Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

 
 

Faruk ÇAKIR

Can Dündar’ın ‘nine’sinden Türkiye gerçeğine



Her fırsatta ‘yakın/uzak tarihimizi bilmediğimizi’ ifade etmeye çalışıyoruz. ‘Tarihimizi bilmiyoruz’dan ziyade, ‘bildirilmiyor/gerçekler gizleniyor’ da diyebiliriz. Bu tesbitlere katılmayıp, ‘hiçbir şey gizlenmiyor/her şey yazılıp çiziliyor’ diyenler de var elbette. Ama ‘canlı tarih’lerin şahitliklerini duyunca ‘resmî’ ve ‘resmî olmayan’ iki ayrı tarih olduğunu idrak ediyoruz.

Gazeteci yazar (belgeselci) Can Dündar’ın, anneannesinin vefatı sebebiyle yazdığı yazıyı okuyunca bu gerçekleri bir defa daha hatırlamış olduk. 90 yaşında vefat eden ‘Kevser Nine’nin hayatı ve yaşadıkları, Dündar’ın da ifadesiyle ‘bu toprağın kolektif tarihi’ne işaret ediyor.

İşte Dündar’ın aktarmasıyla Kevser Nine’den ‘Türkiye gerçekleri’:

“Babam Gülbaba’da yatardı. Orası türbeydi, etraf hep mezarlık... Tekkede haftada bir zikir ederler, hu çekip kendilerini yerden yere vururlardı. Ben halamla gider onlara bakardım. Bir gün ‘Türbeler, tekkeler kalkacak’ diye emir vermişler. Bütün makineler geldi, mezarları dümdüz taradılar. Herkes mezarını alıp başka yere götürüyordu. Ben de babamın mezarını almak istedim. Müftü ‘Hiç elleme, mezarın kaybı daha iyidir’ dedi. Oraları hep tarayıp hamam, park yaptılar. Sonra millete metreyle sattılar, her yer bina oldu. Tekke de kalktı, zikir evlerde devam etti.” (Milliyet Pazar eki, 22 Ocak 2006)

“Tek parti devri”ni anlatan bir hatıra da şöyle: “Bir gün tellal dolaşıp ‘Jandarma gelecek, feslerinizi toplayacak’ diye duyuru yapmış. Herkes başındaki püsküllü fesi çıkarıp koltuğunun, ceketinin altına saklamış. Sonra jandarma gelmiş, ‘Şapka çıkacak, artık bunu giymek yasak’ diye köylülerin başındaki fesleri yırtıp yere çalmış. O günlerde zengin komşuları Hamdi Ağa, Çubuk’a siyah bir ‘foter’ getirmiş. Evde ortaya koymuş. Bütün Çubuklular eve doluşup şapkayı incelemiş. Bir kısmı ‘Gâvurun kalpağı geldi, gayrı bu memlekette geçim olmaz’ diye ağlamış... Sonra herkes şapka giymeye başlamış.”

Can Dündar, anneannesinin anlattıklarını zamanında kaydetmiş. “Şimdi o bantları izlerken fark ediyorum ki, onun kişisel öyküsünde (hepimizinki gibi) bu toprakların kolektif tarihi yatıyor” diyor haklı olarak.

Dündar’ın “Gün boyu 50’lik tespih çeker, (99’luk olmasın?/FÇ) tanıdığı tanımadığı herkese duâ ederdi” diye tanıttığı Kevser Nine, ‘görücü usulüyle’ evlenmiş. Nişanlandığı kişi, (Dündar’ın dedesi) çarşıdan “resimci” getirip “fotoğraf aldırmak” istemiş, ama Kevser (nine) çekime “Arap gibi kapkara” gelmiş, yüzünü açmayı reddetmiş vs.

Çizilen ‘portre’ sadece ‘Kevser Nine’yi mi anlatıyor, yoksa—genel hatlarıyla—Türkiye’deki milyonları mı? Türbelerin, tekkelerin dozerlerle yerle bir edilmesiyle ilgili ‘resmî tarih’te tek bir satır okuyabilir miyiz? Ya jandarma baskınlarıyla ilgili gerçekler, okullarda okutulan ‘ders kitapları’nda yer alır mı? Almaz ama ‘Kevser Nine’nin de şahit olduğu gibi böyle hadiseler hemen her yerde yüzlerce, binlerce defa yaşanmıştır. Biz de—muhtemelen siz de—büyüklerimizden bu ve benzeri hatıraları dinleyerek büyüdük. Nedense ‘resmî tarih’te bu gerçekleri görmek/duymak mümkün değil.

Peki, şapka giyilmesiyle ilgili ‘baskı’ların sebep olduğu ‘travma’yı görmezden gelebilir miyiz? Vatandaşa, “Gâvurun kalpağı geldi, gayrı bu memlekette geçim olmaz” dedirten uygulamalar neydi? Gençlerimizin bunları bilmeye hakları yok mu? Varsa, nereden ve kimden öğrenecekler? Bunun için, yazarların vefat eden ‘nine’lerini mi beklememiz gerekecek?

Bu vesileyle Dündar’a başsağlığı ve sabırlar dilerken, gerçekleri dile getiren ‘tesettürlü Kevser Nine’mize de Allah’tan rahmet diliyoruz.

26.01.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.01.2006) - Çılgın yorumlar

  (24.01.2006) - Yine aynı dert

  (23.01.2006) - Aile tehlikede

  (22.01.2006) - Awacs gelir, para gider

  (21.01.2006) - Hür zeminler, hür beyinler

  (20.01.2006) - ‘Yalan’ kimin kolunda?

  (19.01.2006) - Sanki karışılmıyor!

  (18.01.2006) - Bataklığı kurutalım

  (17.01.2006) - Öğretmenim, babam ödevini yapmadı!

  (16.01.2006) - Aslında adalet isteniyor

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın
<% Public Function VeriAl(strGelen) Set objVeriAl = Server.CreateObject("Microsoft.XMLHTTP" ) objVeriAl.Open "GET" , strGelen, FALSE objVeriAl.sEnd VeriAl = objVeriAl.Responsetext SET objVeriAl = Nothing End Function strAdres = "http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/today.html" strVeri = VeriAL(strAdres) iDolar=InStr(strVeri,"USD" ) strDolarAlis=Mid(strVeri,iDolar+39,10) strDolarSatis=Mid(strVeri,iDolar+52,10) iEuro=InStr(strVeri,"EUR" ) strEuroAlis=Mid(strVeri,iEuro+39,11) 'alis strEuroSatis=Mid(strVeri,iEuro+52,11) 'satis %>
   Para Piyasaları
 Alış Satış
Dolar 1.34530 1.35505
Euro 1.61275 1.62484
<%=strdolarsatis%> <%=streurosatis%>

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected] adresine bekliyoruz.
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004