Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enflasyonda erken tırmanış

Türkiye’de enflasyon Temmuz ayı itibarıyla, yıllık bazda TÜFE’de yüzde 11,69, ÜFE’de ise yüzde 14,34’e yükseldi. Böylelikle yıllık enflasyon, TÜFE’de Mart 2004, ÜFE’de ise Kasım 2004’ten sonra en yüksek düzeyine çıktı. Enflasyon, TÜFE’de Mart 2004’de yüzde 11,83, ÜFE’de ise Kasım 2004’de yüzde 14,40 olmuştu.

Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) verilerine göre, Temmuz’da aylık bazda TÜFE’deki artış yüzde 0,85, yıllık enflasyondaki artış da yüzde 11,69 olarak belirlendi. Geçen yılın Temmuz ayında fiyatlar aylık bazda TÜFE’de yüzde 0,57 gerilerken, yıllık bazda yüzde 7,82 artış olmuştu.

Temmuz ayında endekste yer alan 442 maddeden, 77 maddenin ortalama fiyatı değişmezken, 280 maddenin fiyatlarında artış, 85 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise Temmuz ayında yüzde 0,86 oranında, yıllık bazda da yüzde 14,34 artış gösterdi. Geçen yılın Temmuz ayında ÜFE’de, aylık yüzde 0,74 azalış, yıllık ise yüzde 4,26 artış olmuştu.

Öte yandan Temmuz ayında endekste yer alan toplam 762 maddeden, 185 maddenin ortalama fiyatı değişmedi, 400 maddenin ortalama fiyatı arttı, 177 maddenin ortalama fiyatı ise düştü.

Temmuz ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, çekirdek enflasyon yerine açıklanan TÜFE göstergeleri Temmuz ayında, mevsimlik ürünler hariç yüzde 1,61, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,74, TÜFE işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0,48 oranında arttı.

/ ANKARA

05.08.2006


 

Merkez Bankası polemiği sürüyor

CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, Merkez Bankası İdare Merkezinin İstanbul’a taşınmak istenmesini soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

Devlet Bakanı Ali Babacan’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Kepenek, önergesinde şu sorulara yer verdi: “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası İdare Merkezinin İstanbul’a taşınmak istenmesinin gerçek nedenleri nelerdir? Bu tutumunuz Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının yasal olarak güvence altına alınan bağımsızlığını hiçe saymak değil midir? Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasını taşıma amacı 1950’den bu yana devlet yönetimini aşama aşama İstanbul’a taşıma politikasının yeni bir örneği midir?’’ CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, da Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması düşüncesinin çok önemli bir yanlış olduğunu söyledi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Şaban Erdikler ise, ‘’Öncelikle SPK’dan BDDK’dan başlayarak, akabinde Merkez Bankasının İstanbul’a nakli doğru olacaktır’’ dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Merkez Bankası İdare Merkezinin İstanbul’a taşınması kararını desteklediklerini bildirdi.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük, ‘’Bu Hükümetin asıl niyeti İstanbul’u finans merkezi yapmak değil, insanları tedirgin etmek, kadrolaşmayı gerçekleştiremedikleri her kuruluş gibi bu kuruluşlarda çalışanları işinden etmektir’’ dedi. Devlet Bakanı Ali Babacan’ın, Merkez Bankası İdare Merkezi, BDDK, SPK, Ziraat Bankası ve Halk Bankası genel müdürlüklerinin İstanbul’a taşınacağını söylemişti.

/ ANKARA

05.08.2006


 

İşsizlik hâlâ en önemli sorun

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi M. Şadan Eren, gerek kamu gerekse özel sektörde son dönemde ciddî istihdam alanları açıldığına işaret ederek, buna rağmen Türkiye’de işsizliğin yenilemediğini ve ülkenin önünde hâlâ baş sorun olarak durduğunu söyledi.

Biriken işiz yığınları içinde üniversite ve lise mezunu gençlerin büyük bir orana ulaştığını hatırlatan Başkan Eren, işsizliğin toplumsal dengeyi bozar hale geldiğini belirtti.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, Türkiye’de istihdam bazlı teşvik sistemine geçilmesi, tüm işlemeleri kapsayacak şekilde, yeni kurulacak işletmeler ve sağlanacak yeni istihdam artışları için vergi ve prim teşvikleri uygulanması gerektiğini kaydetti.

