09 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

2011 yeni anayasa yılı olur mu?


A+ | A-

Siyaset Meclis’in açılmasıyla birlikte hareketlendi ve hararetlendi. Referandum sonrası yapılan açıklamalar ve 1 Ekim’deki Meclis’in yasama yılına başladığı günlerdeki bahar havası çabuk bitti. Liderler grup toplantılarında birbirlerine yüklenmeye başlaması da bahar havasının “yalancı bahar” olduğunu ortaya koydu.

Siyasetin tartışma konularından birisi başörtüsü yasağı diğeri de yeni anayasa konusu… Grup toplantılarını izledik. Görüntü şuydu: Tıpkı başörtüsü yasağı gibi yeni anayasa konusu da liderlerin arasında “siyasî polemiğe” dönüştürüldü. Yıllardır “yeni bir anayasa yapacağız” diye oy isteyenler şimdilerde “zaman daraldı, zamanı değil” derken, birileri de “bir haftada yapalım” diyerek meseleye nasıl yaklaştığını ortaya koymaya başladı. Bir diğeri de her ikisini suçlayarak “ yeni anayasa isteyenlerin şimdi ipe un serdiklerini” söyleyerek kendine başka bir yol çizmeye çalışıyor. Bunu söyleyen üç genel başkanda “Bu anayasa Türkiye'ye dar geliyor” demeyi de ihmal etmiyor.

Yeni yasama yılının ilk grup toplantılarındaki konuşmalardan da gördük ki, önümüzdeki dönemde en çok konuşulacak konuların başında yeni bir anayasa hazırlığı olacak, ama meselenin sadece istismarı yapılacak. 2011 yılının “yeni anayasa yılı olacağı” söylense de bunun olmayacağı şimdiden ortaya çıktı.

Bunun belirtilerini şuradan görebiliyoruz: Başbakan “Okullar tatile çıkmadan seçimi yapalım istiyoruz. (grupta Haziran’ın ilk haftası olabileceğini söyledi) 90 günlük bir seçim takvimini düşünecek olursak. O zaman Mart ayı içinde takvim çalışmaya başlayacaktır. Bu ne demektir? 2011’de zaten iki ayınız var. Nerede gelip hangi çalışmayı yapacaksınız?” diye söylüyor. Önümüzdeki üç ayda da anayasa değişikliğinden sonra yapılması gereken uyum yasaları ve 2011 bütçesiyle geçeceği için yeni anayasa yapmanın zor olduğunu dile getiriyor.

Hükümet yetkilileri bir yandan da “2001 yılı bir anayasa yılı alacak” diyor. Peki, 2011 yılı yeni bir anayasa yılı olabilecek mi? Bu mantıkla bakacak olursak bunun olması çok zor.

Yeni bir anayasa için 2011 yılında da zaman olmayacaktır. Zira Haziran’da seçim olduğunu düşünelim. Grupların oluşması, milletvekillerini, yeminin ardından TBMM başkan ve vekillerinin, komisyon başkan ve üyelerini seçimleri derken birkaç hafta geçecektir. Ondan sonra da yaz tatili. 1 Ekim’de yeni dönem başlayacak. O zamanda 2012 bütçesi görüşülecek. yani 2011 da yeni anayasa açısından heba olacak.

* * *

Şimdi hem iktidar hem de ana muhalefet bir komisyon kurulmasını istiyor. Peki, istemek, yapmak demek mi? Hayır. Şimdilik hiçbir girişim yok. Diyelim ki, Meclis’te anayasa değişikliği ve uzlaşma komisyonu kuruldu. Komisyon bir metin ortaya çıkardı ve seçimlere kadar da bu metin görüşülmedi ve seçim sonrasına bırakıldı.

Bu durumda, seçimlere daha 8 ay varken, seçimlerin sonunda nasıl bir parlamento tablosu oluşacağı şimdiden nasıl tahmin edilebiliyor? Şimdiden milletin iradesine ipotek mi konuluyor? Bir iktidar değişikliğinde bu hazırlıklar boşta kalacaktır.

Kaldı ki, 2007 seçimleri hemen öncesi başlatılan ve seçim sonrasında da Bilim Kurulu’na hazırlatılan bir metin vardı. Bu metin, sonra AKP tarafından üzerinde çalışılmıştı. Bu çalışma şu anda nerede? Tozlu rafların arasında unutulup gitti. Şimdi bir çalışma ortaya çıksa da akıbetinin böyle olacağı şimdiden besbelli.

Tartışılmalara bakılırsa da yeni anayasa konusunda tam bir irade ve istek kimsede gözükmüyor. Önce bu iradenin ortaya çıkması lâzım. Sonra da, ihtilâl ürünü anayasayı kimse beğenmediğine göre, parlamento içi ve dışı partilerin bir hazırlık yapıp, bir şeyler ortaya koyması gerekiyor. STK’ların da yeni anayasa üzerinde çalışma yapmaları lâzım. Şimdiden hangi partinin Meclis’e gireceğini söylemek zor olduğu için bu çalışmalara parlamento dışı partileri dahil etmenin zarureti var. Çünkü, o partilerin de Haziran’da yapılacak seçimlerde Meclis’e girme ihtimali var.

* * *

Anlaşılan önümüzdeki seçimin de vaatleri arasında yeni bir anayasa olacak? Tıpkı 2007 seçimlerinde olduğu gibi. Aradan geçen senelerde söz verip de yeni bir anayasa yapamayanlara millet prim verecek mi? Bunun cevabını millet sandıkta verecek.

Yeni özgürlükçü ve sivil bir anayasa yine başka bir bahara kaldı.

Yazının başlığında sorduğumuz soruyu cevaplayalım. Şimdiden görülen 2011 yılında da yeni ve sivil bir anayasaya Türkiye’nin kavuşması çok zor görünüyor. Hem de çok.

09.10.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.10.2010) - Konuşmayın, çözün…

  (03.10.2010) - Yapıcı mı, yıkıcı mı?

  (06.08.2010) - 12 Eylül bir adım olsun

  (11.07.2010) - “Boğazınıza çalışmayın!”

  (10.07.2010) - Meğer 5 kez bitirilmiş!

  (09.07.2010) - Erken seçim olur mu?

  (04.07.2010) - Yaz-boz; olmadı baştan…

  (03.07.2010) - Görevler lâyıkıyla yapılırsa…

  (02.07.2010) - Hiç değilse böyle bir meselede uzlaşın

  (27.06.2010) - Tatilin kısalmasına içerleyenler


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.