Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ders alınmadı

Türkiye İhracatçıalar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, yaşanılan tecrübelerden ders alınmadığı için piyasalarda benzeri çalkantıların olduğunu söyledi. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıklamak üzere gittiği İzmir’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Satıcı, Türkiye’nin bir türlü sürdürülebilir büyümeyi yakalayamamasının en büyük nedenlerinden birisinin büyüme için gerekli olan tasarruf ve yatırım kalemlerinin yetersiz olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Türkiye’nin sıkı maliye politikasından hiçbir şekilde taviz vermemesi gerketiğini belirten Satıcı, “Önümüzdeki dönemde yaşanacak seçim sürecine daha önceki siyasi otoritelerin düştüğü kamu kaynaklarının seçim rüşveti olarak dağıtılması hatasına düşmemelidir” dedi.

Geçtiğimiz ay içerisinde dövizde yaşanan düzeltme hareketinin her iki senede bir tekrarlandığına dikkat çeken Satıcı, piyasaları sarsan çalkantılı havanın bir benzerinin 2004’te de yaşandığını hatırlattı. Satıcı, “Aynı filmi 2002’de de görmüştük. Maalesef yaşadığımız tecrübelerden bir türlü ders almamaktaki ısrarımız, tüm iyi niyetli uyarıları göz ardı etme hastalığımız piyasalarda her seferinde benzeri çalkantılara sebep olmaktadır” diye konuştu. Enflasyonda bundan 10 gün önce yaşanan iyimserlik havasının yerini karamsarlığa bıraktığını ifade eden Satıcı, enflasyonda 2006 hedefinin tutmasının oldukça zor olduğunu birkez daha ifade etti.

Para otoritesinin döviz kurunu başıboş bırakmaması gerektiğini dile getiren Satıcı, şöyle devam etti: “Yüksek reel faiz ortamında dalgalı kur uygulamasının en büyük yan etkisi cari açık olacaktı ve nitekim öyle de oldu. Faiz indirimlerinde geç kalındı ve YTL büyük oranda baskı altına alındı. Fakat YTL’nin yapay olarak nitelendirdiğimiz bu durumu eninde sonunda düzelecekti.Türkiye ekonomisi birinci uyarıyı geçtiğimiz ay almış ve fakat bu uyarıyı yumuşak bir şekilde atlatmayı başarmıştır. Döviz kurlarının belirli bir dengeye oturması ekonominin dinamikleri açısından son derece olumlu olmuştur. Benzer politikaların devamı halinde piyasaların benzeri düzeltmeleri yapacağından kimsenin şüphesi olmasın.”

/ İZMİR

02.06.2006


 

Mayıs ihracatı sevindirdi

Kurlardaki düzeltme ihracat rakamlarını olumlu etkiledi. Mayıs ayı ihracatı, geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 22,17 oranında artarak 7 milyar 288 milyon 560 bin dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, 5 aylık (Ocak-Mayıs dönemi) ihracatın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.95 oranında artarak 32 milyar 252 milyon 449 bin dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. Satıcı, İhracatın son 12 aylık dönemde ise önceki döneme göre yüzde 10,14 artarak 76 milyar 364 milyon 759 bin dolara ulaştığını kaydetti.

Toplam ihracat içindeki payını artırmaya devam eden sanayi ürünleri ihracatı, Mayıs ayında yüzde 23,25 artarak 6 milyar 358 milyon 791 bin dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında ihracatını yüzde 10,05 oranında artırarak 728 milyon 71 bin dolar seviyesine çıkaran tarım sektörünün 12 aylık ihracat rakamı da 9 milyar 642 milyon 583 bin dolara ulaştı.

/ İZMİR

02.06.2006


 

BTC’de ilk sevkiyat gecikti

Azeri petrolünü dünya pazarlarıyla buluşturan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattından Adana’nın Ceyhan ilçesindeki terminale ulaşan ilk petrolün, idari işlerin tamamlanamaması sebebiyle yüklemesinin geciktiği belirtildi.

Geçen hafta terminale yanaşan Catoni Gemi Acenteliği’ne bağlı İngiliz bandıralı “The British Hawtharne” adlı tanker gemiye, ilk petrol pazar akşamı ulaşmasına karşın 3 günden beri yükleme yapılamadı. BOTAŞ BTC Proje Direktörü Yardımcısı Gökmen Çöloğlu, BTC CO’nun petrolün yüklenmesi ile ilgili gümrük işlemlerini tamamlayamadığını ifade ederek, “BOTAŞ tarafında ne teknik ne de idari bir sorun var. Bütün sorun her zaman olduğu gibi BTC CO’nun kendi uhdesinde olan işleri yapmasındaki gecikmede.” dedi. BTC yetkilileri de, tanklara dolum işleminin bittiğini, tanker gemiye dolum işleminin ise izinler ve çeşitli evrak işlerinin tamamlanmasının ardından bugün-yarın gerçekleşeceğini ifade ettiler.

