Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

 
 

Serdar MURAT

Baykal’ın stratejisi



CHP Lideri Baykal’ın uzun bir süredir ilk kez ne diyeceği merak ediliyordu.

Bu nedenle Meclise ayak bastığında Baykal’ı kalabalık bir gazeteci grubu ve parti yöneticisi karşıladı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, bir siyasî parti liderinin kişisel hesabında “muazzam” miktarda bir para olduğuna ilişkin haber, Baykal’ın yapacağı açıklamayı önemli kılmıştı.

Baykal da gördüğü ilgiden dolayı memnundu. Öyle ki, foto muhabirlerinin Meclisin bahçesinde kartopu atarken fotoğraf çekme talebini dahi kibarca geri çevirdi.

Bir foto muhabiri, “Israr eden arkadaş geçen yıl ki kartopu fotoğrafınızı atlamıştı, bu kez atlamak istemiyor” diye meslekî rekabeti dahi hatırlatsa da Baykal buna yanaşmadı.

Ancak Ankaragücü taraftarlarının kendisine grup kürsüsünden Ankaragücü’nün atkısını hediye etmelerine izin verdi. Bir de forma hediye ettiler Ankaragüçlüler, CHP liderine, arkasında 06 yazan.

Foto muhabirleri “Fotoğrafı kurtardık” deyip muhabirlere döndüler, “Ama haberi bilemeyiz..”

Fotoğraf da kurtuldu, haber de...

Çünkü herkes CHP liderinin Yeni Şafak gazetesinde çıkan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, “Muazzam para var” dediği hesabına ilişkin yapacağı açıklamayı merak ediyordu.

Öyle ki Baykal da bunun farkındaydı ve bu konuyu 1.5 saatlik konuşmasının en sonuna saklamasına rağmen ne zaman, “Önemli bir konuda” dediğinde hemen herkes pürdikkat kesiliyordu. Öyle ki, Baykal, “Önemli bir konuda” dedikten sonra, “Anavatan Partisine de teşekkür ediyorum” demez mi? Bir ara “karıştırdı galiba” diye düşündük. Ama karıştırmamış.

CHP Grubu Salı, ANAP Grubu ise aynı salonda, ama Çarşamba günü toplanıyor. Baykal, Salı günü İstanbul’da Aydın Güven Gürkan’ın cenaze töreninde olduğu için CHP Grubu toplanmadı. Dün grup salonunu kullanmak için ANAP’tan 1.5 saatliğine izin almışlar. Baykal onun için teşekkür ediyormuş.

Bu arada Baykal bir saat boyunca, “Şimdi önemli konuya değinmek istiyorum” diye bizi merak içinde beklettiyse, mal varlığıyla ilgili konuya geçmeden önce ben de sizi sadece birkaç cümle için bekleteceğim.

Siyaset ne yazık ki böyle. Baykal, Aydın Güven Gürkan’ın ne denli önemli bir siyasetçi ve düşünce adamı olduğunu, 12 Eylül’ün hemen ardından solu omuzlayıp, en zor dönemde solu birleştirdiğini anlattı.

Ama neden CHP’den istifa etmek zorunda kaldığına, Hikmet Çetin’le birlikte SHP ile CHP’nin birleşmesine öncülük ettikten sonra Baykal grubunun partiyi ele geçirmesi üzerine nasıl istifa etmek zorunda kaldığına ve 6 yıldır kendisi ile küs olmasının sebebinin ne olduğuna hiç değinmedi.

Kör öldü, badem gözlü oldu.

Mal varlığıyla ilgili tartışmalarda Baykal’ın nasıl hareket edeceği konusunda ise birkaç gündür CHP lideri ile temas halinde olanlar ne yapacağını iyi biliyorlardı. Nasıl mı?

23 Ocak tarihli Yeni Şafak gazetesindeki haberi ünlü bir Genel Yayın Yönetmeni iletmiş Baykal’a... “Bu işten bize daha çok haber çıkar” diyen Genel Yayın Yönetmeni...

CHP lideri bunun üzerine kurmaylarıyla yaptığı değerlendirme sonucunda bu işin üzerine gitme kararını almış ve iki aşamalı bir strateji geliştirmiş.

Birincisi, mal varlığıyla ilgili tartışmayı kullanıp Kemal Unakıtan ve Başbakan Erdoğan’ı köşeye sıkıştırmak.

Baykal, Unakıtan’a, “Benim, Başbakanın ve kendinin mal varlığını açıkla” çağrısı yapacak. ikincisi ise işi daha ileri bir noktaya taşıyıp, kendi mal varlığını açıklayıp, Erdoğan ve Unakıtan’a “hodri meydan” çekmek.

İlk aşama dün gerçekleşti.

Baykal, mal varlığı konusunda iktidara, “hodri meydan” çekti...

Baykal’ın çağrısı açık: Kendi mal varlığıyla birlikte Erdoğan’ın ve Unakıtan’ın da mal varlığının açıklanmasını istiyor.

Baykal bir süre bu çağrısının sonucunu bekleyecek. Eğer bu çağrısına karşılık alamazsa, bu kez ikinci adımı atacak. Mal varlığını açıklayacak.

Peki bunu açıklayabilir mi? Kurmaylarıyla aldığı karar bu. Açıklamazsa, çekindiği bir nokta var demektir. O zaman blöf yaptığı ortaya çıkar.

Bu arada CHP liderinin banka hesabının değil asıl ev ve arsalarının çok olduğu söyleniyor. Gayrimenkul zengini demek mümkün.

Tabiî CHP’yi ne kadar emekçi bir parti olarak görürsünüz onu bilmem, ama emekçi, halkçı olduğunu iddia eden partinin liderinin “muazzam” emlağının ortaya çıkması da ilginç olsa gerek.

Gerçi Amerikan düşmanlığında bir numara olan İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Amerikan Chewrolet arabadan başkasına binmediği bir ülkede yaşıyoruz...

Başta CHP olmak üzere muhalefet mal varlığı olayını sevdi. Bu hamur daha çok su götürür ve bu tartışma burada bitmez…

26.01.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.01.2006) - Aydın Güven Gürkan...

  (23.01.2006) - Konjonktür Ağca’nın karşısında

  (20.01.2006) - Madrit’ten Ankara’ya

  (19.01.2006) - Etiket kazıma

  (18.01.2006) - Timsah gözyaşları

  (17.01.2006) - Gladio’dan sol kroşe

  (16.01.2006) - Çatlı’dan Ağca’ya bakış

  (13.01.2006) - Ağca’dan Atta’ya

  (12.01.2006) - Küllük ve Ağca

  (11.01.2006) - AKP'nin iç dengeleri

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın
<% Public Function VeriAl(strGelen) Set objVeriAl = Server.CreateObject("Microsoft.XMLHTTP" ) objVeriAl.Open "GET" , strGelen, FALSE objVeriAl.sEnd VeriAl = objVeriAl.Responsetext SET objVeriAl = Nothing End Function strAdres = "http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/today.html" strVeri = VeriAL(strAdres) iDolar=InStr(strVeri,"USD" ) strDolarAlis=Mid(strVeri,iDolar+39,10) strDolarSatis=Mid(strVeri,iDolar+52,10) iEuro=InStr(strVeri,"EUR" ) strEuroAlis=Mid(strVeri,iEuro+39,11) 'alis strEuroSatis=Mid(strVeri,iEuro+52,11) 'satis %>
   Para Piyasaları
 Alış Satış
Dolar 1.34530 1.35505
Euro 1.61275 1.62484
<%=strdolarsatis%> <%=streurosatis%>

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected] adresine bekliyoruz.
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004