05 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Güneşin renkleri

Yazarımız İslâm Yaşar, “Güneşin Renkleri: Nur Talebeleri” isimli yeni bir eser kaleme aldı. Bu eser, hayatını Risâle-i Nurların yayılmasına; iman ve Kur’ân hizmetine adayan bir kısım Nur Talebelerini anlatıyor.

Üstadın yetiştirdiği bu talebeler, ondan aldıkları feyiz, ders ve ilhamlarla diyar diyar dolaştılar, İslâm ve Kur’ân mesajlarını olduğu gibi çevrelerine ulaştırdılar. Risâleleri hem yazdılar, hem okudular, hem de okuttular. Çevrelerine yaptıkları tesir öylesine farklıydı ki, bu tesirin gücüyle İslâm dünyasında yepyeni bir diriliş, farklı bir uyanış yaşanmaya başladı.

Kitabın ilk bölümünde Sıddık Süleyman, Şamlı Hafız Tevfik, Hafız Ali, Albay Hulûsi Bey, Santral Sabri, Hüsrev Efendi, Binbaşı Asım Bey, Refet Barutçu, Rüştü Çakın, Tahiri Mutlu ve Abdülmecid Ünlükul anlatılıyor. Birinci Kuşak olarak adlandırılabilecek bu talebelerde ihlâs, fedakârlık, sadakat, kardeşlik, muhabbet, uhuvvet, diğergâmlık gibi üstün özellikler vardı. Öyle fedakârlık ki, yeri geldiğinde Üstadı için hayatını feda edecek kadar… Hafız Ali bu kahramanların en öndeki temsilcisiydi. Mekânı Cennet olsun.

İkinci Kuşak talebeler Zübeyir Gündüzalp, Abdullah Yeğin, Mehmed Feyzi, Çaycı Emin Bey, Saniye Hanım, Hüsnü Bayram, Taşköprülü Sadık Bey, İbrahim Fakazlı, Mustafa Sungur, Ahmet Feyzi, Bayram Yüksel, Mustafa Gül, Hasan Feyzi, Mustafa Acet, Çelebi Hanedanı ve Çalışkanlar Hanedanı idi. Burada yer alan talebelerde, ilk talebelerin faziletleri olmakla birlikte ilim, takva, organizasyon kabiliyeti, feraset, empati, dikkat, sabır, murakabe, tefekkür ve tedbir gibi hasletler de göze çarpıyordu. Bunlardan Zübeyir Gündüzalp’in şu cümleleri ne kadar dikkat çekicidir: “Teessür ve ıztırap karşısında kalpten bir parça kopsa idi, bir genç dinsiz olmuş haberi karşısında o kalbin atom zerratı adedince paramparça olması lâzım gelir…” Zübeyir Gündüzalp’in bu uyarısının doğruluğunu geçtiğimiz asrın felâketlerine bakarak anlamak mümkündür. 20. yüzyılın bütün vahşetlerinin arka planında dinsizlik kasırgası vardır.

Üçüncü Kuşak talebeler, kitabın son bölümünde yer alıyor: Atıf Ural, Mehmet Kayalar, Bekir Berk, Tahsin Tola, Said Özdemir, Mehmet Kutlular, Ali Ulvi Kurucu, Mustafa Türkmenoğlu, Zehra Dülek, Osman Demirci, Mehmed Emin Birinci, Hakkı Yavuztürk, Muzaffer Arslan, Salih Özcan, Mehmed Kırkıncı, Ahmed Aytimur, Sadullah Nutku ve Mehmed Fırıncı. Son kuşak Nur Talebelerinde görülen en önemli özellik, Müslümanların nasıl bir zaman diliminde ve hangi şartlarda yaşadıklarını çok iyi bilmeleriydi.

Evet… Onlar zor şartlarda, manevî kış mevsimlerinde açan kardelen çiçekleri gibiydi. Kara, tipiye, karanlık ve uzun gecelere aldırmıyorlar, insanlığa manevî reçeteleri ulaştırmak amacıyla köy köy, kasaba kasaba, şehir şehir dolaşıyorlardı. Bu kuşağın bir başka özelliği de, tıpkı Üstadları gibi, bütün insanlığa karşı besledikleri merhamet duygusuydu.

Üstad Bediüzzaman ve eşsiz eseri Risâle-i Nur Külliyatı, bu milletin makûs talihini tersine çevirmiş, Nur Talebeleri de milletimizin irşadı için büyük bir manevî seferberlik başlatmıştı. Çok yakında bütün dünyada bu eserlerin yankılarını göreceğiz ve geleceğe dair ümitlerimiz artacak. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Bunu anlamak isteyenler Üstadın hâlâ hayatta olan talebelerine danışabilirler…

Bir de hatırlatma yapalım: Yeni Asya’dan çıkan kitapların tamamına internet sitemiz olan www.yeniasyakitap.com adresinden ulaşıp, sipariş verebilirsiniz. Yüzlerce kitap ve diğer neşriyat ürünlerimizle isteklerinizi bekliyoruz.

Tefekkür ve okumayla kurulacak yepyeni dönemlerde buluşmak duâasıyla hoşçakalın…

YENİ ASYA NEŞRİYAT

[email protected]

05.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  “Mızrab’ın Gözyaşı” Filistin için aktı

  Güneşin renkleri

  İlhan Ayverdi hatırlanıyor

  Ayhan Songar için anma programı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.