Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Babacan: Tereddütler gereksiz

Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye’de son dönemde yaşanan dalgalanmaya ilişkin gemi benzetmesi yaptı ve “Geminin bakımı yapılmıştır, gövdesi güçlendirilmiştir. Mürettebatı tecrübelidir” dedi. Devlet Bakanı Babacan, üç ve dördüncü gözden geçirmelere ait niyet mektubunun IMF’ye gönderileceğini açıkladı.

Dünya Bankası’nın geçen hafta onayladığı 500 milyon dolarlık krediye ilişkin olarak Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Andrew Vorkink’le ortak basın toplantısı düzenleyen Babacan, en ufak bir dalgalanmada kriz için tarih verenlerin her defasında yanıldığını belirterek, “Dönüşümü tam olarak algılamayanlar, güvenilirliklerini yitirdiler. Bu geminin birkaç bölümüne bakarak hüküm getirmek haksızlık olur. Bir dalga gelince paniğe kapılan o dalgada boğulur. Kaptana, gemiye güvenen yolculuğunu tamamlar. Türkiye şoklara, dalgalanmalara karşı dirençli hale gelmiştir” diye konuştu.

Devlet Bakanı Babacan, üç ve dördüncü gözden geçirmelere ait niyet mektubunun IMF’ye gönderileceğini açıkladı. Babacan, yaklaşık 1.6 milyar dolarlık kredi dilimlerinin görüşüleceği IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısının da ay sonuna kadar yapılacağını belirtti.

Babacan, “Niyet mektubunda yüzde 6.5’in üzerinde bir rakam telaffuz edilmiyor. Kurdaki gelişmeler, enflasyondaki gelişmeler nedeniyle gelirlerin daha fazla olması bekleniyor. Bu yüzden de yüzde 6.5’ten fazla bir gerçekleşme olacağı tahmin ediliyor” diye konuştu.

‘IMF’YE MEKTUP YAZILMAYACAK’

Enflasyonda Haziran sonu itibarıyla bandın aşıldığını hatırlatan Bakan Babacan, “Bu nedenle Merkez Bankası, hükümete mektup yazacak. Bu kamuoyuna açık olacak. İsteyen bakar, IMF de bakar. Bu hükümete yazılmış bir mektup” dedi. Babacan, önümüzdeki yıl yapılacak seçimler sebebiyle ekonomik hedef ve uygulamalardan sapma olmayacağını da vurgularken, Dünya Bankası’yla birlikte istihdamın arttırılması için yeni bir çalışma başlatılacağını söyledi.

DB Türkiye Temsilcisi Vorkink ise Türkiye’nin son dalgalanmada kararlı hareket ettiğini belirterek, “Yüksek rezerv, bağımsız Merkez Bankası, yüksek faiz dışı fazla şok emici görevi gördü. Türkiye’nin fazla etkilenmeden çıkması sağlandı” dedi.

/ ANKARA

08.07.2006


 

5.3 milyar faiz dışı fazla oluştu

Haziran ayında nakit bazda toplam 14.9 milyar YTL gelir elde edilirken, 9.6 milyar YTL faiz dışı harcama yapıldı ve 5.3 milyar YTL faiz dışı fazla oluştu. 2006 yılı Haziran ayı Hazine nakit gerçekleşmelerine ilişkin geçici sonuçlar alındı.

Hazine’den yapılan açıklamaya göre, toplam 2.9 milyar YTL faiz ödemesinden sonra Hazine nakit dengesi 2.4 milyar YTL fazla verdi. Haziran ayında, 536 milyon YTL net dış borç kullanımı gerçekleştirildi ve 3.1 milyar YTL net iç borç ödemesi yapıldı. Bu gelişmeler sonucunda, Haziran ayında Kasa/Banka hesaplarında 101.4 milyon YTL tutarında azalış meydana geldi.

