Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Spor

 

Gözler 12 Dev Adam'da

Japonya'da düzenlenen 15. Dünya Basketbol Şampiyonası'nda (C) Grubu'nu ikinci sırada tamamlayarak 2. tur maçı oynamaya hak kazanan (A) Milli Basketbol Takımı, bugün ilk 8 takım arasına kalabilmek için Slovenya ile karşılaşacak. Türkiye, TSİ 11.00'de başlayacak karşılaşmadan galibiyetle ayrılması halinde çeyrek finale yükselecek. Karşılaşma NTV'den naklen yayınlanacak.

DİĞER MAÇLAR

Bu arada diğer çeyrek final eşleşmelerinin de saatleri belli oldu. Buna göre bugün TSİ 04.00'de Arjantin-Yeni Zelanda, TSİ 07.00'de İtalya-Litvanya, TSİ 14.00'de de İspanya-Sırbistan Karadağ maçları oynanacak. Diğer çeyrek final mücadelelerinde ise pazar günü TSİ 04.00'de Almanya ile Nijerya, TSİ 07.00'de ABD ile Avustralya, TSİ 11.00'de Fransa ile Angola, TSİ 14.00'de de Yunanistan ile Çin Halk Cumhuriyeti karşı karşıya gelecek.

ERSAN ŞOKU

Ayağındaki sakatlık nedeniyle Yunanistan ile yapılan grup maçında da forma giymeyen Ersan İlyasova'nın, bugün Slovenya ile oynanacak 2. tur maçında da forma giyemeyeceği öğrenildi. (A) Milli Basketbol Takımı Doktoru Adnan Bağrıaçık, Ersan İlyasova'nın sağ ayak tendonundaki gerilmenin yoğun tempoya bağlı olduğunu belirterek, ''Ersan, milli takıma uzun bir maç yoğunluğundan çıkarak geldi. Sakatlığı da buna bağlı olarak gelişti. Ersan, Slovenya maçında takımdaki yerini alamayacak'' dedi. Bağrıaçık, ''Kendisini biraz dilendireceğiz. Bu sakatlığın tedavisi bu. Biz gerekli olan her şeyi yaptık. 2. turu geçmemiz halinde bile Ersan'ın oynamama durumu söz konusu. Ancak bunu ilerleyen günlerde dinlendikten sonra göreceğiz'' diye konuştu.

İBRAHİM İĞNE İLE

Takım kaptanı İbrahim Kutluay'ın ise ayak bileğindeki sakatlığı devam ederken milli basketbolcunun Slovenya maçına iğne olarak çıkacağı bildirildi. İki gün önce yapılan antrenmanda topa basarak ayak bileğini burkan İbrahim Kutluay'ın, ayağındaki şişliğin devam ettiğini kaydeden Adnan Bağrıaçık, ''Kaptanın ayağı çok iyi durumda değil. Koşarken ağrıları oluyor. Ancak kendisini Slovenya maçında iğne ile oynatabileceğiz'' dedi.

SLOVENYA 8-3 ÖNDE

A Milli Erkek Basketbol Takımı, tarihinde Slovenya ile bugüne kadar yaptığı 11 maçta, 8 yenilgi, 3 galibiyet aldı. Rakibiyle ilk kez İspanya'daki Barcelona Olimpiyat Oyunları elemelerinde 25 Haziran 1992'de karşılaşan Türkiye, Slovenya'ya 8279 yenilmişti. Geride kalan 11 maçta Slovenya potasına toplam 792 sayı atan Türkiye, kendi potasında ise 851 sayı gördü.

Buğra ERSAVAŞ

26.08.2006


 

UEFA'da rakipler belli oldu

UEFA Kupası'nda 1. tur maçlarının kura çekimi, dün Monaco'da yapıldı.

Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda elenen Fenerbahçe, Danimarka'nın Randers FC takımıyla eşleşirken, kura çekimine direkt olarak katılan Beşiktaş, Bulgaristan'ın CSKA Sofya takımıyla eşleşti. UEFA Kupası 2. ön eleme turunda rövanş maçlarında rakiplerini yenerek kura çekimine katılan takımlardan Kayserispor, Hollanda'nın AZ Alkmaar, Trabzonspor ise İspanya'nın Ossasuna takımıyla karşılaşacak. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor, ilk maçlarını sahalarında, Kayserispor ise deplasmanda yapacak. UEFA Kupası'nda 1. tur maçları 14 Eylül Perşembe ve 28 Eylül Perşembe günleri oynanacak.

FENERBAHÇE MEMNUN

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, UEFA Kupası 1. turunda Danimarka'nın Randers takımıyla eşleşmeleriyle ilgili olarak yaptığı kura değerlendirmesinde, ''İyi bir kura çektiğimizi düşünüyorum. İnşallah sonuna kadar gideceğiz'' dedi. Mosturoğlu, Kadıköy'de yapacakları ilk maçta avantajlı bir skor alarak deplasmandaki karşılaşmanın ardından 2. turdaki gruplara kalacaklarını düşündüğünü ifade etti.

Fenerbahçe Futbol Takımı Kaptanı Ümit Özat ise, kuranın iki takıma da hayırlı olmasını dilerken, takımın 1. tur ve sonrasındaki mücadeleleri kaldırabilecek güçte olduğunu vurguladı. Rakiplerinin 12 takımlı kendi liglerinde 9. sırada bulunduğunu hatırlatan kaptan Ümit, Danimarka futbolunu savunmada disiplinli oynayan ekiplerin oluşturduğunu anlatarak, kontrolü elden bırakmayacaklarını kaydetti.

26.08.2006


 

AZ Alkmaar geçen yıl UEFA'da yarı final oynadı

UEFA Kupası 1. turunda Kayserispor'un eşleştiği Hollanda'nın AZ Alkmaar takımı, geçen yıl UEFA Kupası'nda yarı finale kadar yükselme başarı gösterdi.

AZ Alkmaar, Hollanda'nın son zamanlarda başarılı sonuçlar alan takımları arasında yer alıyor. 1967 yılında kurulan kulüp, maçlarını Alkmaar'daki 17 bin 23 kişilik DSB Stadında oynuyor. Teknik direktörlüğünü Luis Van Gaal'ın yaptığı takım, geçen sezon Hollanda Ligi'ni ikinci sırada bitirdi. 6 lig şampiyonluğu yaşayan kırmızı-beyazlılar, 1981 yılındaki UEFA Kupası'nda ikinci olurken, geçen yıl aynı kupada yarı finale kadar yükselme başarısı gösterdi. AZ Alkmaar'ın 7 futbolcusu, Almanya 2006 Dünya Kupası'nda Hollanda milli takımına çağrılmıştı. Kayserispor, AZ Alkmaar ile ilk maçını 14 Eylülde Hollanda'da, rövanşı 28 Eylülde Kayseri'de oynayacak.

26.08.2006


 

G.Saray, Antep'i konuk ediyor

Galatasaray ile Gaziantepspor, bugün yapacakları maçla birlikte ligde 41. kez karşı karşıya gelecek.

Ali Sami Yen Stadında saat 21.00'de başlayacak karşılaşmayı İsmet Arzuman yönetecek. İki takım arasında geride kalan maçlarda, sarı-kırmızılı ekibin galibiyet sayısında 24-7 üstünlüğü bulunurken, taraflar 9 kez de eşitliği bozamadı. Galatasaray'ın ligde attığı toplam 71 gole, Gaziantepspor 27 golle karşılık verdi. İki takım arasında ligde geçen sezon yapılan maçlarda taraflar Gaziantep'te 2-2 berabere kalmış, İstanbul'da Galatasaray 6-0 galip gelmişti.

