Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enflasyon endişesi orta vadeye uzadı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2007 yılı için yüzde 5’lik enflasyon hedeflediklerini belirtirken, olumlu beklentilere rağmen orta vadede enflasyonla ilgili bazı endişelerin olduğunu söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, düzgün işleyen bir piyasa ve finansal istikrarın Merkez Bankasının sorumluluğu olduğunu belirterek, "piyasa iyi işlemediğinde müdahale ederiz. Bunu geçmişte yaptık, bugün (dün) yaptık, gerekirse yine yaparız’’ dedi.

Londra’da Turkish Bankers Association Birliği (TBA) tarafından Avrupa Bankasında düzenlenen konfe-ransta, soruları cevaplayan Yılmaz, bir soru üzerine, "saati geri çevirmek mümkün olsa yine aynı şeyleri yapardık’’ derken, bütün kararları ellerindeki veriler ve bilgiler ışığında aldıklarını söyledi. Durmuş Yılmaz, ‘’aynı şartlarda yine aynı adımları atardık’’ diyerek, bir başka soru üzerine cari açıkların kontrol altında tutulamaması halinde sorun olacağını bildirdi.

Yılmaz, Para Kurulu’nun toplantıya çağrılmasının neyin göstergesi olduğu yolundaki bir soru üzerine, "Bu Merkez Bankasının kontrolü elinde tuttuğunu gösterir. Piyasada olup-bitenleri biliyoruz, gelişmeleri yakından izliyoruz. Yaptığımız müdahale de Merkez Bankasının ekonominin direksiyonunda olduğunun ve kontrolü elinde tuttuğunun bir göstergesidir’’ dedi.

Yılmaz, Merkez Bankası olarak, banka yasası gereği enflasyondaki artışın sebepleriyle ilgili bir mektup hazırlayacaklarını, bu mektubun bir kopyasının de hükümet tarafından IMF’ye verileceğini belirtti. Yılmaz, enflasyon hedefinin bu yıl tutturulamayacağını, ancak gelecek yıl hedefe yaklaşılacağını da belirtti.

/ LONDRA

25.06.2006


 

İyi yönetirsek fırsat olur

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, kurun ani yükselişinin piyasaları farklı beklentilere sokması sonucunda iç piyasada durgunluk ve yatırım kararında bekleme başladığını belirterek, ‘’Ekonomi yönetimi acil tedbirleri çok kararlı şekilde ortaya koymalı. Mevcut durumun, iyi yönetebilirsek fırsata dönüşmesi de mümkün’’ dedi.

Döviz kurunun kısa sürede niye bu kadar sert çıkış yaptığını iyi irdelemek gerektiğini ifade eden Koçer, ‘’Kurun yükselmesini herkes istiyordu, ancak 3 yılda düşen bir kurun 20-25 günlük süreçte bu kadar sert bir çıkış yapması piyasaları farklı beklentilere soktu. İç piyasada durgunluk, satışlarda ve taleplerde sıkıntılar başladı. Yatırım kararları beklemeye başladı. Şu anda piyasalara beklentiler hakim’’ diye konuştu.

Piyasada yaşanan dengesizlikten kaynaklanan problemle uğraşan sanayicinin faiz ve enflasyondaki bir puan artış veya azalışla ilgilenmedini de dile getiren Koçer şunları kaydetti, “Çok daha önemlisi sanayicinin bugün malını satabilmesi, üretimine devam edebilmesidir. Mevcut duruma baktığınızda arz-talep dengesizliği, döviz kuruna bağlı beklentiler, ekonomik çalkantı alıcı ile satıcıyı bir araya getirmiyor. Piyasa durgun’’ şeklinde konuştu.

Piyasada beklentilerin kırılmasının hükümetin ekonomiyle ilgili alacağı tedbirlere bağlı olduğunu, böylece durgunluğun aşılacağını vurgulayan Koçer, "Ekonomi yönetimi acil tedbirleri çok kararlı şekilde ortaya koymalı. Mevcut durumun, iyi yönetebilirsek fırsata dönüşmesi de mümkün. Çünkü, kur artışının ortaya koyduğu sonuç ithalata dayalı büyümenin bittiğini ihracatta yeni bir rekabetçi durumun ortaya çıktığını gösteriyor. Başta tekstil olmak üzere birçok sektörümüzü yeniden rekabetçi kılıyor. Güven ortamının ve istikrar ortamının sürdürülebilmesi çok önemli’’ şeklinde konuştu.

/ GAZİANTEP

25.06.2006


 

Para Kurulu bugün olağanüstü toplanıyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek üzere, bugün, ‘’olağanüstü’’ toplanacak.

Kurul, 7 Haziran’da ‘’olağanüstü’’ toplanıp faiz artırım kararı alırken, olağan toplantısını 20 Haziran’da yapmıştı. Merkez Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘’piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek ve alınacak önlemleri tartışmak üzere’’, Para Politikası Kurulu’nun 25 Haziran Pazar günü toplanacağı bildirildi. Kurul’un faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

/ ANKARA

25.06.2006


 

Artış turizmci ve ihracatçıya yarayacak

Trakya Üniversitesi (TÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sudi Apak, "Doların yükselişi turizmcilere ve ihracatçılara yarayacak’’ dedi.

