Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

ABD Büyükanıt’ı bekliyor

Dikkat ettiyseniz, TSK’nın komuta kademesi, bir süredir göreceli bir sessizliğe büründü.

Her yıl düzenli olarak yapılan ve zaman zaman askerin siyasi mesaj vermek üzere bir araç olarak kullandığı kimi sempozyumlar gerçekleştirilmiyor. Basın mensupları ve askerleri buluşturan Ankara’daki yabancı elçiliklerin düzenlediği milli gün resepsiyonlarına da asker katılımı azalırken, katılanlar da hassas konularda yorum yapmaktan ve demeç vermekten kaçınıyorlar.

Hatta bazı elçilikler, Ordu Günü resepsiyonlarına çağırdıkları TSK mensuplarına, önceden basın ile konuşup konuşmayacaklarını danışıp, ona göre önlem alıyorlar.

Bu günlerde en dikkat çeken sessizlik politikası, sözünü sakınmaz kişiliğiyle bildiğimiz Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tan geliyor. Büyükanıt Paşa adeta gizleniyor.

AB’nin TSK bağlantılı eleştirilerine, kısa süre öncesine kadar tepki vermekten çekinmeyen Orgeneral Büyükanıt’ın, birini “iyi tanıdığını” belirterek, şimşekleri üzerine çektiği, iki astsubayın, 19 Haziran tarihinde Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 39 yıla mahkûm edildikleri Şemdinli davasıyla ilgili AB’den gelen yorumlara sessiz kalması da dikkatli gözlerden kaçmadı.

Malum, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oli Rehn, iki astsubayın ceza almasını yeterli bulmayarak, daha üst rütbeli isimlerin sorumluluklarının olup olmadığının araştırılması gerektiğini söylemişti. Hatırlanacağı üzere, Şemdinli olayıyla ilgili savcılığın hazırladığı iddianameden, Büyükanıt ve diğer bazı üst düzey komutanların adları çıkartıldıktan sonra dava görülmüştü.

Üst düzey komuta kademesinin bu göreceli sessizliğinin arkasında, yaklaşan Yüksek Askeri Şûra toplantısının yattığı, Ankara’daki kulislerde fısıldanıyor.

Bir Batılı diplomat, bu sessizliğe şöyle bir yorum getiriyor;

“Malum, Ağustos başındaki şûra toplantısında Özkök’ün emekli olmasıyla boşalacak Genelkurmay Başkanlığı görevine iki yıl süreyle Orgeneral Büyükanıt’ın gelmesi bekleniyor. Ancak, Büyükanıt’ın isminin gerek Şemdinli davasıyla anılması, gerekse AKP iktidarının, kendisinden, özellikle siyasi demeçler vermesinden dolayı rahatsız olduğu gerçeğiyle, müstakbel Genelkurmay Başkanı sessiz kalmayı tercih ediyor.”

Anlayacağınız, TSK komuta kademesi, Büyükanıt’ı Genelkurmay Başkanlığı’na taşıyacak şûra toplantısı öncesi polemikten uzak kalmayı tercih ediyor.

Türkiye’yi yakından tanıyan Batılı diplomat, “Başbakan Erdoğan askerle çatışmak istemiyor ve Büyükanıt, büyük olasılıkla Genelkurmay Başkanı olacak,” değerlendirmesini de yapıyor.

2003 yılında Irak’ı işgalinde, Türkiye üzerinden ikinci cephe açılmasının TBMM tarafından reddiyle birlikte, geleneksel askerden askere ilişkileri de ciddi yara alan ABD cephesinde ise Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanlığı olumlu karşılanıyor.

Malum, ABD, yüzünü Doğu’ya çevirip, Washington yerine Çin’i ziyaret eden Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile aynı ekolün temsilcisi Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın, Washington’a ayak basmamış olmalarından ciddi şekilde rahatsızlık duymuştu.

Orgeneral Büyükanıt’ın, geçen yıl Aralık ayında gittiği ve üst düzeyde hüsnü kabul gördüğü ABD ziyareti, iki ülke arasında askerden askere ilişkilerin raya oturma eğilimi içine girmesinde önemli rol oynadı.

Dolayısıyla, ABD’nin, Büyükanıt komutasındaki TSK ile bir sorun yaşaması beklenmiyor. Yaşanabilecek en büyük sorun, Amerikalı firmaların artan biçimde, milyarlarca dolarlık silah ihalelerinden, şartname koşulları nedeniyle dışlanması. Bu dışlanma sistematik hale gelirse, askerden askere ilişkilerin yeniden yalpalaması kaçınılmaz olacak.

Bugün, 26 Haziran 2006

Lale Sarıibrahimoğlu

27.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD Büyükanıt’ı bekliyor

  Nafile cepheler

  Meczuplardan bir savcı

  Türkiye’nin temel değeri ne?

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004