Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD’nin Irak planı: Böl yönet

Irak’taki savaşın baş aktörleri olan ABD ve İngiltere, Irak politikalarında hatalar olduğunu itiraf etse de İslâm dünyasındaki bazı gözlemciler, bu iki ülkenin Irak’ta başarısız olmadığını, aksine ülkenin parçalara ayrılmasına yönelik son derece iyi işlenmiş bir plan dahilinde gayelerine ulaşma yolunda olduklarını belirtiyorlar.

Irak’ın bölünmesi teşebbüslerinin 13 Temmuz 2003’te Irak’ta o zamanki Amerikalı yönetici Paul Bremer tarafından kurulan Irak Geçici Yönetim Konseyi zamanında temellerinin atıldığı ifade ediliyor. El Cezire televizyonunun internet sitesinde yayımlanan “Irak’ı parçalara ayırmak” başlıklı yazıda, etnik ve mezhep ayrılıklarının konsey zamanında çıkarılan kanunlar ve yapılan uygulamalarla körüklendiği ve nihayette ülkenin bir iç savaşın eşiğine geldiği kaydedildi. Mısırlı gazeteci ve yazar Enis Mansur, ABD’nin Irak’ta İngiltere’nin tarihi “böl ve yönet” politikasını takip ettiği kanaatinde olduğunu söyledi. Mansur, “Şimdi şahit olduğumuz şey, ülkeyi parçalara ayırma planının başlatıldığıdır. ABD’nin başarısız olduğu doğru değil. Aksine, ABD yapmak istediği şeyi tam olarak gerçekleştirdi” dedi. Mısırlı yazar, ABD’nin şimdiki Devlet Başkanı George W. Bush’tan sonra yeni başkanın Demokrat ya da Cumhuriyetçi olmasının bile bir şeyi değiştirmeyeceğini ve mevcut politikanın aynen devam edeceğini savundu.

HALK GÖÇ EDİYOR

Irak’ın yurt dışında yaşayan ve ülke içinde evlerini terk etmek zorunda kalan Iraklıların durumuyla ilgilenen bakanlığı, mezhep çatışmalarından dolayı 14 bin ailenin yurt içinde evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Şiî bölgelerinde yaşayan Sünnilerin, Sünnilerin ekseriyette olduğu bölgelere taşındığı, aynı durumun Şiiler için de geçerli olduğu bildirildi.

Giderek artan mezhep çatışmaları ve etnik gerginlikler Iraklı vatanseverleri ülkenin bölüneceği yolunda endişelendiriyor. El Cezire’nin internet sitesindeki yazıda, ABD’nin mezhebi ve etnik hissiyatların tahrik edilmesinde baş aktör olarak görüldüğü, ABD’nin Irak’ta kendi koruması altında mezhebi ve etnik devletler kurulması için uygun ortam sağlamaya çalıştığı ifade edildi.

/ BAĞDAT

25.06.2006


 

Irak Müftüsüne de çuval geçirdiler

ABD askerleri, Irak Müftüsü Dr. Cemal Dabani’yi Tikrit şehrindeki bir evde gözaltına aldı. Önceki gece yarısı silahlarla müftünün evini basan askerî güçlerin, Dabani ile birlikte Dabani’nin 2 oğlunu ve evde misafir olarak kalan bir erkek şahsı, gözlerini bağlayarak askerî karargâha götürdü.

Irak güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, ABD askerleri, Irak Müftüsü Dr. Cemal Dabani’yi gözaltına aldı. Gece yerel saatle 02.30 sıralarında Dabani’nin ülkenin kuzeyindeki Tikrit’in Hail Baas Mahallesi Al Başe Caddesi üzerindeki evine gelen Amerikan güçleri, Dabani ile birlikte Dabani’nin 2 oğlunu ve evde misafir olarak kalan bir erkek şahsı gözaltına aldı. Elleri ve gözleri bağlı şekilde gözaltına alınan Irak müftüsü ile diğer 3 şahsın hangi gerekçeyle gözaltın alındığı bilinmezken, askerî güçlerin operasyon sırasında eve büyük hasar verdiği kaydediliyor. Irak Müftüsü Dr. Cemal Dabani’nin, ülkedeki mezhep çatışmaları sebebiyle Bağdat’tan Tikrit’e yeni taşındığı bildirilirken, geçtiğimiz aylarda eski müftü Abdülrezzak Sadun da halka “cihad çağrısı yaptığı” suçlamasıyla gözaltına almıştı.