26.08.2006


 

Ve Anelka Bolton'a gitti

Bir süredir İngiltere Premier Lig ekiplerinden Bolton Wanderers ile transfer görüşmeleri yürüten Nicolas Anelka'nın transferi nihayet çözümlendi.

Fenerbahçe'nin Fransız golcüsü Nicolas Anelka'nın adeta yılan hikayesine dönen transferi, Bolton Wanderers'ın Fenerbahçe ile anlaşması üzerine çözümlendi. Bolton Kulübü'nün resmi İnternet sitesinde yapılan açıklamada, İngiliz ekibinin Anelka'nın transferi için Fenerbahçe'ye, 8 milyon sterlin yani yaklaşık 15 milyon 100 bin dolar ödemeyi kabul ettiği ifade edildi.

4 YILLIK SÖZLEŞME YAPACAK

Siteden yapılan açıklamada ayrıca Anelka'nın sağlık kontrolünden geçtikten sonra Bolton'a 4 yıllık sözleşme imzalayacağı da vurgulandı. Aylardır Anelka'nın transfer edilmesi gerektiğini ısrarla vurgulayan Bolton Teknik Direktörü Sam Allardyce ise, kulübün sitesinde yaptığı açıklamada, transferin sonuçlanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sabırlı davrandığımızı ve transferi sonuçlandırdığımızı söylemekten dolayı memnuniyet duyuyorum" dedi.

F.BAHÇE'DE HEP SORUN OLDU

27 yaşındaki Anelka'nın, Bolton'ın bugün Charlton Athletic'le oynayacağı Premier Lig maçı öncesi Londra'ya giderek takım arkadaşlarıyla bir araya geleceği de ifade edildi. Manchester City'den büyük umutlarla transfer edilen Nicolas Anelka, Fenerbahçe'de sadece 18 ay kalabildi ve sürekli sorun meydana getirdi. Paris Saint Germain'de yıldızı parlayan Fransız oyuncu bir dönem Real Madrid forması da giymiş ancak burada da uzun süre kalamamıştı. Fransız Milli Takımı'nda da istikrarsız bir görüntü çizen Anelka için, Bolton Wanderers'ın ödediği transfer bedelinin kulüp tarihindeki en yüksek rakam olduğu öğrenildi.

26.08.2006


 

Trabzonspor'da yüzler gülüyor

UEFA Kupası 2. ön eleme turunda Kıbrıs Rum Kesimi'nin APOEL FC takımını 1-0 yenerek eleyen Trabzonspor'da, kulüp başkanı Nuri Albayrak, bordo-mavili takımın üzerindeki stresi attığını ve bundan sonra galibiyet serisinin devam edeceğine inandığını söyledi.

Albayrak, bordomavili takımın her geçen gün daha iyiye gittiğini ifade ederek, ''İnşallah ligde de Denizlispor galibiyetiyle yolumuza devam ederiz. Tur atladıkları için oyuncuları tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum'' dedi.

26.08.2006


 

Raikkonen turların en hızlısı

Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'sinde, Formula 1 araçları İstanbul Park Pisti'ne çıktı. Formula 1'de ilk antrenman turları yapılırken, en hızlı tur zamanına, geçen yıl İstanbul'daki ilk yarışın galibi McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen ulaştı.

Raikkonen, 1.28.315'lik tur zamanı ile ilk sırayı alırken, Ferrari'nin Alman pilotu Michael Schumacher ise 1.28.777'lik derecesiyle en iyi ikinci zamana sahip oldu. Son Macaristan Grand Prix'sinin galibi Honda sürücüsü Jenson Button da 1.28.785'lik derece elde edip, 3. sırada yer aldı. Bazı takımların test pilotlarının da katıldığı ve 1 saat süren antrenman turlarında, Fernando Alonso, Giancarlo Fisichella, Ralf Schumacher, Jarno Trulli, Takuma Sato, Robert Kubica, Christian Klien, David Coulthard, Mark Webber ve Nico Rosberg derece yapamadı. Bu arada Honda'nın test pilotu Anthony Davidson, 20. turu atarken, motorundaki problem nedeniyle antrenman turlarını bıraktı. Davidson'un motorundan yükselen dumanlar nedeniyle kenara çektiği aracını, görevliler pist dışına aldı.

