09 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Zam oranları aşağı çekilsin

Ekim sonu itibari ile açıklanan 2011 yılı için geçerli olacak vergi ve harç oranlarına tepki gösteren Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, getirilmesi düşünülen vergilerin “ibiş vergisi misali” olduğunu, oranların geri çekilmesini, yeniden düzenlenmenin çok dikkatli yapılmasını istedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, Göktaş, “Ülkemizde her şey iyi gidiyordu. Ekonomi iyi idi. Memleket giderek kalkınıyordu. O zaman bu Vergi ve Harçların artışına ne gerek var?” diye sordu. Göktaş, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon verileri çerçevesinde vergilerin artışında kullanılacak yeniden değerleme oranı 2011 yılında yüzde 7.7 olarak uygulanacak. Böylece bu yılın başında yüzde 2.2 artan vergi, harç ve cezalar, Bakanlar Kurulu yetkisi kullanılmazsa yeni yılda yüzde 7.7 oranında artacak. Bu tamamen haksız, hukuksuz ve insafsız bir artış olacaktır. Taşıtlarda, pasaportta, ehliyette, av tezkeresinde, çevre ve emlak vergilerinde, Damga vergilerinde, yargı harçlarında, Beyannamelerde ve her vergi ve harçta bu oranda artış olacak. Bu yanlıştır ve adil değildir” diye konuştu.

DOLAYLI VERGİLER HALKI

CANINDAN BEZDİRDİ

Fakir ile zenginin eşit miktarda ödediği günlük yaşantımızda iç içe olduğumuz adına dolaylı vergi denilen KDV, ETV, ÖTV gibi vergiler halkımızı zaten canından bezdirdiğini söyleyen Göktaş, “Bu vergilendirme sistemi adil değil. Dünyanın en pahalı akaryakıtı bizde iken şimdi isen pahalı etini tüketir olduk. Bu vergilendirme şekli bir an evvel adil ve hakça bir düzene oturtulmalı. Beyannamelerde alınan ücretler daha aşağı çekilmeli. Damga vergisi ve her tür harçlarda arttırılması düşünülen rakamlar 2011 yılı için yapılmamalı. Özellikle sürücü belgesi harçları, pasaport harçları, Yargı harçları kesinlikle arttırılmamalı. Zaten oranlar oldukça kabarık. Yargı harçları arttıkça vatandaş hak ve hukukunu aramaktan vazgeçmek durumunda bırakılıyor. Danıştay, Bölge idare ve vergi mahkemelerine başvuru harçları aşağı çekilmeli. Emlak vergisi, Çevre vergileri ve bununla ilgili harçlar ve atık su bedelleri uygulaması da aşağı çekilmeli. Oranlar düşürülmeli” dedi.

UYGULANIRSA ADI “İBİŞ VERGİSİ” OLUR

Göktaş açıklamasında şöyle dedi: “ 2011 yılı için uygulamaya konulacak olan vergi oranları, harç oranları TUİK’in belirlediği gibi olursa ve hükümet yetkisini kullanıp da bunları aşağı çekmez ise, tam bir İBİŞ vergisi olur. Vatandaşa yazık ve günahtır. Bu oranlar uygulanırsa, geçim derdine düşmüş, ayakta kalma savaşı veren insanımızın sağlıklı yaşam hakkı elinden alınacaktır. 2011 yılının ilk ayından itibaren uygulanacağı söylenen vergi, harç oranlarının kesinlikle arttırılmamasını, bu oranların zaten kabarık olduğunu bir defa daha hatırlatıyor, tüm tüketiciler adına konunun ivedilikle ve ehem niyetle tekraren incelenmesini istiyoruz.”

FİKRET DAĞAŞAN/ANKARA

09.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  ASCAME’den Yalçıntaş’a destek

  Zam oranları aşağı çekilsin

  Kurbanlık azaldı, fiyatlar yükseldi

  Ekim, açlık ve yoksullukla geldi

  Krizin etkileri yeni başlıyor

  Üretim artışında yavaşlama

  Altın 1400 dolara dayandı

  Autoshow’u 800 bin kişi ziyaret etti

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.