Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Yalçınbayır: Bürokrasi bilgi vermeye alışamadı

AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Bilgi Edinme Kanununun yürürlüğe girmesiyle vatandaşların aktif bir katılım gerçekleştirdiğini, ancak bürokrasinin buna alışmadığını ve talepleri cevaplamada tereddüt yaşadığını söyledi. 2000 yılında Dilekçe Kanunundan yararlanarak denetim hakkını kullananların sayısının 71 bin olduğunu belirten Yalçınbayır, Bilgi Edinme Kanunu ile başvuru sayısının 2005 yılında 626 bin 789’a çıktığını vurguladı.

AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Bilgi Edinme Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle vatandaşların aktif bir katılım gerçekleştirdiğini ancak bürokrasinin buna alışmadığını ve talepleri cevaplamada tereddüt yaşadığını söyledi.

2000 yılında Dilekçe Kanunundan yararlanarak denetim hakkını kullananların sayısının 71 bin olduğunu belirten Yalçınbayır, Bilgi Edinme Kanunu ile başvuru sayısının 2005 yılında 626 bin 789’a çıktığını vurgulayarak, “Bu, halkın aktif katılımıdır, halkın denetimle ilgili, bilgi edinmeyle ilgili, merakını gidermeyle ilgili fevkalade önemli katılımıdır” dedi.

Vatandaşın yüksek katılımına rağmen bürokrasinin tereddüt yaşadığına değinen Yalçınbayır, “Bürokrasiyi en fazla tedirgin eden taleplerin, kararlarının nedenlerini açıklama konusundaki tereddütleridir. Gerekçeli bilgi verilmemesidir. Zamanında ve tatminkâr bilgi verilmemesidir. Bilgi Edinme Kanunu idareyi sadece bu taleplerle baş başa kalmakla bırakmıyor, bu talepleri karşılama konusunda idareye yükümlülükler veriyor” şeklinde konuştu.

Kemal BENEK / ANKARA

08.06.2006


 

Silâhsız örgütler metinde kalıyor

Dışişleri Bakanı Gül’ün 9. reform paketini Temmuz’dan önce Meclisten geçirme sözü verdiği günlerde, hükümetin TMK’yı da tatil öncesi TBMM’den çıkarmak istediği belirtiliyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, hükümet tasarıyı askerden gelen “gizli” ibareli yazılı görüş sebebiyle Meclis tatile girmeden çıkarma kararında. Tartışmaya yol açan ve milletvekillerinin karşı çıktığı “silâhsız örgütler”le ilgili metin de yine askerin isteği üzerine tasarıda kalacak.

Vekiller karşı, asker ısrarlı

Adalet Alt Komisyonunda ele alınan, ancak bir neticeye varılamayan tasarıda yapılacak değişiklikler için son kararı hükümetin vermesi beklenirken, Genelkurmay’dan gelen “gizli” ibareli yazılı görüşün AKP’nin tasarıda yapmak istediği bazı düzenlemeleri engellediği ifade ediliyor. AKP milletvekilleri tasarının tatilden sonraki yeni dönemde ele alınmasını isterken, askerî kanat Ağustos ayındaki YAŞ toplantısından önce tasarının kanunlaşmasında ısrar ediyor.

Kemal BENEK / ANKARA

08.06.2006


 

Erbakan’a “ev hapsi”

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan RP’nin son genel başkanı Necmettin Erbakan’ın ‘’Kayıp Trilyon’’ dâvâsında ‘’özel belgede sahtecilik’’ suçundan aldığı 2 yıl 4 aylık hapis cezasını yeniden yargılama sonunda değiştirmedi, ancak cezasını konutunda çekmesine karar verdi.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin Erbakan’ın yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümlerine göre yeniden yargılanması gerektiğine ilişkin kararı üzerine bugün yapılan duruşmada, mahkeme kararını açıkladı.

Mahkeme, Erbakan’ın ilk yargılamadaki gibi eski Türk Ceza Kanunu’nun ‘’özel belgede sahtecilik’’ suçunu düzenleyen 345. maddesi ve ceza artırımı öngören 80. maddesi uyarınca 2 yıl 4 ay hapsine karar verdi. Mahkeme, 5485 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’un 2. maddesinin (c) fıkrası uyarınca Erbakan’ın cezasını konutunda çekmesine karar verdi. Karar kesinleşirse Erbakan, 11 ay süreyle cezasını konutunda çekecek.