26.08.2006


 

Koeman: G.Saray 2. tura çıkabilir

Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde C Grubu'nda 2. tur mücadelesi vereceği rakipleri, Liverpool, PSV Eindhoven ve Bordeaux, yaptıkları açıklamalarda kuradan memnun olduklarını bildirdi.

Şampiyonlar Ligi'nde C Grubu Galatasaray ile eşleşen Hollanda Şampiyonu PSV Eindhoven'da teknik heyet ve futbolcular, kolay bir grup olmadığını ancak tüm takımlarına eşit şansa sahip olduğu görüşünde birleşiyor. PSV'de Guus Hiddink'in görevden ayrılmasının ardından teknik direktörlük görevine getirilen Ronald Koeman, yaptığı açıklamada, "Adil bir kura. İkinci tur için şansımız olduğunu düşünüyorum. Kura sonuçları bana göre oldukça makbul. Takımlar arasında büyük farklılıklar olduğunu düşünmüyorum. Liverpool çok güçlü bir takım ve grubun en büyük favorisi. Benfica'yı geçtiğimiz yıl çalıştırırken onları yenmiştik. Bordeaux ve Galatasaray da ikinci tura yükselebilecek takımlar. Türkiye deplasmanın çok zorlu bir ekiple yüzleşeceğimizi biliyoruz. Özellikle geçtiğimiz yılki Şampiyonlar Ligi maceramızdan bunun nasıl olduğunu iyi biliyoruz. Erik Gerets'in Galatsaray'ın başında olması çok iyi. Bordeaux, çok güçlü bir takım ve yetenekli, teknik futbolculara sahip. Liverpool'un da kalitesi ortada. Grupların tümüne baktığım zaman Şampiyonlar Ligi'nin muhteşem bir turnuva olduğunu düşünüyorum" dedi.

26.08.2006


 

Rapid'i UEFA'ya Moldovan taşıdı

Geçen yıl yaptığı çıkışla UEFA'da çeyrek final oynama başarısını gösteren Rapid Bükreş, bu yıl Moldovan sayesinde UEFA kapısından zor da olsa içeri girdi.

Boşnak rakibi Sarajevo karşısında Rapid, 1-0'ın rövanşında Buga ve maçın uzatma dakikasında eski Fenerbahçeli Moldovan, Rapid Bükreş'i UEFA'ya taşıyan golü attı.

26.08.2006


 

Rıdvan Beder anısına turnuva

İstanbulspor Kulübü, geçirdiği deniz kazası sonucu ölen altyapısında oynayan Rıdvan Beder'in anısına futbol turnuvası düzenliyor.

Ataköy'deki tesislerinde hafta sonunda düzenlenecek turnuvaya İstanbulspor'un yanı sıra, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın 14-16 yaş grubundaki (B) genç takımları katılacak.

26.08.2006


 

3 saniyede 100 km'lik hız

Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde yarışseverler, motorsporları teknolojisinin en üst düzeyde kullanıldığı araçları izleme fırsatı bulacaklar.

İstanbul'un 25-27 Ağustos tarihlerinde ev sahipliğini yapacağı yarışlarda kullanılan Formula 1 otomobillerinin 100 kilometre hıza ulaşmaları yaklaşık 3 saniyelik bir zaman dilimine sığarken, pistin durumuna göre seçilen değişik kanat grupları ve ayarlar nedeniyle hız limitleri ise değişebilmekte.

