Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Doların ateşi düştü

Piyasadaki dalgalanmanın önüne geçebilmek için hükümet ve Merkez Bankası’nın aldığı tedbirler etkisini yavaşta olsa göstermeye başladı. Dövizin ateşini düşürme konusunda önceki gün yaşanan mücadeleden sonra dün de özellikle döviz ve faizde bu rahatlama hissedildi. Serbest piyasada, dolar dün güne 1,6700, Euro 2,0900 YTL’den başladı.

Döviz alım ihalesi öncesinde dolar 1,64 YTL’ye kadar çekildi. Merkez Bankası, döviz satım ihalesinde 500 milyon dolar döviz satarken, 4 Temmuz ve 11 Temmuz olmak üzere iki ayrı vadede açtığı depo alım ihaleleriyle de, piyasadan toplam 694 milyon YTL çekti.

Alımla açılan ve 32 bin 400 puanlı seviyeleri test eden Borsa da, para çıkışı karşısında tutunamayarak 1. seansı 31 bin 614 puandan tamamladı. Bono faizinde de gerileme yaşanıyor.

Ekonomi Servisi

28.06.2006


 

Açlık sınırı 572 YTL

Türk-İş’in hesaplamalarına göre, ”açlık sınırı” olarak da nitelendirilen 4 kişilik ailenin bu ayki gıda harcaması tutarı geçen aya göre yüzde 2.37 artarak 558 YTL 33 YKr’den 571 YTL 57 YKr’ye çıktı.

Araştırmaya göre, “yoksulluk sınırı” olarak nitelendirilen ve dört kişilik ailenin aylık zorunlu gıda harcaması yanında ulaşım, kira, giyim, yakacak ve kültür ihtiyaçları için gerekli olan tutar ise aynı dönemde bin 818 YTL 66 YKr’den bin 861 YTL 80 YKr’ye yükseldi.

“ASGARİ ÜCRETE ZAM ANLAMINI YİTİRDİ”

Mevsim şartları gereği bu dönemde ucuzlaması gereken meyve-sebze fiyatlarının arttığı, çalışanların aile bütçesinde önemli ağırlığı bulunan gıda harcamaları tutarının yükseldiği ifade edilen araştırmada, “2006 için hedeflenen enflasyon oranı temel alınarak ücretli-emekli gelirlerinde yapılan artışlar, son gelişmeler karşısında reel aşınmaya yol açtı. Örneğin net aylık asgarî ücrete bütün bir yıl boyunca yapılan 30 YTL’lik zam, sadece Haziranda gerçekleşen fiyat artışları sonucunda anlamını yitirdi” denildi.

/ ANKARA

28.06.2006


 

Kriz değil, düzeltme

Sabancı Bank Plc Genel Müdür Yardımcısı Rıza Kadılar, piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmaya ilişkin, ‘’bu, Halk ve Merkez Bankası için bir düzeltmedir, Henüz kriz değil. Yıl bitmedi, geri dönüş olabilir’’ dedi.

Exporta Yayıncılık tarafından düzenlenen ‘’Türkiye: Ticaret ve İhracat Finans Forumu’’nda konuşan Kadılar, Türkiye ekonomisinde kaydedilen gelişmelere değindi.

Kadılar, dış borcun azaldığını, YTL’nin sadece Türk yatırımcılar için değil, yabancı yatırımcılar için de önemli bir enstrüman olduğunu, Hazine’nin faiz yükünün düştüğünü anlattı. Kadılar, Türkiye’deki sıcak paranın çoğunun İMKB’de olduğunu ifade ederek, ‘’Geçtiğimiz birkaç haftada bu darbe yedi. 45 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediliyor. Son birkaç haftada 4,5 milyar dolar Türkiye’yi terk etti’’ diye konuştu.

Türkiye’de risklerin arttığını vurgulayan Kadılar, ‘’Bu sizler için kötü değil. Türkiye’nin ödemeler dengesi de çok iyi değil. Bu, gelecek için önemli bir faktör’’ dedi. Kadılar, geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde yaşanan dalgalanmalarda bazı dış faktörlerin etkisinin bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Bazı iç faktörler de var. Cumhurbaşkanlığı seçimi, olası erken seçim, AB konusu ve Merkez Bankası müdahaleleri... Genel olarak halk ve Merkez Bankası için bu bir düzeltmedir. Henüz kriz değil, yıl bitmedi, geri dönüş olabilir.’’

Rıza Kadılar, Türkiye’de son derece sınırlı ve düşük kredi riski olduğunu, ancak hâlâ fiyat riski bulunduğunu ifade ederek, bütün oyuncular için Türkiye’nin çok büyük ticarî finans fırsatlarıyla dolu olduğunu söyledi.

