Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tüketici haklarını bilmiyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ramazan Yıldız, alış veriş merkezlerinde görmeye alışkın olduğumuz “Satılan mal geri alınmaz” kuralının yanlış olduğunu belirterek, tüketicilerin mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız, tüketicilerin haklarını arayamadıklarını ve tüketim konusunda eğitimsiz olduklarını ifade ederek, “Tüketici, insan olması nedeniyle alış verişlerde hiçbir şekilde kandırılmamalı. Bunu ortadan kaldırmak için tüketiciler mutlaka eğitilmeli veya bilgilendirilmelidir. Tüketici, kendi hakkını mutlaka aramalı. Örneğin valiliklerde bilgi edinme birimleri bulunuyor. Buralarla irtibata geçerek istediği konu hakkında istediği bilgiyi alabilirler. Birçok vatandaş, Büyükşehir Belediyesi’ne ait otogarlardaki otoparka ücret öder, oysa 2004 yılında çıkan yönetmenliğe göre araç otoparkta 25 dakikadan fazla kalmayacaksa ücret ödenmez. Bunun gibi daha çok basit ama tüketicilerin bilmediği çok hakkı var. Bunlar mutlaka öğrenilmeli” dedi.

Yıllardan beri alışveriş merkezlerinde ve küçük dükkânlarda kural haline gelen “Satılan mal geri alınmaz” ilkesinin de tüketiciyi çok mağdur ettiğine dikkat çeken Yıldız, şunları kaydetti: “Tüketici, aldığı malı 1 ay içinde tekrar geri verebilir. Ancak bu süreyi aşarsa aldığı mal elinde kalır. Mutlaka 1 ay içerisinde teslim etmesi gerekir. Tüketici, aldığı malı 4 yolla değiştirebilir. Bunlar ürünü verip parayı geri alma, malın özrü oranında indirim yapma, özrünü ücretsiz olarak giderme ve aynı malla değiştirme.”

YÜZDE 50-70 İNDİRİMDE BİR OYUN VARDIR

Türkiye’de serbest piyasa olmasından dolayı fiyatlarda özellikle sezon sonlarında çok büyük düşüşler yaşandığını vurgulayan Yıldız, “Tüketici, bu fiyat düşüklüğüne aldanmasın. Kaliteli ürün almak istiyorsa farklı alış veriş merkezlerinde ürünleri karşılaştırsın. Bir üründe yüzde 50 ve 70’lere varan indirim yapılıyorsa mutlaka bir oyun vardır. Tüketici, her zaman uyanık olmalıdır” diye konuştu.

/ ADANA

26.08.2006


 

EPDK özelleştirme tarifelerini onayladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), özelleştirilecek 20 elektrik dağıtım bölgesinin tarifelerini onaylayarak 30 yıllığına lisanslarının verilmesini kararlaştırdı.

Kurulun, önceki gün ve dün gerçekleştirdiği toplantılarda onayladığı ve 1 Eylül 2006 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak tarifelerde, mevcut elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmazken, 11 olan temel abone grup sayısı, mesken, sanayi, ticarethane, aydınlatma ve tarımsal sulama olarak 5’e düşürüldü.

Ayrıca kararla kalkınmada öncelikli illerde sanayi tarifesi uygulaması da kaldırıldığı için bu bölgelerdeki sanayicilerin yaklaşık yüzde 7 oranında daha ucuza elektrik tüketme imkanı ortadan kalktı. EPDK Başkanı Yusuf Günay, "Kurul olarak dağıtım özelleştirmeleri ile ilgili 68 konuda karar aldık. Bu kararlarla elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi ve sektörün serbestleşmesi konusunda büyük bir adım atılmıştır" dedi.

/ ANKARA

26.08.2006


 

Serbest bölgede ticaret hacmi düştü

AZİANTEP - Gaziantep Serbest Bölgesi ticaret hacmi, bu yılın 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,52 geriledi.