Dolardaki artış nedeniyle bu yıl turizm gelirlerinde büyük yükselme olacağını bildiren Apak, "Doların yükselişi turizmcilere ve ihracatçılara yarayacak. Bu artış ihracatçılara iyi gelirken, ithalatçılara iyi gelmedi. İhracatçılar uzun zamandan beri doların artışını bekliyordu. Dolar artışıyla dış ticaret açığı belli ölçüde kapanır. 45 milyar dolar olan dış ticaret aşığı biraz daha azalabilir. İthalatı kısarak dış ticaret açığını kaparsanız ekonomiyi yavaşlatırsınız. Burada önemli olan ihracatı arttırmak. İhracatı artırırsanız daha büyük hacimle ithalatı kısma yerine o zaman ekonomik durgunlukla aşmış olursunuz’’ dedi.

/ EDİRNE

25.06.2006


 

Çin’den 6,8 milyar dolarlık ithalat

Çin, ucuz işgücü avantajını kullanarak diğer ülkelere olduğu gibi, Türkiye’ye de bilgi işlem makinasından telefona, ka-meradan motosiklete, oyuncaktan tekstil ürünlerine, ayakkabıdan vantilatöre kadar yüzlerce çeşit mal satıyor.

Türkiye geçen yıl Çin’den 6,8 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirirken, bu ülkeye ihracat ise 549,7 milyon dolar düzeyinde kaldı. Bu yılın Ocak-Nisan döneminde ise Çin’den ithalat 2,8 milyar dolar, ihracat ise 170,3 milyon dolar oldu. Geçen yıl Çin’den 758,8 milyon dolarlık otomatik bilgi işlem makinesi ve ünitesi ithalatı yapılırken, 212 milyon dolarlık radyo telefon, radyo, televizyon vericileri, televizyon kamerası ve 186 milyon dolarlık deri, kösele seyahat çantası ithalatı yapıldı. Bu yılın 4 ayında da 341,7 milyon dolarlık otomatik bilgi işlem makinesi ve ünitesi, 94,8 milyon dolarlık radyo telefon, radyo, televizyon vericileri, televiz-yon kamerası ve 89,1 milyon dolarlık da motosiklet, mopet, motorlu bisiklet ve sepetleri ithalatı gerçekleştirildi. İthalatta en fazla korunma önlemi Çin’e uygulanırken, bu ülkeye uygulanan tedbirler arasında dampinge karşı vergi ve kota uygulamaları bulunuyor.

/ ANKARA

25.06.2006


 

80 milyon cep telefonu satın alındı!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de caka olsun diye 80 milyon cep telefonu satıldığını söyledi.

Bakan Yıldırım, Eskişehir’de bir sempozyumda yaptığı konuşmada, “Telefonumuz cebimizde, fiyakamız yerinde ama bu paralar başkalarının cebinde” dedi. Türkiye’nin 80 milyon adet cep telefonu aldığını ve bunun ülkeye yaklaşık maliyetinin 35-40 milyar dolar olduğunu vurgulayan Yıldırım, ülke kaynaklarının bol olmadığını belirterek israftan kaçınılması gerektiğini belirtti.

/ ESKİŞEHİR

25.06.2006


 

Otogazın litre fiyatı 2 YKr arttı

Otogaz ve likit petrol gazının (LPG) rafineri çıkış fi-yatlarına yapılan zam, otogazın litre fiyatına 2 YKr olarak yansıdı.

LPG’de ise 2 kg’lık piknik tüpün fiyatı 10 YKr, 12 kg’lik ev tipi tüpün fiyatı da 50 YKr yükseldi. Yeni ayarlamayla Ankara’da otogazın litre fiyatı 1,47 YTL’den 1,49 YTL’ye, İstanbul Anadolu yakasında 1,46 YTL’den 1,48 YTL’ye, Avrupa yakasında da 1,47 YTL’den 1,49 YTL’ye çıktı.

LPG’ye bakıldığında ise İstanbul’da 2 kg’lık piknik tüpün fiyatı 6,50 YTL’den 6,60 YTL’ye, 12 Kg’lık ev tipi tüpün fiyatı da 35 YTL’den 35,50 YTL’ye çıktı.

/ ANKARA

25.06.2006


 

GAP’ı bin 270 heyet ziyaret etti

Türkiye’nin en büyük entegre kalkınma projelerinden GAP’ın uygulandığı bölgeyi, 15 yılda yerli ve yabancı bin 270 heyet ziyaret etti.

Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın verilerinden derlenen bilgiye göre, GAP’ın perdey pey devreye girmesiyle bölgede yaşanan değişimleri yerinde görmek isteyen yerli ve yabancı heyetler, özellikle Şanlıurfa’nın Bozova ilçesi yakınlarındaki Atatürk Barajı, konik kubbeli evleriyle ünlü tarihi Harran ilçesi, Gaziantep’in Nizip ilçesi yakınlarındaki Zeugma Antik Kenti ve Batman yakınlarındaki Hasankeyf’i ziyaret etti. Bölgeye aralarında büyükelçi, maslahatgüzar ve gazetecilerin de bulunduğu toplam 18 bin 752 kişi geldi. İdare, 15 yılda yerli ve yabancı bin 270 heyete ev sahipliği yaptı.

/ ŞANLIURFA

25.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004