Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Ayasofya hazineleri Paris’te

Ayasofya Müdürü Jale Dedeoğlu, 2. Selim ve 3. Murat türbeleri ile 1. Mahmut Kütüphanesinden çalınan çinilerin Paris’te 3 müzede bulunduğunun tesbit edildiğini belirterek, bunların istenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dosya hazırlandığını bildirdi.

Ayasofya Müdürü Jale Dedeoğlu, 2. Selim ve 3. Murat türbeleri ile 1. Mahmut Kütüphanesinden çalınan çinilerin Paris’te 3 müzede bulunduğunun tesbit edildiğini belirterek, bunların istenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dosya hazırlandığını bildirdi.

Müzenin eski müdürü Mustafa Akkaya’nın Bölge İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı ile görevine geri dönmesi nedeniyle Ayasofya Müzesindeki görevi bir süre sonra sona erecek olan Jale Dedeoğlu, müdürlüğü döneminde yaptığı çalışmaları anlattı.

Dedeoğlu, Ayasofya Müzesi haziresinde yer alan 2. Selim Türbesinin çalınan çinileri için araştırma yapıldığını, burada 1882-1896 yılları arasında Fransız Albert Sorlin Dorigny tarafından yapılan restorasyon sırasında çinilerin onarım için Fransa’ya götürüldüğünün ve yerine sahtelerinin getirildiğinin tesbit edildiğini hatırlattı.

Bu çinilere ilişkin çalışmaları sırasında kendisini arayan bir profesörün, ‘’Paris’te aralarında Louvre’un da bulunduğu bazı müzelerin depolarında çalışma yaptığını ve elinde çok sayıda çini fotoğrafı bulunduğunu’’ söylediğini belirten Dedeoğlu, bu doküman üzerinde çalışma yaptıklarını kaydetti. Dedeoğlu, ‘’2. Selim, 3. Murat türbeleri ile 1. Mahmut Kütüphanesinden çalınan çinilerin, Paris’te Musee Arts Decoratifs, Musee de Sevres ve Louvre müzelerinde bulundukları tesbit edilerek, bunların istenmesi için bakanlığa dosyası hazırlandı’’ dedi.

Türbelerdeki çinilerin restorasyonunun, çini uzmanı Şenay Onuk’un kontrolündeki 13 kişilik ekip tarafından gerçekleştirildiğini dile getiren Jale Dedeoğlu, röleve çalışmaları ile orijinal çini ve kalem işlerinin tesbit edildiğini, bozulmaların belirlendiğini söyledi.

Dedeoğlu, temizleme çalışmasının ardından derzlerin açıldığını ve düşme tehlikesi olanların çıkarılıp temizlendiğini, derzlere dolgu yapılmasının ardından da çinilerin yerlerine takıldığını bildirdi.

Restorasyonda ahşap işlerin de önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Dedeoğlu, ahşap ustası Yusuf Salman ile 6 kişiden oluşan ekibinin türbelerin bütün ahşap kısımlarını elden geçirdiğini söyledi.

Jale Dedeoğlu, türbelerin restorasyonunun yıl sonuna kadar tamamlanarak hizmete açılmaları için çalıştıklarını bildirdi.

Ayasofya’da namaz

kılmak isteyenler

Jale Dedeoğlu, Ayasofya’nın 1934 yılında camiden müzeye çevrildiğini, buna karşılık zaman zaman burada namaz kılmak isteyen vatandaşlarla karşılaştıklarını anlattı.

Dedeoğlu, güvenlik personelini bu kişilere sertlikle yaklaşmamaları için eğittiklerini ve uyardıklarını belirterek, şunları kaydetti:

‘’Güvenlik personeline, ‘yasak olduğunu çok kısık bir şekilde söyleyeceksiniz, gururuyla oynamayacak, sert olmayacak bir şekilde davranacaksınız, hatta çay ikram edeceksiniz’ diye talimat verdik. Bu kişileri, bizim arka tarafta namaz kılınacak küçük bir cami bölümümüz var, oraya yönlendiriyoruz.’’

25.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ayasofya hazineleri Paris’te

  Şanlıurfa’daki kişisel gelişim seminerlerine ilgi büyüktü

  Nebioğlu festivali sona eriyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004