/ ANKARA

08.06.2006


 

Çömez: Ortak akıl söylemleri askıda kaldı

AKP Balıkesir Milletvekili Turhan çömez, Hatay Milletvekili Fuat Geçen, AKP’den ihraç edilmesini, “Önemli bir kayıp’’ sözleriyle değerlendirdi. Çömez, “AK Parti için iyi bir sınav olmadı. Parti içi demokrasi ve ortak akıl söylemleri askıda kaldı” dedi.

AKP’nin muhalif milletvekilleri arasında gösterilen Turhan Çömez, partiden ihraç edilen Fuat Geçen’e destek vererek ihraç kararını eleştirdi. Kendi internet sitesinde konuyla ilgili bir makale kaleme alan Turhan Çömez, Fuat Geçen’in Hatay’daki ihalelerle ilgili savunduğu görüşlerin, iddiaların parti tarafından yeterince araştırıldığından emin olmadığını belirterek, “Kamuoyundaki hakim kanaat, bunların yeterince araştırılmadığı yönünde. İhracın, kafalarda oluşturduğu kuşku, bu kanaati daha da derinleştirecek.” şeklinde konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle’nin, Koçak’ın iyi niyetli olmadığını söylediğini ifade eden Çömez, “Yani bir çeşit, niyet okundu, niyet sorgulandı. Oysa bu ekip, niyet okumalardan çok çekmişti.Niyetleri okunan ve bundan acı çekenler, koşullar değiştiğinde niyet okumaya başlıyorlar” dedi.

/ ANKARA

08.06.2006


 

Genelkurmay: Medya yumuşak kuvvet

Genelkurmay Başkanlığı Eğitim Daire Başkanı Tümgeneral Ali Erdinç, yaptığı konuşmada, terörle mücadelede askerî ve ekonomik kuvvetin yeterli olmadığına işaret ederek, “sert kuvvetler”in yanında “yumuşak kuvvet”in de kullanılması gerektiğini, medyanın bu bağlamda bir “yumuşak kuvvet” kaynağı olduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı, yıllık faaliyet planı çerçevesinde ‘’Terörist Faaliyetler İçin Hayati Bir Zemin: Medya’’ konulu uluslararası bir çalıştay düzenliyor. NATO sponsorluğunda Ankara Merkez Orduevi’nde bu sabah başlayan 2 günlük çalıştay, başta NATO ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelerden konuyla ilgili medya mensupları ve akademisyenleri bir araya getirdi. Terörle mücadelede medyanın önemi ve rolünün ortaya koyulduğu çalıştay, bu mücadelenin başarılı şekilde yürütülebilmesi için gerekliolan medya etiği ve sorumlulukları ile medya mensuplarının bu kapsamdayürütülen faaliyetlerinde karşılaştıkları sorunları ve problem sahalarını dünyanın değişik bölgelerinden örneklemeler yaparak tartışmayı, bu kapsamda ortak bir anlayış ve sonuca varmayı amaçlıyor.

Saygı duruşunun ardından, Genelkurmay Başkanlığı Eğitim Daire Başkanı Tümgeneral Ali Erdinç’in açılış konuşmasıyla başlayan çalıştaya, 7 ülkeden 20 konuşmacı ve oturum başkanı ile 8 ülkeden 40 katılımcı olmak üzere toplam 60 kişi katılıyor.

TERÖRLE MÜCADELEDE ASKERİ VE

EKONOMİK KUVVET YETERLİ DEĞİL

Tümgeneral Erdinç, açılış konuşmasında, terörle mücadelede askeri ve ekonomik kuvvetin yeterli olmadığına işaret ederek, ‘’sert kuvvetlerin’’ yanında ‘’yumuşak kuvvet’’in de kullanılması gerektiğini, medyanın bu bağlamda bir ‘’yumuşak kuvvet’’ kaynağı olduğunu söyledi. Teröristlerin reklama ihtiyacı olduğunu kaydeden Tümgeneral Erdinç, medyanın terörist amaçlarla kullanılmasını engellemeleri gerektiğini ifade etti. Çalıştayın sonuçları, daha sonra kitap haline getirilecek ve NATO tarafından uluslararası kurum ve kuruluşlara dağıtılacak. Tümgeneral Erdinç’in konuşmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı’nı tanıtır kısa bir film gösterimi de yapıldı.

/ ANKARA

08.06.2006


 

Sözleşmeli öğretmene maaş müjdesi

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sözleşmeli öğretmenlerin de diğer öğretmenler gibi yaz aylarında maaşlarını alabileceklerini bildirdi. Bakan Çelik, yaptığı açıklamada, sözleşmeli öğretmenlerin yaz aylarında da maaş alabilmeleri için aldıkları kararı, Bakanlar Kurulu’nda imzaya sunduklarını ifade etti.

