Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Olmert: Saldırılar sürecek

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistinlilerce kaçırılan İsrailli askeri serbest bırakıncaya kadar Gazze saldırılarının süreceğini söyledi. Olmert, kabine toplantısında yaptığı konuşmada, ‘’Gazze’de olanların sorumluluğunu kişisel olarak üstleniyorum. Gazze’de gece kimse uyumasın istiyorum. Ne hissedildiğini bilmelerini istiyorum’’ dedi. Filistinlilerin elektriksiz kalmaları konusunu Kofi Annan’a anlattığını, Olmert pişkin bir şekilde, ‘’Ama, kimse elektrik olmadığı için ölmedi” dedi.

Gazze Şeridinde hükümet binaları ve Hamas üyelerinin bürolarının vurulması ve Başbakan İsmail Haniye ile diğer bakanların da hedefte olduğunun açıklanması, Haniye dahil hükümetin bakanlarını yeraltına soktu. Başbakan Haniye ve bakanların nerede bulunduğunu kimse bilmiyor.

Bakanların, acil durumlarda ya da toplantılarda ancak aracılar ve telefonlar vasıtasıyla birbirleriyle temasta bulunduğu belirtiliyor. Haniye, hükümet binasının önceki gece bombalanmasının ardından aynı gece bazı gazetecilere haber vererek binanın kalıntıları arasında inceleme yapmıştı. Önceki gün de Gazze’deki hükümet üyelerinin bir toplantı yaptığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Haniye ve diğer hükümet üyeleri evlerine de gitmiyor. Haniye’nin evi, Gazze şehrinin batısında, deniz kıyındaki Şaati kampında bulunuyor.

Hamas’ın binalarına yönelik İsrail saldırıları, 3 ay kadar önce deneme yayınlarına başlayan Hamas’ın El Aksa televizyonunu da susturdu. Televizyon, 4 gün önce yayınlarını kesti. Hamas’a yakın El Aksa radyosu ise yayınlarını sürdürüyor. İsrail savaş uçaklarının Güney Gazze’den geçen salı başlattığı operasyonda ilk vurulan hedeflerden olan elektrik santralinin ağır hasar görmesi, Gazzelileri de televizyonlardan radyolara yöneltti. Pilli radyoların revaçta olması, pil fiyatlarını yaklaşık 3 misli yükseltti. Büyük pillerin fiyatı 1,5 şekelden 4 şekele çıktı.

Bu arada, İsrail, askerini kaçıran Filistinli militanların verdiği ültimatomu reddetti. İsrailli bir askerî yetkili, Hamas’ın askerî kanadı İslâam Ordusu ve Halk Direniş Komiteleri tarafından yayımlanan bildirinin incelendiğini ve şu an için İsrail Başbakanı Ehud Olmert tarafından duyurulan, militanlarla müzakereyi reddetmeye ve şantaja boyun eğmemeye yönelik resmi tutumun devam ettiğini belirtti.

İslâm Ordusu ve Halk Direniş Komiteleri tarafından ‘’3 Numaralı Askeri Bildiri’’ başlığıyla yayımlanan bildiride, İsrail’e, Filistinli mahkumları yarın sabah TSİ 06.00’ya kadar serbest bırakması çağrısı yapıldı ve aksi takdirde ‘’İsrail’in bunun sonuçlarına katlanacağı’’ uyarısında bulunulmuştu. Bildiride, ‘’Düşmanın bizim insanî taleplerimizi kabul etmemesi halinde, dâvâya ‘kapandı’ gözüyle bakacağız. Siyonist düşmana, yarın sabah 06.00’ya kadar süre tanıyoruz’’ denilmişti.

Olmert kurtarmıyor, yıkıyor

Almanya’dan Süddeutsche Zeitung gazetesi İsrail Ordusu’nu, Gazze’ye yönelik muhtemel bir kara harekâtına karşı uyardı. Bu durumda Filistinliler’in Hamas etrafında kenetleneceğini belirten gazete, barış planlarının da çöpe gideceğini vurguladı. Ayrıca gazeteye göre, bölgeye yönelik saldırıların resmî gerekçesi esir alınan asker olsa da, İsrail’in Hamas ile ödeşmek niyetinde olduğu da açık. Benzer görüşlere yer veren Der Tagesspiegel de, “Gazze’deki harekatın amacı askeri kurtarmak değil, bölgenin altyapısına zarar vermek. İsrail’in her eylemi Ortadoğu’yu, Irak’taki duruma bir adım daha yaklaştırıyor” ifadelerine yer verdi. Yine Almanya’dan Berliner Zeitung ise, İsrail’e yönelik eleştirisinde bir adım ileri giderek, Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin Gazze’deki bürosunun bombalanmasını kınadı ve bunu “uluslararası hukukun ihlâli” ve “terörizm” olarak niteledi. İngiliz Independent gazetesi, İsrail’in birkaç kişinin eylemi sebebiyle tüm Filistin halkını cezalandırdığını vurguladı.

BM: İnsanî kriz kapıda

İnsani yardım kuruluşları ise hastahanelere elektrik sağlayan jeneratörlerin çalışabilmesi ve su pompalanabilmesi için yakıt gerektiği konusunda uyarıyorlar. İsrail’in bir askerinin kaçırıldığı gerekçesiyle kuşatma altına aldığı Gazze’ye başlattığı saldırılarda halkın büyük kısmı elektriksiz ve susuz durumda. Birleşmiş Milletler, bölgenin insanî krizin eşiğinde olduğu uyarısı yapıyor.

Bütün Filistinliler hedefte

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısı dün gece de sürdü, bölge karanlığı delen ses bombalarıyla sarsıldı. İsrail dünkü saldırıları sırasında Gazze şehrinde bir okulu ve Gazze Şeridi’nin güneyinde Hamas’a ait yerleri vurdu, ayrıca Han Yunus yakınlarında topçu ateşi açıldı. Bu arada, uluslararası Gazze havaalanında İsrail askerlerinin 2 Filistinliyi öldürdüğü bildirildi. İsrail askerleri, Filistinlileri üzerinde bomba olduğunu, çatışmada 2’sinin öldüğünü birinin de yaralandığını ileri sürdü.

Mısır sınırında insanlık dramı

İsrail ile Filistin arasındaki “kaçırılan asker krizinin’’ patlak vermesinin üzerinden bir haftayı aşkın zaman geçerken, kapanan sınırdaki Refah geçişinin Mısır tarafında 4 bine yakın Gazzeli yığıldı. Hastalarını tedâvi ettirmek, aile ziyaretleri ya da alışveriş için daha önce bu kapıyı kullanarak yurtdışına çıkan Filistinliler Gazze’ye dönemiyor. Kapı sorununun çözülmesi için görevlendirilen Ziyad Serofendi, “Hastalar var, çocuklar var. Bize yapılan bu soykırımı kimse yaşamıyor’’ dedi.

/ GAZZE

04.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Talat: Müzakerelere hazırız

  Olmert: Saldırılar sürecek

  Pentagon İran’a saldırmaya karşı

  Sünnîlerden uzlaşma arayışlarına karşı uyarı

  İsrail’in listebaşısı Cezire’ye çıktı

  Shalit’in babası Türkiye’den yardım iskedi

  Samsun cinayeti Trabzon’u hatırlattı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004