Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Amerika'yı Müslümanlar keşfetti

Frankfurt Üniversitesi Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü Direktörü ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesi Prof. Dr. Fuat Sezgin, Amerka’nın doğu yarımkürede yaşayanlar tarafandan ilk kez bulunmasının Christophe Colomb tarafından değil, Müslüman denizciler tarafından, gerçekleştirildiğini söyledi. Prof. Dr. Sezgin, buna dayanak da Müslümanların 11. yüzyıldan itibaren yaptıkları haritaları gösterdi.

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Sezgin, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi Konferans salonunda “Amerika’nın Müslümanlar Tarafından Colomb Öncesi Keşfi” konulu bir konferans verdi. Hürriyet'in Bilim Teknoloji ekindeki habere göre, Sezgin, TÜBA forumunda yaptığı konuşmada Yunan, Hint, Babil ve İranlılar’dan öğrendikleri coğrafya bilgisini geliştiren Müslüman bilim adamlarının özellikle 11. yüzyıldan sonra orijinal birçok harita yaptıklarını belirterek, o dönemde Müslümanların enlem-boylam bilgilerini kullanarak binlerce kilometrelik mesafeleri hesaplamayı çok iyi bildiklerini kaydetti.

Madagaskar adası yoktu

O döneme ait Çin haritalarında Madagaskar adasının olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Sezgin, şöyle konuştu:

“Müslümanlar Cava adasında yaşadılar ve Cava ile Afrika arasının haritalarını titizlikle yaptılar. Avrupalılar, 18. yüzyıla dek sadece Müslümanların haritalarını kopyaladılar. Vasco de Gama, Macellan ve Christophe Colomb’un ellerinde Müslümanlardan aldıkları haritalar bulunuyordu. Christophe Colomb, kaptanlarına bu haritada gösterilen adaları bulmasını söyledi ve ancak ondan sonra gideceği yönü bulabildi. Batılı kaşifler Ümit ve Magellan boğazlarından geçerken bu haritaları kullandılar. 11. yüzyıldan itibaren Müslümanların yaptığı haritaların en eskileri bile dünyanın sınırlarını Batlamyus haritalarındaki gibi kara ile değil, denizle çerçeveliyor. Biruni’nin haritası buna bir örnektir. 12. yüzyılda yapılmış İdrisi haritası bir diğer kanıttır. Yapılan haritalar kaybolmuşlardır ve Batılılar tarafından bulunmuşlardır. Bir batılı prens, 1428 yılında, Ümit burnu ve Macellan boğazını gösteren bir haritayı Kudüs’te ele geçirmiştir.”

Uygarlığımıza sahip çıkalım

Prof. Sezgin, 7.-15. yüzyıl arasında 800 yıl boyunca Müslümanların Batı Atlantik haritalarını yaptıklarını, bunların son derece ayrıntılı olduğunu, bu konudaki önderliklerini 16. yüzyılda kaybettiklerini, Amerika kıyılarına Batılılardan çok önce gittiklerini, ancak buranın yeni bir kıt'a olduğunu fark edemediklerini, Amerika’nın yeni bir kıt'a olduğunu bulmanın ise Batılıların keşfi olduğunu belirtti.

Prof. Sezgin sözlerini, bizlerin de bu konulara, kendi uygarlığımıza sahip çıkmamız gerektiğini söyleyerek bitirdi.

/ İSTANBUL

05.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lagendijk: AB reformları durma noktasında

  Devletin kurduğu STK'lar

  Erdoğan: Bölücülere fırsat vermeyelim

  Amerika'yı Müslümanlar keşfetti

  Çetelerin üzerine gidilmezse çoğalır

  MB'den faiz artacak sinyali

  Mumcu’dan CHP’ye: Bu millet kamplaşmayacak

  Atabeyler çetesine 4 tutuklama

  Otogaz istasyonlarına af talebi

  Emlakçılara diploma şartı

  Mağdurlara ‘dâvâ açın’ çağrısı

  “Nitelikli çoğunluk” TBMM gündeminde

  Sağlığa cetvel geldi

  Türkçe eğitim veren okulda kitap sıkıntısı

  Okul müdürlerine prim cezası

  Raporlu öğrenci kötü örnek oluyor

  Gıda denetim elemanları yetersiz

  Güneşle çalışan tekne

  Karadeniz keşfedilmeyi bekliyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004