Selahaddin Vali Yardımcısı Abdullah Hüseyin, Amerikan askerlerinin sabahın erken saatlerinde Müftü Şeyh Cemal Abdülkerim El Daban’ın evine baskın düzenleyerek El Daban ile 2 oğlunu gözaltına aldığını söyledi. Hüseyin, baskında helikopterlerden de destek alan askerlerin Sünnî din adamını gözaltına alma sebebinin bilinmediğini, ancak bunun haklı olamayacağını belirtti. Vali yardımcısı, vilayetteki kamu çalışanlarının Şeyh El Daban’ın gözaltına alınmasını protesto etmek için işi durdurduğunu, din adamı serbest bırakılıncaya kadar da işe dönmeyeceğini kaydetti.

MALİKİ’DEN UZLAŞMA PLÂNI

Bu arada, Irak’ın yeni hükümetinin kuruluşundan tam bir ay geçmesine rağmen ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanamaması, Başbakan Nuri El Maliki’yi “Ulusal Uzlaşı Planını” sunarak yeni bir adım atmaya zorladı.

Maliki “ulusal uzlaşı planı” ile hem ülkedeki direnişi çözmeyi hem de mezhep çatışmasını önlemeyi planlıyor. Haksız gözaltına alınan Iraklı tutukluların serbest bırakılması ile atılan adımların ulusal uzlaşıya katkısı olacağı dile getirilirken, Maliki’nin yarın sunacağı 28-maddelik planının dönüm noktası olması ümit ediliyor. Plan kapsamında terörizmin tanımını yapmak için kurulan kurulların görüşmelerine direnişe katılan Iraklı grupları çekmek hedefleniyor.. Ancak Maliki’nin bu yöndeki bir çabasının ne kadar başarılı olacağı konusunda tereddütler bulunuyor.

Öte yandan, Irak’ın kuzeyindeki Kerkük’te görevli bir istihbarat şefinin bombalı saldırıda öldüğü bildirildi. Polis şefi Turhan Abdurrahman, Kerkük’ün Tamim bölgesi istihbarat şefi Musa Haşim’in, yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 2 korumasıyla birlikte öldüğünü söyledi.

Bu arada Bağdat’ta yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 1 Amerikan askeri öldü.

/ TİKRİT

25.06.2006


 

Askerlerimiz Bush yüzünden ölüyor

ABD’de Demokrat Parti Başkanı Howard Dean, Bush yönetimini Amerikalı askerleri Iraklı direnişçilerin açık hedefi haline getirerek “başarısız siyasî liderlik, basiretsizlik ve plansızlıkla” suçladı.

Dean haftalık radyo konuşmasında Irak’taki askerlerin yıl sonu itibariyle çekilmeye başlaması çağrısını yineledi. Bush yönetiminin siyasî liderlikteki başarısızlığı, basiretsizliği ve planlı hareket etmemesinin Amerikalı askerleri Irak’ta direnişçilerin hedefi haline getirdiğini belirten Dean, Vietnam savaşına atıfta bulunarak “Hükümetleri tarafından hayal kırıklığına uğratılmış 55 bin cesur Amerikalı askerin daha isimlerinin yazılacağı yeni bir duvar istemiyoruz” dedi.

Demokrat Parti’nin Irak’tan askerlerin çekilmesine yönelik teklifi hafta içinde Senato’da yapılan oylamada reddedilmişti.

/ WASHİNGTON

25.06.2006


 

Zapsu'ya neocan tavrı

ABD’li siyaset bilimci ve Ortadoğu uzmanı Michael Rubin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Cüneyt Zapsu’nun “Yasin El Kadı’ya para aktardığı” yönündeki haberlerle ilgili olarak, “Zapsu hesap vermek zorunda” dedi.

Washington’daki Hudson Enstitüsü’nde konuşan ABD’li siyaset bilimci ve Ortadoğu uzmanı Michael Rubin, Cüneyt Zapsu hakkında gazetelerde çıkan ve Zapsu’nun terör örgütü finansörü Yasin El Kadı’nın başkanı olduğu Muvvafaq Vakfı hesabına para yatırdığı haberleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Rubin, “Cüneyt Zapsu ile ilgili haberleri gazetelerde gördüm. Bir keresinde bir gazeteden alıntı yapmıştım, aynı konuyla ilgili ve Zapsu beni dâvâ etmekle tehdit etti. Yasin El Kadı konusunda Zapsu hesap vermek zorunda” diye konuştu.

