Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush ve Blair yargılansın

Malezya’nın eski Başbakanı Mahathir Muhammed, ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair’in savaş suçlusu olduğunu söyledi. Bush’un, danışmanlarının ve müttefiklerinin bir uluslararası mahkemede yargılanması için siyasî irade göstermelerini tavsiye etti.

Malezya’yı 22 yıl yönettikten sonra 2003’te görevi bırakan Mahathir, bir forumda yaptığı konuşmada, ülke liderlerine, Bush’un, danışmanlarının ve müttefiklerinin bir uluslararası mahkemede yargılanması için siyasî irade göstermelerini tavsiye etti.

‘’Savaş Suçluları’’ başlıklı slayt gösterisi eşliğinde konuşmasını yapan Mahathir, ‘’Bush, Blair ya da şimdi veya gelecekte savaş açacak herhangi bir lidere saygıyla hitap edilmemesi gerekir’’ dedi.

Bush, Blair ve Avustralya Başbakanı John Howard’ın slaytlarının da gösterildiği konuşmasında eski Başbakan, ‘’Bu kişilere basitçe ‘savaş suçlusu’ demeliyiz’’ diyerek, Howard’a da Washington’un ‘’şerif yardımcısı’’ yakıştırmasını yaptı. Mahathir, ‘’savaş suçlularının savaş açmasını ve masumları katletmesini önlemek için küresel çaba gösterilmesi’’ çağrısında bulundu.

‘KİMYASAL CEPHANE BULDUK’

Bu arada, Amerikan istihbarat servislerinin raporunda, 2003’te Irak’a yapılan müdahaleden bu yana, koalisyon güçlerinin kimyasal madde içeren 500 kadar cephane bulduğu belirtildi. ABD Başkanı George Bush’un partisinden olan ve Amerikan Temsilciler Meclisindeki istihbarat komisyonuna başkanlık yapan Peter Hoekstra ve Senatör Rick Santorum tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında sunulan raporda, ‘’2003’ten bu yana koalisyon güçleri hardal gazı ve zayıflatılmış sarin gazı içeren 500 kadar cephane bulmuştur’’ denildi. Santorum, bulunan 500 kadar cephaneyle ilgili olarak, ‘’bana göre bu inanılmaz önemli bir buluş. Muhalefetteki (Demokratlar) arkadaşlarımın sık sık tekrarladığı gibi, Irak’ta kitle imha silâhları bulunmadığı fikri aslında yanlış’’ dedi. Ancak ABD Savunma Bakanlığı, bulunan cephanelerin çok da önemli olmadığı yönünde görüş bildirdi.

8 AMERİKAN ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Bu arada, dördü Irak’ta dördü de Afganistan’da olmak üzere toplam 8 Amerikan askeri öldürüldü.

/ KUALA LUMPUR

23.06.2006


 

Irak savaşı zarar verdi

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyince hazırlanan raporda, Irak savaşıyla ciddî zarar gören Türkiye-Amerika ilişkilerinin düzeltilmesi gerektiği bildirildi.

ABD’deki etkili düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi (Council on Foreign Relations-CFR), Türk-Amerikan ilişkilerinin Irak Savaşı sebebiyle ciddî zarar gördüğünü belirterek, iki ülke için de kilit önem taşıyan ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik bir dizi teklif sundu.

Konsey uzmanlarından Steven A. Cook ve Elizabeth D. Sherwood-Randall tarafından hazırlanan ‘’Türk-Amerikan İlişkileri’’ konulu raporda, ilişkileri düzeltmek için getirilen ilk teklif, ABD, Türkiye ve Iraklı Kürtler arasında düzenli bir üçlü diyalog mekanizması kurulması oldu.

Raporda, ‘’Irak Savaşı çerçevesinde Türkler, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin iki günah işlediğine inanıyor: Savaştan önce Washington’ın Ankara’nın uyarılarını göz ardı etmesi ve şimdi de ABD’nin, bağımsız bir Kürdistan’ın olası ortaya çıkışına ilişkin güvenlik kaygılarını yeterince dikkate almaması’’ denildi.