/ TRABZON

05.08.2006


 

Tarım Kredi'den modern besiciliğe destek

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, 15 Eylül’den itibaren 22 ilde başlatacakları ‘Sözleşmeli erkek besi sığırı yetiştiriliği sözleşmesi’nin (TAR- ET) uygulamaya geçmesiyle birlikte proje kapsamında besi sığırı üreticilerinin aylık bin YTL kazanç elde edeceğini açıkladı.

Palandöken Dağı’ndaki bir otelde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım Kredi Kooperatifleri Müdürleri ve besiciler ile bir araya gelen Bedrettin Yıldırım, besicilikle söz konusu bölgelerin ekonomik kalkınmasının sağlanabileceğini kaydetti.

Kooperatiflerine bağlı ve borcu olmayan üyelerin TAR-ET projesinden faydalanabileceğini anlatan Yıldırım, amaçlarının bölge besicisinin aracısız olarak hayvan satışını gerçekleştirmek ve besicileri eğitip, ekonomik gelirlerini yükseltmek olduğunu vurguladı. 10 yıl süreli olarak TAR-ET projesinin yürütüleceğini ve 15’den az, 50’den fazla olmayan 3 yaş ve altı besi hayvanlarının Et Balık kombinalarınca satın alınacağını anlatan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Yıldırım, bu sayede her besicinin ayda en az bin YTL kazanç elde edeceğini ifade etti.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü ile Ziraat Bankası tarafından ortaklaşa hazırlanan TAR-ET besicilik projesinin finansal desteğinin ise Ziraat Bankası tarafından karşılanacağını anlatan Yıldırım,10 yıl süreli projede 880 bin büyükbaş hayvanın besiye alınmasının hedeflendiğini vurguladı. Yıldırım projenin bu yılın Eylül ayında hayata geçmesiyle birlikte 30 bin kişiye geçim kaynağının sağlanacağına da dikkat çekti.

/ ERZURUM

05.08.2006


 

BTSO, TOBB’a akredite oldu

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından oda ve borsaların hizmet kalitesinin mükemmele ulaşması ve kurumsal kapasitelerinin artırılması amacıyla geliştirilen Oda Akreditasyon Projesi kapsamında üstün başarı göstererek akredite oldu.

Ankara’da gerçekleştirilen akreditasyon töreninde, BTSO Genel Sekreteri Tolga Yücel’e sertifika ve plaketini TOBB Başkan Yardımcısı ve TOBB Akreditasyon Kurulu Başkanı Halim Mete verdi. Bir ortak fayda kuruluşu BTSO, başta sayıları 26 bini aşkın üyeleri olmak üzere Bursa ve ülke geneline yönelik çalışmalarındaki hizmet kalitesinde çıtayı sürekli yükseltiyor. BTSO, Eurochambers, İngiltere Odalar Birliği ve TOBB’un işbirliğinde, İngiltere ve Almanya’daki odaların en iyi uygulamaları dikkate alınarak geliştirilen ve Türk Loydu Vakfı’nca yürütülen Oda Akreditasyon Modeli’nde akredite olan 38 odadan biri oldu.

/ BURSA

05.08.2006


 

İhraç malı taşıyan araçlara vergisiz yakıt

İhraç edilecek elektrik üretiminde kullanılacak fuel oil teslimlerinde, özel tüketim vergisi oranı sıfıra indirildi.

Bakanlar Kurulunun elektrik üretiminde kullanılacak fuel oil teslimlerinde ÖTV’yi sıfıra çekmesine ilişkin Kararı, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu karar, bugünden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Bu arada Bakanlar Kurulunun bir başka Kararı ile ihraç malı taşıyan araçlara, motorin tesliminde özel tüketim ve katma değer vergisi istisnası uygulanacak yerler, Ambarlı, Pendik, İpsala, Tekirdağ, Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarındaki gümrük sahaları olarak belirlendi. Buna ilişkin düzenlemenin de bugün yürürlüğe gireceği belirtildi.

/ ANKARA

05.08.2006


 

Kepez limanı, deniz hudut kapısı oldu

Çanakkale Kepez Limanı, daimi yolcu giriş-çıkış deniz hudut kapısı olarak tespit edildi. Bakanlar Kurulu’nun söz konusu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Çanakkale Kepez Limanı’nın daimi yolcu giriş-çıkış deniz hudut kapısı olarak tespiti, İçişleri Bakanlığı’nın yazısı ve Pasaport Kanunu’nun ilgili maddesine göre, Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.

