02 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Kremlin, yolsuzlukla mücadele edemiyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev devlet ihalelerinde yapılan yolsuzluk rakamlarının 1 trilyon rubleye (33 milyar dolar) ulaştığını söyledi.

Kremlin’e sunulan rapora göre sadece ihalelerde yapılan yolsuzlukların toplamı gayrı safi millî hasılanın yüzde 3’üne denk. Medvedev’in yolsuzluk ve ihalelerle ilgili yetkilerle yaptığı görüşme detaylı bir şekilde Kremlin internet sayfasında yayınlandı. İhalelerle ilgili devlet denetleme kurumu yetkilisi Konstantin Çuyçenko verdiği bilgide, her yıl 10 milyonun üzerinde ihale yapıldığı ve anlaşmaların imzalandığını, yolsuzluğun en sıcak bölgesinin de burası olduğunu söyledi. Medvedev de açıklamada, “Basit bir Rusça ile konuşursak, kayıp 1 trilyon ruble. Dev miktarda para ahlâksız iş adamları ve devlet görevlilerinin cebine gidiyor...” dedi. Federal bütçe harcamalarının onda birine denk gelen rakamla ilgili tedbir alınmasını isteyen Medvedev, Rusya’da ölüm cezası olmadığı için rüşvetçi bürokratlara böyle bir ceza verilemediğini, ancak en ağır hapis cezası ile rüşvet ve yolsuzluğa bulaşanların cezalandırılmasını istedi. “Maalesef diğer ülkelerde olduğu gibi ölüm cezası yok. Bazen de bunun yararlı olduğu düşünülüyor...” değerlendirmesinde bulunan Medvedev, siyasî sistemin daha şeffaf hale getirilmesi, ekonominin modernize edilmesi ve rüşvetle mücadele konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

RÜŞVET ÖNLENEMEDİ

BİR çok Rus için artık rüşvet ve yolsuzluk hayatın bir parçası haline gelmiş durumda. En küçük rüşvet trafik polisi ile karşılaşmada verilirken, yıllık rüşvet ve yolsuzluk rakamının 300 milyar doları aştığı belirtiliyor. Medvedev Temmuz ayında yaptığı açıklamada rüşvetle mücadelede başarısız olunduğunu kabul etmişti. Uluslar arası Şeffaflık Kurumu geçen hafta yayınladığı raporda Medvedev’in göreve gelmesinin ardından başlattığı rüşvet ve yolsuzluk çalışmalarında herhangi bir ilerleme sağlanamadığını ortaya koydu. 2009’da 146’ncı sırada yer alan Rusya sekiz basamak daha gerileyerek 154’üncü sıraya düştü. 1995’den bu yana yapılan çalışmalarda Rusya en düşük reytingi alırken, Kenya, Kamboçya ve Laos Moskova ile birlikte aynı sırayı paylaşıyor. Rusya’nın gerisinde savaşın sürdüğü Afganistan ve Irak gibi ülkeler yer alıyor.

02.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kremlin, yolsuzlukla mücadele edemiyor

  AZİZ, ÜRDÜN'DE GÖMÜLMEK İSTİYOR

  Rehine kurtarma fiyaskosu: 52 ölü

  Pakistan’da yaralar sarılıyor

  Çin’den İsrail’e: Ablukayı kaldır

  Ermenistan’a ateşkes uyarısı

  Kosova’da güven oylaması yapılacak

  İzlandalılarda yanardağ korkusu

  Yemen'deki kargolara sıkı denetim uygulanacak

  Sarrazin, partisinden de ihraç ediliyor

  Taliban, ele geçirdiği Hogyani’den çekildi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.