Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

En üst düzeyde itiraf!

ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a gönderdiği raporda, Irak’ta günlük yaşamın gerçek yüzünü ortaya serdi. The Washington Post gazetesi, basına sızan Halilzad imzalı raporda, Irak’taki durum hakkında karamsar bir tablo çizildiğini ve bölünen ülkedeki gerçek yöneticilerin militanlar olduğu yönünde bilgi verildiğini yazdı.

Washington’a 6 haziranda gönderilen ve ABD için çalışan Iraklılardan alınan bilgiler doğrultusunda hazırlanan raporda, Irak’ta merkezi hükümetin yaptığı çalışmaların bir işe yaramadığı ifade edildive Iraklıların gerek kılık kıyafet, gerekse çalışma hayatlarındaki değişikliğin getirdiği zorluklara ve mezhep ayrılıklarına dikkat çekildi.

ABD Başkanı George Bush ile İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Irak ziyaretleri sırasında yaptıkları açıklamalarla pek uyuşmadığı gözlenen raporda, ülkede güvenliğin giderek kötüleştiği mesajı verildi ve ABD için çalışan yerel halkın endişelerine yer verildi.

Amerikan ve Irak hükümetinin Bağdat’taki sınırlı yetkisine dair ayrıntılı ve çarpıcı bilgiler içeren rapor, aşırı dinci militanlığın ve Sünnî veya Şiî, yüzlerini örtmeyen kadınlara yönelik tehdidin arttığını doğruladı.

Raporda, ikinci sınıf yaşam tarzını kabul etmeyen kadınların, araç kullanmamaları, yüzlerini kapatmaları ve cep telefonu kullanmamaları yönünde aldıkları tehditlerin son iki ayda arttığı, erkeklerin kot giymeye çekindikleri, çocukların da şort giyerek oynamalarının hoş karşılanmamaya başlandığı vurgulandı.

Koalisyon kuvvetleri için çalışanların, işverenlerinin isimlerini ailelerine bile açıklayamadıkları, Amerikan büyükelçiliğinde çalışanların arasında bile mezhep ayrılıklarından doğan sorunların yaşandığı belirtilerek, Şiî bir kadının, her şeyin yanlış gitmesinden Şiî yönetimi sorumlu tutan Sünnî annesiyle televizyon seyredemediği örneği verildi.

İngiltere ve ABD tarafından taktir edilen Nuri El Maliki başbakanlığındaki hükümetin, sıradan vatandaşlar üzerinde fazla etkisi olmadığı, çünkü gerçek güce, militanlarla bölgelerdeki yerel güç simsarlarının sahip olduğu da ifade edildi.

Raporun, ABD için çalışan Iraklılardan alınan bilgilere göre hazırlanan kısmında, aşırı dincilerle militanların, günlük hayatı olumsuz etkiledikleri, elektrik kesintileriyle yakıt fiyatlarındaki artışlardan duydukları sıkıntının arttığı vurgulandı.

/ ANKARA

21.06.2006


 

Irak'ta işçi katliamı

Irak’ın Bakuba şehrindeki bir köyde, tavuk çiftliğinde çalışan 13 Iraklı, ABD’nin gece yarısı düzenlediği baskınlar sırasında öldü.

Öldürülenler arasında 13 yaşında bir de çocuk bulunduğu bildirildi. ABD askerleri önceki gece, Bakuba’nın 30 kilometre kuzeydoğusundaki El Şomani Köyü’nde bir evi, uçaktan attıkları bombayla vurdu. Bu ilk saldırıda 3 kişi ölürken, ardından eve giren ABD askerleri 10 kişiyi daha öldürüp, 3 kişiyi de yaraladı. ABD askerleri, yaralılar arasında yer alan baba-oğul iki kişiyi de tutukladı. Olayın ardından öldürülenler, yakınları tarafından toprağa verilmek üzere araçlara kondu. ABD’ye öfke kusan Iraklılar, gözyaşları içerisinde işgal güçlerine lanet okudu. Ahmed Murad isimli bir Iraklı, “ABD Irak’ı yok etti. Bütün evlerde cenaze var. Herkesi öldürüyorlar. Hem ülkemizi işgal ettiler, hem de nerede iyi bir Iraklı var, öldürdüler. ABD’nin yaptığı insanlığa aykırıdır. Bunlar kabul edilemez” dedi. Diğer bir Iraklı Ali Zennun, mezhep çatışmaları nedeniyle iç savaşın eşiğine gelinen Irak’ta, sağduyulu hareket edilmesi gerektiği belirtti.