Raporda, ‘’sorunlara rağmen iki ülkenin Avrupa, Kafkaslar, Orta Asya ve Orta Doğu’da paylaştığı uzun dönemli çıkarları bulunuyor’’ denildi.

Öte yandan Konseyin ‘’günlük analiz’’ adıyla yayınladığı Robert MacMahon imzalı bir değerlendirmede, Sovyetler Birliği döneminde güçlü bir cephe olan Türkiye’nin bugün Amerikan siyaset üreticileri için ciddî bir zorluk teşkil ettiği savunuldu.

/ WASHINGTON

23.06.2006


 

Şaron’a güçleri yetmeyince karşıtlarını mahkûm ettiler

Belçika İslam Merkezi (CIB) ve bu kuruluşun internet sitesi yöneticileri, ırkçılık ve Yahudi soykırımını reddetmek ithamlarıyla yargılandıkları Brüksel Ceza Mahkemesi’nde 10’ar ay hapis ve 15 bin avro para cezasına çarptırıldı.

Abdülrahman Ayachi (26) ve Raphael Gendron (30) isimli CIB sorumluları, Irkçılıkla Mücadele Derneği tarafından açılan dâvâ sonunda aldıkları hapis ve para cezaları dışında, bazı dernek ve kuruluşlara sembolik tazminatlar ödemeye de mecbur edildi.

Sanıklar, CIB’nin internet sitesinde yayımladıkları bir video kasette, İsrail devleti ile Nazi rejiminin ‘’aynı ırkçılık, aynı suç ve aynı tarihi paylaştıklarını’’ savunmuşlardı. Belçika’da 23 Mart 1995 tarihli bir yasa, Yahudi soykırımını önemsiz gösteren veya reddedenler için çeşitli hapis ve para cezaları öngörüyor. Irkçılıkla Mücadele Derneği, müdahil taraf olarak görüş belirttiği mahkemede, CIB sitesinde Kur’ân yorumlarının saptırıldığını ve Yahudilere çeşitli hakaretlerde bulunulduğunu öne sürdü.

Mahkeme, sanıkların ‘’saygısız tavırlarını’’ duruşmalar sırasında da sürdürdüklerini dikkate alarak, bu kişilere yasadaki en ağır cezayı verdiğini açıkladı. Sanıkların, duruşmalar ve kararın açıklandığı sırada sık sık gülmeleri tepkilere yol açtı.

Bu arada, İsrail ve ABD’nin baskıları yüzünden savaş suçu dolayısıyla Şaron’u yargılayamayan Belçika’nın Şaron’un karşıtlarını yargılaması şaşkınlıkla karşılandı.

/ BRÜKSEL

23.06.2006


 

Kürtler, bir gecede Amerikan müttefiki oldu

İngiltere’de yayınlanan The Independent gazetesi ekinde, “Yeni bir ulus mu doğuyor?” sorusunu ortaya attı. Patrick Cockburn imzalı ve 4 sayfa ayrılan analizde bahsedilen yer: Süleymaniye, Dahuk ve Erbil’i de içine alan Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan bölgesi.