Rubin, Başbakan Erdoğan’ın ABD’ye gelmek isteyişini ABD’ye bildirmeden önce gazetecilere söylemesini de amatörlük olarak nitelendirdi. Rubin, “Hadi ilk başlarda amatördüler, çünkü yeniydiler. Ama üzerinden 3.5 yıl geçti. Başbakan ABD’ye gelmek istiyorsa bunun yöntemi gazetecilere söylemek değil. Buraya gelip Başkan’la resim çektirmek kısa ve her şey mükemmelmiş gibi davranmak kısa vadede iyi olabilir, ama uzun vadede ilişkilere daha da çok zarar verir” dedi.

/ WASHINGTON

25.06.2006


 

KKTC’li yerel seçimler için sandık başında

KKTC’de halk, 4 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanlarını, belediye meclis üyelerini, muhtarları ve ihtiyar heyeti üyeleri ile Lefkoşa ve Girne’de boş olan birer milletvekilliğini belirlemek üzere bugün sandık başına gidecek.

Kayıtlı seçmen sayısının 151 bin 389 olduğu KKTC’de saat 08.00’de başlayacak oy verme işlemi, saat 18.00’e kadar devam edecek. Seçimde, 28 belediye başkanlığı için 99, 234 belediye meclis üyeliği için 786, 150 muhtarlık için 366, 520 ihtiyar heyeti üyeliği için 946, 2 milletvekilliği için de 11 aday yarışacak.

/ LEFKOŞA

25.06.2006


 

Yeni Çeçen lider and içti

Çeçenistan’da öldürülen direnişçi lider Abdülhalim Sadullayev’in yerine geçen yardımcısı Doku Umarov, saldırıları Rusya’nın geri kalanına da genişletme yemini etti.

Umarov, Sadullayev’in yerine geçtikten sonra yaptığı, internette yayımlanan önceki gün tarihli ilk açıklamasında, isyancı güçlerinin saldırılarını askerî hedeflerle polis hedeflerine yoğunlaştıracağını, sivillere saldırmaktan kaçınacağını belirtti. Yeni lider, sivillerin ancak kendilerine karşı olmaları halinde hedef olacaklarını söyledi. Umarov, askerî faaliyetlerini Rusya’nın pek çok bölgesine önemli ölçüde genişletmek için bu yaz hazırlıklarını tamamlamak niyetinde olduklarını da ifade etti. Sadullayev, Çeçenistan’ın Argun şehrinde polisin 17 Haziranda düzenlediği özel operasyonda öldürülmüştü.

/ MOSKOVA

25.06.2006


 

Belçika polisinin vurduğu Türk öldü

Belçika’da geçen hafta polis tarafından “kazara’’ vurulan Türk, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastahanede öldü.

Termonde Savcılığının açıklamasına göre, Alost bölgesinde, 16 Haziran günü yol üzerinde yapılan alkol denetimi sırasında kaçmak isteyen Ceylan Ardıçlar (38) adlı Türk, açılan ateş sonucu sırtından vurulmuştu.

/ BRÜKSEL

25.06.2006


 

65 Taliban öldürüldü

Afganistan’ın güneyinde, koalisyon güçleri ve Afgan birlikleriyle militanlar arasında çıkan çatışmalarda 65 civarında militanın öldürüldüğü bildirildi.

Ordudan yapılan açıklamada, Uruzgan vilayetinin Mirabad köyü yakınında 40’tan fazla militanın askerlere ateş açması üzerine çıkan çatışmada, militanlarının çoğunun öldürüldüğü belirtildi. 5 saat süren çatışmada ölen ya da yaralanan koalisyon askerî veya sivil olmadığı kaydedildi. Öte yandan Kandahar vilayetinin Zarie bölgesinde koalisyon askerleriyle Afgan güçlerinin çok sayıda militanla çatışmaya girdiği, 3 saat süren çatışmada 25 militanın öldürüldüğü bildirildi. Bazı militanların, sivilleri kalkan olarak kullanıp çevredeki köylere kaçtığı kaydedildi.

/ KABİL

25.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004