/ BAKUBA

21.06.2006


 

ABD’ye Atatürk, İnönü ve Özal gibi ortaklar lâzım

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman günümüzün güvenlik sorunlarıyla başa çıkabilmek için ABD’nin M. Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi güçlü ve kararlı ortaklara ihtiyacı olduğunu söyledi. Edelman, Turgut Özal’a ithaf edilen konuşmasında Özal’ı ABD dostu bir lider olarak tanımladı.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman, Türk tarihinde Atatürk, İsmet İnönü, Turgut Özal gibi ‘’kriz dönemlerini ülkenin ilerlemesine doğru yönlendirmeyi başarmış’’ liderleri överek, ABD’nin Türkiye’de böyle güçlü liderliğe ihtiyacı olduğunu söyledi. ABD başşehrinde, The Washington Institute for Near Eastern Policy adlı düşünce kuruluşunun geleneksel ‘’Turgut Özal’’ oturumunda bu yıl, Temmuz 2003-2005 tarihleri arasında Türkiye’de ABD büyükelçiliği görevinde bulunmuş olan Edelman konuştu.

ABD’de Savunma Bakan yardımcılığı görevini yürüten Edelman, ‘’reformlarıyla Türkiye’nin yüzünü Batıya çeviren Atatürk başta olmak üzere İkinci Dünya Savaşı sonrasında ülkeyi BM, NATO gibi uluslararası kuruluşlara yönlendiren İsmet İnönü’yü ve Türkiye’yi ekonomik ve siyasî olarak dünyaya açan’’ Turgut Özal’ı övdü.

ABD’nin Türkiye’de, ‘’Atatürk, İnönü, Özal gibi liderlere ihtiyacı olduğunu’’ bildiren Edelman, Atatürk’ün, popülerlik oranını hesaba katmadan ülkenin çıkarına olan reformları kararlılıkla ilerletmesini ve Özal’ın, Körfez Savaşı dönemindeki kararlı tutumunu örnek gösterdi.

Türkiye’deki mevcut liderliğe ilişkin görüşü sorulan Edelman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘’özellikle hükümetin ilk dönemlerinde siyasî ve ekonomik reformlarda müthiş bir kapasite sergilediğini ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamasına giden yolu hazırladığını’’ kaydetti. Edelman, hükümetin aynı zamanda Kıbrıs sorununa Annan Planı’na dayalı çözüm yönünde büyük bir cesaret sergilediğini de vurguladı ve bu sayede Kıbrıs’ta ‘’40 yıldır ilk defa çözüme bu derece yaklaşıldığını’’, ancak Kıbrıs Rum kesiminin referanduma ‘’hayır’’ demesiyle sürecin sekteye uğradığını anlattı. Eric Edelman, ‘’müthiş bir liderlik kapasitesi’’ bulunduğunu söylediği Erdoğan Hükümeti halen görevde olduğu için bu konuda başka yorum yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Edelman, Atatürk’ün, popülerlik oranını hesaba katmadan ülkenin çıkarına olan reformları kararlılıkla ilerlettiğini hatırlattı.

Türk halkının Amerikan yönetimine olumlu bakışının bütün dünyaya göre anketlerde en düşük düzeyde olduğu ve yüzde 12’lere indiğinin hatırlatılması üzerine Edelman, Türk ve Amerikan yönetimlerinin üst düzeyde tutarlı bir şekilde fikir alışverişinde bulunmalarının yararlı olacağını söyledi. Türkiye’de görev yaptığı dönemde Türk halkının Amerika’ya yüzde 23 oranda olumlu baktığını hatırlatan Edelman, bugün yüzde 12’ye düşen bu oran konusunda hem Türk, hem de Amerikan hükümetlerinin birşeyler yapması gerektiğini belirtti.

/ WASHINGTON

21.06.2006


 

Bush ve Putin, İran’ı görüştü

ABD Başkanı George Bush’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yaparak İran ile Kuzey Kore konularını ele aldığı bildirildi.

Beyaz Saray’dan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, “Bush ve Putin, İran’dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden vazgeçmesini isteme ve teşvik edici tedbirler üzerinden müzakerelerin başlatılması çabalarında aynı fikirde kalmalarının önemi konusunda anlaşmaya vardı’’ dedi.