Bakanlar Kurulu kararıyla sözleşmeli öğretmenlerin hukuki durumunun yeniden düzenleneceğini kaydeden Çelik, şunları söyledi:’’Sözleşmeli öğretmenlerle ilgili kararı, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtık. Bu imzalar yakında bitecek. Sözleşmeli öğretmenlerimiz, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4c kapsamından çıkartılıp 4b kapsamına alınacak. Böylelikle onlar da yaz aylarında diğer öğretmenler gibi maaşlarını alabilecekler. Giriş çıkış olmayacak.’’

Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı ile ilgili değerlendirmelerin de sürdüğünü belirten Çelik, 143 bin 915 öğretmenden 106 bin 536’sının sınavı kazandığını, öğretmenlerin sicilleri ve projelerinin ayrı ayrı değerlendirileceğini, bu konudaki çalışmaların yaz sonuna kadar bitirileceğini kaydetti.

/ NİĞDE

08.06.2006


 

Ağar’a Van’da sıcak karşılama

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, partisinin il kongresine katılmak üzere geldiği Van’da büyük ilgi ve sevinç gösterileriyle karşılandı.

Uçakla Van Ferit Melen Havaalanına gelen Ağar, yüzlerce araçtan oluşan büyük bir konvoyla karşılandı. Havaalanından konvoy eşliğinde 1 saatte şehre gelebilen Ağar’ın önünü kesen Vanlılar sevgi gösterisinde bulundu. Kongre’nin yapıldğı Van Kapalı Spor Salonuna girişinde “Başbakan Ağar” sloganlarıyla karşılanan Ağar, partililere hitaben yaptığı konuşmada, DYP’nin demokrasiyi kendisine şiar edinen bir misyon partisi olduğu vurgulayarak, “Türkiye DYP ile aydınlığa çıkacaktır” dedi. Yapılan konuşmaların ardından kongrede tek aday olan A. Kerim Kulaz oy çokluğuyla Van İl Başkanlığına seçildi.

Süleyman ÇELEBİ / VAN

08.06.2006


 

AKP'li Koçak: Karar yanlış

AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafından, tedbirli olarak Müşterek Disiplin Kuruluna sevk edilen Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, kararın yanlış olduğunu söyledi.

Son zamanlardaki açıklamaları, eleştirileri ve tutumunun ‘’parti disiplini’’ ile bağdaşmadığı gerekçesiyle kesin ihraç istemiyle Müşterek Disiplin Kuruluna sevk edilen Koçak, Afyonkarahisar’da basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Kararı gazete ve televizyonlardan öğrendiğini belirten Koçak,’’Şu anda hakkımızda ihraç kararı yok, ihraç istemiyle disipline sevk kararı var. Bu kararı da gazete ve televizyonlardan öğrendim. Gerekçeli karar elime ulaştığı zaman kapsamlı bir açıklama yapacağım. Bizim arzu ettiğimiz, Türkiye’de demokrasinin gelişmesidir, siyasi partilerin kurumsallaşmasıdır’’ dedi.

/ AFYONKARAHİSAR

08.06.2006


 

İHD'ye şüpheli mektup zarfı

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesine gönderilen zarftan çıkan şüpheli toz incelemeye alındı.

Derneğin İstanbul Şubesine, Genel Başkan Yardımcısı olan Kiraz Biçici adına, gönderen kısmında yabancı bir isim ve adres olarak ‘’TİTBANK Laleli Şubesi Misafirhanesi Aksaray’’ yazılı bir zarf geldi.

Gülhane Postanesi’nden 2 Haziran’da gönderildiği belirtilen zarfıniçinden üzerinde kurukafa çizili daha küçük bir zarf ve bu zarftan da bir miktar toz çıktı. Dernektekilerin durumu polise bildirmesinin ardından irtibata geçilen Sivil Savunma ekipleri, özel kıyafetleriyle şubede inceleme yaptı. Zarftan çıkan toz incelenmek üzere götürüldü.

/ İSTANBUL

08.06.2006


 

Osman Baydemir: Para olsa Diyarbakır'ı Paris yaparım

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ‘’2 milyar avro olursa Diyarbakır’ı Paris yaparım. Ancak, 2 milyar avro ile yıllık gelirimiz arasında dağlar kadar fark bulunmaktadır’’ dedi.

