Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

CIA’nın küresel örümcek ağı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından yayımlanan raporda, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) terör zanlılarının yasa dışı transferi ve gözaltında tutulmaları için ‘’küresel örümcek ağı’’ kurduğu görüşü savunuldu.

AKPM’nin konuyu araştırmakla görevlendirdiği İsviçreli senatör Dick Marty tarafından hazırlanan ve dün Paris’te kamuoyuna açıklanacak raporda, ‘’CIA’nın bu konudaki insan hakları ihlallerinde, Avrupa Konseyi’nin 14 üye ülkesinin de çeşitli derecelerde sorumlu tutulabileceği’’ ifade edildi.

Raportöre göre, operasyonlara bir şekilde bulaşmış ülkelerin yer aldığı listede Türkiye ile birlikte, İsviçre, Bosna-Hersek, İngiltere, İtalya, Makedonya, Almanya, Polonya, Romanya, İspanya, Kıbrıs Rum kesimi, İrlanda, Portekiz, Yunanistan bulunuyor.

AKPM Hukuk İşleri Komisyonu toplantısında tartışılacak 67 sayfalık rapor, 27 Haziran tarihinde Strasbourg’da yapılacak genel kurul oturumunda ele alınacak. Romanya ve Polonya’da terör zanlılarının, daha sonra başka yerlere sevk edilmek için hava yoluyla getirildiği merkezlerin olabileceği ifade edilen raporda, bu konuda elde kesin delil bulunmamasına rağmen, eldeki bulguların bu şüpheleri ciddi biçimde desteklediği kaydedildi.

Romanya ve Polonya’da gizli gözaltı merkezleri olabileceği belirtilen raporda, Almanya, Türkiye, İspanya ve Kıbrıs Rum kesiminde terör zanlılarının yasadışı yollardan transferinde kullanılan uçakların uçuşuna izin verilmiş olabileceği savunuldu. İrlanda, İngiltere, Portekiz, Yunanistan ve İtalya’da ise bu operasyonlarda aktarma yapılmış olabileceği belirtildi.

Raporda, ‘’Bazı Avrupa ülkelerinin bu yasa dışı eylemlere katıldığı, bazılarının ise göz yumduğu açık’’ ifadesi kullanıldı. Marty, Avrupa ülkelerindeki hava trafik kontrolörlerini ve aralarında ABD’nin de bulunduğu bazı ülkelerdeki gizli servis çalışanlarının görüşlerini raporuna kaynak olarak gösterdi.

İsviçreli parlamenter, daha önceki raporlarında da ABD’yi gizli CIA operasyonları dolayısıyla sert biçimde eleştirmişti.

/ PARİS

08.06.2006


 

CIA’nın suçuna Türkiye de ortak

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından yayımlanan raporda, CIA’nın terör zanlılarının yasa dışı transferi ve gözaltında tutulmaları için “küresel örümcek ağı” kurduğu bildirildi. Rapora göre, operasyonlara bir şekilde bulaşmış 14 Avrupa ülkesi arasında Türkiye de yer alıyor.

Amerikan The Washington Post gazetesinin ortaya çıkardığı olayda, CIA’nın terör zanlılarını başka ülkelere götürerek işkence yaparak bilgi almaya çalıştığını yazmıştı. Gazete, Doğu Avrupa ülkelerinde CIA’ın gizli hapishanelerinin bulunduğunu da belirmişti. Sivil toplum örgütleri, bu ülkelerin Romanya ve Polonya olabileceğini iddia ederken ismi geçen ülkeler bu iddiaları reddetmişti.

Olayların ardından harekete geçen Avrupa Konseyi olayı araştırmaya başladı. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Dick Marty olayı araştırmakla görevlendirildi. The Guardian gazetesi Marty’nin açıklayacağı raporu önceden ele geçirerek raporu sayfalarına taşıdı.

The Guardian raporda “Türkiye, İspanya, Almanya ve Rum Kesimi’nin operasyonlarda kullanılan noktalardan” olduğunun yazdığını belirtti. Gazete İtalya, İsveç, Bosna ve Makedonya’nın CIA’nin kendi ülkelerin vatandaşlarını kendi topraklarında yakalamasına ses çıkarmadığını kaydetti. Gazete İngiltere, İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’ın CIA’nin durak noktalarından olduğunu yazdı.

/ LONDRA

08.06.2006


 

İsrail: Türkiye müttefikimiz

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İsrail’deki resmi temaslarına başladı. Sezer, İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. Törende konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Katsav,’’İsrail Türkiye’yi müttefik bir ülke olarak görüyor ve inanıyor” dedi.