/ WASHINGTON

21.06.2006


 

Talat’tan Annan’a mektup

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a yeni bir mektup göndererek, Kıbrıs Türk tarafının teknik komitelerin kurulmasına ilişkin kararlılığını bir kez daha yineleyerek, Annan’dan, komitelerin bir an önce kurulabilmesi için müdahil olmasını istedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, haftalık basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Talat’ın, Annan’a 15 Haziran 2006’da gönderdiği mektupta, Kıbrıs Türk tarafının ve BM’nin yapıcı gayretlerine rağmen Kıbrıs Rum tarafının şubat ayından beri teknik komitelerin kurulmasını engellediğini belirttiğini aktardı. Erçakıca, Talat’ın, komitelerin kurulabilmesi için Genel Sekreter Annan’dan bizzat müdahil olmasını istediğini bildirdi. Teknik komitelerin çalışmaya başlaması konusunda henüz somut gelişme olmadığını belirten Erçakıca, Kıbrıs Türk tarafının bu konudaki tutumunun daha önce defalarca açıklandığını, Cumhurbaşkanı Talat’ın Annan’a son mektubunun bu konuya desteklerinin 4. kez yazılı teyidi olduğunu söyledi.

/ LEFKOŞA

21.06.2006


 

Japonya çekiliyor, İtalya sırada

Financial Times gazetesi Irak’ın işgaline katılan ‘istekli’ grubun, artık ‘huzursuzlar’ grubuna dönüşmeye başladığını yazdı. Japonya’nın ardından, İtalya’nın yeni Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema da, Amerikan Dışişleri Bakanı ile yıl sonunda Irak’tan ayrılma konusunu görüştü.

Bu da İtalya’nın Irak operasyonlarının, fiilen Eylül ayında bitmesi anlamına geliyor. Koalisyona istekli olanların azalması, sadece savaşa değil; Amerika’ya verilen desteğin de azalması anlamına geliyor. Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi, Irak’taki Japon askerlerinin insanî yardım çalışmalarını tamamladıklarını ve geri çekileceklerini söyledi. Görev süresinin dolmasına az bir süre kala Irak’taki askerlerinin çekilmesine karar veren Koizumi, televizyondan yayımlanan açıklamasında, Japon askerlerinin Irak’a 2004 yılı başlarında konuşlandırıldığını hatırlattı ve ülkenin tekrar yapılanmasına yardımcı olduklarını, askerlerin çekilmesinden sonra da insanî yardımlarını sürdüreceklerini belirtti.

/ LONDRA

21.06.2006


 

Afganistan’da Türk şoförü öldürüldü

Afganistan’ın Farah şehrinde, bir Türk şoförünün uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Afganistan’ın Farah şehrinde önceki akşam saatlerinde Kolin İnşaat’ın yol inşaatında çalışan 1 Türk şoför, uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırıda, başka ölü ya da yaralı olup olmadığı yönünde bir bilgiye ulaşılamadı.

/ FARAH

21.06.2006


 

Sderot halkı füze sersemi

İsrail’in güneyinde bulunan ve Gazze Şeridi ile sınır komşusu olan Sderot’ta halk, kente giriş ve çıkışları engellemeye başladı.

Filistinli militanların Kassam füzeleriyle düzenledikleri saldırıları engelleyemediği gerekçesiyle İsrail hükümeti aleyhindeki protesto gösterilerine sahne olan Sderot’ta bazı şehir sakinlerinin, Cumhurbaşkanı Moşe Katsav’ın isteğiyle son verdikleri açlık grevine tekrar başlayacağı öğrenildi. Yerel yönetimin, şehirdeki okulda eğitim dönemini erken sonlandırma kararı aldığı ve protesto gösterilerini artırma, Kudüs’deki hükümet binası önünde kamp kurma niyetinde olduğu belirtildi.

/ SDEROT

21.06.2006


 

Felâketler bağışa sevk etti

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Asya’daki tsunami felâketi, Pakistan depremi ve ABD’yi vuran Rita, Katrina ve Wilma kasırgalarının, ABD’li hayırseverleri daha fazla bağış yapmaya yönelttiğini ortaya koydu.

‘’Giving USA’’ adlı vakıf tarafından yapılan araştırmaya göre, geçen yıl ABD’liler, 260 milyar dolardan fazla bağışta bulundu.

/ NEW YORK

21.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004