Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Semazenleri tüm dünya izleyecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, 2007 Mevlana Yılında ABD’den Çin’e Rusya’dan Avrupa ülkelerine kadar 45 ülkedeki 54 şehirde ve Türkiye’nin dört bir yanında sema gösterisi sunacak.

Konya İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Sabri Ak, UNESCO’nun 2007 yılını Mevlana Yılı ilan etmesinin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Valiliği ve kendilerinin hazırlık için yoğun çalışma temposuna girdiğini söyledi.

İl Genel Meclisi olarak 2007 Mevlana Yılı faaliyetlerine ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını belirten Ak, 2007 yılının Konya ve Türkiye açısından oldukça yoğun geçeceğini bildirdi. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunun, 2007 Mevlana Yılı’nda ABD’den Çin’e Rusya’dan Avrupa ülkelerine kadar 45 ülkedeki 54 şehirde ve Türkiye’nin dört bir yanında sema gösterisi sunacağını ifade eden Ak, ‘’Topluluk adeta dünyayı dolaşacak. Sema için inanılmaz talep var. Düşünün, gelecek yıl için programlar bugünden hazırlandı. Hesaplarımıza göre topluluk üyeleri sadece 55 gün Konya’da kalacak’’ dedi.

“Bir daha 2007 yok. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz’’ diyen Ak, şunları kaydetti: ‘’Elimizde Mevlana gibi dünyanın tanıdığı kültürel bir değerimiz var. Konya’nın dünya şehri olma yolunda çok önemli bir fırsatı bulunuyor. 2007’de Mevlana Bisiklet ve Satranç Turnuvası, Mevlana Koşusu ya da Maratonu ve Türk Cumhuriyetleri arası Mevlana Halk Oyunları yarışması düzenlemeyi planlıyoruz. 2007’de ayrıca Avrupa şöhretler karması ve Türkiye arasında futbol karşılaşması, NBA karması-Türkiye basketbol maçı gibi organizasyonlar da düşünüyoruz. Bu etkinlikleri gerçekleştirmek zor değil.’’

Bunların yanı sıra dünya mutfakları yemek yarışması, ebru, minyatür ve hat sanatı yarışmaları gibi birçok faaliyetin düzenlenmesinin düşünüldüğünü ifade eden Ak, basit bir hesapla sportif faaliyetler hariç 2007 Mevlana Yılı için yaklaşık 4 milyon YTL’lik bir bütçe gerektiğini söyledi.

/ KONYA

08.06.2006


 

Balkanlar’ın ilk Osmanlı’sı

Balkanlar’da, Osmanlı tarafından inşa edilen ilk eser olma özelliğine sahip Kosova Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi’nin restorasyon çalışması tamamlandı. Diyanet Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen restore işlemleri için 700 bin dolar harcandı. Restorasyonda 1848’te inşa edilen mevcut türbenin içerisinde, 14. yüzyıldan kalma kare planlı daha küçük bir türbede tespit edildi.

Türbenin resmi açılışı, 14 Haziran’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirilecek.

Kosova Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi’nin restorasyon çalışması tamamlandı. Osmanlı tarafından Balkanlar’da inşa edilen ilk eser olma özelliğine sahip türbenin restorasyonu Diyanet Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirildi. Sultan Murat Türbesi’nin aslına uygun olarak onarılması için restorasyon çalışmalarında 2 mimar, 1 inşaat mühendisi ve 20 kadar usta ve işçi görev yaptı. Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen ve 700 bin dolara mal olan restorasyon çalışmalarını, Mostar Köprüsü’nün restorasyonunu gerçekleştiren Erbu İnşaat Şirketi üstlendi.

Restorasyon’da 1848’te inşa edilen mevcut türbenin içerisinde, 14. yüzyıldan kalma kare planlı daha küçük bir türbe tespit edildi. Proje çerçevesinde ziyaretçiler için modern tuvaletler ve türbeyi koruyan türbedar ailesine bir de ev yapıldı.

RESTORE 8 AYDA TAMAMLANDI

Sultan Murat Türbesi’nin restorasyonuyla ilgili protokol Kasım 2004 tarihinde imzalandı. Restorasyon çalışmalarına ise, 1 Mayıs 2005 tarihinde başlanıldı. Türbe, Kosova’nın da katkılarıyla sekiz ay gibi kısa bir süre içinde restore edildi. Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet İbrahimgil başkanlığında türbe restorasyonu bilim kurulu heyetinde, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakkı Acun, Ankara Üniversitesi’nden Doç.Dr. Mehmet Tunçel, Marmara Üniversitesi’nden Öğr.Gör. Neval Konuk yer aldı.

Kosova’da bulunan ve Osmanlı Türk döneminden kalan Prizren’deki Sinan Paşa Camii, Priştine’deki Fatih Sultan Mehmed Camii, İpek’teki Kızıl Camii gibi kültür varlıklarını yenileme ve restorasyonunu çalışmalarına da önümüzdeki günlerde başlanacak.

08.06.2006


 

Başkan Bakıbaba Radyo Mega’daydı

Şanlıurfa’da 96.5 MHz üzerinden yayın yapan Radyo Mega’da “Bir konu, bir konuk” programına “GAP Projesi Kapsamında Şanlıurfa ve Belediyecilik” konusuyla, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba konuk oldu.

GAP Projesi ve merkezindeki şehir olan Şanlıurfa’da Belediyecilik ve Belediyeyi ilgilendiren projelerin anlatıldığı programda Başkan Fakıbaba’nın belediye görevini devraldığı an karşılaştığı ana problemler ve bunlardan ne kadarına çözüm üretildiği samimi bir ortamda tartışıldı.

Şanlıurfa adına kısa ve uzun vadeli olarak hedeflerini anlatan başkan, tüm zorlukları aşmaya ve projeleri uygulamaya yeterli teknik ve nitelikli personele sahip olduğunu ifade etti.

Hatta bu amaçla belediyeyi Avrupa standartlarına taşımaya çalıştıklarını ve tüm personeline ISO standardı eğitimi uyguladığını belirtti.

GAP projesi kapsamında Şanlıurfa’nın gözde bir şehir olduğunu, ama Şanlıurfa’yı asıl önemli kılan uygarlıklar şehri ve medeniyetlerin kesişim noktası olduğunu vurgulayan başkan Şanlıurfa’da kaliteli ve seviyeli yayın yapan Radyo Mega aracılığı faaliyetlerini sunmasına vesile olduğundan radyo yetkililerine teşekkür etti.

İhsan S. YILMAZ

08.06.2006


 

Geçmişten geleceğe Yunus Emre

Eskişehir Odunpazarı alt kademe belediyesi, ‘’Yunus Emre’yi Tanıtma Projesi’’ kapsamında “Geçmişten Geleceğe Yunus Emre” albümü çıkardı.

Yunus Emre’nin 14 şiirini Murat Göğebakan, İzzet Altınmeşe, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Müjdat Gezen, Erkin Hadimoğlu, Fuat Saka, Onur Akın, İlyas Mirzayev, Baha, Belkis Akkale, Suat Suna, Cihan Yıldız ve Gülay seslendiriyor. Albümün müzik direktörlüğünü İlyas Mirzayev, aranjörlüğünü Erkin Hadimoğlu yürütmüş.

08.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004