İki ülke ulusal marşlarının seslendirilmesinin ardından Sezer, tören kıtasını denetledi. İki cumhurbaşkanı daha sonra sarayın bahçesinde basına açıklamalarda bulundular.

Sezer, iki ülke ulusları arasında 500 yılı aşkın tarihsel bir dostluk bağının mevcut olduğunu söyledi. Sezer, bu dostluk bağının pekiştirilmesi için gerçekleştirdiği resmi ziyaretten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Sezer,Türkiye ile İsrail arasında çok boyutlu, derin ilişkiler bulunduğunu kaydedetti.

İsrail Cumhurbaşkanı Katsav ise Sezer’in ziyaretinden ‘’büyük memnuniyet’’ duyduğunu söyledi. Türkiye ile İsrail arasında ekonomik, siyasi, ticari ve kültürel alanları da içine alan çok kapsamlı ve geniş bir işbirliğinin mevcut olduğunu kaydeden Katsav,’’İsrail Türkiye’yi müttefik bir ülke olarak görüyor ve inanıyor ki, her iki ülkenin çıkarları için, bütün bölge için bu karşılıklı işbirliği çok önemlidir. Bu ilişkilerimiz karşılıklı çıkarlardan öte evrensel insani değerlere, demokratik değerlere ve bölgeye istikrar kazandırmak gerektiği inancına dayanmaktadır” dedi.

/ KUDÜS

08.06.2006


 

Hamas: Tuzağa düşmeyiz

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Filistin topraklarında iç savaş olmayacağını söyledi. Haniye, “Biz Filistinlilerin kanının damarlarında kalmasını istiyoruz, millî birliği güçlendirmek istiyoruz, Filistinlileri çatışmaya sürüklemek için kurulan tuzaktan kurtulmak istiyoruz” dedi.

El Fetih ile iktidardaki Hamas yandaşları arasındaki şiddet olayları yüzünden siyasi ve ekonomik krizden çıkış arayışlarına yönelik müzakerelerin başarısızlığa uğradığı bir dönemde açıklamalarda bulunan Haniye, ‘’Biz Filistinlilerin kanının damarlarında kalmasını istiyoruz, ulusal birliği güçlendirmek istiyoruz, Filistinlileri çatışmaya sürüklemek için kurulan tuzaktan kurtulmak istiyoruz’’ dedi.

Gazze’de bir okulu ziyaretinde bu açıklamaları yapan Haniye, Filistinlilerin birbirleriyle savaşmayacağını, bir iç savaş patlak vermeyeceğini söyleyerek, ‘’Filistinlilerin kanı kırmızı hattır, bu hat geçilmemelidir’’ diye konuştu. Başbakan Haniye, Mahmud Abbas önderliğindeki El Fetih ile müzakerelerin devam etmesi için de çağrısını yineledi ve ‘’Diyalog sürmelidir ve uzlaşma zemini bulabilmemiz için buna ayrılan zaman daha uzun olmalıdır. Filistin halkının yüksek çıkarları için bir uzlaşmaya varmak anlamında fraksiyonlar arasında olumlu bir atmosfer seziyorum’’ ifadesini kullandı.

/ GAZZE

08.06.2006


 

Bush İran’dan memnun

ABD Başkanı George Bush, İran’a uranyum zenginleştirmeyi durdurması halinde önerilen teşviklere bu ülkenin yaklaşımını olumlu bulduğunu söyledi. Teksas eyaletinde Meksika sınırı yakındaki petrol tesisini ziyaret eden Bush, İran’ın tutumuyla ilgili olarak, “Bana olumlu bir adım gibi geliyor” dedi.

İran; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi 5 üyesi ve Almanya’nın hazırladığı ve Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temilcisi Javier Solana tarafından Salı günü sunulan paketi ciddî şekilde çalışacaklarını açıklamıştı. ABD’nin uranyum zenginleştirmeyi doğruklanabilir bir şekilde durdurması halinde İran’la masaya oturacağını söyleyen Bush, meseleyi diplomatik yollardan çözmek istediklerini vurguladı. İran; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi 5 üyesi ve Almanya’nın hazırladığı ve Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temilcisi Javier Solana tarafından Salı günü sunulan paketi ciddî şekilde çalışacaklarını açıklamıştı. İran, pakette olumlu yönlerle birlikte bazı belirsizliklerin de bulunduğunu ifade etmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow da İran’a paketin içeriğini değerlendirmesi için zaman tanıyacaklarını açıkladı.

