Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Generaller konuşuyorsa...

İzmir’in Bayındır ilçesi Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, “Karanlık İlişkiler” adlı kitabında ve kitabıyla ilgili açıklamalarında şok değerlendirmelerde bulundu. “Bu ülkede generallerin konuşma hakkı varsa, savcıların iki kat konuşmaya hakları var” diyen Avcı, Şemdinli ve Danıştay olaylarını “özel harp taktiklerinden destabilizasyon eylemleri” olarak niteleyen Avcı, bu olayları aydınlatmak için adlî mekanizmayı tam ve sonuna kadar işletmek gerektiğini ifade ederek, sonuna kadar gitmek isteyen savcıların ihracıyla bir yere varılamayacağını vurguladı.

İzmir’in Bayındır ilçesi Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, askeri yargının kaldırılmasını isteyerek "Askerler de bağrından çıktıkları milletin savcılarına teslim olsun" dedi.

Bayındır Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, Susurluk Davası, Şemdinli olayları ve Danıştay saldırısını mercek altına alarak “Susurluk, Şemdinli ve Danıştay olaylarının Şifresi” alt başlığıyla “Karanlık İlişkiler” adında bir kitap yazdı. Yazdığı kitapla bir ilki gerçekleştinen Avcı, kitabında, iddiaları ve tespitleriyle kolay kolay kimsenin cesaret edip söyleyemeceği ifadelere yer verdi. “Ülkemizin ‘askeri bir cumhuriyet’ olduğunu kabul etmek fevkalade gerçekçi olacaktır. Ve asker gözetim ve telkinleriyle asla demokratikleşmeyeceğimiz ise herkes tarafından iyice bellenmelidir” diyen Avcı, kitabının giriş bölümünde Türkiye’deki savcıların İtalya’daki gibi “Temiz Eller Operasyonu” yapmasının mümkün olmadığını ancak böyle çalışmalara imza atarak “Cesur Yürekler Operasyonlarının mümkün olabileceğini ifade etti. Kitabına “Susurluk Meclis Araştırma Raporu”, “Şemdinli İddianamesi” gibi belgeleri koyup, bu olayları belgelerin ışığında yorumlayan Avcı, JİTEM, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım, JİTEM’in kurucularından Binbaşı Cem Ersever, Emekli Tümgeneral Veli Küçük’ü de değerlendirdi. Kitapta Susurluk’tan başlayan ve Şemdinli ve Danıştay saldırılarıyla son bulan olaylar zinciri, terörden beslenen “çatışma baronlarına” dayandırılıyor.

HAYATİ VE MESLEKİ KAYBI GÖZE ALDIM

Vatan’a konuşan Savcı Gültekin Avcı, kitap nedeniyle hayati ve mesleki olarak endişeleri olduğunu ancak, her şeyi göze alarak doğruları söylemeye karar verdiğini söyledi. Avcı, “Türkiye’de bir ilk olduğumu biliyorum. Ama bu ülkede generallerin, komutanların konuşma hakkı varsa, savcıların iki kat konuşmaya hakları var” dedi.

ASKERÎ YARGI KALDILMALI

Avcı, Danıştay saldırısının planlı bir seçilmiş terör eylemi olduğunu ifade ederek, “Amacına ulaşmış ve istediği psikolojik ortamı tesis etmiştir. Kabul etmek gerekir ki ülkemiz bir özel harbin içindedir. Şemdinli ve Danıştay saldırılarının temelinde, özel harp taktiklerinden destabilizasyon (istikrarsızlık) eylemleri yatmaktadır. Bu senaryolar artarak devam edecektir” dedi.

Bayındır Savcısı Avcı, adalet sistemindeki sorunların giderilmesi ve demokrasiye ilişkin önerilerini de şöyle sıraladı:

Öncelikle askeri yargı kaldırılmalıdır. Askerler de Türk milletinin bağrından çıkan Cumhuriyet savcılarına kendilerini teslim etmelidir. Memurları bir zırh gibi koruyan soruşturma için izin alınması öngörülen düzenlemeler kaldırılmalıdır.

