Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Dalgalanmaya tedbir

Piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ardından hükümet, malî revizyona gitti. Yabancı çıkışına tedbir olarak stopaj oranı sıfıra indirilirken, borsa ve bonoya vergi indirimi getirilmesine karar verildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Devlet Bakanı Ali Babacan, ortak basın toplantısı yaptı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali sistemde revizyon niteliğinde yapılan “8 maddelik” değişiklikleri açıkladı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yıl başında yürürlüğe giren ve tüm finansal enstrümanlarda yüzde 15 olarak uygulanan stopajın yurtdışı yerleşikler için sıfıra indirildiğini açıkladı. Yabancı yatırımcıların beyanname vermesinin de artık gerek olmayacağını kaydeden Unakıtan, Eurobond’ların ise stopaj sisteminin dışında olmaya devam edeceğini söyledi.

Maliye Bakanı’nın verdiği bilgiye göre, yurtiçi yatırımcıları için stopaj Devlet İç Borçlanma Senetleri, hisse senedi, özel sektör tahvillerinden elde edilen gelirlerde yüzde 10’a düşürülecek. Yurtiçinde hisse senedi ve özel sektör tahvillerinde stopaj yüzde 10 olacak. Yatırım fonlarında vergileme yerine yüzde 10 stopaj uygulanacak. Mevduat ve repoda yüzde 15 stopaj devam edecek.

Maliye Bakanı Unakıtan, ilgili yasa değişikliğinin tatilden önce Meclis’te yasalaşmasını öngördüklerini söyledi. Malî disiplinden asla taviz verilmeyeceğini belirten Unakıtan, “Bütçe ödenekleri aşılmayacak. Enflasyon hedefinin tutturulması en önemli önceliğimiz. Yüzde 6.5’lik FDF hedefini tutturacağız” dedi. e gerekiyorsa tedbirleri aldıklarını kaydeden Unakıtan, “Yapılan değişiklik ekonominin gereğidir. Yeni uygulamadan olumlu istifade edeceğiz” şeklinde konuştu.

Babacan: Enflasyon hedefi aşabilir

Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Ali Babacan ise yıl sonunda enflasyonun hedefin bir miktar üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini, ancak 2007 ve 2008’de yüzde 4 olarak öngörülen rakamın kesinlikle değişmeyeceğini açıkladı.

Türkiye’nin borç yükünde düşüş ve borcun yapısındaki iyileşmede köklü ve reel bir dönüşümün oluştuğunu söyleyen Babacan, toplam kamu net borç stokunun GSMH’ye oranına bakıldığında, döviz ya da döviz endeksli borçların yüzde 48’den yüzde 15’e düştüğünü belirtti. Türkiye’de ‘’pek çok’’ mikro reform yapmaları gerektiğini de ifade eden, Babacan, Dünya Bankası ile 2004 yılının ortalarında başlayan yapısal reformun dün gece itibarıyla tamamlandığını, buna pakete ilişkin 500 milyon dolarlık ikinci ve son kredi diliminin ise dün itibarıyla serbest bırakıldığını bildirdi.

Yine Dünya Bankası ile yürütülmekte olan Kamu Sektörünün Kalkınma Politikası isimli yeni bir yapısal reform paketine başladıklarına işaret eden Babacan, bu paketle kamu harcama yönetimi ve kamu yönetimi, sosyal güvenlik, sosyal dayanışma alanında pek çok reformun desteklenmekte olduğunu vurguladı. Babacan, ‘’Bu paketin de, 500 milyon dolar civarındaki ilk kredi diliminin, Temmuz ayı başında serbest bırakılmasını bekliyoruz. Bu gelişmeler, yapılan reformlar ve gerçekleştirilen adımların somut bir ifadesidir’’ şeklinde konuştu.

/ ANKARA

23.06.2006


 