Öte yandan, Washington Post gazetesi, Batılı ülkelerin İran’a bazı şartlar altında, kendi topraklarında uranyum zenginleştirmeye devam etme imkanı sunduğunu yazdı. Önerinin, Tahran’dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden vazgeçmesini isteyen ABD’nin tavrında önemli değişiklik anlamına geldiğine dikkat çekilirken, adının açıklanmasını istemeyen Amerikan yetkili, ‘’Ana hatlarıyla şimdi söyleyen şey, İran rejiminin güveni tesis etmesi halinde kendi topraklarında uranyum zenginleştirmeye devam edebilmesidir. Ancak askeri programının varolduğunu düşündürecek her türlü kaygıyı gidermelidir’’ dedi. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İran’ın işbirliğini çatışmaya tercih ettiğini söyledi.

/ LAREDO

08.06.2006


 

İtalya, Irak’ı terkediyor

İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema,‘’bu yıl sonuna kadar Irak’taki İtalyan askeri varlığının son bulacağını’’ açıkladı.

Bağdat’ta bulunan D’Alema, İtalya’nın bu ay itibariyle Irak’taki asker sayısını azaltmaya başlayacağını ve yıl sonuna kadar bu ülkedeki bütün İtalyan askerlerinin çekilmiş olacağını söyledi.

/ ROMA

08.06.2006


 

Somali, Afganistan ve Irak’a benzedi

ABD Başkanı Bush, Somali’deki gelişmeleri endişeyle izlediklerini ifade ederek, ülkenin bir tedhiş yuvası haline gelmemesi için girişimde bulunacaklarını söyledi.

Teksas eyaletinde Meksika sınırı yakındaki petrol tesisini ziyaret eden ABD Başkanı George Bush, dünyanın bir yerinde istikrarsızlık meydana gelmesinin kendilerini endişelendirdiğini ifade ederek, “Somali’nin El Kaide’nin yuvası haline gelmesi, teröristlerin plan yaptıkları bir merkez olmasından endişe duyduklarını vurguladı.

Bölgedeki gelişmeleri dikkatle izlediklerini vurgulayan ABD Başkanı, Washington’a döndüğünde ülkedeki son gelişmelerle ilgili yeni stratejiler oluşturacaklarını söyledi. Somali’nin başkenti Mogadişu’da İslami mahkemelere bağlı güçler, ABD destekli diktatörleri kentten atmayı başarmıştı.

/ LAREDO

08.06.2006


 

Lübnan'dan vize kolaylığı

Lübnan, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını tek taraflı olarak kolaylaştırdı. Türk vatandaşları, turist olarak Lübnan’a girdikleri sınır kapısından vize alabilecek.

Lübnan İçişleri Bakanlığı, uygulamayla ilgili olarak Lübnan’da bulunan Türk Büyükelçiliği’ni ve Türk Havayolları yetkililerini bilgilendiren bir genelge yayınladı.

Genelgede, haziran ayından itibaren Türk vatandaşlarına yönelik yeni vize uygulamasıyla ilgili bilgiler yer aldı. Buna göre, Lübnan’a gitmek isteyen Türk vatandaşları, Ankara’daki Lübnan Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Lübnan Başkonsolosluğu’nda vize işlemleri yaptırmayacak. Turist olarak Lübnan’a gidecek olan Türk vatandaşları, sınır kapılarından 1 ay süreli vize alabilecekler. Lübnan İçişleri Bakanlığı, aynı genelgeyle Çek Cumhuriyeti ve Romanya’nın da uygulamadan yararlanacağını açıkladı. Türkiye’ye gelmek isteyen Lübnan vatandaşlarının ise Beyrut’ta bulunan Türk Büyükelçiliği’nden vize alarak Türkiye’ye giriş yaptıkları uygulamanın devam edeceği belirtildi.

/ BEYRUT

08.06.2006


 

Bağdat morgunda 6 bin ceset

Irak’ta hafta başında kaçırılan 50 işçiden 17’sinin serbest bırakıldığı ve işçilerden bazılarında işkence izleri görüldüğü bildirildi.

Polis kaynakları, polis devriyesinin önceki gece yarısı Bağdat’ın merkezinde bir caddede toplu halde oturan işçileri bulduğunu kaydetti.

Öte yandan, 2006 yılı başından bu yana Bağdat’taki morga 5985 cesedin getirildiği bildirildi.

BBC’nin, Irak Sağlık Bakanlığı’nın verilerine dayanarak verdiği haberde, Bağdat’taki morga, ocakta 1068, şubatta 1110, martta 1294, nisanda 1115, mayısta 1398 kişinin cesedinin getirildiği belirtildi.

/ BAĞDAT

08.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004