MOTOR YAPISI

Bu sezon pilotlar 3 litrelik V10 yerine 2.4 litrelik V8 motorlarla donatılmış araçlarla yarışıyor. Sınırlamalara uygun V10 motorlar da kullanılabiliyor. Araçlarda motorun beslenmesi için ekstra takviye sağlayan Supercharging ve Turbocharging sistemlerinin kullanımı F1'de yasaklı olurken, motor yapısı ise çelik ile dökme demirden yapılmak zorunda. Pistonlar, silindir başı ve silindir yataklarının yapay kimyasal bileşenlerden üretilmesinin yasak olduğu organizasyonda, araçların egzoz sisteminin uzunluğu da değişken olamaz.

OTOMATİK VİTES YASAK

F1'de araçlarda sadece ön tekerlerin direksiyona bağlı olma zorunluluğu bulunurken, otomatik vites kullanımı ise yasak. Otomatik vites kutusu kullanılamadığı için vites değişikliği yalnızca pilotlar tarafından yapılabilen araçlarda, vites sayısı ise en az 4, en fazla da 7 olarak belirlenmiş. Spin atmayı engelleyici herhangi bir sistemin kullanılamadığı araçlarda, çekiş kontrol sistemi ise 2001 yılı İspanya Grand Prix'inden itibaren serbest bırakıldı. Araçlarda teker çapları 66 cm. ile sabitlenirken, jantlar metalden yapılmak zorunda, ön tekerlerin genişliği en fazla 33.5 en az 30.5, arka tekerlerin genişliği ise en fazla 38 en az da 36.5 olmalı.

26.08.2006


 

İstanbul Park'ı tanıyalım

Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapacak İstanbul Park Pisti, toplam 2 milyon 215 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor.

Otoriteler ve pilotlarca ''zorlu ve heyecan verici'' olarak değerlendirilen İstanbul Park Pisti'nin temeli, 10 Eylül 2003'te atıldı. Toplam uzunluğu 5 bin 333 metre olan pistte 6 sağa, 8'i de sola olmak üzere toplam 14 viraj yer alıyor. Saat yönünün tersine koşulacak biçimde tasarlanan pist, 124 bin lastik bariyerle çevreleniyor.

130 BİN SEYİRCİ

Toplam seyirci kapasitesi 130 bin kişi olan İstanbul Park Pisti'nde 14 bini içeride, 20 bini de dışarıda olmak üzere 34 bin araçlık da otopark bulunuyor. Çevre yolları ve altyapısıyla birlikte toplam 300 trilyon liraya mal olan pistte en keskin viraj yarı çapı 15 metre.

PİSTİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Pist uzunluğu: 5 bin 333 metre

Pist genişliği: 14-21.5 metre

Çevreyolu uzunluğu: 5 bin 482 metre

İç yolların uzunluğu: 2 bin 286 metre

Toplam viraj sayısı: 14 (6 sağ-8 sol)

Toplam düzlük sayısı: 4

En keskin viraj yarı çapı: 15 metre

En uzun düzlük: 720 metre

Başlangıç-bitiş düzlüğü: 655.5 metre

Pist düşey kurp sayısı: 16

Alt geçit sayısı: 2

Üst geçit sayısı: 3

Lastik bariyer sayısı: 124 bin

TRİBÜN VE OTOPARK KAPASİTESİ

Ana tribün: 25 bin kişi

Geçici tribün: 50 bin kişi

Doğal tribün: 50 bin kişi

VIP locaları: 5 bin kişi

Toplam kapasite: 130 bin kişi

İç otopark kapasitesi: 14 bin araç

Dış otopark kapasitesi: 20 bin

26.08.2006


 

11 takım 22 pilot

İstanbul Park Pisti'nde 25-27 Ağustos tarihlerinde yapılacak Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'sinde 11 takım 22 pilotuyla mücadele edecek.

