Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘Tutucu’ olmaktan korkma!



Televizyonların çirkinliklerine ‘alışan’lar olduğu gibi, tepki gösterenler de çıkıyor. Bazı tepkiler, ‘zararın kendilerine ulaşmasından sonra’ olsa da yine de takdire değer.

Aynı zamanda televizyonlarda da yöneticilik yapan bir yazar, TV’lerdeki ‘edepsizliklere’ karşı çıktığını ilân etmiş. “Gerçeklere gözlerini kapayanlar”dan gelmesi muhtemel ölçüsüz tepkileri göğüslemek için de en başta, “Bilirsiniz, pek tutucu biri sayılmam” açıklamasını yapmayı da ihmal etmemiş!

En başta şunu söyleyelim: Eğer ‘tutucu’luk, iyiye ve güzele taraftarlık ise, bundan ürkmeye, korkmaya ne gerek var? Aile mefhumunu savunmak, müstehcenlik ve her türlü ‘çirkin’liğe karşı çıkmaya birileri ‘tutuculuk’ diyor diye, ‘tutucu’ olmaktan ürkmemek lâzım!

Övünmek gibi olmasın, ama biz; aile mefhumunu savunarak, çocukları ve gençleri çirkinliklere, uyuşturucu bataklarına, alkole çağıranlara karşı; ‘doğru’luğun yanında ve doğruları ‘tutucu’yuz!

Müstehcenlik ve ‘çirkinlik’ alevlerinin bütün toplumu hedef aldığı ortama dikkat çeken ve ateşin lavlarının ‘kendi hanesi’ni de tehdit ettiğine kanaat getiren yazar/yorumcu ne demiş: “Bilirsiniz, pek tutucu biri sayılmam. Ama ‘edepsizliğe’ genelde karşı çıkarım. (...) Geçen pazar akşamı televizyon kanalları arasında dolaşırken, (...) bir yarışmaya gözüm takıldı. (...) İşten anladığı varsayılan bir jüri, model adaylarını eleştiriyor ve vatandaşlar da SMS yoluyla eliyordu. Programı biraz izleyince gözlerime inanamadım.

“15-16 yaşında kız çocukları boyanmış, süslenmiş arz-ı endam ediyor, jüri üyeleri (...) de bu çocukların ‘mankenlikleri’ konusunda ‘ahkâm kesiyorlar.’ Manken adayı diye sunulanlar alenen çocuk. (...) Bir an kendi kızımı düşündüm. Bu düşünceyi hızla kafamdan uzaklaştırdım. İçim kaldırmadı. Ufacık kızlar orada geziyor, televizyon başında yüzbinler, belki de milyonlar onlara ‘oy veriyor.’ (...) Ne diyeceğimi, ne düşüneceğimi bilemedim. Yapılan ‘rezalete’ ad koyamadım. Çok iyi biliyorum ki, o televizyon kanalının sorumluları kendi kızlarını asla böyle bir yarışmaya sokmazlar, böyle dolaştırmazlar. (...) Kendi çocuğunuzu görmek istemediğiniz bir yerde başkalarının çocuklarının görünmesinden hoşnut musunuz?” (Fatih Altaylı, Sabah, 26 Temmuz 2006)

Zararın kendisine dokunma ihtimali karşısında isyan eden Altaylı’ya, “Gerçeklere hoşgeldiniz” diyor ve bu tepkisinde yerden göğe kadar haklı olduğunu ifade ediyoruz. Ancak televizyonlarda sergilenen ‘çirkinlik’ler sadece bu ve benzeri yarışma programlarıyla sınırlı değil. Pek çok yayın kuşağında ‘gerçekler’ gizleniyor ve aileler adeta bombalanıyor.

Tabiî ki ‘çirkinlik’ler sadece televizyon yayınlarıyla da sınırlı değil. Gazetelerdeki yayınları da aynı gözle değerlendirmek lâzım. ‘İyi’ her zaman iyi ve ‘kötü’ de her zaman kötüdür. Zararı bize dokunsa da, dokunmasa da ‘çirkinlik’lere kökten karşı çıkmalıyız. Bu karşı çıkışımız, ‘tutuculuk’ olarak isimlendirilse bile gerçekleri ifade etmekten geri kalmamalıyız.

Daha acı ‘gerçekler’le yüzleşmeden, ‘gerçek’leri görelim...

11.08.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.08.2006) - Avrupa ‘aile’ye sığınacak

  (09.08.2006) - Tuzak içinde tuzak

  (08.08.2006) - Çirkinlikler ön sayfada

  (05.08.2006) - Demokrasi ile bölünmeyiz

  (01.08.2006) - ‘Ortadoğu hukuksuz!’

  (28.07.2006) - Çok yazık!

  (27.07.2006) - Sınıfta kalan medya

  (26.07.2006) - Adını da değiştirin!

  (25.07.2006) - Şaştım, neyi temsil ediyorsun İKÖ?

  (24.07.2006) - Böyle ‘dost’luk olur mu?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004