz gerekiyor. Okullarımızı, eğitim yuvalarımızı, siyasete alet etmemeliyiz. Son 1.5 ay içinde, eğitim yuvalarımız bir takım hedeflere maruz kaldı. Bu durum bizi son derece üzmüştür. Çağımız bilgi çağıdır. Bilgiye hakim olan ve bilgiyi kullanan insanlar, güçlü insanlardır. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz, başka amaçlara alet edilmemelidir. Başka amaçlar için kullanılmamalıdır. Hakkari halkından okullara sahip çıkmalarını temenni ediyoruz.’’

21.09.2010


 

İzmir’de bir astsubay daha intihar etti

İzmır’de bir astsubay beylik tabancasıyla intihar etti.

Edinilen bilgiye göre, Karşıyaka ilçesi 1715 Sokak’ta oturan astsubay Suat Günen (31), henüz sebebi belirlenemeyen bir sebepten ötürü, yalnız yaşadığı evinde beylik tabancasını başına dayayarak ateş etti. Günen, olay yerinde hayatını kaybetti.

21.09.2010


 

Okul boykotunda 3 gözaltı

Sıırt’te, çocuklarını okula göndermemeleri yönünde velileri baskı yaptıkları ve bildiri dağıttıkları ileri sürülen biri Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyesi 3 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, çocukların okula gönderilmemesi için bazı okul önlerinde bildiri dağıttıkları ve bazı velileri tehdit ettikleri iddiasıyla bir Siirt BDP il yönetiminde görevli olduğu bildirilen 3 kişiyi polis gözaltına aldı. Şüpheliler ifadelerinin alınması için emniyet müdürlüğüne götürüldü. Soruşturma sürüyor.

21.09.2010


 

3 otoyolda daha nakit geçiş kaldırıldı

İstanbul-Edİrne, İzmir-Aydın ve İzmir-Çeşme otoyollarının ücret toplama istasyonlarındaki ‘’Nakit Ödemeli Sistemi’’ kaldırıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yapılan açıklamada, İstanbul-Edirne, İzmir-Aydın ve İzmir-Çeşme otoyollarındaki nakit ödeme gişelerinin gece 24.00’dan itibari ile kaldırıldığı ve bütün geçişlerin Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) ile yapılmaya başlandığı belirtildi.Açıklamada, OGS veya KGS abonesi olmayan otoyol kullanıcılarının gişelerde yaşanması muhtemel sıkışıklıkta mağdur olmamaları için ilgili bankalara müracaat ederek OGS veya KGS abonesi olmaları istenerek, OGS abone işlemleri için Ziraat Bankası, İş Bankası, Vakıfbank ve Garanti Bankası’nın şubelerince hizmet verildiği ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile Boğaziçi Köprüsü’ndeki işletme binalarından da abonelik yapılabileceği kaydedildi.

21.09.2010


 

Eğitim maratonu başladı

OKUL öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimdeki toplam 16 milyon öğrenci ile 600 bin öğretmen bugün ders başı yaptı.

2010-2011 eğitim-öğretim yılı başladı. Erken saatlerde okul yoluna düşen öğrenciler ve veliler yeni eğitim-öğretim yılına başlamanın heyecanını yaşadı. Öğrencilere okullarında, sıralar üzerinde hazır tutulan ders kitapları ücretsiz dağıtıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilköğretim, ortaöğretim ve açıköğretim öğrencileri için toplam 193 milyon 925 bin ücretsiz ders kitabı dağıtıyor. Bu eğitim-öğretim yılında Ermeni okullarında okuyan öğrenciler de Ermenice hazırlanan ders kitaplarını ücretsiz alıyor.

MEB, bu eğitim-öğretim yılında okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde bazı yeni proje ve çalışmaları da uygulamaya koyacak. Okul öncesi eğitimin geçen yıl zorunlu tutulduğu il sayısı bu eğitim-öğretim yılında 32’den 57’ye yükseldi. Okul öncesi eğitimin bazı illerde zorunlu tutulmasıyla okul öncesi eğitimden yararlanan çocuk sayısı 980 binden 1 milyon 100 bine ulaştı. Türkiye genelinde 2 bin 176’sı resmi ve özel anaokulu olmak üzere toplam 26 bin 681 okul öncesi eğitim kurumu bulunuyor.

İlköğretime bu yıl 1 milyon 226 bin çocuk kayıt yaptırdı. Türkiye’de 33 bin 310 ilköğretim okulunda 10 milyon 916 bin çocuk okuyor. Bu okullarda 428 bin öğretmen görev yapıyor.

İlköğretim öğrencileri, yeni eğitim-öğretim yılından daha az ders işleyip, sosyal ve eğitsel etkinliklere daha fazla zaman ayıracak. İlköğretim okullarında özellikle kırsal kesimde uygulanan taşımalı eğitim sistemine, bu yıldan itibaren yatılı ilköğretim bölge okullarının ilk 5 sınıfı da dahil edildi.

Hem okul öncesinde hem de ilköğretimde okula yeni başlayan öğrenciler geçen hafta uyum programına katıldı. Genel ortaöğretimde ise 4 bin 67 genel lisede 2 milyon 420 bin öğrenci öğrenim görüyor. Mesleki ve teknik ortaöğretimde de 4 bin 846 lisede 1 milyon 819 bin öğrenci okuyor. Ortaöğretimde de ders saati sayısı azaltılarak, öğrencilerin kendilerine daha fazla zaman ayırmaları amaçlandı.

ORTAÖĞRETİMDE DE TAŞIMALI EĞİTİM

Ortaöğretimde bu yıldan itibaren başta kız öğrenciler olmak üzere taşımalı eğitime geçilecek. İlk aşamada taşımalı ortaöğretim uygulamasından 50 bin öğrencinin yararlanması planlanıyor. 2010-2011 eğitim öğretim yılının ilk yarısı 28 Ocak 2011 Cuma günü sona erecek. İkinci yarıyıl ise 14 Şubat 2011’de başlayacak ve 17 Haziran 2011’de sona erecek. 2011-2012 eğitim-öğretim yılı ise 12 Eylül 2011’de başlayacak.

21.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.