Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İstanbul’un dünyaya açılan penceresi

Eminönü Belediyesince düzenlenen ‘’1. Uluslararası Eminönü Sempozyumu’’, İstanbul Ticaret Odasında yapıldı. İstanbul Valisi Muammer Güler, 3 gün süren sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul’da, Eminönü’nün şehrin dünyaya açılan penceresi olduğunu söyledi.

Güler, yeni müze ve restorasyon çalışmalarının da Eminönü’nde olması gerektiğini vurgulayarak, ‘’Yerebatan Sarnıcı üzerindeki İl Genel Meclisi binasını yıkıp, o bölgeye daha uyumlu hale getireceğiz. Tarihi eserlerin bu baskıdan kurtarılması gerekiyor’’ dedi.

“Müze-Kent” yeniden düzenlenecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, İstanbul’un medeniyetin beşiği, adeta çeyiz sandığı ve insanlığın hafızası olan bir şehir olduğunu söyledi.

Topbaş, sur bandı içindeki tarihi yarımadayı kapsayan çok geniş çaplı bir çalışma yapıldığını ve bu alanın tümünü tekrar kullanılabilir hale getireceklerini vurgulayarak, ‘’Müze kent adı altında bu bölge yeniden düzenlenecek. Bunun ilk adımı da Süleymaniye bölgesi. Burayı bozan unsurlar başka bölgeye çıkarılacak’’ diye konuştu.

İTO’nun çalışmaları

İTO Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar da, İTO olarak ilçedeki tarihi eserlerin turizme kazandırılması için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Tarihi 4. Vakıf Han’ın otel olması için çalışma yaptıklarını, bölgenin turizm ağırlıklı olarak yapılandırılması gerektiğini ifade eden Çağlar, bu çerçevede bölgedeki imalathanelerin çıkarılması, otel sayısının artırılması gerektiğini, ilçenin gece de turistlerin rahatça dolaşabileceği, alış veriş yapabileceği güvenli bir şehir haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Sorumluluk herkesin

Sempozyum Danışmanı ve Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı da, Yenikapı ve Unkapanı arasındaki Konstantin surlarıyla saray surlarına kadar uzanan alanın ilk Konstantinopolis olarak kurulan şehir olduğunu ve sur içi bölgenin Roma’dan sonra kurulan, ondan çok daha mükemmel bir şehir olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ortaylı, son 50 yıl içinde tarihi yarımadada imar ve kazanç hırsıyla büyük bir tahribat oluştuğunu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu tahribatı kaldıracak güçte olduğunu, 2010 yılı Avrupa Kültür Başşehri seçilen İstanbul’da bu sorumluluğun herkese düştüğünü söyledi.

Kapasitesini aştı

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er de, 4,5 milyon metrekare alana sahip olan Eminönü ilçesinin tarihi yarımadanın kalbi olduğunu, ancak altyapısı ve trafiğiyle bu ilçenin kapasitesinin aşıldığını belirtti.

19.06.2006


 

Seyyar Kitap projesi

Vatandaşları okumaya teşvik etmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketlerinden Kültür A.Ş tarafından, şehrin çeşitli noktalarına her birinden 15’er bin adet olmak üzere 3 yeni kitap bırakıldığı bildirildi.

Kültür A.Ş’den yapılan açıklamada, ‘’Seyyar Kitap’’ projesi uygulamasının, insanların kamuya açık yerlerde buldukları kitapları okuduktan sonra yine kamuya açık bir yere bırakmaları üzerine kurulduğu belirtildi. ‘’İnsanlarımızın kitap okuma düzeyini artırmak için neler yapabiliriz?’’ düşüncesiyle yola çıkılarak oluşturulan projenin, bir çok ülkede başarıyla uygulanan örnekleri bulunduğu ifade edilen açıklamada, kitapların okunduktan sonra yeniden kamuya açık alanlara bırakılmasının, projenin uygulama stratejisinin temelini oluşturduğu vurgulandı. Açıklamada, her birinden 15’er bin adet olmak üzere 3 yeni kitabın raflara, otobüs koltuklarına ve park banklarına konulduğu kaydedildi.

/ İSTANBUL

19.06.2006


 

Türkiye festival ve şenlik zengini

Türkiye’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı onayıyla sosyal ve kültürel amaçlı, 850’yi aşkın festival ve şenlik düzenleni-yor.

İzmir 53 faaliyetle ilk sırada yer alırken, Hakkari, Van, Iğdır ve Muş’ta benzer faaliyetler yapılmı-yor. Kültür ve Turizm Bakanlığı internet sitesinden derlenen bilgilere göre, irili ufaklı il ve ilçelerle belde ve köylerde bile festival zenginliği yaşanıyor.

Kurtuluş ve anma günleri, konserler ve bazı sportif müsabakalar ile özel kuruluşların düzenlediği faaliyetlerin dışında, belediyeler, kaymakamlıklar, vakıflar ve köy muhtarlıklarınca Türkiye genelinde bakanlık onaylı 850’yi aşkın festival ve şenlik organizasyonu gerçekleştiriliyor.

İzmir'de 53 faaliyet yapılırken, Antalya'da 38, Ankara'da 32 ve İstanbul'da 29 faaliyet düzenleni-yor. Diyarbakır, Ağrı, Bitlis, Bayburt, Elazığ, Kilis ve Siirt ise en az faaliyeti olan iller arasında.

/ ADANA

19.06.2006


 

Tarih, onarılmayı bekliyor

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesinde, 47 yıl önce inşaat çimentosu ve demiri kullanılarak restore edilen heykellerdeki tahribatı gidermek amacıyla açılan Side Müzesi’ndeki laboratuvarda, iki yılda 78 eser onarıldı.

Müzedeki 70 eser daha onarılmayı bekliyor, M.S. 3. yüzyıldan kalma Roma dönemine ait iki lahitten çıkan bin 100 parçanın bütünleme çalışması da sürüyor. Ordinaryus Prof. Dr. Arif Müfit Mansel’in başkanlığında 1947 yılında başlayan Side kazılarında çıkartılan eserlerin ilk restorasyonlarında, imkânların kısıtlı olması sebebiyle inşaat malzemeleri kullanıldı.

Side Müzesi’nde sergilenen heykellerin bazılarında, restorasyonda kullanılan çimento ve demirin yıpranmasıyla çatlak ve kırıklar oluştu. Alman arkeolog Dietmar Friese’nin heykellerin onarımı için geliştirdiği projenin Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanması üzerine, 2 yıl önce Side Müze Müdürlüğü Heykel Onarım ve Restorasyon Laboratuvarı kuruldu. Çevredeki kazılardan çıkartılan tarihi eserlerin bütünleme çalışmaları ve restoras-yonun da yapıldığı laboratuvarda, Müze’deki 70 heykel onarılmayı bekliyor.

/ MANAVGAT

19.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004