Cockburn, Saddam Hüseyin’in devrilmesinin beklenmedik sonuçları olduğunu belirterek, “Onlarca yıl süren şiddetin ardından, acaba bu bölgenin halkı kendi kaderini tayin edebilecek mi?” diye sordu. Patrick Cockburn yazısında, “Irak Kürdistan’ı teoride bağımsız değilse de, BM’nin bazı üyelerinden daha güçlü. Irak’ın parçası ama aldığı kararlarda Bağdat’ın etkisi pek az. Beyaz Saray ve Downing Street’ın bir zamanlar varlığını bile reddettiği liderleri, şimdi her ikisinin de önemli müttefikleri arasında. Saddam’ın devrilmesinden kazara karlı çıkan Iraklı Kürtler oldu. Ancak bir felaketle sonuçlanabilir, fiili özerklikleri sona erebilirdi. Amerika’nın 40 bin Türk askeriyle Irak’a kuzeyden girme planları, Türk Meclisi’nde reddedilmeseydi.. Kürtler bir gecede, Amerika’nın Irak’taki tek gerçek müttefiki haline geldi. Bugün, Kürdistan’daki oteller dolup taşıyor, Erbil ve Süleymaniye’de birbiri ardına açılan inşaat alanlarından dev vinçler yükseliyor. Irak’ın başka yerinde çalışmak istemeyen doktorlar, gösterişli klinikler açıyor. Üstelik Kürtler sadece 3 eyaletle de sınırlı kalmadı, kontrollerindeki alan da genişledi” ifadelerine yer verdi.

/ LONDRA

23.06.2006


 

Olmert ile Abbas buluştu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile yeni bir görüşme için hazırlıkların gelecek hafta başlayacağını belirtti.

Ürdün Kralı Abdullah’ın, ülkesindeki bir konferansa katılan Nobel ödülü sahipleri ve bazı önemli şahsiyetlere Ürdün’ün Petra şehrinde verdiği kahvaltılı toplantıda Olmert ile bir araya gelen Abbas, “yeni bir görüşme için hazırlık düşüncesinin bulunduğunu, bu görüşme için hazırlıkların gelecek hafta başlayacağını’’ kaydetti.

/ PETRA

23.06.2006


 

Saddam açlık grevinde

Eski Irak diktatörü Saddam ve 55 eski rejim yöneticisinin açlık grevine başladığı bildirildi. Eski Irak diktatörü Saddam’ın baş avukatlarından Halil El Dulaimi, bir meslektaşının öldürülmesi üzerine müvekkilinin açlık grevine gittiğini söyledi.

Dulaimi, “Saddam ve diğer 55 tutuklu (eski rejim yetkilileri) savunma avukatlarından Hamis El Ubeydi’nin öldürülmesini protesto için iki günden beri açlık grevi yapıyor” dedi. Dulaimi, müvekkili Saddam ve diğerlerinin ABD ve uluslararası toplumdan diğer savunma avukatlarının güvenliğini garanti altına almalarını istediğini bildirdi.

/ BAĞDAT

23.06.2006


 

Endonezya yardım bekliyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyanın kuş gribiyle mücadele eden Endonezya’ya yardım etmesi gerektiğini açıkladı.

FAO uzmanı Peter Roeder, Cakarta’da yaptığı açıklamada, ‘’Herkes neden endişeli? Çünkü kuş gribi, Endonezya ve dünyanın geri kalanında yayılabilir. Herkesi korumak için dünya elini cüzdanına atmalı’’ dedi.

Endonezya’nın meydana gelen tabiî afetlerle ve bunun yanı sıra ülke genelinde yayılan kuş gribi salgınıyla uğraşması gerektiğini vurgulayan Roeder, ‘’Uluslararası toplum harekete geçmeli ve Endonezya’da hastalıkla mücadele etmek için yatırımda bulunmalıdır’’ dedi.

Yabancı finansmanların yavaş olduğuna işaret eden Roeder, geçen yıl Çin’in başşehri Pekin’de yapılan uluslar arası bağışçılar konferansına atıfta bulunarak, ‘’Pekin’de söz verilen paralar nerede’’ diye sordu. Deprem, tsunami gibi tabiî afetlerin yaralarını sarmaya çalışan Endonezya’da kuş gribinden 39 kişinin öldüğü resmen açıklandı. Dünyada 2006 başından bu yana bu hastalıktan ölenlerin yarısı Endonezya’dan. Uzmanlar, Endonezya’da birçok bölgedeki kanatlı hayvan çiftliklerinde rastlanan kuş gribi virüsünü ‘’bölgedeki saatli bomba’’olarak nitelendiriyor.

/ CAKARTA

23.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004