Almanya 4 pilotla başı çekerken, F1'de 3 İtalyan, 2'şer İspanyol, Brezilyalı ve Japon, birer de Finlandiyalı, İngiliz, Polonyalı, İskoç, Avusturyalı, Avustralyalı, ABD'li, Portekizli ve Hollandalı pilot bulunuyor. F1'de Avrupa kıtasından 17 pilot yer alırken, Kuzey Amerika'dan 1, Güney Amerika'dan 2, Asya'dan da 2 pilot mücadele ediyor.Takımlar ve pilotları şöyle:

Renault: Fernando Alonso (İspanya), Giancarlo Fisichella (İtalya)

Ferrari: Michael Schumacher (Almanya), Felipe Massa (Brezilya)

McLaren Mercedes: Kimi Raikkonen (Finlandiya), Pedro De La Rosa (İspanya)

Honda: Rubens Barrichello (Brezilya), Jenson Button (İngiltere)

Toyota: Ralph Schumacher (Almanya), Jarno Trulli (İtalya)

BMW Sauber: Nick Heidfeld (Almanya), Robert Kubica (Polonya)

Red Bull Racing-Ferrari: David Coulthard (İskoçya), Christian Klein (Avusturya)

Williams-Cosworth: Mark Webber (Avustralya), Nico Rosberg (Almanya)

Toro Rosso-Cosworth: Vitantonio Liuzzi (İtalya), Scott Speed (ABD)

Midland F1 Racing-Toyota: Tiago Monteiro (Portekiz), Christijan Albers (Hollanda)

Süper Aguri-Honda: Takuma Sato (Japonya), Sakon Yamamoto (Japonya)

26.08.2006


 

Schumacher'ın rekoru kırılamadı

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Formula 1'i en çok kazanan pilot Alman Michael Schumacher oldu.

1950 yılından bu yana yapılan Formula 1'de Michael Schumacher, 7 kez mutlu sona ulaşıp zirveye yerleşirken, Arjantinli Juan Manuel Fangio, 5 kezle en çok kazanan 2., 4 kez şampiyonluğa ulaşan Fransız Alain Prost ise 3. sırada yer alıyor. Schumacher 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003 ve 2004'te şampiyon olurken, Fangio 1951, 1954, 1955, 1956 ve 1957, Prost ise 1985, 1986, 1989 ve 1993'te birinci oldu. Takımlar sıralamasında ise Ferrari elde ettiği 14 şampiyonlukla en çok şampiyon olan takım unvanını açık ara koruyor.

İSTANBUL'DA RAİKKON

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda geçen sezon İstanbul'da ilk kez yapılan sezonun 14. yarışını, McLaren Mercedes'in Finli pilotu Kimi Raikkonen kazandı. 5 bin 340 metre uzunluğundaki İstanbul Park Pisti'nde, 58 tur üzerinden yapılan toplam 309.720 kilometre mesafeli yarışa ''pole pozisyonda'' başlayan Raikkonen, 1.24.34.454'lük derecesiyle birinciliği elde etti. Yarışı 2. sırada götüren McLaren Mercedes pilotu Kolombiyalı Juan Pablo Montoya, son 2 tura girilirken spin atıp pistten çıkınca, ikinciliği Renault pilotu Fernando Alonso'ya kaptırmıştı. Alonso, yarışta Raikkonen'in 18.6 saniye gerisinde 2. olurken, Montoya ise 19.6 saniye geride damalı bayrağı 3. sırada gördü.

SCHUMACHER BİTİREMEDİ

Bu sezon pilotlar sıralamasında 2. durumda bulunan Ferrari'nin Alman pilotu Michael Schumacher, geçen yıl İstanbul Park Pisti'ndeki yarışı bitirememişti. Geçen yıl Sauber Petronas takımı adına yarışan Ferrari'nin Brezilyalı pilotu Felipe Massa da İstanbul Park'daki yarışı tamamlayamazken, Mark Webber, Nick Heidfeld ve Christijan Albers de yarışı tamamlayamayan pilotlar arasında yer almıştı.