Yılın ilk altı aylık döneminde nakit bazda toplam 81.7 milyar YTL gelir elde edildi. 60,2 milyar YTL faiz dışı harcama yapıldı ve 21.5 milyar YTL faiz dışı fazla oluştu. Toplam 22.8 milyar YTL faiz ödemesinden sonra Hazine nakit dengesi 1.3 milyar YTL açık verdi.

/ ANKARA

08.07.2006


 

Döviz düşüyor, zammı kalıyor

Tüketici Hakları Merkezi Derneği (TÜ-MER) Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komisyonu Başkanı Faruk Hançer “döviz düşüyor, zammı kalıyor”derken, firmaların döviz kaynaklı zamlarını geri çekmeleri için, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na başvuracaklarını bildirdi.

Hançer, yaptığı açıklamada, demir çelik, cep telefonu ve kozmetik başta olmak üzere dövizdeki artış sebebiyle çok sayıda üründe yükselen fiyatların, döviz düşüşüne rağmen değişmediğini söyledi.

Hammaddesi dövize dayalı ürünler ile ithal ürünlerde son birkaç ayda dövizdeki artışa paralel olarak fiyatların yükseldiğini hatırlatan Hançer, “Ancak, döviz son günlerde bir ay önceki seviyesine geriledi. Buna rağmen etiketlerde değişimin olmadığı yönünde tüketicilerden şikayet alıyoruz” dedi. Hançer, Türkiye’de serbest piyasa ekonomisinin olduğunu ancak, bunun kuralsızlık haline getirilmemesi gerektiğini savunurken, şunları kaydetti: “Döviz kurunda yaşanan iniş-çıkışlar, dalgalı kur rejiminin göstergesi. Piyasadaki fiyat serbestliği ise serbest piyasa ekonomisinin bir gereği. Ancak, bu serbestlik kuralsızlık haline getirildiğinde piyasa dengeleri adeta alt üst ediliyor. Kuralsızlığı önlemenin yolu ise denetimden geçiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın bir an önce konuya el atacağını umut ediyoruz.”

/ ANKARA

08.07.2006


 

Parasızlık çiftçinin belini büktü

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli, ‘’kuraklık ve parasızlık, buğday çiftçisinin belini büktü’’ dedi. İğdirli yaptığı açıklamada, Mayıs ayının çok sıcak ve yağışsız geçtiğini, çiftçinin parasızlıktan tarlasını süremediğini ve ekim döneminde gübreleyemediğini söyledi.

Çiftçinin 1 litre mazot alabilmesi için 8 kg buğday satması gerektiğini ifade eden İğdirli, Çankırı’da açılan ofisin şu ana kadar 1 kg bile buğday alamadığını Kastamonu’da ise üretime göre ofis kurulacağını bildirdi.

Gelinen noktada köylünün zor durumda olduğunu, parasızlıktan çiftini süremediğini ve gübresini alamadığını anlatan İğdirli, şunları kaydetti: ‘’Ekin ekilirken gübre atılamadığı için, çiftçi para bulduğu zaman gübre atıyor, o da bir işe yaramıyor. Tarlalar, mazot parası olmadığı için zamanında sürülemiyor. Üretimin düşüş nedeni, birincisi kuraklık ikincisi parasızlık. Çiftçinin girdileri yüzde 30-40 zamlanıyor gelirleri düşüyor. Kısaca çiftçi kan ağlıyor.’’

/ KASTAMONU

08.07.2006


 

5 şirket Telekom’la sözleşme imzaladı

Telekomünikasyon Kurumundan A Tipi Lisans almış uzak mesafe telefon hizmetleri (UMTH) veren Superonline, Global İletişim, Borusan Telekom, Koç.net ve Doğan Telekom şirketleri ile Türk Telekom A.Ş arasında, A tipi ara bağlantı sözleşmesi imzalandı.

İmza törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Paul Doany ve A Tipi Lisans alan UMTH telefon hizmetleri veren işletmecilerin üst düzey yöneticileri katıldı.