YAŞ ve HSYK kararları yargı denetimine açılmalı, HSYK üyeleri Meclis tarafından seçilmelidir. Başbakan’ın ve hükümetin istemediği bir kişinin Genelkurmay Başkanı olmasının önüne geçilmeli, atama, ordunun iç teamüllerine bırakılmamalıdır. İstihbarat birimleri üzerinde sivil denetim ve hakimiyet artırılmalıdır. İstihbarat birimlerinin ülke içi ve kamu bürokratlarını takip ve tarassut altında bulundurucu işlevi derhal durdurulmalı ve bürokrasideki paranoyanın önü alınmalıdır. ”

İSPANYA KADAR OLAMADIK

Avcı, Kara Kuvvetleri Komutanının Şemdinli raporuna girmemesinin sebebini ise şöyle değerlendirdi:

“Müstakbel Genelkurmay Başkanı olarak yıpranmak istememesi, Genelkurmay’ın hassasiyeti ve Şemdinli Komisyonu üyelerinin geri adım attıklarını düşünüyorum. Özkök’ün ‘Büyükanıttı, şimdi daha büyük oldu’ sözleri demokratik hukuk devletinde adli mekanizmaya meydan okumak ve hukuk devletini adeta hiçe saymak demektir. Bu sözler hukuki ve idari yaptırıma çarptırılmadığı içindir ki asker kişilerin isimleri hiçbir raporda yer almaz.”

Genelkurmayın,açıklamasının ve Savcı Ferhat Sarıkaya’yı aşağılayıcı beyanatının bir nevi muhtıra olduğunu kaydeden Avcı, “Tamamen antidemokratik ve totaliter bir hezeyan olan bu meydan okumalara maalesef Türk demokrasisi ve Türk Parlamentosu gereken cevabı verememiştir. İspanya kadar olamadık!” diye konuştu.

HÜKÜMET SARIKAYA’NIN ARKASINDA DURMALI

Şemdinli sonrasında gelişen olayların demokrasimiz açısından ümit verici sayılamayacağının altını çizen Avcı, ihraç edilen Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın demokratik bir cumhuriyette yaşadığına inanarak perdeyi araladığını, ama meslekten atılarak adeta Türkiye’deki militarist görünümün bu savcıyı da safdışı etttiğini söyledi. Avcı, “Bu millet askerlerin melek olduğuna ve onların doğuştan günahsız olduğuna inandırılmaya çalışılmaktadır. Eğer hükümet ‘bu soruşturmalarda sonuna kadar gidilsin’ diyebiliyorsa, sonuna kadar da savcının arkasında durmalıdır. Hükümetler ordudan korkmadıkları ve orduya hakim oldukları ölçüde meşru iktidar olabilir. Sivillerin, askerlerin olur olmaz açıklama ve çıkışlarını durdurmalarının zamanı gelmiştir ve hatta geçmektedir” ifadelerini kullandı.

Yeni Asya / İSTANBUL

18.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Haydi çocuklar Kur’ân’a

  Generaller konuşuyorsa...

  60’ından sonra Kur’ân öğrendiler

  “Katsayı engeline son” çağrısı

  Adaletsiz sınav bugün

  Hükümet, AB sürecini krize soktu

  Kıbrıs resti dünya basınında

  Lagarde: Bütünleşme süreci devam edecek

  Türkiye, şartları yerine getirdiğinde AB üyesi olacak

  2,5 milyon kanatlı hayvan itlaf edildi

  Millet Menderes’e müteşekkir

  Siyaset AKP ve CHP'nin elinde rehin

  Dilipak’a 10 yıl istendi

  Karneler yarın veriliyor

  Sahte emekliliğe 27 tutuklama

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004