26.08.2006


 

Sallanan bayraklar ne anlatıyor?

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Formula 1 yarışlarında, pilotlar, kullanılan değişik renkteki bayraklarla uyarılıyor.

Damalı bayrak yarışın bittiğini belirtirken, kırmızı bayrak yarışın durdurulduğunu, siyah bayrak ise diskalifiye durumunu anlatıyor. Formula 1'de kullanılan bayraklar ve anlamları şöyle:

* Damalı bayrak: Yarışın sona erdiğini belirtir. İlk 3 araca sallanan bu bayrağı sadece yarış direktörü veya onun tayin edeceği kişi kullanabilir.

* Sarı bayrak: Pistte tehlike var anlamına gelir. Pilot için bir tane sallanan bayrak ''yavaşla'', iki tane sallanan ise ''Her an durmaya hazır ol'' anlamındadır.

* Kırmızı bayrak: Yarışın durdurulduğunu belirtir. Kaza sonucu pistte bir aracın kalmış olması veya yarışın devam etmesinin tehlikeli olduğunu anlatır. Pilotlar bu bayrağı gördüklerinde yavaş bir şekilde pite dönmek zorundadır.

* Mavi bayrak: Hem tur bindirilen, hem de yarışan araçlara gösterilir. Tur bindirilecek aracın arkadan gelen araca yol vermesi şarttır.

* Siyah-bayrak: Diskalifiye durumunu belirtir. Araç numarası ile birlikte kullanılır.

* Yeşil bayrak: Bir önceki pozisyonda gösterilen herhangi bir renkteki işaret bayrağının artık devre dışı kaldığını belirtmek için kullanılır.

* Sarı-kırmızı çizgili bayrak: Pistin kaygan olduğunu belirtir.

* Siyah-beyaz bayrak: Sportmen olmayan bir davranış yapıldığını belirtir. Araç numarasıyla birlikte kullanılır ve diskalifiyeden önceki uyarıdır.

* Ortası turuncu siyah-bayrak: Aracın mekanik bir problemi olduğunu ve hemen pit alanına girmesi gerektiğini anlatır.

* Beyaz bayrak: Pistte yavaş hareket eden bir aracın olduğunu belirtir.

26.08.2006


 

İlk 8 sıra puan alıyor

Formula 1'de her Grand Prix'yi ilk sekiz sırada bitiren yarışçılar, sürücüler ve takımlar, dünya şampiyonalarında puan elde eder.

Yarışı ilk sırada tamamlayan pilot ve takımı 10 puan alırken, 2. sırayı elde eden 8, 3. sıradaki pilot ise 6 puan kazanır. Yarışlarda 4. olan 5, 5. olan 4, 6. olan 3, 7. olan 2, 8. olan ise 1 puan almaya hak kazanır. Bu durumun tek istisnası, yarış askıya alınır ve yeniden devam ettirilmezse yaşanır. Lider belirlenen mesafenin yüzde 75'inden daha azını tamamlamışsa, tüm puanların yarısı verilir, eğer iki turdan daha az tur tamamlanmışsa puanlandırma yapılmaz. Bir şampiyona sıralamasında eşitlik söz konusu olduğunda, en çok yarış kazanan sürücü veya takım birinciliğin sahibi olur.

26.08.2006


 

Pilot güvenliği ön planda

Formula 1 araçlarını kullanan pilotların güvenliği organizasyonun en önemli kısımlarından biri olarak dikkat çekerken, darbeleri emen arka çarpma modülleri 1997 sezonu başında her otomobil için zorunlu kılındı.

Ayrıca, her otomobilde olası bir kaza anında ve hemen öncesinde meydan gelen gelişmeleri, bilgileri kaydetmek üzere bir kaza bilgi kayıt cihazı (ADR) bulundurma zorunluluğu var.

26.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004