Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Küresel fişleme yeniden AB’nin gündeminde

AB Komisyonu, Avrupa Adalet Divanının geçen ay iptal ettiği, ABD ile uçak yolcu bilgilerinin paylaşımı anlaşmasını yenilemek için üye devletlerden yetki istedi.

AB Komisyonundan yapılan açıklamada, uluslararası hukuka göre herhangi bir tarafın iptal etmesi durumunda 90 gün (1 Ekime kadar) geçerliliğini koruyan anlaşmanın, Avrupa Adalet Divanının kararı da dikkate alınarak Temmuz başında yenilenmesi için AB Konseyine öneri götürüldüğü bildirildi. AB ile ABD arasında 2004 yılında imzalanan anlaşma uyarınca ABD’ye yolcu taşıyan havayolu şirketlerine, uçakların kalkışından itibaren 15 dakika içinde isim, adres, telefon ve ödeme şekli dahil yolcu bilgilerini içeren 34 maddelik bildirimde bulunmaları zorunluluğu getirilmişti.

Lüksemburg’da bulunan AB’nin yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, mahremiyetin ihlali anlamına gelen bu bildirimin yasal temeli bulunmadığına karar vermişti. ABD, 11 Eylül saldırılarının ardından terörizmle mücadele için yolcu kayıtlarına ihtiyaç duyduğunu ileri sürerek, söz konusu anlaşmanın imzalanması için AB üzerinde baskı kurmuş, buna uygun davranmayan havayolu şirketlerine yolcu başına 6 bin dolara kadar ceza yazılacağını ve gerekirse uçuşlarının iptal edileceğini bildirmişti.

AB ile ABD arasındaki yolcu bilgilerinin paylaşımı anlaşmasını yüksek mahkemeye, uluslararası anlaşma olduğu için iptal gücü olmayan Avrupa Parlamentosu götürmüştü. AB ve ABD, uçak yolcu kayıtlarını Mart 2003’ten itibaren gayri resmî olarak paylaşıyordu. İptal edilen Mayıs 2004 tarihli AB Komisyonu ve üye devletlerle ABD arasındaki anlaşma, havayolu şirketlerinin bilgi paylaşımına resmiyet kazandırılması talebi üzerine imzalanmıştı.

/ BRÜKSEL

20.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İKÖ'den Filistin'e: İç savaş tuzağına düşmeyin

  13 milyon mülteci var

  Belçika Danıştayı: Önce inanç hürriyeti

  Küresel fişleme yeniden AB’nin gündeminde

  CIA, Londra’yı uyarmış

  Avustralya’ya Amerikan üssü

  Duvarın güzergâhı değişecek

  İran, nükleer programını sınırlandırıyor

  Afganistan’da, Taliban saldırısı: 32 ölü

  Avustralya’da okullara papaz

  Kuzey Kutbuna Nuh’un Ambarı

  Çin, 2024’te Ay’a insan gönderecek

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004