ATO: Hükümet sıcak paranın esiri

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, “Hükümet yalancı sermayenin getireceği sıcak paranın esiri olmuştur. Yerli sermayeye stopaj koy, ‘yalancı’ sermayeye stopajı sıfırla. Bunun anlamı Türkiye’nin, Türk yatırımcısının itibarının sıfırlanmasıdır” dedi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, yabancı yatırımcıların finansal araç kazançlarından yüzde 15 olarak uygulanan stopajın sıfıra indirilmesi kararını eleştirirken, “Hükümet yalancı sermayenin getireceği sıcak paranın esiri olmuştur. Yerli sermayeye stopaj koy, ‘yalancı’ sermayeye stopajı sıfırla. Bunun anlamı Türkiye’nin, Türk yatırımcısının itibarının sıfırlanmasıdır” dedi.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından yapılan ortak basın toplantısında açıklanan tedbirleri günü kurtarmaya yönelik ‘korku tedbirleri’ olarak değerlendirdiklerini bildirdi. Türkiye’de halen sıcak paradan, ithalattan, borçlanarak hormonlu büyümekten medet umulduğunu öne süren Aygün, sözlerine şöyle devam etti: “Sıcak parayla sörf yapmak, yabancıyla rulet oynamak, piyasadaki oynaklığı ortadan kaldırmaz. Kalıcı tedbirler yok, üretim ayağı kesik, güven verici adımlar buzdolabında. Borsaya, sıcak paraya vergi indir, vatandaşa vergi bindir. Hükümet kepini koysa aynı kararları yine alabilirdi. Bakanlara ne gerek vardı? Hükümet dalgalanmaya el koymadı. Hükümet dalgaların arasında boğuldu.”

Aygün, piyasalara güven vermenin fon indirimleriyle değil, kararlılıkla, yapısal reformlarla gerçekleşeceğini de dile getirdi.

/ ANKARA

23.06.2006


 

Üretimde çalışan sayısı azaldı

Türkiye’de bu yılın birinci çeyreğinde (Ocak-Şubat-Mart) bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla imalat sanayiinde, üretimde çalışanların sayısında yüzde 1.7, çalışılan saatte de yüzde 1,8 azalma kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 3 bin 339 işyerinden derlenen bilgilere dayalı hesaplanan, ‘’İmalat Sanayi Üretimde Çalışanlar, Üretimde Çalışılan Saat ve Kısmi Verimlilik Endeksi 2006 yılı Birinci dönem’’ sonuçları açıklandı. Buna göre, söz konusu dönemde üretimde çalışan kişi başına verimlilik yüzde 4.6, çalışılan saat başına verimlilik de yüzde 4.8 arttı.

Bu yıl birinci dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre devlet sektöründe, üretimde çalışanların sayısında yüzde 3,7 ve kısmi verimlilikte yüzde 1,1, saat başına kısmî verimlilikte de yüzde 1,6 azalma görüldü. Aynı dönemde, özel sektörde ise üretimde çalışanların sayısı yüzde 1,5 azalırken, üretimde çalışan kişi başına kısmî verimlilik yüzde 5,8 arttı. Özel sektörde üretimde çalışılan saat başına kısmî verimlilik de yüzde 5,9 arttı.

/ ANKARA

23.06.2006


 

Ziraat odasından hükümete uyarı

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, tarım ve hayvancılıkta hükümetin bir an önce tedbir alması gerektiğini söyledi. Son yıllarda büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Yılmazer, Et Balık Kurumu’nun özelleştirilmesinden sonra hayvan üreticisinin tüccarın insafıyla başbaşa bırakıldığını bildirdi.

Yurt dışından kaçak et girişinin önlenmesini isteyen Yılmazer, “Bunu yapamazsak 5 yıl sonra Türk köylüsünün elindeki hayvancılık bitecektir. Hayvanları sadece hatıra resimlerde göreceğiz. Bugün küçükbaş hayvan etinin üreticiden tüketiciye gidişinde yarı yarıya fark var. Kuzu eti, tavuk kanadı fiyatında üreticiden alınmakta ve vatandaş bu sistemde eti çok pahalı yemektedir. Türkiye’de üretilen hayvan sayısı ve tüketilen miktar ortada. Bu durumda ‘Elde fazlalık nereden çıkıyor’ derseniz, kaçak etin girişini görürsünüz. 10 bin besici bin tüccarı zengin ediyor. Halk da pahalı et yemek zorunda kalıyor” şeklinde konuştu. Yılmazer, çiftçinin kara gün dostu ofis gibi hayvan üreticisinin de bir kara gün dostu bulunması gerektiğini belirtti.

Nisan ayı içinde yaşanan şiddetli don olayı sebebiyle ekin ve arpada üretimin yüzde 50 düştüğünü de kaydeden Yılmazer, çiftçilerin daha geçen yılki don hasat kaybını alamadığını dile getirdi. Çiftçinin bu durumda ne yapacağını bilmediğini ve Bakanlığın bu konuda acilen tedbir alması gerektiğini vurgulayan Yılmazer, “Bu şekilde bizim tarım ve hayvancılıkta Avrupa Birliği’ne girmemiz zor” diye konuştu.

İbrahim AKPINAR / KIRIKKALE

23.06.2006


 

İhracat yüzde 25 arttı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, haziran ayının 20 günlük bölümünde, geçen yıla oranla yüzde 25 ihracat artışı gerçekleştiğini bildirdi.

Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu üyeleriyle Antalya’nın Alanya ilçesinde toplantı yapan Bakan Tüzmen, sektördeki sorunları değerlendirdi. Kurlardaki artışın ihracata olumlu yansıyacağına inanan Tüzmen, şu anki kur seviyesiyle ithalatın daha akıllı ve daha seçici yapılacağını vurguladı.

Kurlardaki yükselişin, ara malını ithal etmek yerine, yerli ara malı kullanılmasını sağlayacağını ifade eden Tüzmen, “Bu durum dış ticaret açığımızı aşağı doğru çeker. Yani cari açığının azalması dış ticaret açığının azalması ile direk alakalıdır. Bu nedenle dış ticaret açığımız azalacaktır. Geçen seneye oranla rakamlarımız bu yıl biraz daha iyi çıkabilir. Geçen yıl yaklaşık 44 milyar Dolar dış ticaret açığı vermiştik. Bu yıl ise 40 milyar doların altında dış ticaret açığı görebiliriz. Bunun olumlu yansıması olacaktır” dedi.

/ ALANYA

23.06.2006


 

Tüketici yeniden güvensizlik sınırında

Piyasalarda yaşanan krizle birlikte tüketiciler de yeniden güvensizlik sınırına geldi. Güvendeki bu azalışta geleceğe yönelik beklentilerin olumsuz olması önemli rol oynadı.

Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ortaklaşa yaptığı Aylık Tüketici Eğilim Anketi’nin Mayıs ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, Tüketici Güven Endeksi, bu yılın Mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 2,15 azalarak 100,07’ye geriledi. Endeks, bu yıl Nisan ayında 102,27 düzeyindeydi. Güven endeksindeki düşüş, tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem genel ekonomik durum ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna dair değerlendirmelerinin, ‘’kötüleşmesinden’’ kaynaklandı.

/ ANKARA

23.06.2006


 

Yabancılar 4 ayda bin 34 şirket kurdu

Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de bu yılın ilk dört aylık döneminde toplam 1034 yabancı sermayeli firma kuruldu. Geçen yılın aynı dönemine göre kurulan şirket sayısında yüzde 22.8 artış yaşanırken, Almanya, 2 bin 236 adet firmayla en çok şirket kuran ülke oldu.

Nisan sonu itibariyle Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirket sayısı ise 12 bin 728’e çıktı.

Merkez Bankası’nın yayınladığı ödemeler dengesi istaistiklerine göre ise 2005 yılı Ocak-Nisan döneminde 898 milyon dolar olan fiili doğrudan yabancı sermaye girişi bu yıl aynı dönemde yüzde 66.5 artarak 1 milyar 495 bin dolara kadar yükseldi. Bu girişlerin 529 milyon doları doğrudan yabancı sermaye oluşturdu. 966 milyon doları ise gayrimenkul alımı yoluyla geldi.

/ ANKARA

23.06.2006


 

Tatil sezonu petrol fiyatlarını yükseltti

Uluslararası petrol fiyatları, ABD’de rezervlerin, beklentilerin altında açıklanması sebebiyle yükseldi.

ABD hafif petrolünün Ağustos teslimi varil fiyatı 70,33 dolardan işlem görürken, İngiliz Brent tipi petrol de Asya’da varili 4 sent artışla 70,37 dolardan satılıyor. Petrol fiyatlarının artışında, ‘’talebin, tatil sezonuna girilmesiyle zirvede olduğu bir dönemde, ABD’de rezervlerin beklentilerin altında açıklanması’’ etkili oldu.

/ SİNGAPUR

23.06.2006


 

Konfeksiyon ihracatını denim pantolon uçurdu

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akbalık, denim pantolon ihracatının 2005’te 1.4 milyar dolara ulaştığını söyledi.

İTKİB Genel Sekreterliği AR GE ve Mevzuat Şubesi tarafından hazırlanan “Denim Kumaş ve Denim Giysiler Üzerine Kısa Bilgiler ile 2010 Tahminleri” adlı raporu değerlendiren Akbalık, denim pantolon ihracatının 2005’te 1.4 milyar dolara ulaştığını açıkladı. 1999 yılında Türkiye’nin toplam dokuma konfeksiyon ihracatı içerisindeki payı yüzde 9’larda bulunan denim pantolonun 2005’te bu oranı yüzde 28’e yükselttiğini de kaydeden Akbalık, dünya çapında denim pantolanların perakende satış değerinin 55 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Yeni Asya / İSTANBUL

23.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004