/ İSTANBUL

28.06.2006


 

Konut ve oto kredileri ikiye katlandı

Piyasalarda yaşanan dalgalanmanın başladığı iki ay öncesine göre konut ve otomobil kredisi faizleri ikiye katlanınca ev ve otomobil satın alacakların cebinden çıkan faiz de ikiye katlandı.

Geçen hafta piyasalarda başlayan ve Merkez Bankası’nın müdahalesi ile sonuçlanan son dalgalanma sonrası bankalar konut kredisi faizlerini aylık yüzde 1.90 otomobil kredisi faizini de yüzde 1.95 seviyesine çekti. Böylece konut kredisinde faizin yüzde 0.90’a otoda ise 1.10’a düştüğü 1.5 ay öncesine göre konut ve otomobil almaya karar veren vatandaşların cebinden iki katından fazla faiz çıkacak.

28.06.2006


 

Memurlar “telâfi zammı” istiyor

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, hükümetin, memur, sözleşmeli ve memur emekli maaşlarına 2006 yılında, yüzde 5 oranında, yani hedef enflasyon kadar zam yapmayı taahhüt ettiğini hatırlatarak, “2006 yılı 1 Ocak tarihinde yüzde 2,5 oranında zam alan memurlar, 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 2,5 oranında daha zam alacak.

Fakat, 2006 yılının ilk beş ayında enflasyonun kümülatif olarak yüzde 4,53 olarak gerçekleştiğini belirten memurlar, telâfi zammı istiyor” dedi.

Memurların, TBMM tatile girmeden önce zammın verilmesi gerektiğini söyleyen Yüzde 2,5 zam oranının memurların refahına olumlu bir yansıma getirmeyeceğini belirten Avcı, kamudaki ücret adaletsizliğinin de had safhaya ulaştığını ve bu tutumun da kamu çalışanları arasında huzursuzluk ve ikilik meydana getireceğini vurguladı.

Ahmet TERZİ / ANKARA

28.06.2006


 

Atlasjet Şanlıurfa seferlerini arttırdı

STANBUL (Yeni Asya) - Atlasjet Havayolları Şanlıurfa-İstanbul seferlerini gelen yoğun talep sonucunda karşılıklı seferlerini artırmaya karar verdi.

Bundan böyle yolcular, hafta içi hergün ve Pazar günleri İstanbul-Şanlıurfa arası direkt seferleri ile uçabilecekler.

YENİ ASYA / İSTANBUL

28.06.2006


 

Bağ-Kur, ölen sigortalıların borcunu sildi

Bağ-Kur, sigortalı sayısını ve prim alacaklarını güncellemek için 2004 yılı Ağustos ayında başlattığı çalışma kapsamında, öldüğü ya da başka sosyal güvenlik kurumuna kayıt olduğu belirlenen 250 bin sigortalıyı kayıtlardan düştü.

Kurum, bu kişilerden görünen 5 milyar YTL’lik alacağı da sildi. Buna göre, Mayıs ayı sonu itibariyle kuruma kayıtlı sigortalı sayısı 3 milyon 356 bin 174 olarak güncelleştirildi. Kurumun alacak miktarı da yaklaşık 24 milyar YTL olarak revize edildi.

/ ANKARA

28.06.2006


 

Motorine yüzde 2 zam

Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatı, 5-7 YKr arttı. Motorinin rafineri çıkış fiyatına yapılan zammın ardından, pompa fiyatları yüzde 2 civarında yükseldi.

Ayarlama sonrası motorinin litre fiyatı Ankara’da 2,39 ile 2,43 YTL, İstanbul’da 2,36 YTL ile 2,41 YTL, İzmir’de de 2,36 YTL ile 2,40 YTL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

/ ANKARA

28.06.2006


 

LPG piyasasında denetim hazırlığı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) arasında daha önce imzalanan protokolün kapsamı genişletilerek, Ölçüler ve Ayarlar Genel Müdürlüğüne LPG istasyonlarını da denetleme yetkisi verilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler ve Ayarlar Genel Müdürü Atilla Şahin, protokolün imzalanmasıyla birlikte, LPG istasyonlarında ivedi olarak lisans, ruhsat ve diğer yasal evrakın denetimlerine başlayacaklarını söyledi. Protokolle, halen hazırlıkları sürdürülen standartlara uygun akaryakıt istasyonlarına ‘’turuncu bayrak’’ verilmesi uygulamasına LPG istasyonları da dahil edilecek.

/ ANKARA

28.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004