Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Amerika, Afganistan’a bomba yağdırdı

ABD’nin Afganistan’da üç ay içinde 340 hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Aynı süre içinde savaşın daha yoğun yaşandığı Irak’ta ABD ordusunun düzenlediği hava saldırısı ise 160 olarak bildirildi.

Washington Post gazetesi, Amerikan ordusunun Ortadoğu bölgesindeki karargahlarından aldığı bilgiye göre, Afganistan’da Taliban direnişçilerine yönelik operasyonların ülkenin güney ve güneydoğu bölgelerinde yoğunlaştığını belirtti.

Gazeteye konuşan Amerikalı askeri yetkililer, 2001 yılındaki 11 Eylül saldırılarından sonra ABD önderliğindeki koalisyon güçleri tarafından Afganistan’da iktidardan uzaklaştırılan Taliban hareketinin son günlerde artan saldırılarına yanıt olarak operasyonların yoğunlaştırıldığını söyledi.

Gazete, aynı dönemde Irak’ta düzenlenen hava saldırılarının sayısınınsa 160’ta kaldığına dikkati çekti. Afganistan’da bu yıl 30’u Amerikan 40 kadar yabancı askerin çatışmalarda öldüğü, bunun da 2001 yılından beri en yüksek rakam olduğu kaydedildi. Afganistan’da hafta içinde Taliban’a karşı 10 binden fazla koalisyon askeri ve Afgan güvenlik gücünün katıldığı ‘’Dağ Baskını Operasyonu’’ adı verilen büyük operasyon başlatıldı.

/ WASHINGTON

19.06.2006


 

Filistin’e yardıma yeşil ışık

Filistin’de Hamas’ın iktidara gelmesinden sonra kesilen uluslararası yardımların kısmen yeniden başlatılmasını öngören paket üzerinde mutabakata varıldı. AB’nin hazırladığı paket üzerinde Ortadoğu Dörtlüsü (AB, ABD, Rusya ve BM) arasında yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Ortadoğu Dörtlüsü tarafından yayımlanan resmî açıklamada, yardım paketi üzerinde mutabakata varıldığı duyuruldu. Avrupa Birliği’nin (AB) Filistin’e yardım için teklif ettiği geçici bir mekanizmanın kurulmasına Ortadoğu dörtlüsünden destek geldi. Ortadoğu barış görüşmelerini yürütmek için oluşturulan dörtlü grup; Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD ve Rusya, Filistinlilere yardım amacıyla kurulması düşünülen geçici bir mekanizmayı hayata geçirmeye destek verdi.

Dörtlü grup adına yapılan ortak açıklamaya göre, Filistinlilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yardımlar doğrudan halka ulaştırılacak. Söz konusu grup, AB’nin acil ihtiyaçlar için Filistinlilere vermeyi planladığı 100 milyon dolarlık yardıma da yeşil ışık yaktı.

Filistinlilere yapılan uluslararası yardımların tamamına yakını Hamas’ın iktidara gelmesi ile askıya alınmıştı. Batılı güçler, Hamas’tan İsrail’e karşı verdiği mücadeleyi durdurmasını ve bu ülkenin varlığını resmen tanımasını talep ediyor. Hamas tarafından şu ana kadar yapılan açıklamalarda İsrail’in tanınmasının söz konusu olamayacağı ve mücadelenin de devam edeceği belirtildi. Hamas, İsrail’in 1967 sınırlarına dönmesi durumunda bu ülke ile uzun süreli bir ateşkese razı olabileceğini açıklamıştı.

AB’nin müzakerelere sunduğu taslak, ‘’sağlık sektörü ve bu sektörde çalışanların ücretlerinin ödenmesi, akaryakıt desteği, Filistin toplumunun oldukça yoksul kesimine maddî destek verilmesi’’ gibi başlıkları içeriyordu.

Hamas hükümetinin İsrail’i tanımayı reddetmesi ve şiddeti kınamaktan kaçınmasından ötürü Filistin’e yardımları kesen ABD ve AB, geçen ay, Filistin toplumunun kaosa sürüklenmesinin önlenmesi amacıyla bir acil yardım planına olumlu yaklaştıklarını belirtmişlerdi.

/ WASHINGTON

19.06.2006


 

Gruplar arasında uzlaşmaya doğru

Filistin’de gruplar arasındaki gerginliği gidermek için yapılan görüşmelerin yakında anlaşama ile sonuçlanacağı belirtildi. Filistin’de 20’den fazla kişinin canına mal olan iç çatışmaları durdurmak ve taraflar arasında bir anlaşmaya varmak için yapılan müzakerelerde sona gelinirken pek yakında bir anlaşmaya varılacağı ifade edildi.

Gazze’de yapılan önceki günkü görüşmeye Filistin Başbakanı İsmail Haniye ve Filistin lideri Mahmud Abbas’ı temsilen Ravhi Fetih katıldı. Filistinli gruplar, İsrail zindanlarındaki Filistinli üst düzey liderlerin hazırladığı plan doğrultusunda ulusal bir anlaşmaya varılabileceği yönünde görüş belirttiler.

