Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Tek çözüm yapısal reformlar

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, önümüzdeki aylarda da devam etmesi beklenen uluslararası piyasalardaki hareketliliğin neden olabileceği olası olumsuz etkilere karşı Türkiye için tek kalıcı çözümün, yapısal terbirler olduğunu belirtti.

TÜSİAD tarafından hazırlatılan ‘’Eğitim ve Sürdürülebilir Büyüme: Türkiye Deneyimi, Riskler ve Fırsatlar’’ konulu raporun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen seminerde konuşan Sabancı, insan sermayesinin verimlilik artışına katkı yapmasını sağlayan önlemlerin alınmaması durumunda Türkiye ekonomisinin zayıf büyüme performansı göstermesi ve AB üyelik sürecinde birlik üyesi ülkelerin ortalama gelir seviyelerine yakınsamanın ne denli zor olacağının aşikar olduğunu belirtti. Sabancı, eğitim sisteminin, insan sermayesinin verimlilik artışına yapacağı katkıyı belirleyen yegâne unsur olmadığını ifade ederek, ‘’İşgücü piyasasının esnekliği, yatırımların önündeki idarî engellerin kaldırılması, ürün piyasalarının rekabetçi yapısı, etkin işleyen bir finans sektörü, altyapı sektörlerindeki liberalizasyon sürecinin tamamlanması, inovasyon ve Ar-Ge süreçlerinin iyileştirilmesi gibi konularda ciddî mesafeler alınmadığı sürece, Türkiye’nin yüzde 4,5-5 olan potansiyel büyüme hızının çok daha artırılması mümkün olmayacaktır’’ dedi.

Ömer Sabancı, piyasalarda yaşanan gelişmelere değinirken de, Mayıs ayı ortalarında uluslararası piyasalarda bir dalgalanma yaşandığını ve gelişmekte olan ülkelerden değişen miktarlarda sermaye çıkışları gözlendiğini hatırlatarak, temeli itibarıyla FED’in faiz politikasına yönelik tutumunun bir yansıması olan bu tür gelişmelerin, dış dünya ile entegrasyon oranı giderek artan Türk ekonomisini de doğrudan etkilediğini söyledi.

Bu tür hareketliliklerin Türk ekonomisi üzerindeki etkilerinin diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha olumsuz olduğunu ifade eden Sabancı, şöyle devam etti:

‘’Bu nedenle önümüzdeki aylarda da devam etmesi beklenen uluslararası piyasalardaki hareketliliğin neden olabileceği olası olumsuz etkilere karşı Türkiye için tek kalıcı çözüm, yapısal önlemlerdir. Ekonomimizin bugüne kadar sergilediği başarının altında, olumlu seyreden uluslararası konjonktürün rolü yadsınamayacak boyutlarda olmuştur. Dolayısıyla uluslararası konjonktürün eskisi kadar olumlu olmadığı bugünkü ortamda yapılması gereken, ekonomimizin dayanıklılığının güçlendirilmesidir.’’

“ZORUNLU EĞİTİM 12 YILA ÇIKARILMALI”

Ömer Sabancı, Sabancı, eğitim sisteminde yapılması gereken reformları da şöyle sıraladı:

‘’Türkiye, kendisiyle aynı gelir düzeyine sahip olan ülkelerle karşılaştırıldığında okul öncesi eğitim programlarına katılan çocuk sayısında geri konumdadır. Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve 6 yaş için zorunlu kılınması konusunda kapsamlı bir idarî, hukukî, malî ve teknik reforma ihtiyaç vardır. Artık zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılmalı ve müfredat yenileme çalışmaları da tüm okul kademelerine yaygınlaştırılmalıdır. Dar meslek alanları yerine geniş tabanlı sektörel eğitimin verildiği, modüler yapısıyla esneklik özelliğine sahip ve çalışma yaşamının ihtiyaçlarına cevap verebilen bir mesleki ve teknik eğitim sistemi için çalışmalar hızlandırılmalıdır. Yüksek öğretim sisteminde çeşitliliği vurgulayan, adem-i merkeziyetçi, kurumların yaratıcılığını ve kimliklerini ön plana çıkaran, üniversitelerin birbirleriyle rekabet edebilmelerine fırsat tanıyan bir sistem tasarlanmalıdır.’’

BAŞBAKANLA GÖRÜŞECEKLER

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplandıran TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı, Türkiye’nin gündeminde bir çok konunun geldiğini, geçtiğini belirterek, ‘’Türkiye inşallah AB yolunda ilerleyeme devam edecek’’ dedi. Eğitimde kalıcı reformların yapılmasını beklediklerini ifade eden Sabancı, bir soru üzerine, ‘’Sayın Mustafa Koç ile birlikte Sayın Başbakan’dan randevu istedik. Kendileri bize randevu verdiler. Yarın (bugün) Ankara’da görüşmeye gideceğiz’’ diye konuştu. Sabancı, Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren yurt dışında AB ülkelerinde yoğun temasları olduğunu, bunlarla ilgili Başbakan Erdoğan’a bilgi sunacaklarını ve güncel ekonomik konularla ilgili de görüş alışverişinde bulunacaklarını bildirdi.

/ İSTANBUL

20.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tek çözüm yapısal reformlar

  Hükümet de ilgisiz

  Kıbrıs restine MHP desteği

  AB konusunda duraksamalara yer yok

  İstatistikte taramalar başladı

  Oğuz: Ekonomiye güven kalmadı

  Komisyon TMK sınavında

  Derslik sayısı artacak

  Mustafa Sungur: Bekir Berk'e dualar sürüyor

  CHP’li Canan: Yargıya müdahale var

  22 il, kene tehdidi altında

  Sezer’in affettiği mahkûmların 180’i sol örgüt mensubu

  Tosya’da feci kaza: 5 ölü, 1 yaralı

  Şırnak’ta kamu lojmanlarına taciz ateşi

  Gül, Rusya ve ABD’ye gidecek

  Karne günü, okul müdürünü darp ettiler

  Hafızlar icazet aldı

  Karne kırık olsa da, çocuğunuzu kırmayın

  Atlas Okyanusunu uçurtmayla geçecek

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004