Bakanlar Kurulunun bir başka Kararı ile Gümrük Müsteşarlığı taşra teşkilatındaki İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne bağlı Halkalı Tekstil İhtisas Gümrük Müdürlüğü ile Bursa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne bağlı Bursa Tekstil İhtisas Gümrük Müdürlüğü de kaldırıldı.

/ ANKARA

05.08.2006


 

Hazır giyim sektörüne eleştiriler haksızlık

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Aynur Bektaş, enflasyon ile mücadeleye en büyük katkıyı hazır giyim sektörünün verdiğini ifade etti.

Bektaş, Temmuz ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, önceki aylarda ‘’enflasyonu tetikleyen sektör’’ olarak lanse edildiklerini, oysa Temmuz ayında yüzde -6.93 olarak gerçekleşen fiyat gerilemesiyle enflasyonun daha da yüksek çıkmasını engellediklerini dile getirdi.

Hazır giyim sektörünün 2006 yılı Nisan ve Mayıs aylarında yüksek çıkan enflasyona neden olduğu gerekçesiyle haksız şekilde eleştirildiğini dile getire Bektaş, enflasyon üzerinde, sektördeki mevsimsellik nedeniyle yaşanan dalgalanmalar ve aylık değişimlerin değil, yıllık bazdaki fiyat hareketlerinin önem taşıdığını bildirdi.

/ İSTANBUL

05.08.2006


 

Gül üreticisine 3,5 milyon YTL

Isparta Gül ve Gülyağı Üretim Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Bolat Tamer, 4 bin üreticiye 3,5 milyon YTL ödemede bulunacaklarını bildirdi.

Tamer, yaptığı yazılı açıklamada, önceki gün başlayan gülçiçeği ödemelerinin devam ettiğini ve muhtemelen 5 Ağustos Cumartesi akşamı sona ereceğini belirtti. Yurt dışında yaptıkları temaslarda bu yıl ürettikleri tüm gülyağı ve gül konkretinin tamamını pazarladıklarına işaret eden Tamer, şimdi ise gül çiçeği üreticilerine paralarını ödemeye başladıklarını kaydetti.

Ödemeleri, tüm kooperatifleri dolaşarak, bizzat üreticinin yanına giderek yaptıklarını anlatan Tamer, “4 bin ortağımıza toplam 3,5 trilyon (3,5 milyon YTL) ödeme yapacağız. Ödemelerimizi muhtemelen Cumartesi akşam üzeri tamamlayacağız’’ dedi.

/ ISPARTA

05.08.2006


 

Ramstore Kırgızistan’da

Migros, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Bulgaristan ve Makedonya’dan sonra yurt dışında 6. ülke olan Kırgızistan’da Ramstore’u hizmete açtı.

Migros’tan yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan’ın başşehri Bişkek’te açılan Ramstore, ülkenin en büyük alış veriş merkezi olan Vefa Center’da hizmet verecek. Ramstore Bişkek, Gorkovo caddesindeki alışveriş merkezinin giriş katında, 2 bin 100 metrekarelik kapalı alanda üzerinde yer alıyor. Açıklamada, toplam 13 kasayla hizmet verecek olan Ramstore’un, Bişkekliler’in alışverişle eğlenceyi bir arada bulacakları ve aynı zamanda sosyal buluşma yeri olacağı alış veriş merkezine ilginin yoğun olmasının beklendiği bildirildi.

/ İSTANBUL

05.08.2006


 

Bebe ve çocuk fuarı açıldı

TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası desteği, Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) işbirliği ile hazırlanan Bursa Bebe ve Çocuk Hazır Giyim Fuarı ve Bursa Çocuk 2006, Bursa Çocuk İhtiyaçları Fuarı, TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı.

Fuarın açılış konuşmasını yapan TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa’nın Türkiye ekonomisine üretim, istihdam ve ihracat açısından büyük öneme sahip bir kent olduğunu söyledi. Son dönemde bebe ve çocuk hazır giyiminde üretim kapasitesi ile önemli bir üs haline geldiğini belirten Ersözlü, “Bu platform yurtiçi ve yurtdışı ticari bağlantıların yapılacağı, en yeni modellerin tanıtılacağı önemli bir organizasyon olacaktır. Fuarda 0-14 yaş arası çocuklar için üretim yapan ve hizmet sunan 9 ülkeden 102 firma ve firma temsilcisinin katılımı gerçekleşti” dedi.

/ BURSA

05.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004