Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Zamlar enflasyonu azdırır

Bursa’daki iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri Temmuz ayı enflasyon oranlarını Yeni Asya’ya değerlendirdi. İnegöl Ticaret ve sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl dövizin artması, faizin yükselmesinin tabiî sonucu Temmuz enflasyonunun da Haziran gibi yüksek çıktığını belirterek, hedeflerin şaştığını ama yine de bundan sonrası için enflasyonla kararlı bir şekilde mücadelenin sürmesi gerektiğini ifade etti.

Çok kırılgan bir yapıya sahip olan Türkiye ekonomisinin dış etkiler karşısında çok çabuk tepki verdiğini kaydeden Metin Anıl, “Üreticilerimizin dış etkilerden korunması için ekonomi yönetiminin acil tedbirler alması gerekiyor. Bir önceki ay ile birlikte bu rakamları değerlendirdiğimizde normalleşme gözleniyor. Yıl sonuna kadar düzelme gerçekleşir” dedi. Son yapılan doğalgaz zammının sanayi kesimi açısından olumsuzlukların devamı anlamına geldiğini de kaydeden Anıl, “Doğalgaz zammı gereksizdi. Hükümet zammı yeniden değerlendirip geri almalı. İş dünyası bunca zorluk varken bir de ekstra maliyet artışları ile karşı karşıya bırakılmamalı” uyarısında bulundu.

Mühendisler ve İşadamları Derneği (TEMİDER) Başkanı Mehmet Çakmaker, enflasyondaki yükselişin sıkışan reel sektörün kendini kurtarma gayretiyle biraz da panikle çıktığını ancak normalleşmenin ileriki aylarda başlayacağını belirttiği açıklamasında, “reel sektör çok zorluklarla mücadele ederken ortaya çıkan dalgalanma sonrasında bir panik oluştu. Bu ay fiyatlar biraz geri geldi, ama beklentilerin üzerinde. Ulaştırma sektörü petrol fiyatlarına bağlı olarak artış yaptı. Bu da aylık ortalamayı yükseltti. Fakat paniği atlatmalı ve karalılıkla süren enflasyon mücadelesini topyekûn sürdürmeliyiz” diye konuştu. Mehmet Çakmaker de doğalgaz zammının başka zamları tetikleyeceğini belirterek, “doğalgaza yapılan zam bize göre başka zamları tetikler. Hükümetin ekonomi yönetimini toplayarak doğalgaz zammını geri almasını bekliyoruz” diye konuştu.

REEL SEKTÖR ÜZERİNDEKİ

AĞIR YÜKLER ALINSIN

Yıldırım Sanayici ve İşadamları Derneği (YISİAD) Başkanı Kurban Yolcu, açıklamasında enflasyonun üst üste yapılan enerji zamlarının ve dövizdeki yükselmenin tabiî bir sonucu olduğunu söyledi. Yolcu sıkışan reel sektörün fiyat artışı yoluna da gittiğine dikkat çekerek, “Yapılması gereken reel sektörün üzerindeki ağır yükleri almak. Yüksek vergi, enerji fiyatlarının yüksekliği reel sektörü çok zorluyor. Şimdide fırsatçılar iş başı yaptı ve sert bir yükseliş yaşadık. Panik havasına girmeden hep birlikte sıkıntıyı aşmanın yollarını bulmalıyız. Bu süreçte IMF politikaları yerine yerel politikalar geliştirerek önlem almak gerekir. Unutulmasın ihracat da yükselme var. Yani dövizin artmasının bazı olumlu yanları olduğunu unutmamalı ve panik yapmamalıyız.”

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

07.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Zamlar enflasyonu azdırır

  Bolat: Millî fındık politikası oluşturalım

  “Petrol fiyatları arttı, müteahhitlere iş kapısı açıldı”

  Otoyola kamulaştırma engeli

  Bayraktar: Çimentodan çevre vergisi alınsın

  TZOB’dan fındık için stoklanma teklifi

  Kaçak hayvan girişine sıkı tedbir geliyor

  Salçalık kırmızı biber sezonu açıldı

  Bor ihracatı rekora koşuyor

  İhraç ürünlerine ‘broşürlü’ tanıtım

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004