Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Karadeniz keşfedilmeyi bekliyor

Karadeniz kıyılarından faydalanılamadığı için turizm sektörüne alternatif gösterilen yaylalar yatırım bekliyor. Altyapı çalışmalarının tamamlanması durumunda Karadeniz yaylalarının önümüzdeki 5 yıl içinde turistik ve ekonomik yönden cazibe merkezine dönüşebileceği ifade ediliyor.

Karadeniz Bölgesi’nin iklim şartları, çöplerin denize dökülmesi, sahil yolunun denizin doldurularak yapılması insanları denizden uzaklaştıran unsurların başında geliyor. Turizm potansiyeli açısından denize bağımlı olmayan Karadeniz bölgesinde kültür turizminin yanı sıra tabiat ve yayla turizmi için ‘4 mevsim 12 ay turizm’ düşüncesi ile turizme yeni aktiviteler kazandırma çalışmaları önemli ölçüde meyvesini verirken, arazisinin yüzde 30’unun dağlık oluşu sebebiyle yöreye uygun turizm çeşidi olan “Yayla Turizmi” ön planda yerini aldı.

Geçtiğimiz yıl Turizm Bakanlığı’nca Trabzon ilinde 6 yayla (Şolma, Çakırgöl, Erikbeli, Karadağ, Pazarcık, Yılantaşı), Rize’de 2 yayla (Ayder, Anzer), Giresun’da 3 yayla (Kümbet, Kulakkaya, Bektaş), Ordu’da 5 yayla (Çambaşı, Perşembe, Keyifalan, Yeşilce-Topçam, Argın) Bakanlar Kurulu kararınca turizm merkezi ilân edildi. Bu tatil beldelerinde kamu kurum ve kuruluşlarınca alt ve üst yapı çalışmaları devam ediyor. Öncelikle ulaşım, elektrik, su, telekominikasyon, wc, çeşme, gibi sosyal ihtiyaçları ihtiva eden yatırımlar yapılıyor.

Yaz aylarının sahil şeridinin sıcak ve özellikle nemli havasına karşılık; yaylaların çok çeşitli flora ve faunaları, zengin ormanları, krater gölleri, ırmakları, coşkun dereleri, peyzaj görüntüleri, dağ ve tabiat yürüyüşleri, rafting, kano ve kış sporları, av ve olta balıkçılığı, çim kayağı, şifalı suları, yöresel yemekleri, mağaraları, halkın kültürel yaşantısı gibi değerleri ile önemli bir potansiyel oluşturması da bu bakir alanları turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Şenlikler yaylalara renk katıyor

Bölgede çok eskilerden beri gerçekleştirilen yayla göçlerinin; yöre kültüründe bu geleneğin en belirgin ifadesi ise ‘yayla şenlikleri’dir. Bu şenliklerin kalabalık ve uluslar arası nitelikte olanları; Trabzon’da Kadırga Yaylası ‘Otçu Haftası’ şenliği, Sis Dağı şenliği, Hıdırnebi Yaylası şenliği, Lişer Yaylası Soğuksu şenliği, Karadağ Yaylası şenliği, Giresun’da Kümbet ve Bektaş Yaylası şenliği, Rize’de Ayder, Ovit ve Handüzü yaylası şenlikleridir. Bu şenliklerde binlerce insan kadınlı-erkekli, yaşlısı-genci, elele birlik ve beraberlik içerisinde horon halkaları oluşturup kemençe, davul-zurna eşliğinde gün boyu horon oynarlar. Bölgede sayıları 100’ü aşkın yaylada yapılan yayla şenliklerine ilâveten son yıllarda ilçe merkezlerinde düzenlenen festivaller, unutulmaya yüz tutmuş kültürleri canlandırılırken, birlik beraberliğin örneklerini de sergilemiş olurlar.

05.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lagendijk: AB reformları durma noktasında

  Devletin kurduğu STK'lar

  Erdoğan: Bölücülere fırsat vermeyelim

  Amerika'yı Müslümanlar keşfetti

  Çetelerin üzerine gidilmezse çoğalır

  MB'den faiz artacak sinyali

  Mumcu’dan CHP’ye: Bu millet kamplaşmayacak

  Atabeyler çetesine 4 tutuklama

  Otogaz istasyonlarına af talebi

  Emlakçılara diploma şartı

  Mağdurlara ‘dâvâ açın’ çağrısı

  “Nitelikli çoğunluk” TBMM gündeminde

  Sağlığa cetvel geldi

  Türkçe eğitim veren okulda kitap sıkıntısı

  Okul müdürlerine prim cezası

  Raporlu öğrenci kötü örnek oluyor

  Gıda denetim elemanları yetersiz

  Güneşle çalışan tekne

  Karadeniz keşfedilmeyi bekliyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004