Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘İsrail, Hizbullah modelinden korkuyor !’

Lübnan’daki BM barış gücünün eski sözcüsü Timur Göksel, Türkiye’nin Ortadoğu’da artan bir etkinliği olduğunu ancak bunun abartılmaması gerektiğini söyledi. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bölgede yaşanan son gelişmelerle ilgili özel demeç veren Göksel, Türkiye’nin Ortadoğu’da gittikçe artan bir nüfuzu olduğunu, saygınlığının da yavaş yavaş arttığını ifade etti.

Ancak bunun fazla abartılmaması gerektiğini belirten Göksel, hükümetin gelişmelerle ilgili yaklaşımını çok uygun bulduğunu söyledi. Göksel, “Biz 400 sene buraları yönetmişiz. Sonra kaybetmişiz. Sonra arkamızı dönmüşüz. Kesinlikle buraları bilmiyoruz” şeklinde konuştu. Türk basınını okuduğunda çok şaşırdığını söyleyen Göksel, “Kardeşim siz neredesiniz? Biz Ortadoğu ülkesiyiz.” dedi. Göksel, Türk hükümetinin yaklaşımını çok uygun bulduğunu ve yetkililerin temkinli davrandıklarını vurgulayarak hükümetin hem risklerin farkında olduğunu hem de burnumuzun dibindeki bir olaya seyirci kalmadığını ifade etti. Ortadoğu’da gereksiz bir savaş yaşandığını kaydeden Göksel, Lübnan’ın çok ağır kayıp verdiği İsrail’in ise hiçbir şey kazanmadığı değerlendirmesinde bulundu. Hizbullah’ın yok edilemediğini aksine bölgesel bir güç haline geldiğini belirten eski sözcü, “Hizbullah bence her zamankinden daha etkin bir siyasi güç. Bu etkinlik Lübnan sınırlarını da aştı. Arap halklarında Hizbullah’ın bir aylık savaşı büyük bir başarı olarak görüldü. Çünkü ilk defa birisi İsrail’e bu kadar direnebildi” diye konuştu. Göksel, konuşmasına “Hizbullah etkin bir güç olarak sapasağlam duruyor. Öylesine sağlam duruyor ki; bakın Birleşmiş Milletler barış gücünü kuramıyorsunuz buraya. Bırakın başka caydırıcı şeyleri etkinliği son derece tartışılır bir barış gücü bile kurulamıyor” şeklinde devam etti.

Timur Göksel “Bu savaşı kim kazandı?” sorusuna ise “Kaybeden belli; Lübnan halkı. İsrail’in fazla birşey kazandığını sanmıyorum. Hizbullah’ın silah gücünü biraz azalttılar. Hizbullah’ın ise Ortadoğu’da popülaritesi arttı.” yanıtını verdi.

Lübnan’a yerleştirilmesi tartışmaları süren BM barış gücü ile ilgili olarak bu gücün Hizbullah’a karşı cephe almayacağını, Lübnan ordusu ile beraber güney Lübnan’da bir “varlık” kuracağını ifade etti. Bölgedeki Şii nüfusunu gözönüne alarak Hizbullah’ın buradaki etkinliğinin kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Göksel, “Dünyadaki hiçbir ülke buraya Hizbullah ile savaşmak için gelmez. Adamlar Güney Lübnan’ın sahibi. Onlarla savaşmak kimsenin işine gelmez” yorumunu dile getirdi. BM gücünün gelmesi ile birşey değişmeyeceğini vurgulayan Timur Göksel geride ağır can ve maddi kayıplar bırakıldığını söyledi.

Filistin konusunda da değerlendirmelerde bulunan Göksel, İsrail’in Hizbullah modelinin Filistin’de Hamas ya da başka örgütler tarafından benimsenmesinden büyük kaygı duyduğunu ifade etti. Hizbullah’ın 10 yıllık bir süre içinde böyle bir güce eriştiğini kaydeden Göksel bu modelin, Filistin’de uygulanmasının zor olduğunu da kaydetti.

/ BEYRUT

25.08.2006


 

ABD’nin İran istihbaratı zayıf

ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinde hazırlanan bir raporda, Amerikan istihbarat kuruluşlarının, İran’ın nükleer programıyla ilgili temel bilgileri elde etme yeteneğinden yoksun olduğu belirtildi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesince kaleme alınan raporda, İran’ın nükleer silâh geliştirme yönünde çalıştığı savunuldu, ancak bu programa ilişkin gerekli bilgilerin ABD istihbaratınca öğrenilemediği kaydedildi. Raporda, bu durumun, İran’a ilişkin gerekli politikaların belirlenmesinde problem yarattığı ifade edildi. İstihbarat Komitesinin Cumhuriyetçi başkanı Peter Hoekstra, Washington Post gazetesine açıklamasında, ABD’nin Irak savaşı öncesindeki istihbarat zafiyetine işaret ederek, “Yeniden böyle bir durumla karşılaşmak istemiyoruz” dedi.

İran’ın, BM Güvenlik Konseyinin nükleer programını durdurmasını talep etmesinin ardından verdiği cevapta nükleer görüşmelerin sürdürülmesini önermiş ve bu istek Washington’da soğuk karşılanmıştı.

İran’ın cevabı konusunda Beyaz Saray’dan yapılan ilk açıklamada, Tahran’ın tutumunun, BM Güvenlik Konseyinin taleplerini karşılamadığı belirtilmiş, ancak çok sert tepkide bulunulmamıştı.