A Tipi UMTH hizmeti ara bağlantı sözleşmesi imzalayan Superonline, Global, Borusan, Koç.net ve Doğan Telekom şirketlerinin müşterileri, ‘’taşıcı ön seçimi’’ adı verilen sistem sayesinde istedikleri telekom şirketinden şehirlerarası ve milletlerarası görüşme yapabilecek.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.07.2006


 

Vergi borçluları açıklanacak

Her bir vergi dairesine 125 bin YTL ve daha fazla borcu bulunan mükelleflerin listeleri, 17 Temmuz-17 Ağustos günleri arasında vergi dairelerinde ilan edilecek.

Liste hazırlanırken, 31 Aralık 2005 tarihi itibarıyla vadesi geçtiği halde 30 Haziran 2006’ya kadar ödenmeyen vergi ve cezalar ile 1 Haziran 2005-31 Mayıs 2006 tarihleri arasında kesinleşen tarhiyatlar dikkate alınacak.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Genel Tebliği Taslağı’na göre, 2006 yılı vergi borçluları, Türkiye genelindeki vergi dairelerinde 17 Temmuz-17 Ağustos 2006 tarihleri arasında ilan edilecek. Listeler, 1 Eylül 2006 tarihinden itibaren de Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayınlanacak. Listelerde, her bir vergi dairesine 125 bin YTL ve daha fazla borcu olan veya bu tutar ve üzerinde kesinleşen vergi ve cezası bulunan mükellefler yer alacak.

/ ANKARA

08.07.2006


 

Yabancılara stopaj sıfırlandı

Yabancı yatırımcıların finansal araçlardan Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanan stopajın sıfırlanmasını öngören kanun, Resmî Gazete’de yayınlandı.

Yerli yatırımcıda ise bu oran yüzde 10’a inerken, Bakanlar Kuruluna artırıp azaltma konusunda yetki verildi.

Bu arada mevduat ve repoda, eskiden olduğu gibi stopaj uygulaması yüzde 15 olarak devam edecek. Yatırım fonlarının repo gelirlerine ise stopaj uygulanmayacak.

/ ANKARA

08.07.2006


 

779 bin memur sendika üyesi

ANKARA - Hükümetle toplu görüşme yapmaya hak kazanan kamu görevlileri sendikaları belli oldu. Kamu görevlileri sendikaları ile konfederasyonların üye sayıları, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının konuya ilişkin tebliğine göre, 11 hizmet kolunda hükümetle toplu görüşme yapmaya yetkili sendikaların 8’i Türkiye Kamu-Sen’e, 2’si Memur-Sen’e, 1’i ise KESK’e bağlı bulunuyor.

Geçen yıl toplu görüşmelere katılma yetkisi eğitim öğretim ve bilim hizmetleri iş kolunda KESK’e bağlı Eğitim-Sen’e aitken bu yıl bu yetkiye Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen sahip oldu. Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen de yerel yönetim hizmetleri iş kolunda geçen yıl toplu görüşme yapma yetkisine sahip KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen’den yetkiyi aldı. Toplam sendikalı memur sayısı ise 779 bin 399.

/ ANKARA

08.07.2006


 

STK'ların etkisi artacak

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, AB ile müzakerelere başlamış bir Türkiye’de, sivil toplum örgütlerinin etkisinin her geçen gün daha fazla olacağını söyledi.

Unakıtan, Ankara’da temaslarda bulunan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat ve yönetim kurulu üyelerini, makamında kabul ederek bir süre görüştü. Unakıtan, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, hükümet olarak sivil toplum örgütlerinin görüşlerine her zaman önem verdiklerini belirtti. Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlamış bir ülke olduğuna dikkati çeken Unakıtan, ‘’AB ile müzakerelere başlamış bir Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin etkisi, bu toplumda her gün daha fazla olacak’’ dedi.

/ ANKARA

08.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004