Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Sosyal bilimler ve beceriler yükselten değer

İnsan hayatının en önemli konusu “Hangi mesleği seçmeliyim?” sorusu. Her zamanın bir hükmü var. Yani hayat dinamik, ihtiyaçlar her zaman hızlı değişiyor. Ülkelerin sosyo-ekonomik durumlarına göre de ihtiyaçlar farklılık arz ediyor. Teknik alanda vasıf ve kariyer sahibi olmak, ülkemizde hâlâ geçer akçe durumunda. Teknik vasıf denilince teknisyen, tekniker, mühendis grubundaki insanlar kastedilir. Bunların da kendi içinde öncelikleri değişiyor. Endüstri ve Çevre Mühendislik bölümleri ilk açıldığında en yüksek puanlı öğrenciler girebiliyordu. Şimdilerde ise, bu mühendislik dalının ne işe yaradığını, işletmesinde ihtiyacı olanlar bile bilmiyor. Bir bakıma çevre bilinci ve duyarlılığının gelişmemişliğin bir göstergesi sayılabilir.

Endüstri mühendisliğine gelince, imâlat sektörü başta olmak üzere bütün işletmeler endüstri mühendisliğine ihtiyaçları vardır. İş akışı, verimlilik, kalite yönetimi, proseslerin iyileştirilmesi, tasarım geliştirme, yeni yatırımların fizibilitesi, AR-GE çalışmalarında endüstri mühendislerinden faydalanılması lâzımdır.

Geri kalmış ve kalkınmakta olan ülkelerde katma değer üretime, kazançta fizik gücü, el kol gücü birinci önceliklere arasında iken gelişmiş ülkeler bilgiye dayalı ekonomilere geçmektedirler. Sanayi toplumunda %80 kol gücü % 20 bilgiye dayalı ekonomi Hâkimdi.

Bilgi çağının gereğini yaşayan gelişmiş ülkelerde ise %80 bilgi, % 20 kol gücü yani fiziki güç ağırlıktadır. Bilgi üreten ülkeler artık üretimleri iş gücü ucuz Asya ülkelerinde yaptırıyorlar. Dikkat ederseniz elektronik ürünlerin etiketlerinde hep “Made in China” yazıyor. Marka ise batı ülkelerinin. Masa başından bilişim teknolojilerini etkin kullanarak; tasarım, planlama, üretim, pazarlama ve satış işlerini bilgi kullanarak yönetiyor. Ortaya çıkan üründen en yüksek kazanımı yine bilgi üretenler sağlıyor.

Neden Sosyal Bilimler?

Artık imalat çok önemli değil. Globalleşme gerçeği tanınım ve pazarlamanın önemi artmıştır. Yani iletişim becerileri. İnsanları, ülkeleri, sosyal yapı ve karakterleri bilmek daha öncelikli konular arasında.

İnsan psikolojisi, duyguları, sosyal psikoloji, geleceğin ihtiyaçları neler olacağının tahmin edilmesi.

Hayal kurmak, tasarlamak, yeni konfigirasyonlar ortaya koymak. Yeni, farklı, orijinal ürünler eserler ortaya koyabilmek geçer akçe. İyi torna ustası olmak, iyi motor tamir etmekle övünmenin devri çoktan geçti.

Sosyal ve sözel beceriler önem kazanıyor. İyi konuşanlar, edebiyatı güçlü olanlar, drama becerisi, tiyatro san'atını, müziğin felsefesini, resimle etkili mesaj verebilenler ön plana çıkıyor haberiniz olsun.

İnsanlara ulaşanlar, erişenler, kalbini, ruhunu, duygularını anlayabilenler lâzım artık.

Yönetim bilimleri, liderlik vasıfları hangi okullarda öğretiliyorsa işte oralar önem kazanıyor.

İşletmecilik faaliyeti ve geçerliliğini korumaktadır. Ancak sıradan işletme mezunları diplomalarına güvenip çıkmasınlar ortaya. Ek donanımlar kazanmalılar. Sahasında ne kadar araştırıp okudukları, yoğunlaştıkları spesifik alanları ve alt branşları ile fark yapmalılar.

26.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Sosyal bilimler ve beceriler yükselten değer

  O bir yönetici

  Beyin kimyasallarını ayarlamak

  YASEM TEMSİLCİLERİ (BUGÜN ) TOPLANIYOR

  ZEKÂ KIRINTILARINDAN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004