/ WASHINGTON

25.08.2006


 

Halutz, Lübnan fiyaskosunu itiraf etti

İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, Lübnan savaşı sırasında ordunun bazı hataları olduğunu ilk kez itiraf etti. Halutz, İsrail askerlerine yazdığı mektupta, ‘’Çatışma, başarıların yanı sıra çeşitli alanlarında, lojistik, operasyonel ve komuta gibi, bazı hataların olduğunu ortaya koydu’’ dedi.

Halutz, bununla birlikte ‘’Tüm bu kusurların ve başarıların hızlı, tam ve dürüst bir şekilde araştırılmasında kararlı olduklarını’’ belirtti. Haaretz gazetesinin haberine göre, Halutz, mektubunda, sorulara profesyonelce cevap verileceğini ve kendisinden bir ere kadar herkesin soruşturma kapsamına alınacağını bildirdi. Başbakan Ehud Olmert’in savaşla ilgili ne tür bir soruşturma açılacağına kısa süre içinde karar vermesi bekleniyor.

İsrail’in Lübnan’ı bir ayı aşkın süre bombalaması sırasında ordunun hazırlığı ve taktikleri konusunda tartışmalar çıkmıştı. İsrail savaşta kesin bir zafer elde edememişti. İsrail ordusunun Lübnan’da bir ayı aşkın süren bombardımandaki hazırlık ve taktikleri ülke içinde eleştirilmişti. Muhalefet liderleri Başbakan Ehud Olmert ile Savunma Bakanı Amir Peretz’in istifasını istiyor.

/ KUDÜS

25.08.2006


 

Hindistan, Lübnan’dan asker çekiyor

Birleşmiş Milletler(BM), Lübnan’ın güneyine konuşlandırılacak barış gücü için asker bulmakta zorlanırken Hindistan burada halihazırda görev yapan BM gücündeki askerlerini çekmeyi düşündüğünü açıkladı.

İsrail’in bir ayı aşkın süren Lübnan bombardımanının ardından BM Güney Lübnan’a yerleştirilecek barış gücü için çalışmalarını sürdürüyor. BM’nin Lübnan’da halihazırda görev yapan 2 bin askerlik UNIFIL adında bir barış gücü bulunuyor. Hindistan Savunma Bakanı Pranab Mukherjee bu güçte görev yapan 775 askerini çekmeyi düşündüklerini açıkladı. Ancak bakan askerlerin yeni BM barış gücü gelene kadar bölgeden ayrılmayacaklarını da sözlerine ekledi. Mukherjee dün yaptığı açıklamada askerleri çekmelerinin sebebine dair bilgi vermedi ancak Hint basınındaki haberlere göre Hindistan yeni BM gücünün İsrail ile Hizbullah arasında barışı sağlamak için daha fazla güç kullanmayı planladığını düşünüyor. Hindistan’ın asker çekme kararı zaten Lübnan’daki yeni barış gücü için asker gönderecek ülke bulmakta zorlanan BM için şok etkisi yaşatacağı yorumları yapılıyor.

Bu arada, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora,Fransa’nın Lübnan’da görev yapan BM barış gücü UNİFİL’i güçlendirmek üzere daha fazla asker göndermesini istedi. Fransa’nın beklenenden az asker göndereceğini açıklamasının Lübnanlıları hayal kırıklığına uğrattığını da söyleyen Sinyora, ‘’Lübnanlılar, kendilerini ve asker gönderecek diğer ülkeleri teşvik etmek üzere Fransa’nın buradaki varlığının daha güçlü olmasını istiyor’’ diye konuştu.

/ YENİ DELHİ

25.08.2006


 

Hikmet Çetin Kabil'den ayrıldı

NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Temsilcisi Hikmet Çetin, görev süresinin sona ermesinin ardından dün Afganistan’dan ayrıldı.

Sabah saatlerinde Uluslararası Kabil Havaalanı’na gelen Hikmet Çetin, kendisini uğurlamaya gelen elçilik görevlileriyle vedalaşmasının ardından Türkiye’ye doğru yola çıktı. 2003 Kasım ayında 6 ay süreyle göreve getirilen ve görev süresi bu tarihin ardından 5 kez uzatılan Hikmet Çetin, 15 Ağustos’ta Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, görev süresinin sona erdiğini belirtmiş ve görev süresini tekrar uzatmayı düşünmediğini bildirmişti.

/ KABİL

25.08.2006


 

Sudan, BM askeri teklifini reddetti

Sudan, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden ABD ile İngiltere’nin ortak hazırladığı taslak karar metnini kabul etmedi. Taslak metin, Sudan’ın sorunlu bölgesi Darfur’a BM askeri gönderilmesini öngörüyor.

Taslak metni görüşmek için Ulusal Kongre Partisi’nin yönetim kurulu ile meclisten bir grup Devlet Başkanı Ömer Beşir’in önderliğinde toplandı. Toplantı sonrası konuşan vekil Gazi Eldin Atabani, “Bu metin bir öncekinden daha da kötü. Bu metin Sudan’a tamamen hakim olmayı öngörüyor.” dedi. Atabani, metne destek verecek ülkelerin Sudan’ın düşmanı olarak görüleceği uyarısında bulundu.Afrika Birliği (AU) önderliğinde geçtiğimiz Mayıs ayında hazırlanan barış anlaşmasını Hartum ile önde gelen isyancı bir grup imzalamıştı. Ancak Darfur’daki diğer isyancıların imzalamaması barış anlaşmasının sakat kalmasına yol açtı.

/ HARTUM

25.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004