Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Gazze işgal altında

İsrail ordusu birlikleri, kaçırılan askerini bahane ederek, Gazze’yi işgal etti. İsrail uçakları, Gazze Şeridi’nin önemli geçiş noktalarından 3 köprüyü havaya uçurdu, bir elektrik trafosunu vurdu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, saldırıyı kınayarak, bunu bir toplu cezalandırma olarak değerlendirdi.

İsrail’in Pazar günü kaçırılan bir askeri kurtarmak amacıyla sabaha karşı 02.30’da başlattığı kara operasyonunun adının ‘’Yaz Yağmurları’’ olduğu açıklandı. Ordu, 3 köprünün uçurulduğunu ve bir elektrik trafosunun vurulduğunu da teyit etti. İsrail askeri sözcüsü Jacop Dallal, harekatın amacının kaçırılan askerin kurtarılması olduğunu belirterek, operasyonun tedricen olacağını, duruma bağlı olarak gelişeceğini söyledi. Bu arada, Filistinli militanların, İsrail Gazze’ye saldırısına son vermezse kaçırılan İsrailli yerleşimciyi öldürme tehdidinde bulundukları bildirildi. Öte yandan, çeşitli fraksiyonlardan maskeli militanların Gazze şehrinde savunma pozisyonuna geçerek, sürücülerden farlarını söndürmelerini istedikleri belirtildi. İsrail Ordu birliklerinin, tanklar ve yoğun top ateşi eşliğinde Gazze Şeridi’ne güneyden girmesinden sonra ilk çatışmanın, bölgenin kullanılmayan Gazze havaalanı ve çevresinde, Filistinli direnişçilerle İsrail askerleri arasında çıktığı bildirildi. Gazze’de yayın yapan Şebab radyosu, direnişçilerle askerler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını ve çatışmaların devam ettiğini duyurdu. İsrail tanklarının havaalanına girdiği de belirtiliyor. Öte yandan, İsrail askerlerinin ilerlediği Refah kentinin Şouka mahallesinin helikopter ve tanklardan açılan ateşlerle bombalandığı, Şouka’daki Filistinlilerin bölgeyi terk ettikleri öğrenildi. Mahalle sakinlerinin çoğunluğunun Refah’a gittikleri belirtiliyor. Ha’aretz gazetesi, Filistin Yönetimi’nden alınan bilgiler doğrultusunda, kaçırılan İsrailli askerin, Han Yunus’ta tutulduğunu yazmıştı. İsrailli asker Gilad Şalit’in (19), kendisini kaçıranlarca başka bir bölgeye götürülebileceği, İsrail askerlerinin bunu önlemek için Gazze Şeridi’nde, kentleri birbirine bağlayan köprüleri bombaladığı, altyapıya ağır hasar verdiği belirtiliyor. Bu arada, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, hafta sonu kaçırılan askeri kurtarmak için Gazze’ye başlayan operasyonun ardından “aşırı güç kullanmaktan çekinmeyeceklerini” söyledi. Olmert, Başbakanlık binasındaki bir törende yaptığı konuşmada askerin serbest bırakılması için Filistinli örgütlerle pazarlık yapmayacaklarını birkez daha tekrarladı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail’in Gazze’yi yeniden işgal etme niyetinde olmadığını söyledi.

Halit Meşal hedefte

Olmert Başbakan Yardımcısı Şimon Peres ve Adalet Bakanı Raim Ramon gibi şu an yaşananlardan Hamas hükümetini ve örgütün Suriye’deki lideri Halit Meşal’in sorumlu olduğunu belirtti. İsrail, sürgündeki Hamas lideri Halid Meşal’i Usame Bin Ladin’e benzeterek, uluslararası topluma Meşal’in Suriye’den “kovulması” çağrısında bulundu. İsrail Adalet Bakanı Haim Ramon, “El Kaide lideri Bin Ladin gibi Meşal de dünyanın en kötü teröristidir. Uluslararası toplum, Suriye’den kovulması için (Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad’a baskı uygulamalıdır” dedi. Ramon, ‘’Kesinlikle menzilimizde... O bir hedef’’ diye konuştu.

Mahmut Abbas: İsrail’in

saldırısı insanlık suçudur

İsrail askerleri tarafından Gazze’ye düzenlenen “yaz yağmuru” operasyonunu değerlendiren Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, gerçekliştirilen saldırının sivillerin günlük yaşantısını mahvettiğini ifade ederek yapılan saldırıyı bir “insanlık suçu” olarak niteledi.

Bu arada, İsrail parlamentosu (Knesset) Dışişleri ve Savunma Komisyonu üyelerine brifing veren askeri istihbarat yetkilisi, Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin, Şalit’in tutulduğu yeri tam olarak bilmediğini, ancak kaçıran militanları tanıdığını belirtti. Başbakan İsmail Haniye ve Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar’ın, askerin serbest bırakılması için uğraş verdiğini kaydeden istihbarat yetkilisi, Hamas’ın askeri kanadının, emirleri Filistin topraklarındaki Hamas liderliğinden değil, Suriye’deki Halid Meşal’den aldığını söyledi.

/ KUDÜS

29.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gazze işgal altında

  Tünel kazıcılar: İsrail’in mezarını kazıyoruz

  Rice: Afganistan’ın azılı düşmanları var!

  Askeriye Türbesi zanlısı yakalandı

  Kosova’da Sırp kışkırtması

  Amerikan askeri öldürenlere af yok

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004