Gaziantep Serbest Bölge Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, bölgenin ticaret hacmi Ocak-Temmuz 2006 döneminde 60 milyon 742 bin 575 dolar oldu.

Gaziantep Serbest Bölgesinin Ocak-Temmuz 2005 döneminde ticaret hacmi 88 milyon 710 bin 365 dolar olarak gerçekleşmişti.

/ GAZİANTEP

26.08.2006


 

MÜSİAD’dan Tarım Konseyi teklifi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Mehmet Aygün, tarım ürünlerinde yaşanan bölgesel sorunların çözümü için “Çukurova Tarım Konseyi” oluşturulması gerektiğini söyledi.

Aygün, tarım ürünlerinde bölgesel sorunlar yaşandığını, pamuk, buğday, mısır ve soya fasulyesi gibi klasik ürünlerin dışında bazı türlerin de Çukurova tarımına kazandırılması gerektiğini ifade etti. Aygün, “Üreticilerin, ülke ihtiyacının yanında ihracat potansiyeli yüksek ürünlerin üretimine de yönlendirilmeleri gerekmektedir. Üretim planlamasına dayalı olarak yürütülen üretim teminatları, üretimi az olan ürünlere yönelik teşvik primleri gibi tarımsal üretimi planlayıcı ve bölgesel kalkınmayı teşvik edici politikalar, hem tarımsal üretimde dışa bağımlılığı azaltacak hem de çiftçi geliri ve istihdamı artıracaktır. Üretim planlaması Tarım Bakanlığı, çiftçi örgütleri, üniversiteler, ziraat mühendisleri odaları ve ihracatçı birlikleri gibi ilgili tüm tarafların katılımıyla oluşturulacak tarım konseyi tarafından yapılmalıdır” diye konuştu.

/ ADANA

26.08.2006


 

"Büyüme hiçbir şeye yansımadı"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, 2005 sonunda Türkiye’nin milli geliri’nin 2001 sonuna göre, yüzde 24.2 arttığının görüldüğünü belirterek, “Fakat bu büyüme işsizliğe, çalışanların ücretlerine, kredi kartı bataklarına yansımamıştır’’ dedi.

Aygün, büyüme tartışmaları konusunda yaptığı açıklamada, ‘’(Bu büyüme hormonludur, sanaldır...neremiz büyüdü anlayamadık) demiştik, İSO rakamları bizi doğruladı. Şimdi diyorum ki, bu rakamlar yalandır. Türkiye söylendiği oranda büyümedi, büyüyen, kuşkular ve endişelerdir’’ ifadelerine yer verdi. Aygün, 2005 yılında bin büyük sanayi kuruluşundaki brüt katma değer artışının yüzde 0.7’de kalmasına karşılık, TÜİK hesaplamalarının yüzde 6.5 olduğunu kaydederek, "Kayıtdışılık büyük, milli gelir hesabı yanlış, rakamlar yanlı... Ancak asıl bakılması gereken stoklardaki anormalliktir" diye konuştu.

TÜİK verilerine göre milli gelirin (GSYİH) 2002’de yüzde 7.7, 2003’te yüzde 5.9, 2004’te yüzde 8.9, 2005’te yüzde 7.6 oranında büyüdüğünü ve 3 yılın kümülatif büyümesinin yüzde 31.3’olduğunu kaydeden Aygün, “GSYİH, 2001’de yüzde 7 daraldığına göre, bu hesapta 2005 sonunda Türkiye’nin millî geliri 2001 sonuna göre yüzde 24.2 daha yukarıdadır. Fakat bu büyüme işsizliğe, çalışanların ücretlerine, kredi kartı bataklarına yansımamıştır’’ şeklinde konuştu.

/ ANKARA

26.08.2006


 

Yabancılara gayrimenkul satışına sıkı takip

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yabancılara gayrimenkul satışının yoğun olduğu bölgelerden başlamak üzere yurt genelinde, yabancılara gayrimenkul satışıyla ilgili tüm bilgilerini güncelleyecek.

