Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Tünel kazıcılar: İsrail’in mezarını kazıyoruz

İngiltere’de yayınlanan The Times muhabiri, Refah’ta dün sabah İsrail Ordusu’nun Gazze’de başlattığı harekata sebep olan Filistin baskınında rol oynamış “tünel kazıcılar” ile görüştü.

“Geçen Pazar günü, yeraltından çıkan militanlar tarafından saldırıya uğrayan İsrail askeri üssüne sadece 3 kilometre mesafede, Refah’ın tünel kazıcıları, dün hala düşmana indirdikleri son darbeyi kutluyordu. Refah, binalarında artık çimentodan çok mermi deliği bulunan, yıkılmış bir şehir. Ama gizli bir mekanda konuştuğum Halk Direniş Komiteleri’nden bir tünel uzmanı, tünellerin İsrail’e karşı çok önemli bir silah olduğunu söylüyor. Halk Direniş Komiteleri, Kerem Şalom üssüne yapılan saldırıyı üstlenen 3 militan gruptan biri. Görüştüğüm cılız, koca sakallı militan, bu tür saldırıların İsrailliler’in moralini derinden etkilediğini düşünüyor ve şunları söylüyor: ‘Biz, İsrail askerini ayakta tutanın gelişmiş silah ve donanımı olduğuna inanıyoruz, cesareti değil.”

Haberde, Times muhabirinin tünel kazıcılara tünel kazma tekniklerini sorması üzerine aldığı cevaba da yer veriliyor: “Görüştüğüm militan, tünellerin hala kol gücüyle kazıldığını anlatıyor. Ama süreci hızlandırmak için çıkarılan toprağı kepçelerle taşımaya başlamışlar. Daha önceki bir ziyaretimde Refah’ta bir tüneli görmeme izin verilmişti. Girişi bir evde, duş kabininin altına gizlenmişti. 70 santim eninde ve 70 santim boyundaki bu tünelin içinde telefon bağlantısı, çıkan toprağı taşımaya yarayan tahta parçaları, motorlu bir vinç, insan ya da malzeme taşımaya yarayan raylı bir taşıma sistemi vardı. Tünellere her 200 metrede bir havalandırma çıkışları konması da gerekiyor. Tünelciler, sıkı çalıştıkları bir günde 3 vardiya halinde 15 metre kadar kazabildiklerini söylüyor. Yönlerini bulmak için pusula ve yüzeydeki gözlemcilerden yararlanıyorlar. Toprağın çeşidi de önemli tabii. Tünelci militan, ‘Deniz tarafında çökme tehlikesi var, doğuda da çamurlu kaygan toprak. Çok tehlikeli bir iş. Her tünele giriş şehadete gidiş gibidir. Geri dönemeyeceğini bilirsin’ diyor.”

/ LONDRA

29.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gazze işgal altında

  Tünel kazıcılar: İsrail’in mezarını kazıyoruz

  Rice: Afganistan’ın azılı düşmanları var!

  Askeriye Türbesi zanlısı yakalandı

  Kosova’da Sırp kışkırtması

  Amerikan askeri öldürenlere af yok

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004