Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Zamlar yolda

Döviz kurlarındaki artış, gübrede hemen hemen tamamen dışa bağımlı olan tarım kesimini de olumsuz etkileyecek. Çiftçi, sadece döviz kurlarındaki artıştan dolayı, yeni sezonda gübreyi en az yüzde 20 zamlı alacak. Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gencer, yaptığı açıklamada, gübrede yeni satış sezonunun 2-3 hafta sonra başlayacağını belirterek, döviz kurlarındaki artışın, fiyatlara ‘’bayağı yüksek oranda’’ yansımasını beklediklerini söyledi.

Sadece döviz kurlarından dolayı yüzde 20 artış öngörüldüğünü kaydeden Gencer, ayrıca hammadde fiyatlarında, petrol fiyatlarındaki artıştan dolayı da navlun maliyetlerinde artışlar olduğunu anlattı. Son 3 yıldır Türkiye’deki gübre fiyatlarının döviz ve TL bazında geriye gittiğini, fazla artmadığını hatırlatan Gencer, ‘’Önümüzdeki dönemde çiftçi pahalı gübre kullanmak zorunda kalacak’’ dedi.

Mobilya sektöründe zam hazırlığı

Son haftalarda kurlarda yaşanan artış, tüm sektörleri olumsuz etkilerken, beyaz eşya ve otomotiv sektörünün ardından mobilya sektörünün de maliyetlerinin artması sebebiyle ürünlerine zam hazırlıkları yapmaya başladıkları bildirildi. Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Paşa Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı İlker Gezerşen, döviz kurundaki beklenmedik ani yükselişin tüm sektörleri olduğu gibi mobilya sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Gezerşen, ekonominin son günlerde durağanlaştığını, sektörde müşteri ve satış sıkıntısı yaşadıklarını, maliyetlerin yükselmesiyle de kâr oranlarının daraldığını ifade etti. Döviz kurundaki artış sebebiyle kauçuk, profil ve boya gibi hammaddeleri yüzde 20 zamlı almak durumunda kaldıklarını belirten Gezerşen, ‘’Maliyetlerin doğrudan etkilenmesi nedeniyle ürünlere yüzde 15-20 arasında zam yapılması kaçınılmaz. Firmalar ayakta kalabilmeleri için satış fiyatlarını önümüzdeki günlerde ister istemez artırmak durumunda kalacaklar’’ dedi.

/ ANKARA/ADANA

16.06.2006


 

Borç yapılandırmasına 1 milyon başvuru

SSK ve Bağ-Kur’a, borç yapılandırma uygulaması çerçevesinde bugüne kadar 959 bin 853 kişi başvurdu.

8.4 milyar YTL’lik borç yapılandırılırken, toplam tahsilat 1.7 milyar YTL’yi aştı. Başvuruların kabul edilmeye başladığı 3 Nisan 2006 tarihinden bugüne kadar SSK’ya 270 bin 853 kişi prim borcunu yapılandırmak üzere başvuruda bulundu. Bu kişilerin borç aslı ve gecikme faizi olmak üzere toplam 2.5 milyar YTL tutarındaki borcu, yapılandırıldı. Bu borçların 148.3 milyon YTL’si tahsil edildi. Uygulama çerçevesinde Bağ-Kur’a 3 Nisan 2006-13 Haziran 2006 tarihleri arasında 689 bin kişi başvuruda bulunurken, bu kişilerin 5.9 milyar YTL tutarındaki borcu yapılandırıldı. Yapılandırılan miktarın 1.6 milyar YTL’si tahsil edildi. Her iki kurumun yapılandırılabilecek prim alacağı, yaklaşık 22 milyar YTL idi.

Bağ-Kur Genel Müdürvekili Saner Güngör, borç yapılandırma başvurularının 30 Haziran’da sona ereceğini hatırlattı.

/ ANKARA

16.06.2006


 

“Faiz artışı ve müdahalenin devamı gelecek”

Ekonomist Mustafa Sönmez, MB’nin döviz satmasının beklenmedik bir gelişme olmadığını kaydederek, “Ben hem faizi yükseltmek hem de tekrar döviz satışı şeklinde devamının da geleceğini düşünüyorum” dedi.

NTV’de yer alan değerlendirmede Sönmez, “Faizin tekrar yükseleceğine dair belirtiler var. Sıcak paraya eklemlenmiş bir yapı var. Bu nedenle finans kesiminde, ama daha çok da reel kesimde tekrar sıcak para girişine muhtaç bir yapı var. Bu epeydir kemikleşti. Bu paranın yeniden gelmesi için gerekirse enflasyon yüksek çıktığında tekrar faiz artacak” şeklinde konuştu.

