Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İnşaat sektörüne zam darbesi

Ev sahibi olma hayalleri, inşaat sektöründe yaşanan sorunlar sebebiyle zorlaştı. Fabrikaların dış piyasadan daha pahalıya iç pazara sunduğu çimento karaborsaya düştü. Yüzde 8 olan enflasyona karşın demire son altı ayda yüzde 60 zam geldi. Bankaların, konut kredisi faizleri yükelirken, vadeler de kısalıyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, inşaat sektörünü çok zor günlerin beklediğini bildirdi. Aygün yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektöründeki canlılığı fırsat bilen üreticilerin malzeme fiyatlarını spekülatif olarak artırdıklarını savunarak, ‘’Üreticiler, artan talebi fırsat bilerek aşırı kâr hevesiyle zam üstüne zam yapıyorlar, inşaat sektörünün temeline dinamit koyuyorlar’’ dedi.

ATO Başkanı, ‘’Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü çökerse buna bağlı olarak en az 40 sektör çöker. İnşaat malzemeleri üreticileri de enkaz altında kalır’’ uyarısında bulundu. Çimentonun karaborsaya düştüğünü, piyasada demir, alçı, bakır ve alüminyum bulmakta zorluk yaşandığını belirten Aygün, Çin’e yapılan demir ihracatı ile diğer ülkelere yapılan çimento ihracatının da fiyatları yukarı çektiğini kaydetti.

Çimento ve demirin, inşaatın ana maddeleri olduğunu anlatan Aygün, çimento üreticilerinin dış piyasaya 45 dolardan (70 YTL) sattıkları çimentoyu iç piyasaya tonu 75-80 dolardan (115-120 YTL) satmalarını eleştirdi. Hazır betona da son 8 ayda yüzde 35-40 civarında zam yapıldığını ifade eden Aygün, piyasada hazır beton bulunamadığını belirtti.

Piyasadaki bazı fiyatların Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatlarının iki katına ulaştığına dikkat çeken Aygün, ‘’Çimento fiyatları bir yıl içinde yüzde 100 arttı. Maliyetlerin artması sebebiyle inşaat sektörü batış noktasına geldi’’ görüşünü dile getirdi.

“HERKES AKLINI BAŞINA ALSIN”

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, inşaat demiri fiyatlarındaki önemli artışın, sektörün önüne adeta ‘’demir perde’’ ördüğünü söyledi. Babacan, geçen yıl Aralık ayında 535 YTL olan demirin ton fiyatının, bu ay 840 YTL’ye yükseldiğini, bunun daire başına 3-5 bin YTL arasında ek maliyet getirdiğini söyledi. Bazı sektörlerin gerçekçi fiyat izlememelerini eleştiren ve bunu doğru bulmadıklarını anlatan Babacan, inşaat maliyetinin geçen yıl normal seyrinde ilerlediğini, ancak son 5 ayda enflasyon rakamlarının üzerinde artış sergilediğini dile getirdi.

“Nedenleri anlaşılamayan yüksek orandaki zamlar zaten zor dönemden yeni çıkmış gibi görünen ve hareketlenmeye başlayan inşaat sektörüne darbe vuracaktır’’ diyen Babacan, inşaat sektörünün zarar görmesi halinde, sadece müteahhit firmaların değil, inşaat sanayicileri safında olan demir-çelik

üreticilerinin de olumsuz etkileneceğini vurguladı. Babacan, demir-çelik sektöründe fiyat artışının devam etmesi halinde, sektör temsilcilerinin demir alımını durduracağını ve toplu ithalat yoluna giderek fırsatçılarla mücadele edeceklerinin de altını çizdi.

/ ANKARA/ADANA

01.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İnşaat sektörüne zam darbesi

  Döviz zirvede, borsa dipte

  Halk dalgalanmaya prim vermedi

  Sağlık hizmetlerine kısıtlama

  Hububat alım fiyatları açıklansın

  Unakıtan: “Tedbir alınacak bir durum yok’’

  Oger Telekom’a kötü haber

  Denizbank Belçikalı Dexia’ya satıldı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004