Yeni veriler ışığında bilgisayar programı oluşturulacak ve gelişmeler, merkezden günlük takip edilebilecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Zeki Adlı, yabancılara gayrimenkul satışının en yoğun olduğu bölgelerden Antalya, Alanya ve Didim’deki tapu ve kadastro yetkilileri ile Ankara’da toplantı yaptı. Bu bölgelerde yabancılara yapılan satışlar ve uygulamalar hakkında detaylı bilgi alan Adlı, satışa ilişkin merkezdeki ve yereldeki bilgilerin karşılaştırılarak, güncellenmesini istedi. Adlı, sağlaması yapılan veriler üzerinden gelişmelerin günlük takip edilebilmesini sağlayacak bir bilgisayar programı hazırlanması talimatı verdi.

Zeki Adlı, Tapu Kadastro Bilgi Sistemi Projesi’nin (TAKBİS), yabancılara yönelik gayrimenkul hareketliliğinin fazla olduğu bölgelerde yaygınlaştırılacağını belirterek, çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi. Adlı, "Yabancılara gayrimenkul satışı genelde sahil bölgelerinde oluyor. Oralarda TAKBİS’in yaygınlaştırılması ile ilgili çalışma yapıyoruz" dedi.

/ ANKARA

26.08.2006


 

ATO’dan elektrik kesintilerine tepki

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, son dönemde yaşanan ve özellikle iş merkezlerinin yer aldığı kesimlerde yoğunlaşan elektrik kesintilerinin ticari hayatı olumsuz etkilediğini söyledi.

Başta Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, sanayi siteleri ve iş merkezleri olmak üzere Adana’nın her kesiminde günde onlarca kez elektrik kesintisi yaşandığını bildiren Şaban Baş, bu durumun üretimi olumsuz etkilerken, işletmelerdeki bilgisayarlara ve milyonlarca dolar tutarındaki üretim cihazlarına zarar verdiğini kaydetti. Baş, “Sorun enerji yetersizliğinden değil, uzun yıllardır hiçbir yatırım yapılmaması yüzünden çökme aşamasına gelen elektrik iletim hatlarındaki altyapı yetersizliğinden kaynaklanmaktadır” dedi.

/ ADANA

26.08.2006


 

Merkez faizi arttırmadı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.

Merkez Bankası’nın kararı sonrasında gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17.50, borç verme faiz oranı ise yüzde 22.50’de kaldı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan veriler, yılın ikinci yarısında ekonomik faaliyette iç talep kaynaklı olarak bir yavaşlama görüleceği ancak bu yavaşlamanın keskin olmayacağı yönündeki öngörüleri teyit eder nitelikte olduğu belirtildi.

Merkez Bankası’nın Haziran ayı içinde aldığı tedbirler ve sonrasında kararlı duruşunu devam ettirmesinin, orta vadeli enflasyon üzerindeki baskıları azalttığı bildirilen açıklamada, Ağustos ayında enflasyon bekleyişlerindeki bozulmanın durduğu, hatta sınırlı oranda iyilesme gözlendiği kaydedildi.

/ ANKARA

26.08.2006


 

IMF heyeti, Ekim’de Türkiye’ye gelecek

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Dış İlişkiler Direktör Yardımcısı David Hawley, Türkiye’nin programının 5. Gözden Geçirme Dönemi için IMF heyetinin Türkiye’ye Ekim başında geleceğini bildirdi.

Hawley, Washington’da IMF merkezinde düzenlediği brifingte, cari açık ve enflasyonun kontrol altında tutulması gereğiyle bağlantılı olarak, dikkatli malî ve parasal politikaların önceliğini korumayı sürdüreceğini söyledi. Hawley, programın 5. Gözden Geçirme Döneminin yapısal reformlar kanadında vergi reformlarının ve devlet bankalarının özelleştirilmesi konusunun yer aldığını belirtti.

/ WASHINGTON

26.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004