Başkan Baydemir yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin sorunlarını çözmedeki tek engellerinin maddi kaynak olduğunu belirterek, 1 milyon nüfusa hizmet vermelerine rağmen yıllık bütçelerinin 55 milyon YTL olduğunu söyledi. Bütçenin çok az olduğunu, kardeş şehir oldukları 200 bin nüfusa sahip Fransa’nın Ren şehri belediyesinin bütçesinin yıllık 400 milyon avro olduğunu bildiren Baydemir, 2 şehir arasındaki bütçe arasında büyük fark bulunduğunu kaydetti.

/ DİYARBAKIR

08.06.2006


 

Pakistan’dan minik misafirlerimiz var

Pakistanlı çocuklar, Pakistan’da yaşanan felaket sonrasında yaralarını saran Türk Kızılay’ını 138. yaşında yalnız bırakmadı. Türk Kızılayı Pakistanlı çocukları İstanbul’da 1 hafta süreyle ağırlayacak.

Türk Kızılayı, Pakistanlı çocuklara yönelik psikososyal destek çalışmaları kapsamında Pakistanlı 10 çocuğu ve 5 öğretmeni Türkiye’ye getirdi. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Pakistan’da meydana gelen deprem sonrasında Pakistan halkının yardımına koşan Türk Kızılayı Pakistanlı Çocukların rehabilitasyonu için çalışmalarını sürdürüyor. Türk Kızılay’ının 11 Haziran Kuruluş Yıldönümü resepsiyonunda faaliyet düzenleyecek Pakistanlı çocuklara Türk Kızılayı ev sahipliği yapacak.

Bir hafta süreyle İstanbul’da Türk Kızılayı Pendik Gençlik kampında konaklayacak çocuklara bugün tarihinde İstanbul’un çeşitli tarihi ve turistik mekanları gezdirilecek. Pakistanlı çocuklara ülkemizdeki ziyaretleri boyunca Türk Kızılayı Psikososyal Destek Birimi psikologları eşlik edecek.

08.06.2006


 

Akıntıya kapılanı kurtardı, kendisi öldü

Kırşehir’de bir kişi, Kızılırmak’ta akıntıya kapılan kadını kurtardıktan sonra düştüğü nehirde boğularak öldü.

Piknik yaparken Kızılırmak’a giren Aysel A, akıntıya kapılarak boğulma tehlikesi geçirdi. Aysel A’yı kurtarıp kıyıya getiren Gürsel Kaya, suya düştü. Akıntıya kapılan Gürsel Kaya boğularak öldü.

/ KIRŞEHİR

08.06.2006


 

Unakıtan: Piyasalarla ilgili her türlü tedbiri alırız

Maliye Bakanı Kemal Unakatın, piyasalardaki dalgalanmalarla ilgili olarak, ‘’Hedeflerimizden sapma şeklinde bir algılamamız olduğu takdirde gerekli her türlü tedbiri alırız’’ dedi.

Unakıtan TBMM plan ve Bütçe Komisyonuna gelişinde, gazetecilerin, piyasalardaki hareketlenmelerle ilgili sorularını şöyle cevapladı:

‘’Türkiye olarak bu noktalara kolay gelmedik. Dolayısıyla bunların değerini iyi bilmemiz lazım. Yine Türkiye’deki güven ve istikrarın sağlanması, Türkiye’nin bu kazanımlarından geri dönmemesi için gerekli her türlü tedbiri alırız.’’

Bakan Unakıtan, bir gazetecinin, ‘’İç talebi kısmak için ÖTV artışı veya başka bir tedbir olacak mı?’’ sorusunu da ‘’Şu anda bir şey yok. Fakat gelişmelere göre gerekli tedbiri her zaman alırız’’ diye yanıtladı. ‘’Gelişmelerden kastınız ne’’ sorusu üzerine Unakıtan, ‘’Piyasalardaki gelişmeler...’’ karşılığını verdi.

Unakıtan, gazetecilerin ‘’Ne zaman müdahale ederseniz’’ sorusunu da ‘’Hedeflerden sapma olursa... Fakat şu anda öyle bir şey yok. Hedefimizden sapma şeklinde bir algılamamız olduğu takdirde gerekli her türlü tedbiri alırız’’ diye cevaplandırdı.

/ ANKARA

08.06.2006


 

Uzanlar gazete ilânıyla aranıyor

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Antalya Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü, Kepez Elektrik AŞ’den vergi borcunu tahsil edebilmek için, Uzan’ları gazete ilanıyla aramaya başladı.