Reel sektörün ve finans sektörünün ciddî bir kur riski altında olduğunu belirten Sönmez, “Tırmanmış bir kurla başetmek yerine bu kuru aşağı çekmek için tüm müdahaleleri MB’den isteyecekler. Haziran enflasyonu belli olduktan sonra yeniden bir faiz artışı söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

/ İSTANBUL

16.06.2006


 

E.C.A ve SEREL’den hediyeli kampanya

Türkiye genelindeki E.C.A - SEREL satış noktalarından 5 Haziran - 8 Temmuz tarihleri arasında 199 YTL ve üzeri alış veriş yapanlar çekilişe katılarak otomobil ve hediye kazanma hakkı kazanıyor.

16.06.2006


 

Ariston’a prestij ödülü

Almanya’nın beyaz eşya sektöründeki en prestijli ödülü Plus X, Ariston’un Aqualtis çamaşır makinesi ve Extendia buzdolabına verildi.

Aqualtis’in reklâm filmi ise İtalya’da “En İyi Reklâm Filmi” ödülünü aldı.

16.06.2006


 

BTC hattı, tarihi açılışa hazırlanıyor

‘’Yüzyılın Projesi’’ olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’nın son durağı olan Ceyhan’a petrolün ulaşması sebebiyle, 13 Temmuz 2006 tarihinde yapılacak resmi açılışa dönük hazırlıklar sürüyor.

BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın son durağı olan Ceyhan’a petrolün ulaşması sebebiyle, Türkiye tarihinin en büyük açılış töreni planlanıyor.

Törene, ABD Başkanı George W. Bush, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin de aralarında bulunduğu 15 devlet başkanı yanında, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 başbakan, 50’ye yakın enerji ve dışişleri bakanı davet edildi.

/ ANKARA

16.06.2006


 

Ticarî araçlarda ‘vip’ dönemi

Otomotiv sektöründe artan rekabete paralel, özellikle hafif ticarî araç segmentindeki araçların donanımı, otomobilleri dahi kıskandıracak düzeye ulaştı.

Türkiye pazarında faaliyet gösteren bazı yerli ve yabancı otomotiv firmalarından derlenen bilgilere göre, son yıllarda önemli oranda büyüyen hafif ticarî araç pazarından pay almaya çalışan firmalar, ürünlerini güvenlik, konfor ve dış dizayn tasarımı açısından geçmişle kıyaslanamayacak ölçüde güçlendirdi. Eşya taşıyabilme avantajlarının yanı sıra donanımda, otomobillerle yarışır hale gelen ticari araçların bazı versiyonlarında yol bilgisayarı, park sensörü, ABS, ASR gibi pek çok özellik, artık standart olarak sunuluyor

/ BURSA

16.06.2006


 

Ekonomistlerden Brüksel’e temsilcilik

Türkiye’de ekonomi politikaları alanında referans kurum olmak üzere 2000 yılında faaliyete başlayan Ekonomistler Platformu (EP), ABD’deki çalışmalarının ardından Avrupa Birliği (AB) nezdinde Brüksel’de bir temsilcilik açtı.

EP’nin Brüksel Temsilciliği görevini Ekonomistler Platformu üyesi Kader Sevinç yürütecek.

YENİ ASYA / İSTANBUL

16.06.2006


 

Hyundai, ABD’de en güvenilir 3’üncü marka

Hyundai’nin, ABD’de kalitesine en çok güven duyulan üçüncü marka seçildi.

Hyundai Türkiye’den yapılan açıklamada, J.D. Power and Associates’in her yıl ABD’de gerçekleştirdiği (Initial Quality Study) IQS araştırmasının 2006 yılı sonuçlarına göre, Hyundai’nin tüketiciler tarafından en güvenilir üçüncü marka seçildiği bildirildi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

16.06.2006


 

Ferroli’den ‘nefes aldıran’ klimalar

Endüstriyel ve ev tipi ürünleriyle sektöründe geniş ürün gamına sahip olan Ferroli’nin ısıtma ve soğutma özelliğine sahip salon ve duvar tipi Smile serisi split klimaları, “Cold Plazma Negatif İyon Teknolojisi” ile solunan havayı temizliyerek, daha rahat nefes alınmasını sağlıyor.

16.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004