/ ADANA

02.06.2006


 

‘Yabancılar Türkiye’den çıkmak için acele ediyor’

Türk piyasalarındaki son olumsuz gelişmeler, yabancı basının ilgisini çekmeyi sürdürüyor. İngiliz gazeteleri, Türk lirasının değerindeki büyük düşüşe işaret ederken “Yabancılar, çıkmak için acele ediyor” yorumunu yaptı.

Gazeteler, “Yatırımcılar artık Türkiye’deki cari açığa dikkat ediyor” değerlendirmesine de yer verdi.

Yükselen piyasalarda yaşanan dalgalamalar ve Türkiye’deki son olumsuz gelişmeleri değerlendiren büyük İngiliz gazetelerinden Financial Times, Türk lirasının son üç yılın en düşük düzeyine indiğini belirterek şunları yazdı: “Türk lirası da, dolara karşı gerileyerek üç yılın en düşük düzeyine indi ve yabancıların çıkışları sürerken Türk hisseleri ve tahvillerende belirgin bir düşüş oldu.”

Daily Telegraph ise, “Yabancı yatırımcılar çıkmak için acele ederken Türk lirası mayıs başından beri yüzde 21 değer kaybetti. İstanbul borsası geriledi ve iki yıllık tahvil faizleri yüzde 17.15’e çıktı” diye yazdı.

Bu arada gazete, Goldman Sachs’ın Türkiye uzmanı Ahmet Akarlı’nın değerlendirmelerine de yer verdi. Akarlı, “Yatırımcılar, likidite bol olduğu sürece Türkiye’nin GSYİH’sının yüzde 7 düzeyinde bulunan cari işlemler açığına fazla dikkat etmiyorlardı. Şimdi ediyorlar” ifadesini kullandı.

02.06.2006


 

Tüzmen: “Kur bin 600’ler civarında dengelenebilir”

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kur seviyesinin bin 600’ler civarında dengelenebileceğini belirterek, ‘’Keşke kurlardaki artışı planlı bir şekilde yapabilseydik’’ dedi.

Tüzmen, kurlardaki hareketlilik ve dış ticarete yansımasıyla ilgili sorular üzerine, ‘’Şimdi piyasanın kur seviyesini kendi kendisine düzeltmesi biraz acıtıyor’’ diye konuştu. Bu kur seviyesinde ihracatçıların, ara malı ihtiyacını yerli üreticiden tedarik edeceğini anlatan Tüzmen, bunun yansımasının KOBİ’lerde kapasite kullanımının artması ve turizme olumlu etki olacağını söyledi.

Tüzmen, kur seviyesinin istihdama da dolaylı olarak olumlu bir etkisinin olmasını, ithalatın daha akıllı yapılmasının sağlanmasını ve ihracat rakamlarının da daha iyi olmasını beklediklerini ifade etti.Nisan ayı dış ticaret rakamlarını da değerlendiren Tüzmen, rakamların beklendiği şekilde çıktığını, Mayıs ayında ihracatın yüzde 22,2 artışla 7 milyar 288 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Döviz kurlarıyla beraber ihracattaki kıpırdanmanın hissedilmeye başlandığını ifade eden Tüzmen, ihracatçı birliklerinin rakamlarına göre ihracatın son 12 ayda 76 milyar 364 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, yılbaşından bu yana ihracat artışının da yüzde 10 olduğunu bildirdi.

Nisan ayı rakamlarında mevsimsel sebeplerin etkili olduğunu, rakamların Türk Lirasının aşırı değerli olduğu dönemi yansıttığını kaydeden Tüzmen, ihracatta program hedefi olan 79 milyar doların aşılarak 80 milyar dolarlık bir ihracatın yakalanacağını, ithalatın da 120 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini söyledi.

/ ANKARA

02.06.2006


 

Doğalgaza yüzde 5 zam

Doğalgaz fiyatlarına, konutta yüzde 5,sanayide de yüzde 5,6 oranında zam yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası ham petrol fiyatlarında ve döviz kurundaki artışlar sebebiyle, BOTAŞ’ın doğalgazın toptan satış fiyatlarına dünden geçerli olmak üzere zam yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, nihai tüketici fiyatlarında, konutta yüzde 5, sanayide ise yüzde 5.6 oranında artış yapıldığı belirtildi.

/ ANKARA

02.06.2006


 

Kredi kartı faizleri değişti

Merkez Bankası’nın, bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayacağı aylık azami faiz oranlarına ilişkin kararı yürürlüğe girdi.

