Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Diyarbakır karpuz kesti

Diyarbakır Demokrat Gençlik Grubu tarafından düzenlenen 3. Geleneksel Diyarbakır Mezunları ve Karpuz Kesme Günü faaliyetleri, Miryıldız Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. Sunuculuğunu Eğitimci Ahmet Aybak’ın yapmış olduğu program, eski mezunların da katılımıyla yapıldı.

Sıcağa rağmen salon dolarken, program Nedim Sarı’nın Kur’ân-ı Kerim ziyafetiyle başladı. Mehmet Aybak’ın “Hoş Geldiniz” konuşmasının ardından program “Gün Oldu” adlı sinevizyon gösterisi ile devam etti. Bediüzzaman Said Nursî ve talebelerinden görüntüler eşliğinde sunulan sinevizyonda Diyarbakır’daki çalışmaların geçmişi yad edilirken, bugün yapılan faaliyetler de aktarıldı. Sık sık alkışlarla kesilen sinevizyon gösterisi katılanlar tarafından büyük ilgi gördü.

Sinevizyon çalışmasının ardından sahneye “Minik Dualar” grubu çıktı. Sahnede yan yana dizilen “Büyük”ler “Anne-Baba Duası” isimli ilâhiyi seslendirdiler. İzleyicilerden alkış alan “Büyük Minikler”den sonra yaşları 5-12 arasında değişen küçükler ilâhiler okudu. Diyarbakır’da bir klasik haline gelen “Heyvo TV” bu seneyi de boş geçirmeyerek izleyicilere keyifli anlar yaşattı. Udi Latif Gültekin ile beraber Yeni Asya okurlarından birinin evine konuk olan Heyvo TV ekibi, okurumuza ud ile “Üsküdar’a Gider İken” adlı parçayı çalması için bir haftalık süre tanıdı. Bir diğer ziyaret ise genç neyzen İsmet Kaya ile birlikte başka bir okurun evine yapıldı. Okurumuza neyden, bir hafta içerisinde sadece ses çıkarması halinde başarılı olacağı söylendi. Tüm bunlar video görüntüsü ile ekrana yansıtılırken evine ziyaret düzenlenen okuyucular sahneye dâvet edildi. Uduyla “Üsküdar’a Gider İken” parçasını çalması beklenen yarışmacı, torunu ile birlikte sahneye çıktı. Yoğun bir alkış alan dede ile torunun ardından diğer yarışmacı, ney ile ses çıkarmak için çabaladı. Ancak başaramayarak 500 YTL’lik ödülden oldu.

Yarışmanın hemen ardından Heyvo TV Özel Çekiliş heyecanı yaşandı. Çekilişin ardından Üstad Hazretleri’nin hayatından “Mahkeme Müdafaası” skeç olarak sahnelendi. Bediüzzaman Said Nursî’ye Divan-ı Harb-i Örfi’de söylenen “Sen de şeriatı istemişsin” sözlerine mukabil “Şeriatın bir hakikatine bin ruhum olsa feda etmeye hazırım. Zira şeriat, sebeb-i saadet ve adalet-i mahz ve fazilettir. Fakat ihtilâlcilerin isteyişi gibi değil. Ben talebeyim. Onun için her şeyi mizan-ı şeriatla muvazene ediyorum. Ben milliyetimizi, yalnız İslâmiyet biliyorum. Onun için her şeyi İslâmiyet nokta-i nazarından muhakeme ediyorum” demesi salonda uzun süre alkış aldı.

Daha sonra sahneye türküleriyle ün salmış Aşık Hizanî dâvet edildi. Hizanî, Diyarbakırlıları kısa bir konuşmayla selâmladıktan sonra Üstad Bediüzzaman Said Nursî için bestelemiş olduğu kaset ve CD’si ile de aynı adı taşıyan “Bir Güneş Doğdu Cihan’a” isimli eserini seslendirdi. Daha sonra “Kep Düştü” isimli türküsünün hikâyesini anlattı ve aynı türküyü okudu. Son olarak Diyarbakır yöresine ait olan “Delilo” isimli folklorik eseri kendi tarzında, kendi sözleriyle okuyan Hizanî, programdan çok etkilendiğini dile getirip emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra alkışlar eşliğinde mini konserini bitirdi.

Aşık Hizanî’nin ardından Diyarbakır Eğitim Grubu (DEG) tarafından çeşitli hediyeler dağıtıldı. Risâle-i Nur yarışmalarında dereceye giren erkek ve bayan öğrencilerin ödül aldığı programda, yıl içerisinde düzenlenen futbol ve masa tenisi turnuvaları birincileri de çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Ödül töreninden sonra sahneye yoğun bir alkış eşliğinde 2006 mezunları dâvet edildi. 2006 mezunlarının duygu ve düşünceleri alınıp ödülleri verildikten sonra sahneyi eski mezunlar devraldı. Hep beraber hatıra fotoğrafı çeken mezunlar hasret giderip kucaklaşırken yeniden bir arada bulunmanın mutluluğunu yaşadılar. Mezunlar adına bir konuşma yapan Ümral Duman böyle bir ortamda bulunduğu için çok mutlu olduğunu söyleyerek, bu anlamlı programın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Programın sonunda Mehmet Aybak ve Siraç Anık geleneksel karpuz kesimini beraber yaptıktan sonra konuklar, takdim edilen meşhur Diyarbakır karpuzuyla Diyarbakır sıcağını bir nebze olsun atmaya çalıştılar. Program iyi dilek ve temennilerle son buldu.

Yeni Asya / DİYARBAKIR

21.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Diyarbakır karpuz kesti

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004