Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Belediyeler borç batağında

İller Bankası verilerine göre, yurt genelinde sadece 7 belediyenin hiç borcu bulunmazken, geri kalan 3 bin 227 belediyenin toplam borcu 10,1 milyar YTL’yi buluyor. Borcun yaklaşık yüzde 85’i (8,6 milyar YTL) 465 belediyeye ait. Ödeme güçlüğü çeken bu belediyelerin, 5 yıllık tahmini geliri, borcun ancak yüzde 20’sini kapatmaya yetiyor.

İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün, CHP Adana Milletvekili Kemal Sağ’ın KİT Komisyonu’nda yönelttiği sorular için hazırladığı yazılı cevapta, belediyelerin borç tablosu ve ödeme potansiyelleri ortaya kondu. Buna göre, yurt genelindeki toplam 3 bin 234 belediyeden yalnız 7’sinin hiç borcu yok. Diyadin/Ağrı, Tepecik/Aydın, Norgah (Pazaryolu)/Erzurum, Uzundere/Hakkari, Erenler/Kütahya, Ziyaret/Siirt ve Nazimiye/Tunceli’nin dışında yaklaşık 320 belediyenin de 1.000 YTL’den az borcu bulunuyor. Tüm belediyelerin toplam borcu 10,1 milyar YTL’ye ulaşıyor. Borcun, 7,2 milyar YTL’sini amme borçları, 2,8 milyar YTL’sini banka kredi borçları ve 34,4 milyon YTL’sini de muhtelif borçlar oluşturuyor.

Bu borcun yaklaşık yüzde 85’i, İller Bankası’nın ‘’ödeme güçlüğü çeken belediyeler’’ olarak nitelendirdiği 465 belediyeye ait. İller Bankası ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların toplamı, 5 yılda alacakları tahmini pay toplamından fazla olan belediyeler, ‘’ödeme güçlüğü içinde olan belediyeler’’ şeklinde tanımlanıyor. Bu şekilde tasnif edilen 68 ildeki 465 belediyenin toplam 8,6 milyar YTL borcu bulunuyor. Bu borcun da 6,3 milyar YTL’sini amme borcu, 2,2 milyar YTL’sini banka kredi borcu, 10,1 milyon YTL’sini de muhtelif borçlar oluşturuyor.

Söz konusu belediyelerin 5 yıllık tahmini tahakkuk geliri ise 1 milyar 792 milyon 334 bin 921,18 YTL tutarında kalıyor. Buna göre, belediyelerin 5 yıl içinde toplam borcun, 6,8 milyar YTL’sini ödemesi mümkün görünmüyor. Başka bir deyişle, İller Bankası’nın, 5 yıl içinde borcun ancak yüzde 20’sini tahsil edebilmesi bekleniyor.

“Ödeme güçlüğü çeken belediyeler” içinde en kötü durumda bulunanı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam 1,27 milyar YTL borcu bulunuyor. Belediyenin 5 yıllık tahmini tahakkuk geliri ise 152,7 milyon YTL düzeyinde kalıyor. Isparta Belediyesi’nin de toplam borcu 1 milyar YTL’yi aşıyor. Isparta’nın 5 yıl içindeki tahmini tahakkuk geliri de 23 milyon YTL olarak öngörülüyor.

/ ANKARA

03.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Belediyeler borç batağında

  Babacan: Lügatımızda kriz kelimesi yok

  En katı çalışma mevzuatı Türkiye’de

  Kartla 37 milyar YTL harcandı

  MTV’nin 2. taksit ödemesi bugün başlıyor

  Petrol arttı, gözler biyoyakıtta

  DTÖ görüşmeleri yine çıkmazda

  5 bin dolarlık kişi başına gelir “kura bağlı’’

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004