13 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

HEM CANA, HEM CEBE DÜŞMAN

KIŞ aylarında karbonmonoksit zehirlenmelerinin en önemli sebepleri arasında gösterilen kalitesiz kömürlerin, düşük kalorisiyle ısınma verimliliğini de olumsuz etkilediği bildirildi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, yaptığı açıklamada, ucuz olduğu gerekçesiyle kalitesiz kömür kullanımının, sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin en önemli sebebi olduğunu söyledi. Türkiye’de ısınmak amacıyla konutlarda yüzde 80 oranında soba kullanıldığını, bunların yüzde 70’inde de kömür yakıldığına işaret eden Kaymakçı, şunları kaydetti:

‘’Karbonmonoksit, kömürün sobada tam yanmamasından oluşur. Kömür satın alırken kül ve kükürt oranına, nem miktarına ve kalorisine dikkat edilmesi gerekir. Kalori değerinin, yerli kömür için en az 4 bin kilokalori, ithal kömürde de 6 bin kilokalori olması lazım. İyi yanmayan kömürlerse ölümlere neden olabilmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesi vak'alarında baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, baş dönmesi, bulantı ve halsizlik görülüyor. Oksijen yetmezliği en çok sinirleri ve beyni etkiler. Kişiler uzun süre zehirlendiğinin farkına bile varamazlar. Sun'î teneffüs ve kalp masajı gibi gerekli ilk müdahale yapılmadığı durumda, zehirlenmeye maruz kalan kişi yaşamsal açıdan ciddî tehlike yaşar.’’

Kaymakçı, sobadan gaz sızması durumunda karbonmonoksitle dolu odanın havalandırılması gerektiğini, zehirlenen kişinin derhal ortamdan uzaklaştırılmasını ve 45 saniye içinde dışarıya çıkarılacak şekilde kurtarma planı uygulanmasını kaydetti.

“ZEHİRLENMELERİN

EN ÖNEMLİ SEBEBİ”

Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, külü ve nemi yüksek olan kalitesiz kömürün, ısınma için yanlış tercih olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

‘’Kömürdeki nem miktarı arttıkça yanma sonucu açığa çıkan ısı miktarı azalır. Isınmayı sağlayan da kömürün kalorisidir. Kül ve nem oranı yüksek 2 ton kalitesiz kömür yerine, kalorisi yüksek 1 ton kömürle ısınmak mümkündür. Ucuz olduğu gerekçesiyle kalitesiz kömür kullanımı, sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin en önemli nedenidir. Zehirlenmelerin önlenmesi için kaliteli kömür kullanımı, gece yanan soba üzerine kömür atılmaması ve lodoslu havalarda soba yakmamaya dikkat edilmesi önemlidir. Kalori değeri yüksek kömürler kalitelidir. Vatandaşlarımız ucuz olduğu gerekçesiyle kaçak üretilen kömürlere yönelmesinler.’’ BACA TEMİZLİĞİNİ İHMAL ETMEYİN SOBA borularının mümkün olduğunca kısa kurulması ve baca içine fazla sokulmaması uyarısında bulunan Kaymakçı, şunları kaydetti: ‘’Sobalarda tam yanmanın gerçekleşmemesi durumunda baca çekişi de azsa zehirleyici gaz, oda hacmine yayılıyor. İyi yanma için baca temiz olmalı ve çıkan gazların dağılabilmesi için en yakın binadan 6 metre uzaklıkta yer almalıdır. Yılda en az bir kez temizlenmesi gereken bacalarda zehirli gazların oda içine gitmesini önlemek için rüzgâr yönüne göre yön değiştiren kapak kullanılmasında yarar var.’’

13.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  HEM CANA, HEM CEBE DÜŞMAN

  Mecidiyeköy’de metrobüs ulaşımında aksama

  Öğrenci servisi devrildi: 25 yaralı

  Ankara Valiliği’nden kış uyarısı

  Klimalı tabutta “hayata dönüş” alarmı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.