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, ulusal bir konsensüse ulaşmak için çalıştıklarını belirterek, “İslâmî ve millî güçlerin Hamas liderliğindeki koalisyona katılmaları için kapı açıktır” dedi.

Bir uzlaşmanın koalisyon hükümeti kurma ihtimalini kuvvetlendireceğini belirten Haniye, “Halkımız, millî birlik adına pek yakında güzel haberler duyacak” diye konuştu.

Filistin lideri Mahmud Abbas’ın temsilcisi Ravhi Fetih de açıklamasında, “Pazartesi günü Başkan Abbas da dahil, Meclis Başkanı ve bütün grupların temsilcileri hapishanedeki Filistinlilerin hazırladığı plan doğrultusunda bir anlaşmayı imzalayacak. Umarım Pazartesi günü tüm grupların katılımıyla nihaî bir anlaşmaya tanıklık ederiz” dedi.

Gruplar arasında anlaşma sağlanırsa 26 Temmuz’da yapılması planlanan referandumdan vazgeçilmesi gündeme gelecek.

/ GAZZE

19.06.2006


 

Japonya’dan esker çekme sinyali

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi’nin Irak’taki Japon askerleri için çekilme takvimi açıklayabileceği bildirildi. Irak’ta insanî yardım faaliyetlerinde bulunan Japon askerleri anayasaları gereği silâh taşımıyorlar.

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi’nin 29 Haziran’daki ABD ziyareti ile ilgili biri televizyon kanalına demeç veren Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso, Başbakan Koizumi’nin, ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesinden önce Irak’taki Japon birliğinin çekilmesi ile ilgili tarih verebileceğini söyledi. Aso, “Askerlerimizi Irak’tan çekmeyi planlıyoruz. Şartlar uygun olursa bu mümkün olacaktır” dedi. Koizumi’nin en erken Çarşamba günü konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Irak’ta insanî yardım faaliyetlerinde bulunan Japon askerleri anayasaları gereği silâh taşımıyorlar. Şu anda Hollanda askerlerinin koruması altında olan Japon birliğinin güvenliğini daha önce Avustralya ve İngiltere sağlıyordu.

/ TOKYO

19.06.2006


 

İKÖ Dışişleri Bakanları bugün Bakü'de toplanacak

İslâm Konferansı Örgütü (İKÖ) 33. Dışişleri Bakanları Toplantısı, Azerbaycan’ın başşehri Bakü’de bugün başlayacak. Bölgesel sorunlar ve örgütün 10 yıllık yeniden yapılanma çalışmalarının ele alınacağı toplantıya, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de katılacak.

İKÖ yetkililerinden alınan bilgiye göre, 3 gün sürecek 33. Dışişleri Bakanları toplantısına, 33 ülkenin dışişleri bakanları katılıyor. KKTC ve Rusya’nın gözlemci statüsünde yer alacağı toplantılara, KKTC’den Ekonomi ve Turizm Bakanı Derviş Kemal Deniz, Rusya’dan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katılacak.

Örgüte üye ülkelerin dışişleri bakanları, Bakü’de bölgesel sorunlarda son bir yılın gelişmelerini değerlendirecek. Irak’taki durum, Filistin ve İsrail arasındaki son gelişmeler, Sudan’daki Darfur krizi toplantıda görüşülecek konular arasında yer alıyor. Toplantıda ayrıca, İKÖ’nün 2005 yılı Aralık ayında Mekke’de toplanan olağanüstü liderler zirvesinde ele alınan 10 yıllık süre içinde yeniden yapılanması kararıyla ilgili gelişmeler, üye ülkelere anlatılacak. İKÖ yetkilileri, 10 yıllık planın resmen uygulamaya geçirilmesi konusunda hazırladıkları kitabı üye ülkelere dağıtacak.

/ BAKÜ

19.06.2006


 

Kadın hastaya kadın doktor

İsveç’te, Karolinska Enstitüsü’nde yapılan araştırmaya göre, kadın doktora giden kadın hastalarda tedavi, daha iyi sonuç veriyor.

6 bin 500 hastayla 3 yıl boyunca yapılan araştırma sonuçlarını açıklayan Gunilla Journath, hastaların yarısının kadın olduğunu belirterek, çalışma sonucunda kadın doktora giden kadın hastalarda tedavi yöntemlerinin daha başarılı olduğunu belirlediklerini kaydetti. Journath, “Kadın hastalar kadın doktorla daha iyi anlaşıyor olabilir” dedi.

/ STOCKHOLM

19.06.2006


 

Gates hayır vakfı kuracak

Yazılım devi Microsoft’un kurucusu Bill Gates, 2008’den itibaren şirketin aktif yönetiminden çekilerek kendini hayır işlerine vereceğini açıkladı.

Amacını dünyanın en büyük hayır vakfını kurmak olarak tanımlayan Gates, “Aslında Microsoft’u yüzüstü bırakmıyorum. Hisselerimi de bırakmıyorum” diye konuştu.

/ REDMOND

19.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004