Antalya Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından gazeteye verilen ilana göre, 1999 yılında Kepez Elektrik AŞ, 545 bin 93 YTL 60 Ykr vergi tahakkukunda bulundu.

Uzan Grubu’nun sahip olduğu Kepez Elektrik AŞ’nin, bu borcu ödenmeyince, 54 bin 509 YTL 35 YKr fon payı, 6 milyon 497 bin 500 YTL 95 YKr vergi cezası, 25 bin 549 YTL 57 YKr karar harcı, 2 milyon 549 bin 374 YTL 21 YKr gecikme cezası olmak üzere, toplam 9 milyon 672 bin 27,68 YTL vergi borcu çıkarıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Antalya’da elektrik üretimi, iletimi ve satışı yapan Uzan Grubu’na bağlı Kepez Elektrik AŞ’nin verdiği taahhütlerini yerine getirmediği belirtilmiş ve şirkete 2003 yılında el konulmuştu.

/ ANTALYA

08.06.2006


 

Maden ocakları denetleniyor mu?

CHP Balıkesir Milletvekili Sedat Pekel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Balıkesir’deki ‘’risk taşıyan’’ maden ocaklarının denetlenip denetlenmediğini sordu. Pekel, Başbakan Erdoğan’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin tedbirler ve bu tedbirlerin denetimiyle ilgili bilgi istedi.

Maden ocaklarında denetimin hangi sıklıkta yapıldığının; denetim sonuçlarının nasıl değerlendirildiğinin açıklanmasını isteyen CHP’li Pekel, “Kömür işletmelerinde ölümlü kaza oranları, özelleştirmeyle birlikte neden artış göstermiştir? Bu işletmeler hakkında yasal işlem yapıldı mı?’’ diye sordu.

/ ANKARA

08.06.2006


 

İKÖ ve KOSGEB işbirliği için ortak hareket edecekler

İslam Konferansı Örgütü’ne üye 57 ülkenin özel sektör temsilcilerini temsil eden İslam Ticaret ve Sanayi Odaları ve KOSGEB Başkanlığı ortak organizasyonu ile İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) KOBİ Görev Gücü’nün 5. Toplantısı 5-7 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi.

KOSGEB Başkanı Erkan Gürhan yaptığı yazılı açıklamada toplantıda üzerinde durulan konu başlıklarını şöyle sıraladı:“KOBİ’lerin kendi aralarında ve büyük şirketlerle bağlantılar kurması, KOBİ’lerin büyümesinin önündeki engeller, İKÖ ülkelerinde KOBİ’ler için E-Ticaret imkanı Ticaret destekleme tedbirleri açısından Kamu-Özel Sektör İşbirliği,Özel sektör destekleme programı, KOBİ’lerin finansmanı ve finansmana erişiminin önündeki engellerin ortadan kaldırılması.”

Toplantı sonrasında ise KOBİ’lere ilişkin şu hedefler ortaya konuldu: “İKÖ ülkelerinde sanayileşmenin arttırılması, Teknoloji tabanlı katma değer üretiminin desteklenmesi, KOBİ’lerde profesyonel işletmeciliğin artışına yardımcı olunması, İhracat için KOBİ’lere yönelik strateji geliştirilmesi, İKÖ ülkelerinde büyük şirketlerle KOBİ’ler arasında işbirliğine yardımcı olunması, İKÖ bölgesinde işletmeler arasında işbirliğinin artırılması.”

KOSGEB Başkanı Erkan Gürhan, Türkiye’nin kalkınmasının temeli sanayi; sanayinin temelinin de KOBİ’ler olduğunu belirterek,”Bu inançla İslam Konferansı Örgütü KOBİ Görev Gücü V. Toplantısında alınan kararların hayata geçmesi için var gücümüzle çalışacağız” dedi. Toplantıya 57 ülkeden 125 delege katıldı.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.06.2006


 

Antenler sökülecek

Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, ilçedeki 55 bin 700 evin çatısından güneş enerjisi ve televizyon antenlerinden arındıracak bir proje hazırladıklarını belirtti.

Akdoğan, yaptığı açıklamada, Kuşadası gibi önemli bir turizm beldesinde binaların çatısında ‘’görsel kirliliğin çok arttığına’’ dikkati çekerek, ilçede daha güzel bir görünüm sağlamak için çözüm arayışına girdiklerini kaydetti.

Akdoğan, Çevre ve Orman Bakanlığı ile yürüttükleri projenin Türkiye’de ilk olacağını ifade etti.

/ İZMİR

08.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004