Buna göre, bankaların Haziran ayında YTL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulayacağı aylık azamî akdi faiz oranı yüzde 5,75, aylık azamî gecikme faiz oranını yüzde 6,88 olacak. Merkez Bankası’nın 2 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan tebliği uyarınca, bankaların bu ay yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde aylık azami akdi faiz oranı dolar için yüzde 2,68, avro için yüzde 2,53, aylık azami gecikme faizi oranı ise dolar için yüzde 3,34, avro için ise yüzde 3,05 olarak uygulanacak.

/ ANKARA

02.06.2006


 

İstanbul’un enflasyonu yükseldi

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) perakende fiyatları endeksi Mayıs’ta yüzde 1.6 ve toptan fiyat endeksi de yüzde 2.29 oranında artış kaydetti. Bu gelişme TÜİK’in bugün açıklayacağı Mayıs ayı enflasyon oranlarının da beklentileri oldukça aşabileceğini ortaya çıkardı.

İTO’nun, tüketici fiyatlarındaki artışı gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 1.6 artış gösterdi. Bu oranın son üç yılın kaydedilen en yüksek Mayıs ayı artışı olduğu bildirildi.

Mayıs enflasyonunda sağlık ve kişisel bakım harcamalarındaki yüzde 6.32’lik, kültür-eğitim ve eğlence harcamalarındaki yüzde 5.05’lik ve ev eşyası fiyatlarındaki yüzde 1.79 oranındaki artışlarının etkili olduğu bildirildi.

İTO’nun toptan eşya fiyatları endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2.29 oranında büyüme kaydetti. Toptan fiyatlarda da Mayıs ayları itibariyle son beş yılın en yüksek artışı gerçekleşti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

02.06.2006


 

Şener: Dalgalanma Mortgage’ı etkilemez

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Mortgage (tutsat) tasarısının yasalaşması için uygun bir zemin olduğunu belirterek, “Piyasalardaki durum tasarıyı etkilemez. Bu tasarıyı yasalaştırmakta kararlıyız” dedi.

Seçilmiş ve Atanmışları İzleme Derneği (İZDER) tarafından ‘’yılın bakanı’’ seçilen Şener, ödülünü almak üzere Ankara Ticaret Odası’na gelişinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Basında konut kredisi faizlerindeki artış ve vadedeki kısalmaya paralel ‘’tutsat yasasının uygulanamayacağına’’ yönelik çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Şener, hükümet olarak tutsat yasasında kararlı olduklarını yineledi, tasarının Meclis Genel Kurulunda bugüne kadar görüşülmemesinin sebebini ‘’gündem yoğunluğuna’’ bağladı.

‘’Yasa tasarısı önümüzdeki günlerde TBMM’de görüşülecektir’’ diyen Şener, tasarının yasalaşması için uygun bir zemin bulunduğunu belirterek, “Piyasadaki durumun bu yasayı olumsuz etkilemesi söz konusu olamaz. Finans piyasalarına da olumlu katkılar sağlanacaktır. Konut edinmek isteyenler için böyle bir mekanizmaya ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Şener, Mortgage’ın yeni bir finansman modeli getireceğini vurgulayarak, bu sayede faizlerin de aşağı ineceğini kaydetti.

“Tasarının önümüzdeki haftaki gündemde olmasını isterim” diyen Şener, yasanın çıkmasından yana olduklarını, en kısa zamanda Genel Kurul gündemine gelmesini istediklerini ifade etti.

/ ANKARA

02.06.2006


 

TMSF 400 milyon dolar sattı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, “Son üç günde yaptığımız satışımız 400 milyon dolar” dedi.

Ertürk, Vodafone’nin Telsim’e devri töreni sırasında gazetecilerin, TMSF’nin piyasalara dolar satışına ilişkin soruları cevapladı.

TMSF’nin piyasa fiyatlarından satış yaptığını belirten Ertürk, “Fiyatlar iyi, fiyatlar piyasada iyi, onlardan yararlanmak istiyoruz” dedi.

Ahmet Ertürk, “Burada bir müdahale söz konusu değil, değil mi?” sorusuna, “Bizim görevimiz müdahale değil ama bizim döviz satışlarımızdan piyasa etkileniyorsa burada yapacağımız bir şey yok” cevabını verdi. Dolar satışına ilişkin piyasada ne kadarlık satış yaptıklarına ilişkin soruyu da Ertürk, “Son üç günde yaptığımız satışımız 400 milyon dolar. Dün itibariyle Maliye Bakanlığı’na 787 milyon YTL aktarma yaptık. Yani 550 milyon dolar karşılığı YTL’yi aktardık” diye cevapladı.

/ İSTANBUL

02.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004